Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2012, 21:30:23
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mă bucur că ai ajuns la o nouă cocluzie care o anulează pe cea de ieri.
nu ai inteles pe deplin sensul postarii respective, postarea la care te refereai nu era o concluzie in sensul asemanarii privirii celor doua persoane, ci era o problematizare,in punctul in care privirile respective par a emana in mod evident o putere, insa nu precizam ce fel de putere si de la cine ...

deci ,iarasi, te rog ,sa citesti mai cu atentie unele postari,pentru a nu mai trage concluzii pripite !!!
Vechi 25.04.2012, 02:40:34
ioan cezar
Guest

Implicit

Imi cer iertare in primul rand de la admiratorii, sa spun asa, Parintelui Arsenie Boca, daca precizarea pe care o voi face va suna prea sec ori va parea lipsita de evlavie.
Eu stiu ca Sfintii nu sunt numiti de cineva anume, nu sunt decretati ori impusi ci sunt considerati Sfinti in primul rand de constiinta colectiva a credinciosilor. Sfintii au trait printre oameni si, prin faptele lor minunate, pilduitoare, prin viata lor curata si plina de iubire jertfelnica au lasat urme vii si sfintitoare in inimile oamenilor. Pentru aceasta, pentru viata lor indumnezeita, Biserica a hotarat canonizarea.
Asadar, nu insusirile fizice (ochii si privirea lor, diverse parti ale trupului, alura etc.) sunt criteriul sfintirii ori al mantuirii. Nicidecum. Ci modul de a fi, sfintenia vietii, iubirea dovedita pentru Dumnezeu si aproapele (inclusiv pentru vrajmasi).
Sfantul este viu in constiinta individuala si colectiva a oamenilor insuflati de el intru Hristos, prin faptele sale.
Sfantul a dovedit prin fapte ca este vas ales al Duhului Sfant.
Acesta cred ca este criteriul, celelalte referiri le consider secundare.
Vechi 25.04.2012, 09:21:03
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
nu ai inteles pe deplin sensul postarii respective, postarea la care te refereai nu era o concluzie in sensul asemanarii privirii celor doua persoane, ci era o problematizare,in punctul in care privirile respective par a emana in mod evident o putere, insa nu precizam ce fel de putere si de la cine ...

deci ,iarasi, te rog ,sa citesti mai cu atentie unele postari,pentru a nu mai trage concluzii pripite !!!
Tocmai a fost primul tău mesaj de pe acest topic care mi-a adus bucurie în suflet, pace și liniște. Eu m-am bucurat idiferent de ce interpretări vrei tu să mai insinuezi. O rugăminte am: lasă-mi bucuria făcând abstracție de cine are dreptate.
Vechi 04.06.2012, 01:11:42
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Implicit

http://www.basilica.ro/ro/stiri/20_d...enie_boca.html

Despre părintele Arsenie Boca, atât de prețuit în părțile Ardealului și nu numai, sunt foarte multe de spus. În puținele rânduri pe care le avem acum la dispoziție, nu vom face altceva decât să răspundem la o întrebare: de ce l-a urmărit Securitatea pe părintele Arsenie? și să aducem în atenția cititorului câteva fragmente din dosarele poliției politice care pot ajuta la conturarea efigiei marelui duhovnic, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi 20 de ani.

Primul lucru care trebuie precizat este faptul că părintele Arsenie a intrat în vizorul autorităților încă de dinainte de instaurarea regimului comunist. Masele de oameni care se îndreptau spre Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus în anii celui de-al Doilea Război Mondial puteau să cuprindă și oameni potențial periculoși pentru ordinea de stat, atât de fragilă în contextul istoric atât de delicat. Cum drumurile aveau drept țintă cel mai adesea pe părintele Boca, în mod firesc organele de ordine s-au întrebat cum și în ce fel acest călugăr poate avea influență asupra oamenilor. Printre miile de pelerini la Sâmbăta s-au numărat și tineri simpatizanți ai Mișcării Legionare, care au căutat sfat la vestitul duhovnic. La semnalele date de informatorii din preajma mănăstirii, pretinsele legături ale părintelui cu Mișcarea Legionară au fost verificate, dovedindu-se lipsa lor de fundament. În schimb, bănuiala a rămas consemnată în dosarele Siguranței, care vor fi preluate mai târziu de Securitatea comunistă.

