![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Sf. Ioan Hrisostom spunea: "Cata deosebire exista intre o suta de dinari si zece mii de talanti, tot atata deosebire exista intre greselile semenilor nostri fata de noi si greselile noastre fata de Dumnezeu. Si ce pedeapsa n-am merita atunci cand nu vrem sa ni se ierte o datorie de zece mii de talanti in schimbul iertarii unei datorii de o suta de dinari?"
|
|
|
|||
|
|||
|
Da, Geo, insa anumite chestii iti raman pe creier si nici macar nu te poti gandi la ele pentru ca iti face rau numai sa-ti aduci aminte. Cu atat mai putin sa ierti persoana vinovata asa repede.
Si nu inteleg, vrei sa spui ca oamenii pana la Iisus nu stiau ce-i aia moralitatea? Ca moralitatea vine din religie? Ca eu, de exemplu, sunt imoral din oficiu doar pentru ca nu cred in ce crezi tu? Sunt doua sute si ceva de milioane de ortodocsi pe lumea asta, restul, pana la sase miliarde sunt de alte religii. Oare toti oamenii astia traiesc in intuneric, ura si dusmanie doar pentru ca nu cred in Iisus asa cum crezi tu? Ar trebui sa fim cel mai luminat popor de pe fata pamantului, daca tot suntem adevaratii crestini. Numai ca suntem la fel de hoti si criminali si pacatosi ca orice alt popor. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Celelalte popoare eu fiecare MORALITATEA sa! Daca se apropie de crestinism, vor primi usor credinta crestina, daca nu, PRIN catehizare vor fin invatate! |
|
|
||||
|
||||
|
Si eu ma confrunt cu aceeasi problema deseori. E usor sa dai sfaturi intelepte, dar greu sa ierti. Iar iertarea adevarata presupune si uitarea raului care ti s-a facut... Nu-i simplu deloc, insa toate sunt cu putinta cu ajutorul Celui ce a invins raul si suferinta si care S-a rugat sincer pentru cei care Il crucificau. Deci, uneori cand spun "Tatal nostru" ma rog scurt sa ma ajute Dumnezeu sa iert si sa uit greselile altora... Caci altfel nu ne putem numi crestini, putem? Ni s-a spus simplu si clar: ce folos aveti daca ii iubiti numai pe cei care va iubesc? Si paganii fac aceasta. Desavarsit este cel care ajunge, prin mila Domnului, nu de la sine, sa-i iubeasca chiar si pe vrajmasii lor. Ceea ce nu este cu putinta la oameni este posibil cu ajutorul celui care S-a facut Om si ne-a aratat modelul dupa cum trebuie sa traim.
Doamne, ajuta-ne sa iertam celor care ne gresesc si sa suferim cu rabdare raul din jurul nostru.
|
|||
|
|||
|
Este greu sa iertam,desi incercam sa ne purtam frumos sau sa uitam rautatile care ni le-a facut o persoana acestea ramant intiparite si trecand anii ni se vor aminti iar,sufletul ,amintirile sufletului nu se sterg cu buretele.Nu i se va intampla nimic ei,Dumnezeu stie ce e in sufletul ei si cata suferinta are..
|
|
|
|||
|
|||
|
Interesant! depinde de ea și persoana în cauză la care i-a greșit sînt oameni la care nu pot ierta din toată inima, iartă mai greu așa cum sînt păcatele grele ,pe oameni nu-i poți cunoaște îndeajuns niciodată-creștinesc ar fi iartă ca să fii iertat ,iubește ca să fii iubit dar nu se întîmplă așa în viață -de la cine te aștepți mai puțin să-ți greșească acela te rănește cel mai rău .
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
A ierta cu gandul la rasplata iertarii savarsite este o iertare tip "afacere" si nu una izvorata din dragoste. Te iert ca si eu sa fiu iertat, nu este rau, insa mai bine ar fi de-am simti in inima noastra asa.. te iert pentru ca a ierta este minunat.. te iert, pentru ca suntem impreuna robi neputintelor. Iubeste pentru ca este minunat sa iubesti, si nu pentru a fi iubit. Iubeste pentru ca si Hristos a iubit. Hristos nu a iubit pentru a fi iubit, ci a iubit pentru ca El este iubire. Daca iubesti petru ca sa fii iubit, inseamna ca dragostea ta este una nedeplina, care asteapta o rasplata. Dragostea adevarata nu asteapta in schimb dragoste, ci pur si simplu iubeste. |
|
|
|||
|
|||
|
Doamne ajuta !
