Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.10.2009, 22:16:44
adimirea
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca nu-ti place sa citesti rugaciuni, asculta-le. Gasesti pe Internet in format audio tot ce vrei: acatiste, paraclise, psaltirea samd. Ai Vecernia pe Trinitas in direct. Insa la Liturghie trebuie sa fii in biserica, bineinteles.

Cat despre calculator, mai lasa-l deoparte pur si simplu. Nu de tot, ca nu e cazul, dar mai rarut...
Si eu zic la fel ca si Florin, sa asculti cat mai multe rugaciuni si cantari Bisericesti. Nu este ca rugaciunea evident, dar daca tot stam asa mult in fata calculatorului, putem sa ne folosim de el. Ajuta foarte mult si cantarile bisericesti, incearca in timpul petrecut la calculator sa asculti cat mai mult. Sunt destul de multe site-uri, cauta cu google "muzica bisericeasca" sau predici; eu fara sa ma straduiesc prea tare am strans zeci de gb de predici si muzica...

Iar dimineata si seara, nu cred sa fie chiar asa greu sa stai macar 15 minute in fata icoanei sa te rogi...

Si eu ma intreb cum sa fac sa petrec mai putin timp la calculator... eu stau toata ziua la calculator, si la serviciu si acasa, si incep sa simt ca este o problema in asta [ orice exces dauneaza, trebuie moderatie in toate ]; dar deocamdata daca tot nu ma pot dezlipi de el, pot lipi cantarile bisericesti de el :)
Reply With Quote
Vechi 31.10.2009, 23:30:27
mufy08 mufy08 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 29.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adimirea Vezi mesajul
Si eu zic la fel ca si Florin, sa asculti cat mai multe rugaciuni si cantari Bisericesti. Nu este ca rugaciunea evident, dar daca tot stam asa mult in fata calculatorului, putem sa ne folosim de el. Ajuta foarte mult si cantarile bisericesti, incearca in timpul petrecut la calculator sa asculti cat mai mult. Sunt destul de multe site-uri, cauta cu google "muzica bisericeasca" sau predici; eu fara sa ma straduiesc prea tare am strans zeci de gb de predici si muzica...

Iar dimineata si seara, nu cred sa fie chiar asa greu sa stai macar 15 minute in fata icoanei sa te rogi...

Si eu ma intreb cum sa fac sa petrec mai putin timp la calculator... eu stau toata ziua la calculator, si la serviciu si acasa, si incep sa simt ca este o problema in asta [ orice exces dauneaza, trebuie moderatie in toate ]; dar deocamdata daca tot nu ma pot dezlipi de el, pot lipi cantarile bisericesti de el :)
Da asa e... asa o sa fac
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 22:28:55
luminita- luminita- is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mufy08 Vezi mesajul
Va rog... sa ma sfatuiti ce sa fac... cum pot sa distrug lenea asta din mine... si sa revin iarasi ca si inainte, sa spun acatiste in fiecare zii si restul, de o perioada stau toata ziua numai in fata unui monitor si nu stiu cum sa scap... mereu cand vreau sa ma rog intervine ceva, ori imi este lene [nu stiu cum sa scap de acest apcat grav...] ori intervine ceva... sau mai multe... :-< cand incep sa ma gandesc la cele sfinte mereu imi fuge gandul in alta parte, e un cosmar pt mine... si nu stiu cum sa scap de acest pacat atat de mare... [lenevia](
poate ca pe langa lene este vorba si de o depresie:)gaseste-ti ceva care sa te motiveze sa faci lucrurile care iti fac placere si discuta cu cineva apropiat despre problemele tale
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 23:17:49
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Sunt trei dușmani împotriva cărora trebuie să luptăm neîncetat: diavolul, noi înșine și lumea. În ceea ce privește lupta cu noi înșine: suntem înclinați la multe feluri de păcate, care se pot grupa pe categorii. Există o listă de 7 feluri de păcate care, mai departe, sunt ireductibile unele la altele. Acestea se numesc "cele 7 păcate capitale". ("Capitale" cu înțelesul de "cap de afiș", adică din mantaua lor se desprind păcatele pe care le facem cu deosebire zi de zi). Din fericire, dacă este adevărat că nimeni nu are toate cele 7 virtuți, este adevărat și că nimeni nu suferă de toate cele 7 păcate. De obicei, suferim de unul, două sau trei dintre ele. Fiecare suntem chemați să răspundem la întrebarea: "care este păcatul MEU capital ?" sau "De care, din lista de 7, sufăr EU cel mai mult ?". Tot așa cum un bun strateg știe că e nebunie să lupte în același timp cu toți inamicii lui, așa și noi vom încerca să ne angajăm cu toată puterea în contra păcatului NOSTRU capital. Spre exemplu, în cazul meu păcatul capital dominant este lăcomia. Se poate ca la dv să fie lenea.

