![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Aghioritii au practica rugaciunii inimii permanent pe buzele lor! Va dau exemplu: am fost la Vatopedi si asteptand cazare la Arhondaric, luam aminte la un frate ce spala si facea curatenie la baia din apropiere! Dar cum eram cativa parinti si mireni, eu totusi auzeam sosoteli... si m-am ridicat de pe banca si ma indreptam usor catre baie, cand colo, ce sa aud? fratele respectic spala pe jos si cu gura sosotea 'Kirie Iisu Hriste, eleison me!' intr-una intr-una! M-am uimit! Am retinut si am intreat pe un parinte roman de acolo de aceasta practica si mi-a spus: da aceasta este cea mai usoara cale de a patrunde rugaciunea inmii! Si il intreb cum asa? si imi raspunde: Spunand soptit mereu rugaciunea, te auzi! Spunand-o in minte, dracu lucra si te ia, uiti de rugaciune, cine stie cand iti mai aduci aminte! De aceea spunand-o soptit, ai mereu atentia asupra ei! Si daca insisti asa, garantat in 3 luni poti dobani rugaciunea! S-a facut si aceasta...
Am ramas uimit! SI am incercat eu insumi aceasta practica... si sa stiti ca asa e cum zicea acst parinte vatopedin! Nu am dobandit rugaciunea, dar spunand rugaciunea soptit, ai mai multa atentie asupra ei si nu mai esti atent si la alte ganduri! Un alt parinte athonit, spunea rugaciunea mereu, si nu vorbea cu nimeni, ca sa nu Il supere pe Hristos, ca a intrerupt vorbirea cu el, pentru un om! Aceasta practica, spunea Pr.Efrem Vatopedinul (staretul) ca ar trebui sa o avem fiecare dintre noi, chiar daca purtam metanii care mai de care mai lungi, sau mai aspectuase sau nu, ci in fiecare zi 10 minute sa le alocam in exclusivitate acestei rugaciuni! CU timpul vom gusta din roadele ei si vom vrea si vom sta si mai mult... apoi, Duhul Sfant ne va ajuta sa dobandim rugaciunea neincetata! Dar exercitiul asta nu trebuie lasat in nicio zi! Va spun sincer, ca eu intr-o Biserica din Grecia am vazut cum la Liturghie a intrat un tanar, pletos, aspect de rocker, si se inchina la Sf.Icoane si se pune intr-un loc din Biserica, baga in buzunar mana, si scoate un metanier de cam 100 (mi-m dat seama) si incepe sa se roage... AM RAMAS MUT! Apoi imi spunea un parinte spunandu-i asta: Grecii sunt foarte iubitori de rugaciunea inimii! Ei unde ar fi, in statie, in autobuz, pe barca, la magazin, ei scot metania si se roaga! In casa fiecare are macar una, dar fiecare e practicantul ei! Uimitor nu? Exercitiul nu consta in respiratie sau nu, practica depinde de la persoana la alta! Iar pentru asta va recomand cu drgaoste cartea 'Vedere Duhovniceasca" de un isihast anonim, care va ajuta sa intelegeti cel mai bine aceasta rugaciune! Apoi cu timpul spunand-o veti simti un gol in mana (lipsa metaniei) si in minte si suflet (rugaciunea)....
|
|||
|
|||
![]()
O mica povestioara....anul trecut in luna mai a trebuit sa fac o operatie(destul de dificila ziceau medicii).Am intrat in sala de operatii cu o teama de nedescris,mai ales ca la acea vreme pe la tv se aratau imagini cu persoane care erau in coma din cauza neglijentei anumitor medici. La un moment dat mi-am amintit Rugaciunea Inimii ,despre care citisem dintr-o cartulie primita de pe muntele Rarau,de la manastirea de acolo.Cit timp au durat pregatirile pentru operatie am spus aceasta rugaciune asa cum m-am priceput eu mai bine,intruna pina am adormit.Va spun cu mana pe inima ,ca dupa o ora cand m-am trezit din operatie ,am simtit o bucurie extraordinara si i-am multumit Mantuitorului nostru pentru grija Lui catre mine pacatoasa.Oricum as spune aceasta rugaciune ,eu il simt pe Iisus in preajma mea si stiu ca ma ajuta oricind si oricum ,numai sa cred in El cu tot sufletul meu.Inca ceva : dupa operatie s-a constatat de medici ca nu era ceea ce credeau ei(adica ceva destul de grav)Nu-mi ajunge viata mea pentru a aduce multumiri Bunului Dumnezeu si Maicutei Sfinte ,pentru ajutorul lor Dumnezeisc.
|
|
||||
|
||||
![]()
Cu Dumnezeu incepem , cu Dumnezeu "sfarsim " : Cu Dumnezeu inainte !
