Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2009, 00:12:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Zaharia, da de ce spune parintele Ioanichie Balan ca nu e bine sa ne aratam dezbracati in fata icoanelor??
Mie mi s epare ca au dreptate Anna si Mirela.
Si aici apare aceeasi proiblema cu trupul pe care par sa o cam aiba crestinii in zilele noastre. Trupul este curat, noi il murdarim cu ganduri necurate de pofta ca pentru un obiect si de desfranare.
Vechi 09.08.2009, 02:17:14
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Zaharia, da de ce spune parintele Ioanichie Balan ca nu e bine sa ne aratam dezbracati in fata icoanelor??
Mie mi s epare ca au dreptate Anna si Mirela.
Si aici apare aceeasi proiblema cu trupul pe care par sa o cam aiba crestinii in zilele noastre. Trupul este curat, noi il murdarim cu ganduri necurate de pofta ca pentru un obiect si de desfranare.
Nu este bine sa ne aratam desbracati nici pe strada ,nici la serviciu ,nici la masa,nici in biserica si bine inteles nici in fata icoanelor ,nici in multe alte situatii. Este o atitudine impardonabila,cu atit mai mult in fata unui sfint. Nu este vorba de trup,daca ar fi curat sau impur ; nici nu conteaza asta...nu se face asa ceva ! Chiar daca ai fi o ,,cuvioasa" crezi ca l-ai putea ,,venera" ,de exemplu, pe sf. mare muc. Dimitrie prin trecerea ta goala prin fata icoanei sale? sau rugindu-i-te goala pt. ca ai trup curat ? Eu ma indoiesc in mod cert! O icoana se respecta si se venereaza(este vorba de persoana reprezentata in icoana) in aceiasi masura indiferent ca este expusa in biserica sau in casa ta sau intr-un muzeu sau intro statie de metrou(daca este sfintita !)sau daca o gasesti aruncate pe jos; ea tot icoana este.
Sfintii dobindind prin proprie nevointa trup curatit si neintinat si-au acoperit cit mai mult fata si trupul,indiferent de sex,in orice zi ,adica in mod curent,si asa sunt si pictati in biserici,cu toate ca dupa speculatia ta ar fi fost indreptatiti sa umble cit mai goi !Ori nici pe departe nu este asa !
Noi murdarim trupul in primul rind faptic,mai ales faptic si mai apoi si cu gindul !Trupul la zidirea lui (a noastra a fiecarui om)si mai ales imediat dupa sf. botez este clar ca este imaculat ,dar imediat dupa aceea(este greu sa spunem cu precizie mare cit timp dupa aceea)si pina la sfirsitul vietii este continuu intinat ,in mod voit de catre noi,fiecare. Dar nu asta este subiectul ...ci ,,tratamentul" icoanelor.
Iarta-ma ca m-am lasat dus de subiect : te salut si-ti doresc o duminica cu pace si bucurie !

Last edited by zaharia_2009; 09.08.2009 at 02:21:54.
Reply With Quote
Vechi 18.08.2009, 14:29:49
kosmy022 kosmy022 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2009
Locație: Romania, Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine
Ha, ha :) Mi se pare cel mai amuzant topic.
Pai ce, Dumnezeu ne vede numai daca avem icoane in camera? El nu ne vede si intr-o camera fara icoane? Eu n-am probleme din astea, trebuie sa ne jenam daca facem pacate...
Reply With Quote
Vechi 18.08.2009, 17:22:11
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Nu este bine sa ne aratam desbracati nici pe strada ,nici la serviciu ,nici la masa,nici in biserica si bine inteles nici in fata icoanelor ,nici in multe alte situatii. Este o atitudine impardonabila,cu atit mai mult in fata unui sfint. Nu este vorba de trup,daca ar fi curat sau impur ; nici nu conteaza asta...nu se face asa ceva ! Chiar daca ai fi o ,,cuvioasa" crezi ca l-ai putea ,,venera" ,de exemplu, pe sf. mare muc. Dimitrie prin trecerea ta goala prin fata icoanei sale? sau rugindu-i-te goala pt. ca ai trup curat ? Eu ma indoiesc in mod cert! O icoana se respecta si se venereaza(este vorba de persoana reprezentata in icoana) in aceiasi masura indiferent ca este expusa in biserica sau in casa ta sau intr-un muzeu sau intro statie de metrou(daca este sfintita !)sau daca o gasesti aruncate pe jos; ea tot icoana este.
Sfintii dobindind prin proprie nevointa trup curatit si neintinat si-au acoperit cit mai mult fata si trupul,indiferent de sex,in orice zi ,adica in mod curent,si asa sunt si pictati in biserici,cu toate ca dupa speculatia ta ar fi fost indreptatiti sa umble cit mai goi !Ori nici pe departe nu este asa !
Noi murdarim trupul in primul rind faptic,mai ales faptic si mai apoi si cu gindul !Trupul la zidirea lui (a noastra a fiecarui om)si mai ales imediat dupa sf. botez este clar ca este imaculat ,dar imediat dupa aceea(este greu sa spunem cu precizie mare cit timp dupa aceea)si pina la sfirsitul vietii este continuu intinat ,in mod voit de catre noi,fiecare. Dar nu asta este subiectul ...ci ,,tratamentul" icoanelor.
Iarta-ma ca m-am lasat dus de subiect : te salut si-ti doresc o duminica cu pace si bucurie !
Zaharia, pentru un medic care a profesat de 22 de ani(asa cum ai afirmat) este de-a dreptul straniu felul in care gindesti si percepi goliciunea umana
Hmmmm?
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 10:17:54
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Daca in camara de nunta nu sunt icoane, oare nu este Dumnezeu ?
Daca noi nu vedem, ori ne pacalim mintea, asta nu inseamna ca Domnul nu vede toate si ca nu este peste tot.

