![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar ce,se poate umbla la cartile de cult asa usor?Prin circulare transmise pe fax?
Pot schimba cel mult 1 cuvant/secol din slujbaa,dar nu sa scoata cea mai importanta rugaciune,din Liturghie. Eu chiar nu inteleg aceasta optica.Adica guvernul ala mondial,face si drege,si la Patriarhie este doar o adunatura de distrugatori,care nu vor decat sa ingroape Traditia cea milenara. Dar chiar credeti ca oamenii aia,care sunt chiar parintii si arhiereii vostri,nu au aceasi respect ca si voi pentru biserica noasttra? |
|
|||
|
|||
![]()
Nu s-a scos mai frate nicio epicleza.
In BOR este chiar un curent care foloseste Sfinte Carti liturgice vechi si nu are nimeni nimic cu dansii. Last edited by mihailt; 24.01.2010 at 23:32:11. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La mine in cartier se sare peste partea cu "vesnica pomenire" si peste ecteniile pentru cei chemati. [Si] de aia ma duc de obicei in alta parohie. Catehumenii de odinioara erau cei nebotezati chemati la credinta si la pocainta. Astazi toti suntem botezati de prunci, dar tot suntem chemati la pocainta. Cei cu adevarat credinciosi si pocaiti sunt putini, desi bisericile sunt pline.
|
|||
|
|||
![]()
Pai Florine dar de unde sa stim de epicleza cand nici nu o auzim? Nu stim ce se intampla in altar, nu auzim rugaciunile pe care le spune preotul acolo.
Si cei care canta la strana nici atat nu pot sa stie, ca ei canta in timpul asta. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu, Sophia, ideea era: ca si crestin care cat de cat merge la biserica si se instruieste, trebuia sa stii ca exista asta ceva si ce este. Pana la urma este cel mai sfant si important moment din Sf Liturghie. Este si motivul pentru care ingenunghem incepand cu "Luati, mancati..."
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Da, epicleza nu se aude la majoritatea bisericilor, ceea ce nu este normal. Dar exista un curent (preznet si in Romania) de spunere a epiclezei cu voce tare, si cantarea care se canta de obicei in acelasi timp sa se cante inainte.
|
|||
|
|||
![]()
Acum aud pentru prima data despre asa ceva. Cred ca este un zvon cu totul neintemeiat.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfantul Lavrentie de Cernigov a proorocit ca vor veni astfel de vremuri in care aceasta parte a Sfintei Liturghii nu se va mai savarsi. Si tot acest sfant ne recomanda sa nu mergem in acele biserici. Ceea ce inseamna ca vor exista si preoti curajosi care nu vor accepta astfel de compromisuri. Si ne mai recomanda sa ne salvam sufletele prin rugaciunea lui Iisus.
|
|
|||
|
|||
![]()
@Fani si Noesisaa - da, am aflat de aici din forum de existenta acestei rugaciuni, dar nu stiam ca se numeste epicleza. Acum pusa aici, ma bucur ca exista, pentru ca este si f.frumoasa.
1.Sunt termeni bisericesti care nu-mi sunt cunoscuti 2. Da, Liturghia o stiu si eu. Dar eu cant la strana si nu stiu ce se intampla in altar. De auzit nu se aude, noi ne concentram pe cantat... E bine ca mai aflu de aici. |
|
||||
|
||||
![]()
Exista textul desfasurat al Liturghiei inclusiv pe net, cu rugaciunile ce se spun in taina in Altar, dar recunosc ca nu le-am citit pentru ca mi s-a parut ca "nu mi se cuvine" mie sa le citesc, poate e o situatie in care ignoranta mea e un pacat.
Ecteniile pentru adormiti si slujba de pomenire la sfarsit - din punctul meu de vedere, mai bine mai mult decat mai putin :) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Scoaterea religiei din scoli | bogdani | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 1172 | 16.09.2011 16:35:30 |
Scoaterea omului inaintea animalului | Man Teo | Generalitati | 12 | 25.07.2011 14:53:39 |
Propuneti scoaterea filoZofiei | gata cu joaca | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 38 | 09.01.2011 23:09:28 |
|