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mie mi-au ramas in minte cuvintele parintelui Teofil "roaga-te cum poti ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie". |
|
|||
|
|||
![]()
"Cel ce vrea sa-si curateasca inima, sa o incalzeasca necontenit cu pomenirea Domnului Iisus, neavand decat acest cuget si acest lucru, fara incetare. Caci cei ce vor sa se lepede de putreziciunea lor nu se cade ca uneori sa se roage, iar alteori nu, ci pururea sa petreaca cu rugaciune in pazirea mintii, chiar daca s-ar afla undeva departe de casa de rugaciune.
Caci precum cel ce vrea sa curateasca aurul, daca lasa sa inceteze oricat de scurta vreme focul din cuptor, face sa se aseze iarasi sgura pe aurul curatit, asa si cel ce uneori pomeneste pe Dumnezeu, alteori nu, pierde prin intrerupere ceea ce socoteste sa castige prin rugaciune. E propriu barbatului iubitor de virtute sa tina pururea pamantul inimii in focul pomenirii lui Dumnezeu, ca asa, curatindu-se raul putin cate putin sub dogoarea bunei pomeniri, sufletul sa se intoarca cu desavarsire la stralucirea sa fireasca, spre si mai multa slava" (Diadoh al Foticeii). |
|
||||
|
||||
![]()
Fiind insarcinata, am participat la cursuri la spital in care se vorbea despre nastere, copil...etc..si despre respiratia in timpul nasterii. S-a vorbit foarte mult despre respiratie si faptul ca e esentiala in calmarea durerilor si in general la o nastere mai usoara. Regula generala era sa inspiri 3timpi si sa expiri 4 iar in timpul asta sa iti tii mintea ocupata cu alt ceva decat ceea ce se intampla in sala de nasteri.
Cam cat de bine seamana toata treaba asta cu rugaciunea lui Iisus? Inspiri 3 timpi: Doamne, Iisus Hristoase ...expiri 4 timpi: miluieste-ma! si ai si mintea ocupata. ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Te rog mult sa nu te superi pe mine , dar ne bagam in treburi ce ne depasesc mult pe noi cei de rand , si ducem cititorul in deruta , si mare pacat ne facem . Isihasmul nu-i pentru oricine , iar inainte de a intelege aceasta dumnezeiasca lucrare , trebuie musai sa citim despre cei care au practicat asa ceva ( Sf. Dionisie , Marele Antonie , Marele Macarie , Vasile cel Mare , Ioan gura de aur , Grigorie de Nyssa , Isihie Sinaitul , Grigorie Sinaitul . Marcu Ascetul , Nil Sinaitul , Ioan Damaschin , Nicodim Aghiotirul . . . . . . etc , etc , ) . Te mai rog sa citesti despre isihasmul moldovean si paisian , sa vezi tu cata truda , cata nevointa . . . , of, of , nu doi , trei tinem si repiram ! Nu , asa ! Momentan sa o spunem simplu , dar s-o spunem , fara a sari niste etape , si mai ales niste lecturi ! Iertare si : Doamne ajuta !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
multumesc |
|
||||
|
||||
![]()
Nu am pt ce sa va iert dar asociatia mi-a venit in minte si mi s-a parut interesant si cum suntem aici sa ne spunem parerile, asta am si facut.
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Rugaciunea lui Iisus | georgeval | Rugaciuni | 51 | 11.11.2014 09:55:20 |
"Minunea" unui fachir si rugaciunea lui Iisus (de Arhimandrit Nicolae Drobiazghin) | andrei_im | Alte Religii | 1 | 14.05.2011 02:05:28 |
Rugaciunea lui Iisus | MadalinS | Rugaciuni | 8 | 10.04.2011 19:11:36 |
DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS | emanuel2007 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 114 | 16.03.2011 22:26:15 |
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus | mihailt | Rugaciuni | 1 | 18.05.2008 13:06:37 |
|