Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.05.2008, 19:30:43
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TFL
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Iata ce spunea Sfantul Ignatie Brianceaninov, pentru tine un teolog: "Sa nu socoti ca iti este de ajuns nunai citirea Evangheliei, fara citirea Sfintilor Parinti! Acesta este un gand trufas, primejdios. Mai bine sa te aduca la Evanghelie Sfinti Parinti ca pe un fiu iubit, care a fost pregatit pentru aceasta prin scrierile lor."
acu nu trebe sa ii desconsideram pe neoprotestanti.in Ioan gasim urmatoarele lucruri scrise(sunt lucruri spuse de Iisus)
IOAN 5 ,39 :"Cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine."
se pare ca ce spune Sfantul Ignatie Brianceaninov si ce este in Ioan e in usoara contradictie.nu?
TFL, nu ti se pare ca si tu esti trufas, ca sa reiau ce a spus Sf Ignatie, atunci cand ignori interpretarile Sfintilor Parinti? Chiar ai ajuns sa interpretezi Scriptura in duh in cat sa-i contrazici pe Sfintii Parinti? Constat si la tine o interpretare ad literam. Eu cred ca smerenia ne aduce interpretarea in duh.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 00:19:40
TFL TFL is offline
Banned

Data înregistrării: 02.04.2008
Implicit

Citat:
Chiar ai ajuns sa interpretezi Scriptura in duh in cat sa-i contrazici pe Sfintii Parinti? Constat si la tine o interpretare ad literam. Eu cred ca smerenia ne aduce interpretarea in duh.
trebuie numaidecit sa fiu din grupul Sfintilor Parinti ca sa pot emite o parere pertinenta?
ti se pare deplasat ce scrie in IOAN?
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 10:00:34
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Nu mi se pare deplsat ce scrie in Ioan insa nu sunt deacord cu modalitatea ta de interpretare. Si nu mi se pare contradictoriu ceea ce spune Sf Ignatie si textul indicat de tine, dar cunosc aceasta strategie- rupem versetele din context si le dam o alta interpretare.
Pentru noi criteriul de interpretare nu este nici papa, nici credinciosul, ci Biserica in totalitatea ei. Ea este "stalp si temelie a adevarului" si nimeni nu o poate inlocui."Povestesc unii despre un batran oarecare ca a petrecut saptezeci de saptamani mancand 0 data in saptamana. EI se ruga lui Dumnezeu sa-i descopere din Scriptura inte1esul unor cuvinte si, pentru ca raspunsul lui Dumnezeu intarzia si-a zis in sine: desi am facut atata osteneala, inca nimic n-am castigat. Voi merge acum la un frate si-I voi intreba. Si a inchis chilia, vrand sa piece. Atunci I-a intampinat un inger al Domnului care a grait catre dansul: saptezeci de saptamani ai postit si nu s-a apropiat rugaciunea ta de Dumnezeu. lar cand te-ai smerit a iesi la fratele tau, sunt trimis sa-ti vestesc tie cuvantul neinteles; si acestea spunandu-i-Ie, ingerul a plecat de la dansul."
(Dupa Patericul egiptean) Cred ca exemplu din pateric, accentueaza importanta comuniunii, pentru ca adevarul nu este rodul subiectivitatii, ci al comuniunii. interesant este ca Scriptura nu poate fi interpretata in mod individualist chiar si in cazul acestui frate. Si un alt lucru interesant este ca orice progres in cunoasterea lui Dumnezeu presupune un progres in viata duhovniceasca, pentru ca ratiunea subiectiva a omului patimas nu descopera sensul intiparit de Ratiunea Suprema sau Logosul (Fiul lui Dumnezeu), ci inventeaza sensuri.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 10:07:38
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de TFL
Citat:
Chiar ai ajuns sa interpretezi Scriptura in duh in cat sa-i contrazici pe Sfintii Parinti? Constat si la tine o interpretare ad literam. Eu cred ca smerenia ne aduce interpretarea in duh.
trebuie numaidecit sa fiu din grupul Sfintilor Parinti ca sa pot emite o parere pertinenta?
ti se pare deplasat ce scrie in IOAN?
"si iata un barbat din Etiopia, famen, mare dregator al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toata vistieria ei si care venise la Ierusalim ca sa se inchine. Se intorcea acasa; si sezand in carul sau, citea pe proorocul Isaia. Iar Duhul i-a zis lui Filip: «Apropie-te si te alipeste de carul acesta». si alergand Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, si i-a zis: «intelegi, oare, ce citesti?» Iar el a zis: «Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?» si a rugat pe Filip sa se urce si sa sada cu el. Iar locul din Scriptura pe care-l citea era acesta: «Ca un miel care se aduce spre junghiere si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura sa. intru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine-l va spune? Ca se ridica de pe pamant viata Lui». Iar famenul, raspunzand, a zis lui Filip: «Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva?» Iar Filip, deschizand gura sa si incepand de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. si, pe cand mergeau pe cale, au ajuns la o apa; iar famenul a zis: «Iata apa. Ce ma impiedica sa fiu botezat?» Filip a zis: «Daca crezi din toata inima, este cu putinta». si el, raspunzand, a zis: «Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu». si a poruncit sa stea carul; si s-au coborat amandoi in apa, si Filip si famenul, si l-a botezat." (Faptele Apostolilor 8, 26-38)
Continuare pentru postarea anterioara, ca sa nu ne acuzi ca nu suntem scripturistici, Asa cum famenul a avut nevoie de interpretarea lui Filip, asa cum batranul din Pateric a avut nevoie de comuniunea cu fratele, asa si eu am nevoie de calauza Sfintilor Parinti.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 12:24:49
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
Cunoastem interpretarile teologiei neoprotestante. Constat ca prin explicatii tale de mai sus vrei sa demonstrezi ca teologia ortodoxa traieste in eroare
Nu se poate vorbi despre interpretarile teologiei neoprotestante. Pentru ca asa cum sunt diferente de interpretare in bisericile traditionale (ortodoxism si catolicism) tot asa sunt diferente de interpretare si in bisericile neoprotestante.