În vara anului 1945, părintele Arsenie a fost arestat pentru prima dată. Totul a plecat de la excesul de zel al proaspătului ministru al Cultelor, Constantin Burducea, care, pentru a se face util guvernului Groza, promisese că va curăța Biserica de persoanele vinovate de participarea la crime de război și la dezastrul țării. Printre cei „vinovați“ a fost considerat și părintele Boca, care, în acea perioadă, desfășura o amplă campanie catehetică, menită să-i pregătească pe monahi și credincioși să facă față tăvălugului comunist. Anchetatorii, care nu dobândiseră încă năravurile Securității, și-au dat repede seama de eroare, iar părintele a fost eliberat, întorcându-se la Mănăstirea Brâncoveanu.

Aceasta a intrat însă curând în centrul luptei dintre forțele anticomuniste din munți și trupele de Securitate. Căutat de cei din rezistență și urmărit permanent de agenții regimului, părintele Arsenie a urmat în toți acești ani o cale ale cărei ecouri reverberează în textele pe care le vom oferi mai jos. Suspiciunile au ajuns atât de mari, încât în anul 1948 părintele este din nou arestat și anchetat și din nou nu i se găsește vreo vină.

Eliberat, părintele Arsenie nu se mai duce la mănăstirea sa de metanie, unde frământările erau prea mari, ci primește stăreția unei foste mănăstiri greco-catolice, Prislopul, de care își va lega definitiv numele.

Aici, la Prislop, Arsenie Boca încearcă să constituie o comunitate monastică model. În scurt timp, mii de oameni se îndreaptă spre mica mănăstire, aducând mari bătăi de cap securiștilor din raionul Hațeg, care se trezesc cu năpasta pe cap (din punctul lor de vedere). Nenumărate ordine de la centru cer acestor securiști de provincie să stabilească activitatea „ostilă“ regimului care se desfășura la Mănăstirea Prislop. În mod zadarnic, deoarece nici o anchetă nu a reușit să găsească ceva compromițător. Cum oamenii veneau în număr tot mai mare la mănăstire, „centrul“ a găsit în cele din urmă soluția trimiterii părintelui în colonie de muncă (la Canal), pentru reeducare, în perioada ianuarie 1951-aprilie 1952.

Această detenție nu a făcut decât să mărească faima părintelui în rândul credincioșilor din regiunea Hațegului. Revenit la mănăstire, Arsenie Boca continuă programul său duhovnicesc, urmărit îndeaproape de securiști.

În 1955, Securitatea a crezut că l-a prins în sfârșit pe părintele Arsenie. În contextul frământărilor legate de arestările operate la Mănăstirea Vladimirești, părintele este reținut pentru a da mărturie că în acel loc s-au desfășurat activități legionare și că el însuși este parte a unui vast plan al foștilor membri ai Gărzii de Fier, menit să submineze regimul comunist.

Cu toate eforturile depuse de agenții regimului, părintele nu a putut fi găsit vinovat de ceva. Din nou, Securitatea era obligată să-l pună în libertate. Părintele revine la Prislop, însă pentru scurtă vreme, deoarece, în contextul acțiunilor premergătoare adoptării Decretului nr. 410/1959, Arsenie Boca este scos din mănăstire și din monahism, ca un element „dușmănos“ regimului democrat-popular.

Din acel moment, părintele Arsenie nu a mai îmbrăcat niciodată haina monahală.

