![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da: am fost pana acum in parohii mixte, deci nenationale, care foloseau limba locala a tarii in care se gaseau si contineau multi convertiti la ortodoxie. In aceste mici parohii exista o foarte frumoasa atmosfera de fraternitate duhovniceasca de care zici. Dupa slujbe se sta la agapa (dse mananca impreuna sau se bea cafea), oamenii se cunosc, se viziteaza, se ajuta, lucreaza impreuna pentru binele parohiei. Preotul este apropiat, dezinteresat, isi ia timp sa stea de vorba cu tine. Din cauza ca sunt putini isi cunosc mai bine credinta, uneori. Unii organizeaza cateheze, intalniri, chiar congrese la care oamenii se intalnesc, asculta diversi parinti si teologi, se roaga impreuna cateva zilme (la un astfel de congres ma voi duce in acest weekend). Si intr-adevar, multi convertiti sunt admirabili! Nu: Fiindca in tarile in care ortodocsii traiesc in minoritate, ei vin din mai toate colturile lumii, din pacate comunica foarte putin intre ei (fiecare sta la locul lui, face slujba in limba lui si se uita la ceilalti cu un fel de neincredere cronica. Sunt chiar, de multe ori, invrajbiti intre ei, se cearta pentru lucruri neesentiale (calendarul, baticul la biserica) sau sa zicem esentiale, cine de ce episcop ar trebui sa tina (de unde lupte pentru putere). Din cauza ca multe parohii au o tendinta prea etnocentrica, tinerii se despart de ortodoxie odata cu integrarea in tara in care sunt si necunoasterea limbii materne (care de altfel in general nu e tot cea care se foloseste la slujbe). A dat Dumnezeu si am ajuns cand am plecat din Romania intr-o parohie cum am descris mai sus! Dar daca nu dai peste una din asta? Nu poti fi tentat sa treci poate la un cult neoprotestant, care iti explica Evanghelia in limba pe care o vorbesti? Cred ca si in Romania, si in alte tari unde ortodocsii sunt in minoritate, exista multe pericole de smintire. Eu cred ca ce ar trebui noi sa facem e sa le micsoram atat cat ne sta noua cu putinta. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
-
|
|||
|
|||
![]() Citat:
pai eu ce zic , il cauti pana il gasesti pe cel care iti poate da raspuns la intrebarile tale. Daca la inceputul anului iti propui sa te casatoresti, o iei pe prima buna-rea , sau cauti pana gasesti ceva pe sufletul tau. ai stat de vorba cu tanti Maria sa vezi daca e interesata de teologie? Teologia nu se preda la mase, iar atunci cand se preda in mod organizat se numeste liceu, seminar, facultate. Comoditatea nu e scuza! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Interesanta comparatie. :) Teologia care ar trebui sa se predea lui tanti Maria se numeste cateheza, studiu biblic, iar asa ceva este rar la noi in biserica. Tanti nici nu stie ca asa ceva se practica in unele locuri, insa eu am intalnit preoti care, vorba ta, nu erau comozi si veneau seara sa-i invete pe oameni cuvantul lui Dumnezeu. Si era plina biserica, de la tanar la batran...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Dupa 1989 cultele NP au navalit pe teritoriul Romaniei mai intens , aducand numeroase "POCURI" cu haine , dulciuri, etc. Romanii fiind in lipsiri mari in aceea vreme, fascinati de modul in care acestia isi fac propaganda prin sate plus PACHETELE primite i-a determinat sa se "POCAIASCA".
Trecerea anilor a facut ca fiecare familie sa aiba bani, sa-si permita pana si luxul in casa...rata convertirilor a scazut. Cultele nu si-au pierdut speranta, astfel ca pastorii au inceput sa propovaduiasca talcuind Biblia si aducand in fata oamenilor predici prin care le garantau MANTUIREA cu o mai mare usurinta, fara a fi nevoie de efort. La toate acestea se adauga "binecuvantatele masini" venite din strainatate si distribuite pe ici pe colo, a facut sa apara noi convertiri...doar , doar , o veni si la ei masina. Au inceput apoi sa salte cu reviste, biblii, asistente medicale etc reusind sa acapareze pe cei USORI LA MINTE. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=navy]Fraților ați auzit că gripa porcină face ravagii?[/COLOR]
[COLOR=navy]Sunt deja state (majoritar musulmane cum e Egiptul care au anunțat că vor omorâ toate porcinele de la ei). Această măsură e menită să lovească in comunitatea crestină coptă din Egipt, singurii care cresc porci și cei mai săraci și persecuatați oameni ai țării, pentru credința lor. [/COLOR] [COLOR=navy]Musulmanii si evreii care nu consumă carne de porc au inceput sa spună că gripa e o pedeapsă divină, iar secta intitulată Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, singura sectă de proveniență crestină care interzice consumul cărnii de porc a inceput să bată toba și să spună că e un semn divin al vremurilor, care arată că credința lor e cea adevărată.[/COLOR] [COLOR=navy][/COLOR] [COLOR=navy]Unde e Litanu- sâmbătaru să ne lămurească? ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pastorii si prezbiterii au primit "SUNCULITA", iar voi ati ramas doar cu "SORICUL".... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci, vitele lor cine le va omora? Interesant, cum sfarsitul este pe aproape, doearece crestinii vor fii persecutati si lasati fara mancare........ Sint multi ortodocsi in Egypt. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe | ioanna | Arta bisericeasca in general | 2 | 20.03.2014 17:05:04 |
Ati sfatui un penticostal sa treaca la ortodoxie? | faniela | Secte si culte | 439 | 20.01.2012 13:35:47 |
Cultele protestante si neoprotestante il iubesc pe Hristos fara Cruce. | georgeval | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 102 | 20.01.2011 13:59:30 |
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? | Bast-et | Generalitati | 14 | 30.09.2010 16:26:07 |
|