Eu nu am treaba cu nici o biserica. Am treaba cu invataturile promovate. De aceea ma raportez totdeauna la Biblie. Este singura invatatura care pe care nu pot sa o contest. Avand in vedere ca Sfanta Scriptura raspunde absolut la orice intrebare care ar trebui sa ne-o punem, cred ca principiul "Sola Scriptura" este foarte sanatos. Asta nu inseamna ca exclud invataturile din alte surse. Dar le refuz daca sunt in contradictie cu Scriptura, indiferent de unde ar veni.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 12:48:54
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
Este chiar periculos acet principiu, pe care il constat si la tine, sola Scriptura.
Iata ce spunea Sfantul Ignatie Brianceaninov, pentru tine un teolog: "Sa nu socoti ca iti este de ajuns nunai citirea Evangheliei, fara citirea Sfintilor Parinti! Acesta este un gand trufas, primejdios. Mai bine sa te aduca la Evanghelie Sfinti Parinti ca pe un fiu iubit, care a fost pregatit pentru aceasta prin scrierile lor."
Si Sfintii Parinti pot gresi. In Sfanta Scriptura avem un exemplu in care apostolul Petru a gresit si a fost mustrat de apostolul Pavel. Conform cu invataturilor Sfintei Scripturi, Pavel a avut dreptate.

Apostolul Pavel, cel mai mare apostol al neamurilor, le vorbeste iudeilor din Berea. Acestia "isi permit" sa-l verifice cu Scriptura. Tocmai pe el, cel mai mare apostol. Pavel nu considera acest lucru ca o lipsa de smerenie. Dimpotriva, ii lauda: " Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna, si CERCETAU SCRIPTURILE IN FIECARE ZI, CA SA VADA DACA CE LI SE SPUNE ESTE ASA"(Faptele Apostolilor cap. 17:11).

Cu adevarat primejdios este sa nu verifici cu Sfanta Scriptura. Poti fi usor inselat. Iar inselaciunea poate veni de unde nici nu te astepti.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 15:42:38
TFL TFL is offline
Banned