În anii care au urmat, până la sfârșitul vieții lui, părintele a continuat să fie urmărit de agenții Securității, în pofida faptului că și aceștia deveniseră convinși că apartenența la legiune a lui Boca este o glumă. Mai mult, părintele renunțase la însemnele exterioare ale monahismului (rasa, barba) și se îmbrăca elegant, ca un om de lume, așa cum erau indicațiile regimului, care credea că, odată schimbată înfățișarea exterioară, și omul va deveni altul. Cine l-a privit însă cu atenție pe părinte a văzut în el același călugăr plin de trăire duhovnicească și de putere în cuvânt. De aceea, oriunde l-au purtat pașii, până la trecerea la cele veșnice, o mulțime tăcută l-a urmat, în căutare de ajutor duhovnicesc.
Vechi 04.06.2012, 01:12:52
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2008
Implicit

De fapt, această urmărire absurdă de aproape cinci decenii nu a avut decât o singură rațiune: Arsenie Boca a fost o persoană carismatică, capabilă să atragă mulțimile de credincioși. Autoritatea puternică, capacitatea de convingere erau elemente de potențial pericol, chiar dacă niciodată părintele nu a făcut ceva dubios. Prin urmare, părintele Arsenie a fost scos din mănăstire și ținut sub supraveghere pentru un „posibil“ care nu s-a întâmplat niciodată și pentru a împiedica pe oameni să se apropie de o persoană care le vorbea atât de convingător despre Hristos.

În dosarul său, printre multele hârtii fără valoare, există și câteva mărturii frumoase despre părinte, cu atât mai revelatoare cu cât sunt date de oameni aflați sub anchetă sau informatori. Una din ele datează din 1964 și aparține informatorului „Iulian Nicoară“, care spune despre părintele Boca următoarele: „Ducând o viață extrem de severă și supunându-se unei asceze riguroase, s-a impus atenției tuturor călugărilor și credincioșilor care mergeau la mănăstire. El mânca foarte puțin și numai legume, numai de post. El dormea jos pe podele și se ruga necontenit, stând ceasuri întregi în genunchi la rugăciune. A început apoi să predice și să spovedească credincioșii care veneau la el. Atât în predică, cât și în spovedanie era sever, aspru cu greșelile, cu păcatele oamenilor.

A fost extremist, era riguros și exagerat în pretenții de viață curată, de post, de rugăciune, de înfrânare, de spiritualism. Pentru sine a început să scobească în stânca muntelui, la înălțimi mari, o celulă, unde voia să se retragă și să trăiască izolat de lume. Construcția fizică fiind puțin rezistentă - el a fost totdeauna slab, palid, anemic -, s-a îmbolnăvit de piept. Medicii i-au interzis postul și i-au recomandat hrană și odihnă.

Faima lui de călugăr riguros, de om al lui Dumnezeu, mersese până la marginea țării. Lumea venea nebună spre el (…). Era în timpul războiului. Dureri, necazuri și suferințe erau multe. Țăranii și intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni să-l vadă, să-l audă, să stea de vorbă cu «Sfântul» de la Sâmbăta“.

O altă mărturie frumoasă aparține lui Nichifor Crainic, fiind dată cu ocazia anchetei din 1955: părintele Arsenie Boca „este de reală valoare spirituală, care s-a făcut foarte cunoscut în părțile ardelene prin viața lui personală, riguros morală, prin predicile lui de o mare putere de influență asupra sufletelor și printr-o pătrunzătoare artă de a lămuri stările de psihologie religioasă și de a da sfaturi duhovnicești (…). În scurtă vreme, Mănăstirea Sâmbăta de Sus a ajuns un loc de pelerinaje religioase, sute și mii de oameni venind să-l asculte pe părintele Arsenie. Până în anul 1945, dată după care eu nu mai știu nimic, mișcarea de la Sâmbăta de Sus avea un caracter pur religios, fără nici un fel de amestec politic“.

Mai târziu, în lume, Arsenie Boca era adesea ispitit să vorbească despre politică, Biserică și comunism. Răspunsurile au fost, de fiecare dată, cum nu s-au așteptat informatorii. Astfel, în 1967, Boca răspundea informatorului „Rafael“: „Eu n-am făcut politică niciodată și nici nu voi face. Mă voi încadra și voi respecta legile țării, dându-mi exemplu din Biblie, când la Iisus au venit evrei cu o monedă cu efigia împăratului, voind să vadă ce spune. Iisus a spus: dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“.