Am si eu aceasta intrebare . Nu vreau sa politizez , desi in lume niciodata nu s-a putut trai fara a fi putin politic . Ganditi-va ca de cand s-a legalizat homosexualitatea in Romania , au aparut o grmada de chestii care inainte nici nu erau de conceput . Si nu doar in comunism , ci nici pe vremea cand era Romania era regat . Am inteles ca a fost o chestiune impusa de UE pentru aderare . Inteleg ca oamenii au drepturi ( dpdv juridic nu prea ai ce comenta la legalizarea homosexualitatii ) , dar cum ramane cu dreptul nostru spiritual de a refuza asa ceva ? S-a organizat un referendum sau ceva asemanator la vremea respectiva ? Din cate imi amintesc eu , nu . Iata o atitudine : in Canada , acum mai multi ani , s-a pus problema legalizarii homosexualitatii . Parlamentul a promulgat legea referitoare la legalizare si mai era necesara doar promulgarea ei de catre primul ministru al Canadei . Auzind arhiepiscopul romano-catolic al Canadei despre starea aceasta situatie , a iesit public la televizor si a afirmat raspicat ca daca primul ministru va promulga legea , va fi excomunicat ( primul ministru era romano-catolic ) . Primul ministru a promulgat legea si a fost, intr-adevar EXCOMUNICAT . Eu am facut odata o afirmatie : ca nu voi ierta niciodata pe cei care au promulgat legea homosexualitatii . In cadrul in care ma invarteam eu , era si un P.N.L.-ist , il stiam ca este P.N.L.-ist . Ajungand in fata unui preot care m-a canonisit odata pentru un anumit pacat , m-am dus la el sa ma dezlege . Preotul m-a obligat sa ma spovedesc la el ( atentie, M-A OBLIGAT , desi i-am spus clar ca nu am venit pentru spovedanie , ci pentru dezlegare in conditiile in care , dupa cum am mai spus primisem deja canon de la el , si totusi M-A OBLIGAT ) .Asta a venit in conditiile in care am afirmat de fata cu un anumit P.N.L.-ist ca eu nu voi ierta niciodata pe cei care au legalizat homosexualitatea in Romania ( dupa cum se stie , P.N.L. a fost la putere intre 1996 si 2000 , cand a fost legalizata ) .Eu stiu ca preotul acela are obiceiul sa intrebe daca ierti pe cei ce ti-au gresit si nu stiam cum sa-i explic ca asa ceva , dupa parerea mea , este greu de iertat in conditiile in care multi , chiar si unii oameni pe care i-am cunoscut , au luat-o pe calea aceasta , oameni de altfel cumsecade si practica aceasta loveste mai mult in tineri decat in batrani . Si eu asa stiu ca trebuie sa ierti de saptezeci e ori cate sapte , si dupa cum mi-a explicat un preot , inseamna tot , adica orici greseala , dar nu sunt sigur daca chiar asta este ceea ce a vrut sa spuna Mantuitorul cand a spus aceste cuvinte . Ma poate lamuri cineva ? Astept raspuns sau aici , sau mai bine pe e-mail-ul meu personal : icjulean@gmail.com . Multumesc anticipat . |
|
|
||||
|
||||
|
Am ajuns sa spunem noi pacatosii care lucruri trebuie sa fie iertate si care nu, care trebuie sa fie uitate si care nu. Cel ce mai pune granita intre ce trebuie iertat si ce nu, inca nu a cunoscut iubirea lui Dumnezeu.
Sa iertam si vom fi iertati. Sa uitam greselile altora, ca sa-i iubim fara masura, sa-i iubim ca si cand nu ne-au gresit niciodata. Numai asa vom putea implini cuvintele Mantuitorului: sa va iubiti unul pe altul asa cum v-am iubit Eu pe voi". |
|
|
|||
|
|||
|
Se pare ca a avut dreptate Costel . Tocmai m-am straduit sa redau aici o povestire care am gasit-o in cartea arhimandritului Nectarie Antonopoulos " Spovedania - calea invierii sufletesti " , poavestita de Sf. Cosma Etolul . Am scris textul si apoi am apast din greseala o combinatie de taste ( nu stiu care ) si s-a sters tot ce am scris .
Chestia este ca aveam dubii relative la faptul ca i-am iertat , pentru ca imi puneam problema daca asa ceva se poate ierta , avand in vedere ca a nenorocit un popor intreg ( asta daca ne gandim numai la Romania , facand abstractie de multe alte tari ) . Eu ca nefiind preot sau ierarh sau membru in vreun sinod , se pare ca nu am puterea sa decid . Nici eu nu inteleg mai bine decat Costel cele spuse de Hristos , noi oamenii e rand trebuie sa iertam tot , dar pur si simplu imi puneam intrebarea daca nu am cazut cumva sub osanda pentru iertare care le-am dat-o , de altfel , din toata inima . Pare aberant , dar " cine vrea sa se mantuiasca , cu intrebarea sa calatoreasca " . |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Se poate ierta un astfel de pacat ? | marianmarian | Generalitati | 22 | 05.10.2013 10:45:59 |
| Ajutor. Mama se opune casatoriei. Nu poate ierta trecutul sotului meu | ioanacluj | Nunta | 270 | 27.02.2013 11:12:37 |
| Despre multul rau pe care l-am facut cu unele postari ale mele aci | mihailt | Generalitati | 2 | 05.01.2010 19:17:06 |
|
|