Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2011, 12:12:14
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
N-ar fi mai usor sa accepti faptul ca neconcordanta asta e o consecinta a unei greseli? Sau esti de parere ca gresala nu se poate strecura, prin definitie, in textele sfinte?

Ar fi un fel de sola scriptura.
A accepta o greseala, inseamna a lasa loc altora. Faptul ca eu nu inteleg, nu inseamna ca am parte de o greseala. Textele liturgice au fost scrise sub inspiratie divina, nu sunt o creatie pur umana.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 13:06:11
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
A accepta o greseala, inseamna a lasa loc altora. Faptul ca eu nu inteleg, nu inseamna ca am parte de o greseala. Textele liturgice au fost scrise sub inspiratie divina, nu sunt o creatie pur umana.
Deci acele texte sunt infailibile?

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 14:14:51
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Eu asa le privesc. Nu cred ca ne-ar fi fost ingaduit de Dumnezeu sa ne rugam duminica de duminica, sarbatoare de sarbatoare, dupa niste texte care sunt gresite.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 16:57:30
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Molitfele Sfantului Trifon, dupa cum sunt formulate, exprima parca un "ultimatum" dat insectelor daunatoare: "...duceti-va in muntii cei pustii, in copacii cei neroditori; si, de nu ma veti asculta pe mine, voi ruga pe Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca sa trimita pe ingerul Sau, care este peste fiare, si cu fier si cu plumb va va lega si va va omori, de vreme ce n-ati luat in seama bles­temul si rugaciunea mea, a smeritului Trifon; inca si pasari, fiind trimise prin rugaciunea mea, va vor manca pe voi."

Pacatul primordial a facut ca lumea animala sa nu mai fie intru totul supusa omului. Ba chiar aceasta ii poate deveni ostila. Nu doar pamantul rodeste palamida, ci si lumea animala ofera daunatorii sai. Astfel, omul isi castiga "painea" cu o si mai mare truda.

Aceste rugaciuni nu contrazic simtirea si trairea ortodoxa. Sunt numai o incercare dusa la limita, de a restabili raportul normal dintre om si lumea animala. Nu intamplator rugaciunile au fost create de catre un sfant, si sunt citite de catre preoti, in numele lui Dumnezeu.

In fragmentul citat mai sus, se spune "pasari, fiind trimise prin rugaciunea mea, va vor manca pe voi". Pasarile in acest caz, sunt considerate fapturi care inca fac ascultare.

Cu alte cuvinte, este justificata neascultarea animalelor fata de omul pacatos, dar nu si fata cel care vorbeste in numele lui Dumnezeu (sfantul, preotul). Daca fapturile refuza sa se supuna si voii acestora, atunci vor fi supuse blestemului.

Last edited by Marius22; 31.01.2011 at 17:00:46.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2013, 15:34:04
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Implicit

Faptul ca in icoanele grecesti Sfantul Trifon apare cu o ramura verde in maini, arata ca este cu adevarat mijlocitor pentru natura.

Reply With Quote
Răspunde

Tags
molitfe sfantul trifon

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Molitfele Sf Vasile, la ce ne ajuta? Mtcrysty17 Rugaciuni 3 04.01.2011 23:00:42
Molitfele Sfantului Vasile cel Mare grasu64 Generalitati 20 04.01.2011 22:58:38
Despre blestem hmiron Generalitati 16 13.10.2009 09:43:09
Blestem sau ghinion ?? electrogpm Generalitati 10 07.10.2009 18:14:48
parintele Trifon cristina83 Generalitati 5 27.09.2007 18:20:36