Mai multe lucruri a spus părintele în dialogul cu „Vicol Tatiana“, din 1976: „Conducerii de astăzi nu-i trebuie mănăstiri. Ei au lăsat câteva mănăstiri istorice și atât. Ei vor ajunge să cuprindă întreg pământul și vor conduce lumea. Până atunci va fi bine de noi. Atunci se va vedea care este creștin adevărat, că va răbda toate. Care nu, va cădea în valul lumii.

Eu (informatoarea) am zis: eu nu cred că vor ajunge să cuprindă tot pământul, mai ales că sunt oameni fără credință.

Arsenie Boca a răspuns: Sunt îngăduiți de D-zeu și le ajută să pună stăpânire pe întregul glob pământesc (…). Nu te pune cu ei rău, ci să fii credincioasă, că Dumnezeu este în orice loc, la Ierusalim ca și la noi. Căci biserica din inima noastră nimeni nu o poate dărâma. (…) Dumnezeu cere de la noi faptele și sufletele, atât. Trebuie să fim dezbrăcați de orice și numai pe Dumnezeu să-L avem în suflet“.

Aceste scurte mărturii se adaugă sutelor, poate miilor de amintiri despre părintele Boca, culese și publicate după 1990, alături de diverse însemnări personale, predici, cuvântări scrise de părinte sau consemnate de alții. Numărul extrem de ridicat al acestor volume dovedește impactul profund pe care personalitatea părintelui a avut-o asupra a mii de oameni. Din păcate, dintr-un anumit punct de vedere, aceste ediții sunt mai mult acțiuni de pioasă restituire și de inițiere duhovnicească. Lipsește încă o „ediție critică“, realizată pe baze științifice, a însemnărilor părintelui sau a mărturiilor despre el, care să ajute la înțelegerea mai completă a unui duhovnic de excepție și a unui teolog valoros. Cine dorește să scrie o biografie serioasă a lui Arsenie Boca sau să analizeze concepțiile sale spirituale și teologice cu siguranță va avea mult de muncă. Iar, după 20 de ani de la trecerea părintelui la cele veșnice, acest lucru se impune cu necesitate.
Vechi 04.06.2012, 15:46:58
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
Persoanele interesate de subiect pot accesa linkul de mai jos !
Nu stiu ce comentarii vor fi,sau se vor aduna !

Eu unul,dand absolut din intamplare,peste aceasta inregistrare audio,recunoscand vocile,si ascultand convorbirea,mai ales in prima parte, ...am ramas putin socat !

Acuze grave i se aduc parintelui Arsenie Boca,in acest dialog intre mari parinti ai ortodoxiei noastre !!!

cine va dori sa asculte,sa se tina bine !!!

http://www.youtube.com/watch?v=UL7l9...eature=related
am vazut si eu videoclipul cu discutiile acelea ...dar cuviosul ARSENIE BOCA nu s-a lasat de preotie ci episcopia Aradului de care apartinea i-a interzis sa mai activeze ca preot.E o mare diferenta!!!...apoi mai tirziu si-au dat seama de confuzia lor!!
Vechi 04.06.2012, 15:53:24
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tot-Laurentiu Vezi mesajul
De fapt, această urmărire absurdă de aproape cinci decenii nu a avut decât o singură rațiune: Arsenie Boca a fost o persoană carismatică, capabilă să atragă mulțimile de credincioși. Autoritatea puternică, capacitatea de convingere erau elemente de potențial pericol, chiar dacă niciodată părintele nu a făcut ceva dubios. Prin urmare, părintele Arsenie a fost scos din mănăstire și ținut sub supraveghere pentru un „posibil“ care nu s-a întâmplat niciodată și pentru a împiedica pe oameni să se apropie de o persoană care le vorbea atât de convingător despre Hristos.

În dosarul său, printre multele hârtii fără valoare, există și câteva mărturii frumoase despre părinte, cu atât mai revelatoare cu cât sunt date de oameni aflați sub anchetă sau informatori. Una din ele datează din 1964 și aparține informatorului „Iulian Nicoară“, care spune despre părintele Boca următoarele: „Ducând o viață extrem de severă și supunându-se unei asceze riguroase, s-a impus atenției tuturor călugărilor și credincioșilor care mergeau la mănăstire. El mânca foarte puțin și numai legume, numai de post. El dormea jos pe podele și se ruga necontenit, stând ceasuri întregi în genunchi la rugăciune. A început apoi să predice și să spovedească credincioșii care veneau la el. Atât în predică, cât și în spovedanie era sever, aspru cu greșelile, cu păcatele oamenilor.