Acuma, păcatele dominante se tratează cu ceea ce se opune lor. Post, în cazul lăcomiei. Lucru, în cazul lenei. Din ce am observat, varianta cea mai de temut a lenei nu este dificultatea de a face eforturi mari, cât dificultatea de a face eforturi mici, dar constante în timp. Adevăratul leneș este capabil să curețe o căruță de cartofi dacă își pune ambiția la încercare, dar e mai puțin capabil să curețe un cartof, un singur cartof, dar să o facă în fiecare zi. Azi îl curăță, dar mâine sau cel târziu poimâine, va spune că "lasă, nu mă mai murdăresc pe mâni azi pentru așa un lucru de nimic. Am să curăț mâine doi cartofi". Și așa, tot reportând cartofii de pe o zi pe alta, timpul trece și vede că nu a curățat nimic și îl cuprinde deznădejdea și ura pe sine însuși.

Observați că pierdeți mult timp cu calculatorul ? Nu-i nimic, calculatorul nu este ceva intrinsec rău, ci e moral neutru: e bun sau e rău, depinzând de ce rod vă aduce. Deci, o primă măsură e să îl faceți să vă aducă rod. Sunt atâtea situri ziditoare pe Internet ! Faceți un folder cu favorite numai dintre ele.

A doua este să îi atribuiți ore de lucru. O oră pe zi (un exemplu prudent), de preferință în același interval orar în fiecare zi. Să zicem, de la 9 la 10 seara.

A treia măsură este să vă rugați înainte de a începe lucrul (transformat din navigare leneșă și fără țintă în lucru roditor). Bunicii noștri făceau gestul Sfintei Cruci și spuneau o scurtă rugăciune de câte ori mergeau la coasă. Noi de ce nu am face asta, de câte ori lucrăm cu calculatorul ? Nu știu dacă și ortodocșii au sfinți protectori ai Internetului cum avem noi, dar, dacă nu există, puteți foarte bine să vă rugați celui care în mod sigur e capabil să vă ajute: îngerului dv gardian. Sau sfântului dv patron, dacă aveți unul. Alcătuiți o rugăciune (ideal e să fie aprobată de preotul dv) și folosiți-o ori de câte ori dați drumul la calculator. Până termină windows-ul să se încarce, terminați și dv rugăciunea. Nu uitați că bine e să ne rugăm oricum, dar cel mai bine e în genunchi.

A patra măsură este să nu uitați importanța examenului de conștiință făcut seara, înainte de culcare. Acordați atenție specială lenei, prin întrebări de tip: "Astăzi în ce fel am mai pierdut vremea ?" sau "Ce anume a făcut să mi se abată atenția ?" Nu uitați că un indiciu important al urcușului spiritual este atunci când nu mai cădem în aceleași capcane în care am căzut până acum.

De asemenea, nu uitați că omul e slab și e cu neputință să câștigăm o luptă spirituală fără ajutorul darurilor lui Dumnezeu. Rugați-vă Lui în mod special să vă ajute în lupta pe care o aveți de dus cu lenea. În rugăciune, puteți aminti cu precădere episoade când cei cu care am vrea să semănăm au arătat hărnicie. De exemplu spuneți "Doamne, Tu care te rugai și noaptea, pe când ucenicii Tăi dormeau" etc. Nu uitați că harurile lucrătoare sunt de ajutor, dar până la o vreme, pe când Harul Sfințitor rămâne și ne ajută mereu, de aceea nu neglijați singurele mijloace pe care le avem la îndemână pentru (re)dobândirea Lui: Sf Taine ale Bisericii.

