![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma recunosc in ce ai scris. Mai scriu altadata mai mult, ca acum trebuie fac si altceva. Si azi si maine nu prea o sa am timp. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bucuria, nu da dependenta vicioasa. Asta este linia dintre cele doua. Last edited by AlinB; 01.07.2011 at 12:57:56. |
|
|||
|
|||
![]()
Este privita ca periculoasa de catre Biserica placerea inchisa in ea insasi si privita ca scop in sine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De aceea eu cred ca bucuria e a sufletului si placerea e a trupului. |
|
||||
|
||||
![]()
"Nu fac diferenta"
Pentru mine placerea e ceva fiziologic(papile gustative, simtul tactil, vizual) iar fericirea ceva sufleteste dar ele coexista impreuna . |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe partea cealalta, placerea nu este rea in sine. Pana la urma, Sf Ap Pavel a zis-o cel mai bine: TOATE imi sunt permise, dar nu toate de folos, TOATE imi sunt permise, dar nu ma voi lasa inrobit de ceva. Si aici e problema, placerea ca robie, ca inscriere in monotonia cercului placere durere. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu personal vad in bucurie si o parte trupesca si in placere una spirituala.
|
||||
|
||||
![]()
Este. Dar câtă deosebire între asemenea "plăceri" ca a-ți bate joc de cineva și plăcerile care vin de la Dumnezeu ! Unele dau sufletului încrâncenare, pe când celelalte îi dau pace. Unele îi dau tulburare, celelalte îi dau dulceață. În cazul primelor, conștiința se revoltă, mai devreme sau mai târziu, întrebând: "ce fel de plăcere mai e și asta", pe când în cazul celorlalte ea spune: "mai vreau asemenea plăceri !"
|
|||
|
|||
![]()
Am reținut câteva idei:
- plăcerea este de multe ori un scop în sine, însă prin acesta devine cumva "închisă" și limitată, pe când bucuria este o deschidere spre Dumnezeu, ceea ce îi asigură posibilitatea de a fi re-trăită, re-memorată și multiplicată; - plăcerea este egoistă, iar bucuria devine mai mare dacă se împărtășește cu cei din jur; - plăcerea este îndeosebi trupească, iar bucuria spirituală ... Asceza poate fi văzută ca o fugă de plăcere. Care ar fi mecanismul prin care se dobândește bucuria adevărată? Adică de ce ajungem la bucurie abia atunci când scăpăm de plăcere? Poate pentru că atunci suntem liberi/ independenți de elementele care ne produceau plăcerea? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cata bucurie! | Ana-Maria N | Calugarul | 1 | 13.02.2012 11:58:09 |
Despre placere | florin.oltean75 | Generalitati | 14 | 12.07.2011 18:13:20 |
Pasti cu bucurie | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 89 | 28.04.2011 10:58:56 |
Daruiti o bucurie! | danielar | Umanitare | 1 | 22.02.2008 12:53:29 |
MARE BUCURIE ! | cristiboss56 | Pocainta | 6 | 30.10.2007 00:50:57 |
|