A fost extremist, era riguros și exagerat în pretenții de viață curată, de post, de rugăciune, de înfrânare, de spiritualism. Pentru sine a început să scobească în stânca muntelui, la înălțimi mari, o celulă, unde voia să se retragă și să trăiască izolat de lume. Construcția fizică fiind puțin rezistentă - el a fost totdeauna slab, palid, anemic -, s-a îmbolnăvit de piept. Medicii i-au interzis postul și i-au recomandat hrană și odihnă.

Faima lui de călugăr riguros, de om al lui Dumnezeu, mersese până la marginea țării. Lumea venea nebună spre el (…). Era în timpul războiului. Dureri, necazuri și suferințe erau multe. Țăranii și intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni să-l vadă, să-l audă, să stea de vorbă cu «Sfântul» de la Sâmbăta“.

O altă mărturie frumoasă aparține lui Nichifor Crainic, fiind dată cu ocazia anchetei din 1955: părintele Arsenie Boca „este de reală valoare spirituală, care s-a făcut foarte cunoscut în părțile ardelene prin viața lui personală, riguros morală, prin predicile lui de o mare putere de influență asupra sufletelor și printr-o pătrunzătoare artă de a lămuri stările de psihologie religioasă și de a da sfaturi duhovnicești (…). În scurtă vreme, Mănăstirea Sâmbăta de Sus a ajuns un loc de pelerinaje religioase, sute și mii de oameni venind să-l asculte pe părintele Arsenie. Până în anul 1945, dată după care eu nu mai știu nimic, mișcarea de la Sâmbăta de Sus avea un caracter pur religios, fără nici un fel de amestec politic“.

Mai târziu, în lume, Arsenie Boca era adesea ispitit să vorbească despre politică, Biserică și comunism. Răspunsurile au fost, de fiecare dată, cum nu s-au așteptat informatorii. Astfel, în 1967, Boca răspundea informatorului „Rafael“: „Eu n-am făcut politică niciodată și nici nu voi face. Mă voi încadra și voi respecta legile țării, dându-mi exemplu din Biblie, când la Iisus au venit evrei cu o monedă cu efigia împăratului, voind să vadă ce spune. Iisus a spus: dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“.

Mai multe lucruri a spus părintele în dialogul cu „Vicol Tatiana“, din 1976: „Conducerii de astăzi nu-i trebuie mănăstiri. Ei au lăsat câteva mănăstiri istorice și atât. Ei vor ajunge să cuprindă întreg pământul și vor conduce lumea. Până atunci va fi bine de noi. Atunci se va vedea care este creștin adevărat, că va răbda toate. Care nu, va cădea în valul lumii.

Eu (informatoarea) am zis: eu nu cred că vor ajunge să cuprindă tot pământul, mai ales că sunt oameni fără credință.

Arsenie Boca a răspuns: Sunt îngăduiți de D-zeu și le ajută să pună stăpânire pe întregul glob pământesc (…). Nu te pune cu ei rău, ci să fii credincioasă, că Dumnezeu este în orice loc, la Ierusalim ca și la noi. Căci biserica din inima noastră nimeni nu o poate dărâma. (…) Dumnezeu cere de la noi faptele și sufletele, atât. Trebuie să fim dezbrăcați de orice și numai pe Dumnezeu să-L avem în suflet“.