Implicit

Citat:
"si iata un barbat din Etiopia, famen, mare dregator al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toata vistieria ei si care venise la Ierusalim ca sa se inchine. Se intorcea acasa; si sezand in carul sau, citea pe proorocul Isaia. Iar Duhul i-a zis lui Filip: «Apropie-te si te alipeste de carul acesta». si alergand Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, si i-a zis: «intelegi, oare, ce citesti?» Iar el a zis: «Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?» si a rugat pe Filip sa se urce si sa sada cu el. Iar locul din Scriptura pe care-l citea era acesta: «Ca un miel care se aduce spre junghiere si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura sa. intru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine-l va spune? Ca se ridica de pe pamant viata Lui». Iar famenul, raspunzand, a zis lui Filip: «Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva?» Iar Filip, deschizand gura sa si incepand de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. si, pe cand mergeau pe cale, au ajuns la o apa; iar famenul a zis: «Iata apa. Ce ma impiedica sa fiu botezat?» Filip a zis: «Daca crezi din toata inima, este cu putinta». si el, raspunzand, a zis: «Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu». si a poruncit sa stea carul; si s-au coborat amandoi in apa, si Filip si famenul, si l-a botezat." (Faptele Apostolilor 8, 26-38)
Continuare pentru postarea anterioara, ca sa nu ne acuzi ca nu suntem scripturistici, Asa cum famenul a avut nevoie de interpretarea lui Filip, asa cum batranul din Pateric a avut nevoie de comuniunea cu fratele, asa si eu am nevoie de calauza Sfintilor Parinti.
foarte bun contraexemplul tau.
exista insa o mica diferenta....si anume ca Filip l-a "binevestit pe Iisus" si nu i-a umplut capul famenului etiopian cu simboluri religioase,icoane,cultul mortilor,moaste,peregrinaje,etc. I-a spus exact ceea ce este necesar.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 15:56:51
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Draga TFL, George a dorit sa arate ca nu trebuie sa ramai la mintea ta atunci cand interpretezi Scriptura. Cat despre icoane, sfinti, e firesc sa nu poti intelege si sa nu poti da marturie atat timp cat esti rupt de Adevar.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 21:05:18
TFL TFL is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel
Draga TFL, George a dorit sa arate ca nu trebuie sa ramai la mintea ta atunci cand interpretezi Scriptura. Cat despre icoane, sfinti, e firesc sa nu poti intelege si sa nu poti da marturie atat timp cat esti rupt de Adevar.
care Adevar?
Adevarul care il cauta famenul si l-a primit de la Filip?sau alte "adevaruri" care au tangenta cu Scriptura?
Reply With Quote
Vechi 15.05.2008, 21:33:38
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariann
Citat:
Cunoastem interpretarile teologiei neoprotestante. Constat ca prin explicatii tale de mai sus vrei sa demonstrezi ca teologia ortodoxa traieste in eroare
Nu se poate vorbi despre interpretarile teologiei neoprotestante. Pentru ca asa cum sunt diferente de interpretare in bisericile traditionale (ortodoxism si catolicism) tot asa sunt diferente de interpretare si in bisericile neoprotestante.

Eu nu am treaba cu nici o biserica. Am treaba cu invataturile promovate. De aceea ma raportez totdeauna la Biblie. Este singura invatatura care pe care nu pot sa o contest. Avand in vedere ca Sfanta Scriptura raspunde absolut la orice intrebare care ar trebui sa ne-o punem, cred ca principiul "Sola Scriptura" este foarte sanatos. Asta nu inseamna ca exclud invataturile din alte surse. Dar le refuz daca sunt in contradictie cu Scriptura, indiferent de unde ar veni.
Principiile tale nu sunt contradictorii, pentru ca le raportezi la subiectivitatea ta, crezand ca sunt conforme cu Scriptura. Cine iti descopera ca unele nu sunt conforme cu Scriptura?? Vei spune Scriptura, eu cred ca tot tu.
Exemplul dat in postarea urmatoare, este cel mai potriv exemplu pentru sinodalitate sau comuniune. Unde este aceasta comuniune in Biserica protestanta, cand interpretarile sunt chiar contradictorii? Duhul uneste nu dezbina. Biserica a acceptat o invatatura auneui Sfant Parinte stabilita intr-un sinod ecumenic, asa cum s-a intamplat cu Apostolul Pavel, a carui invatatura a fost acceptata la sinodul Apostolic din anul 50.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biblia AlexieOmulLuiDumnezeu Rugaciuni 0 19.09.2011 17:33:45
Traditia in perioada intertestamentala BenHur Despre Sfanta Scriptura 2 24.11.2010 13:23:49
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara pac_man_c Generalitati 5 28.12.2009 03:52:06
biblia The_Fallen Despre Biserica Ortodoxa in general 28 04.10.2009 12:47:18
Despre Traditia in Biserica ORTodoxa Contemporana tudor Despre Biserica Ortodoxa in general 28 07.01.2007 19:51:44