Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.07.2009, 11:03:50
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Costel, insist deoarece omiti elemente, dupa parerea mea esentiale ale spovedaniei ortodoxe, cum este cea a efortului personal de dupa spovada.
Am inteles ca predai si religie. Oare nu este importanta sa dezbati acest subiect pe toate fetele ca sa priceapa CUM TREBUIE elevii?
Tocmai asta am dorit sa scot in evidenta prin expresia "ramane acum ca omul sa rodeasca", ca este nevoie de efortul omului sa aduca roade.

Last edited by costel; 17.07.2009 at 11:09:41.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2009, 11:13:38
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mie mi se pare f.util confesionalul.
Multa lumea are probleme la spovedanie tocmai pentru ca nu poate fi numai singur cu preotul si mai exista observatori.
La noi prea se face in vazul si auzul lumii.
Se poate pune mana oricum pe capul celui ce se spovedeste.
Dar nici n-am bagat de seama: se procedeaza asa la noi, cu pusul mainii pe cap?
Lor le lipseste rugaciunea de dezlegare de dinaintea spovedaniei, imi scapa acum denumirea. Ah, mi se pare ca molifta se cheama.
Si: nu cred ca la noi se priveste preotul in ochi la spovedanie, ci din smerenie mai degraba se priveste in jos,

N-am inteles rolul epitrahilului.
DA, se pune epitrahilul pe capul credinciosului, asta lipseste in catolicism. La biserica la care merg sa ma spovedesc este o distanta destul de mare intre cei ce asteapta sa se spovedeasca si cel ce se spovedeste. Nu se aude nimic, din cele ce se rostesc la spovedanie. Pacat ca sunt cazuri cand preotul nu tine seama de aceste lucruri extrem de importante.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2009, 11:21:09
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Ultima data m-am spovedit afara, langa biserica, aproape de o troita. Preotul si-a adus un scaun si noi ne asezam in genunchi, pe o pernuta. Chiar acolo este si o alee, la cativa metri, foarte circulata, intr-un cartier studentesc...

I-a fost cuiva rusine sa stea afara in genunchi si sa se marturiseasca? Nu. A dat preotul exemplu si altora care treceau pe acolo? A dat.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2009, 11:54:43
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Florin, nu este vorba de rusine.
Ru consider spovedania ca fiind un act de suflet, in care trebuie sa fie o atmosfera si un spatiu privat, care sa apartina numai crestinului, preotului si Dumnezeu este oricum pretutindeni.
Ne desfacem sufletul la spovedanie si nu ne simtim bine cu atatia oameni in jur.
De obicei spovedania se face in biserica, inaintea slujbei, cand deja se aduna oameni, este circulatie, zgomot. De multe ori suntem perturbati de acestea.
Preotul trebuie sa ne auda, sa se concentreze pe problemele noastre, nu sa-i fie distrasa atentia.
Cand te duci la medic, indiferent care, te consulta pe tine singur in cabinet, nu cu alti 7 langa tine.

Si poate ca nu este rau sa se faca in scris spovedania si apoi s-o duci preotului. Daca poti sa-ti aduni ideile mai usor in scris si in singuratatea ta, este mai bine asa. Apoi ii dai preotului si mai vezi ce-ti spune.
Lumea nu intelege ca spovedania este o problema de suflet a fiecaruia, deci individuala, personala, cu atat mai mult cu cat il implica si pe Dumnezeu.
Nu este ca la scoala sa te scoata profesorul la tabla si sa trebuiasca sa turui lectia.
Reply With Quote
Răspunde