Aceste scurte mărturii se adaugă sutelor, poate miilor de amintiri despre părintele Boca, culese și publicate după 1990, alături de diverse însemnări personale, predici, cuvântări scrise de părinte sau consemnate de alții. Numărul extrem de ridicat al acestor volume dovedește impactul profund pe care personalitatea părintelui a avut-o asupra a mii de oameni. Din păcate, dintr-un anumit punct de vedere, aceste ediții sunt mai mult acțiuni de pioasă restituire și de inițiere duhovnicească. Lipsește încă o „ediție critică“, realizată pe baze științifice, a însemnărilor părintelui sau a mărturiilor despre el, care să ajute la înțelegerea mai completă a unui duhovnic de excepție și a unui teolog valoros. Cine dorește să scrie o biografie serioasă a lui Arsenie Boca sau să analizeze concepțiile sale spirituale și teologice cu siguranță va avea mult de muncă. Iar, după 20 de ani de la trecerea părintelui la cele veșnice, acest lucru se impune cu necesitate.
ce mai...a fost un MARE OM. Dumnezeu cu sfintii sa-l numere!
Vechi 29.07.2012, 03:13:46
ovidiu b.
Guest

Implicit

editat.....

Last edited by ovidiu b.; 29.07.2012 at 13:08:40.
Vechi 29.07.2012, 03:31:57
ovidiu b.
Guest

Implicit

Epistolar monahal: Parintele Ilie Cleopa catre Parintele Arsenie Boca

În dosarul de urmarire informativa care i s-a întocmit parintelui Arsenie Boca în perioada 1943-1989[1], printre alte marturii documentare de mare valoare se afla doua scrisori, în original, batute la masina si semnate de parintele Ilie Cleopa. Epistolele, pe care le redam mai jos, au fost trimise parintelui Arsenie Boca, duhovnicul manastirii Prislop între 1949-1959. Prezenta lor în dosar dovedeste faptul ca acestea niciodata nu au ajuns la destinatar, ci au fost interceptate de catre Securitate, asa cum s-a întâmplat cu altele trimise de credinciosii care mergeau în pelerinaj la asezamântul nicodimian.

Continutul acestor marturii arata o comunicare care exista între cele doua oaze de spiritualitate din România supusa de comunism: în Moldova era manastirea Slatina, al carei staret era parintele Cleopa, cu o comunitate formata din traitori de înalta tinuta duhovniceasca, care de altfel vietuiau dupa rânduiala Sf. Teodor Studitul[2], si în Ardeal, manastirea construita de Cuviosul Nicodim de la Tismana si care reprezenta un etalon religios pentru neînsetatii izvorului spiritual.

Scrisorile au fost interceptate de organele de represiune în scopul ruperii legaturilor dintre cele doua centre monahale. Pelerinajele la cele doua manastiri îngrijorau politia politica din România, care a incercat prin orice mijloace sa le diminueze activitatea religioasa. De fapt, ideea centrala din aceste documente era dorinta obstei din Moldova de a se bucura în mod direct de cuvintele de învatatura ale parintelui Boca.

Prin publicarea acestor doua scrisori dorim sa redam o secventa din mult framântata istorie a monahismului ortodox românesc din timpul persecutiei comuniste.

Adrian Nicolae Petcu, cercetator la CNSAS

--------------------------------------------------------------------------------

s1t

RPR
Sf. Mitropolie a Moldovei

”OBSTEA SF. TEODOR STUDITUL”

SFÂNTA MANASTIRE SLATINA

Comuna Draceni-Judetul Baia

1950 iulie 6

Prea Cuvioase Parinte Arsenie,

Cu cea întru Iisus Hristos frateasca dragoste si cu ajutorul Prea Curatei Sale Maici, va scriu aceste putine rânduri, care as dori sa va gaseasca în momentul cel mai fericit al mântuirii si al cugetarii spre cele Ceresti.

Parintele meu,

De multa vreme, vestea P.C. Voastre mi-a umplut sufletul de bucurie auzind ca sunteti un izvor curat din care se adapa oile lui Hristos cele însetate de apa vietii.

Mult am dorit si eu însetatul a ma adapa din acest izvor al cuvintelor pline de întelepciune ale P.C. Voastre, dar pentru lenea mea, am ramas încurcat cu grija vietii în spinii pacatelor mele care m-au tot încurcat si ma încurca de a ma duce dupa hrana cea cuviincioasa si sfatul cel spre zidire al P.C. Voastre. Iar fiindca, pentru pacatele si lenevirea mea nu am putut în timpul trecut a va vedea si a primi sfatul P.C. Voastre de care am trebuinta ca un frate mai mic si prost si care pentru lenevirea mea îmi pierd vremea cea mai scumpa decât toate cele de sub soare, în raspândire si moleseala, m-am gândit sa va scriu aceste rânduri prin care mai întâi, cer iertare de întârziere, caci stiu ca trebuie sa va scriu mai de vreme, dar gândul ca poate ma voi învrednici sa va vad m-a facut sa tac cu scrisoarea, dar acum vazând iarasi altele ma împiedica a va vedea, macar prin scris am dorit a vorbi.

