Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.04.2010, 00:44:35
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb Sorin Dumitrescu

Citat:
În prealabil postat de The_Fallen Vezi mesajul
Sorin Dumitrescu este un pictor, nu un duhovnic, asa ca nu vad de ce ne-am baza pe ce spune el?!
Pictor de Biserici, cu studii serioase si temeinice despre credinta ortodoxa, asa ca este o sursa credibila.
Iar Biblia nu ti-o citeste duhovnicul ca sa vezi ca un astfel de personaj nu este pomenit.

Hristos a inviat!
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 07:30:50
ben_gal
Guest

Implicit

Ipoteza ca Adam a avut o prima nevasta creata ca si el si nu din el are aspecte legate de egalitatea sexelor. Nu asa si modul in care a fost creata Eva.
Musulmanii cred ca Eva a fosr creata din tarina ca si Adam. Acest crez nu ajuta femeilor din Islam. Poate ca Adam-ul musulman se teme de egalitate si de aici decurg violurile si omorurile musulmancelor pe motive de pofte trupesti sau in "apararea onoarei" bietilor epigoni ai profetului vijelios.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 10:27:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Pictor de Biserici, cu studii serioase si temeinice despre credinta ortodoxa, asa ca este o sursa credibila.
Iar Biblia nu ti-o citeste duhovnicul ca sa vezi ca un astfel de personaj nu este pomenit.

Hristos a inviat!
Daca are studii nu inseamna ca este automat fidel traditiei ortodoxe.

Chestia cu "androginul" nu cred ca se regaseste in ortodoxie sub nici o forma, dar in mistica orientala sigur (New Age??ding ding?).
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 10:28:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bubulyna Vezi mesajul
Nu trebuie sa ma vezi tu !esti cam rautacios
Ma bucur ca spui "cam" inseamna ca imi dai dreptate intr-o anumita masura.

Spune-ne si noua te rog ce carti sanatoase ai citit pana acum (dupa judecata ta).
Si cam ce mai ai in program.

Cred ca in acest fel oamenii te-ar putea ajuta mai mult.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 10:34:39
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chestia cu "androginul" nu cred ca se regaseste in ortodoxie sub nici o forma, dar in mistica orientala sigur (New Age??ding ding?).
Daca nu crezi tu, mai mult ca sigur nu-i asa. Ce are mistica orientala cu Adam si Eva?!

danga-langa langa-danga

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 11:09:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Parca n-as vorbi romaneste..

Nu este vorba de Adam si Eva ci de povestea androginului care tu ii dai crezare:

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Omul originar a fost fiinta Adam-Eva, un singur trup si totusi doua persoane. A fost o entitate androgina pana ce persoana Evei a decis sa incalce voia Lui Dumnezeu. Atunci au fost separati in doua persoane cu corpuri diferite.

Sursa: Sorin Dumitrescu
"entitate androgina" - nu exista asa ceva in mistica ortodoxa.

"Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. " (Facerea 1:27).

Mai reveniti la Biblie din cand in cand, lasati diversi guru chiar cu recomandari ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 11:36:15
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb Sorin Dumitrescu

Citat:
Daca are studii nu inseamna ca este automat fidel traditiei ortodoxe.

Hristos a inviat!

Aline, crestine, subiectul era strict legat de personajul Lilith. Nu despre tot ce a scris Sorin Dumitrescu. Din fericire, din cartile lui am invatat destule lucruri interesante despre pictura din Manastirile din perioada lui Rares. De obicei ma opresc la ce-mi este de folos din ceea ce citesc, iar ce nu-mi este de folos nici nu bag in seama.

O zi cu binecuvantata!
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 11:47:02
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Parca n-as vorbi romaneste..

Nu este vorba de Adam si Eva ci de povestea androginului care tu ii dai crezare: "entitate androgina" - nu exista asa ceva in mistica ortodoxa.

"Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. " (Facerea 1:27).

Mai reveniti la Biblie din cand in cand, lasati diversi guru chiar cu recomandari ortodoxe.
blablabla - pe romaneste

Chiar daca revenim la Biblie - si mereu o facem - cine se pricepe sa interpreteze corect mai ales Facerea si Apocalipsa? Mai nimeni.

Entitate androgina (din cate stiu, andros=om sau barbat si gunes=femeie) este exprimarea mea ca sa inteleaga cititorii ca omul originar era un singur trup, dar doua persoane. Barbat si femeie, Adam si Eva, asa cum scrie mai sus, facut[i] dupa modelul divin care este comuniune de Persoane intr-o singura Fiinta.

Daca omul nu cadea in pacat, omenirea arata altfel, se inmultea altfel, totul era diferit in sensul bun al cuvantului. Dar a intervenit Despartitorul, ingerul cazut, care a cauzat caderea in pacat, drept urmare omul a fost si el despartit in doua trupuri diferite, vezi versetul celebru cu coasta lui Adam.

Dar, cum ti-am mai zis si cu alta ocazie, nu e nevoie sa crezi asta. E optional. :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 12:51:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Nu e vorba de chesituni "adanci" ale Facerii ci de simple fapte prezentate alb pe negru ca sa nu mai vorbim de coerenta cu Traditia ortodoxa.

Daca ai sa te obosesti totusi sa citesti Facerea ai sa vezi ca momentul creatiei Evei (din coasa lui Adam) il precede pe cel al caderii.

Deci erau doi oameni separati fizic, trupeste, cu sexualitati diferite (dar complementare) in nici un caz vreun soi de androgin.

Sau tu vrei sa ne spui ca AdamEva era de fapt un singur individ cu personalitate multipla?

Sau un soi de siamez hermafrodit?

Nu vorbim aici de uniune mistica ci de cea fizica!

LapetiteMoc:

Daca Sorin Dumitrescu ar ramane la ceea ce se pricepe cu adevarat, ar fi bine.
Dar daca se apuca de facut teologie, ies "minuni" din astea..
Reply With Quote
Vechi 09.04.2010, 13:01:09
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul

Chiar daca revenim la Biblie - si mereu o facem - cine se pricepe sa interpreteze corect mai ales Facerea si Apocalipsa? Mai nimeni.
Pai cine? Sfintii Parinti: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Efrem Sirul... sunt enorm de multe comentarii la cartea Facerii, numai sa le citim.
Iata aici un articol sintetizator:http://www.crestinortodox.ro/credint...rea-69863.html

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lilith,mit sau realitate? mihaitzaneicu Generalitati 8 18.01.2012 12:14:31