Succes !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 17.03.2010 at 23:28:51.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 23:31:00
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citeste te rog aceasta povestire a parintelui Cleopa despre lene.Eu am citit si m-am recunoscut pe deplin.
http://www.scribd.com/doc/2289413/Pa...-pe-om-SCANATA
Stiam ca sunt lenes dar nu stiam,ca asa multi oameni sunt la fel ,si ca e o ispita si un pacat cu care diavolul controleaza practic astazi lumea
Si nu atat lenea cat amanarea continua a binelui(care altfel ne-ar fi foarte la indemana),si pierderea in mici ocupatii acaparatoare.
Asa ca un sfat,daca as putea sa dau eu lenesul sfaturi,ar fi ,ca atunci cand simti lenea,sa te mobilizezi sa spui macar o mica rugaciune 2 minute macar.
Iar aceea rugaciune neaparat sa aiba recunoasterea neputintei tale in ea,asa cum sunt rugaciunile incepatoare : 'ca nepricepandu-ma de nici un raspuns...'
Astfel vei fi sincer cu tine,iti vei recunoaste deschis neputinta,si vei putea inainta ,pe calea smereniei ,pentru a recunoaste si alte lucruri,si te vei trezi ca te rogi ! La mine functioneaza(atunci cand nu ma doboara lenea:)
Reply With Quote
Vechi 18.03.2010, 12:28:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

N-ai nimic in viata ta care sa faci cu drag?
Reply With Quote
Vechi 18.03.2010, 14:10:21
cojanete cojanete is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2010
Implicit

Cel mai bine e s-ti faci un program cat mai usor pt inceput . Sf serafin de sarov recomanda :dimineata de 3ori tatal nostru ,nascatoare de Dumnezeu .si Crezul . pe timpul zilei ,Doamne Iisuse Hristoase ,permanent .seara :la fel ca dimineata .Asta pt cei care nu prea au timp sa citeasca .
Reply With Quote
Vechi 31.03.2010, 23:27:14
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mufy08 Vezi mesajul
Va rog... sa ma sfatuiti ce sa fac... cum pot sa distrug lenea asta din mine... si sa revin iarasi ca si inainte, sa spun acatiste in fiecare zii si restul, de o perioada stau toata ziua numai in fata unui monitor si nu stiu cum sa scap... mereu cand vreau sa ma rog intervine ceva, ori imi este lene [nu stiu cum sa scap de acest apcat grav...] ori intervine ceva... sau mai multe... :-< cand incep sa ma gandesc la cele sfinte mereu imi fuge gandul in alta parte, e un cosmar pt mine... si nu stiu cum sa scap de acest pacat atat de mare... [lenevia](
muncind, asta e singurul remediu, daca n ute poti ruga, nu-i nimica,dar da bani mereu la un cersetor, mergi pe undeva si ajuta la ridicareau nei biserici,fa o fapta buna, ajuta un om !
lui dumnezeu nu-i trebe ritual sterp, lui ai trebuie fapte concrete de ajutorare a celui in nevoie !!!
eu am dat un sfat, din pacate eu sunt cel mai pacatos,dar asa ma gandesc eu...si asa as face !!!
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 20:22:34
alexdu alexdu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.06.2009
Implicit

Inainte sa te joci la calculator trebuie sa spui o rugaciune, sa azici "Spun rugaciunea si apoi ma joc", dar in rugaciune sa te rogi lui Dumnezeu sa te scape de patima calculatorului, sa fie o rugaciune de cel putin 5 min.
Sa vedem apoi daca poti sa te mai joci dupa aceea.
Sau zici ma joc peste o ora, apoi dupa ce trece ora zici iar mai stau o ora si apoi ma joc si tot asa.
Scri pe o hartie de ce nu trebuie sa te mai joci si ce rau iti face ca te joci si cum pierzi atat de mult timp degeaba, si inainte sa te joci citeste hartia si ce poti sa faci in timpul pe care il pierzi jucand.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 20:24:13
alexdu alexdu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.06.2009
Implicit

Sa stergi toate jocurile din calculator si cand iti vine in minte un joc si vrei sa il joci sa iti aduci aminte partile urate ale jocului si sa scapi repede de gandul de a juca si sa iti ocupe gandirea cu altceva
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cum s-o scap pe fiica mea de fumat luminita40 Intrebari utilizatori 19 16.12.2011 17:13:25
cum sa scap de deznadejde Mtcrysty17 Generalitati 27 05.11.2011 00:26:56
Cum scap de vise ? Ajutor. clementia Generalitati 20 31.01.2009 11:32:57