Parintele meu,

Mai întâi tin sa va multumesc din tot sufletul ca totdeauna ati fost binevoitor si cu parinteasca dragoste fata de smerita noastra obste si ne-ati trimis de acolo, pe unii din ucenicii P.C. Voastre care i-ati nascut prin cuvânt, hranindu-i pâna la o vreme, pâna ce ati socotit scat pot sa se hraneasca singuri si apoi i-ati îndreptat sa vina aici la noi în maidanul nevointelor vietii de obste, precum este fratele Nicolae Naghi, fratele Vasile Târulescu si Parintele Serapion Blaga, ucenici de ai P. C. Voastre, care i-ati nascut în predicile de la Sâmbata când erati acolo. Ei totdeauna cu mare dragoste si evlavie pomenesc numele P.C. Voastre la Sfintele rugaciuni si chiar în timpul vorbirei, nu fara evlavie amintesc de numele P.C. Voastre.

Sunt oameni sinceri si merg cu Dumnezeesc dor în calea poruncilor Lui, desfatându-se întru ele ca întru toata bogatia, eu însa, sunt sarac si neiscusit si nu am cu ce sa-i folosesc întru cele spre zidire caci nu am iscusinta cea din lucrarea care sa-i foloseasca tacând, dar dragostea lor si râvna trece peste toate si nu iau în seama neputintele mele, pentru ca pamântul rodeste uneori si fara de lucrare. Mare bucurie ati face atât mie pacatosului, cât si parintilor si fratilor covietuitori, ca sa ne cercetati cu prezenta P.C. Voastre, pentru ca, cu totii va pastram evlavie si dorim a ne învrednici de mântuitoarele învataturi ale P.C. Voastre si va rugam cu totii în numele Domnului nostru Iisus Hristos si al Prea Curatei Sale Maici, daca aveti putinta sa ne cercetati ca mare mângâiere ati aduce cu aceasta sufletelor noastre.

Mila Domnului nostru Iisus Hristos si a Prea Curatei Sale Maici sa va ajute sa veniti pe la noi si sa ne folositi pe noi cei saraci si neiscusiti.

Pâna atunci am dori sa ne bucurati macar cu o epistola spre a noastra zidire si lamurire, dar pe cât dorim a ne scrie, mai mult dorim a ne vedea de va rândui Domnul, o zi ca aceea si de este voia Lui, asa pentru noi ar fi neuitata. Mila Domnului sa va plateasca dragostea si sârguinta care ati depus si la scrierea Filocaliei, împreuna cu Parsintelet Prof. Dr. Dumitru Staniloae, ca ati dat la lumina acest tezaur mistic si ascetic al Sf. Parinti, de unde se adapa cei doritori de a merge spre urcusul desavârsirii, cred ca bunatatea si mila Domnului nu va va lasa nerasplatiti, pentru aceasta osteneala, pentru care v-ati sârguit a pune nutret ales duhovnicesc în ieslea oilor Lui Hristos.

La încheiere dorim din tot sufletul a ne cerceta pe noi pacatosii, iar daca pentru aceasta nu suntem vrednici, macar a ne mângâia prin scrisoare.

Al P.C. Voastre mai mic si neiscusit frate în Hristos Domnul, care ma plec sarutându-va mâinile.

Staret

Arhimandrit - Cleopa si soborul ss Cleopa Ilie

Mărturii - vol. 4, Părintele Arsenie Boca - un om mai presus de oameni
Vechi 29.07.2012, 03:39:30
Ecliptic
Guest

Implicit

Deci asa ceva!!!

Last edited by Ecliptic; 29.07.2012 at 08:21:34.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 16:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 21:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 22:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 22:42:27