Daca facem cele lasate de Domnul nu ne poate fi rusine, chiar de ar fi langa noi, precum si este.
Problema rusinii apare atunci cand faptele nu sunt cele lasate de Domnul, si cautam sa le ascundem.

Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 15:57:01
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Icoanele sunt vii.
In fata unui sfant in viata ne prezentam cat mai dezbracati sau cat mai acoperiti? Ia ganditi-va!
Sunt unii barbati care, pe caldura de 40 de grade, se duc la biserica in camasa cu maneca lunga. De ce? Pentru ca acolo sunt icoane. Si au evlavie!
Nu toti avem evlavie. Calitatea asta se castiga prin rugaciune, cu timpul. Deci sa avem rabdare. Dar pana atunci, macar sa nu umblam goi prin fata icoanelor.
Vechi 19.08.2009, 16:19:31
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Noi spunem ca ne cuprinde rusinea daca ne dezbracam intr-o camera in care se afla o icoana. Ca si cand sfantul, ingerii sau insusi Dumnezeu ar privi intr-un mod patimas. Sa nu uitam ca inainte de caderea in pacat Adam si Eva erau goi si nu se rusinau unul fata de altul si nici fata de Dumnezeu. Rusinea apare dupa cadere. Ori in cazul sfantului vorbim de o natura transfigurata, nu de una ramasa in pacat. Imi aduc aminte ca Sfanta Maria Egipteanca traia fara imbracaminte in pustie si nu simtea rusinea. De ce? Pentru ca lepadase tot ce-i stricacios in natura umana. Asa ca nu e cazul sa ascundem o icoana atunci cand ne dezbracam, ca doar Dumnezeu nu-Si limiteaza prezenta Sa doar la icoana respectiva. Se ne rusinam fata de tot ceea ce-i contrar voii dumnezeiesti.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 17:09:39
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Noi spunem ca ne cuprinde rusinea daca ne dezbracam intr-o camera in care se afla o icoana. Ca si cand sfantul, ingerii sau insusi Dumnezeu ar privi intr-un mod patimas. Sa nu uitam ca inainte de caderea in pacat Adam si Eva erau goi si nu se rusinau unul fata de altul si nici fata de Dumnezeu. Rusinea apare dupa cadere. Ori in cazul sfantului vorbim de o natura transfigurata, nu de una ramasa in pacat. Imi aduc aminte ca Sfanta Maria Egipteanca traia fara imbracaminte in pustie si nu simtea rusinea. De ce? Pentru ca lepadase tot ce-i stricacios in natura umana. Asa ca nu e cazul sa ascundem o icoana atunci cand ne dezbracam, ca doar Dumnezeu nu-Si limiteaza prezenta Sa doar la icoana respectiva. Se ne rusinam fata de tot ceea ce-i contrar voii dumnezeiesti.
Frate,asa spui frumos dumneata ...dar sa nu pirzi din vedere cum a ajuns ea la goliciune(nu neaparat cum spui dumneata mai sus !)si mai ales cum a procedat cind s-a infatisat lui Zosima prima data,ba tocmai ,din cauza fireasca a rusinii,cu toate ca lepadase tot ce-i stricacios in natura umana,cum spui dumneata !. Daca uiti acestea... din asertiunea dumitale mai ramine ceva... Eu am si spus la interventia mea ca fiecare poate umbla cum pofteste prin fata icoanelor numai ca nu ori ce comportament este si adecvat .Daca este sa ma iau dupa ,,parerea" dumitale probabil ca ar fi indreptatit sa avem icoane si in sala de toaleta... pt. toate motivele dumitale ! Im ,ce zici ?

Last edited by zaharia_2009; 19.08.2009 at 17:12:49.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 17:52:11
dorinastoica14
Guest

Implicit

Dacă dormitorul este locul unde se consumă intimitatea celor doi soți sau propria intimitate păcătoasă,dacă trupul tău este pătimaș și dornic de a face păcate atunci da, ar fi bine ca icoanele să le ții în alt loc decât în dormitor.
Dar dacă locul unde și dormi este spațiul tău personal unde lucrezi,unde te rogi iar sfinții din icoane sunt casnicii tăi nu văd de ce nu te-ai schimba acolo de hainele, sau atunci când este mai cald, nu ai sta îmbrăcat mai sumar.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 19:00:15
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Zaharia, pentru un medic care a profesat de 22 de ani(asa cum ai afirmat) este de-a dreptul straniu felul in care gindesti si percepi goliciunea umana
Hmmmm?
Pt. dvs, domnule andrei ,nu pot sa va raspund decit cu o gluma. Daca o considerati buna sau nu este numai problema dvs. :
doi agenti de politie discutau despre ce cadou sa-i faca sefului lor. Unul dintre ei spune:
- sa ii luam un after shawe ... deosebit !
- nu, ba ,ca o sa ii ia ceilalti,
- atunci o cravata de matase!
- nu,nu ca nu-i stim gusturile,
- bai, eu am vazut o moda acuma... mai toti cumpara carti.Sa-i facem cadou o carte,...asa...!
- a, nu...asta nu, pai ce sa faca cu ea ...ca mai are una ?!
Parerea mea este ca daca veti fractiona dialogul dupa propria intentie cum de altfel fractionati realitatea duhovniceasca ...veti avea o cultura ...tot fractionata. Eu nu va cunosc apriori ci interpretez doar ceea ce lasati sa se vada. Asta se vede...
Sa fiti iubit si sa aveti ...pace in suflet !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04