Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.12.2009, 13:39:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Poate la batrinete, cind oi da din nou in mintea copiilor
Atunci sa iti dea Dumnezeu ani multi si minte de copil cand va sti El, adica exact la momentul potrivit!
Vechi 31.12.2009, 13:46:47
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
Si animalele isi iubesc aproapele, diferenta e ca la ele aproapele e mult mai aproape decit la om. Omul si-a facut apropiati semeni mult mai indepartati si acum ar trebui sa se comporte ca atare.
Nu stiu daca m-am facut inteles, daca vrei (ti) putem discuta mai mult, e foarte interesant din punctul meu de vedere.
Da, pentru ca natura este inzestrata ea insasi cu o inteligenta de la Dumnezeu, iar pentru mine este o dovada clara despre perfectiunea lucrarii lui Dumnezeu. Natura este, dupa opinia mea, strans unita de Dumnezeu, si un glas care spune destul de clar ca Dumnezeu este peste tot, in tot ce e viata.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 14:21:35
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Locație: Altundeva
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Citat:
Pai nu l-am exclus
In fine, dead end :)
Yep, dead end.
Ajuta-ma sa inteleg ce faci. Ca am impresia ca pe undeva tu ai zice: sa presupunem ca este Dumnezeu, si atunci x y z, doar ca x y z-urile tale difera de ale mele, care nu doar presupun, ci cred cu tarie lucrul asta (ca El este). Din punctul meu de vedere, e ca si cum tu vii din "exterior" (adica din afara unei credinte coerente, cu o continuitate de mii de ani) si incerci sa spui ca fie Dumnezeu nu este, fie ca, si daca este, nu e asa cum cred eu si cum cred foarte multi altii tot de cateva mii de ani incoace.

Despre asta e vorba? Si daca da, ce te face sa crezi ca stii mai bine decat ceilalti? :)
Reply With Quote
Vechi 11.01.2010, 17:12:55
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Yep, dead end.
Ajuta-ma sa inteleg ce faci. Ca am impresia ca pe undeva tu ai zice: sa presupunem ca este Dumnezeu, si atunci x y z, doar ca x y z-urile tale difera de ale mele, care nu doar presupun, ci cred cu tarie lucrul asta (ca El este). Din punctul meu de vedere, e ca si cum tu vii din "exterior" (adica din afara unei credinte coerente, cu o continuitate de mii de ani) si incerci sa spui ca fie Dumnezeu nu este, fie ca, si daca este, nu e asa cum cred eu si cum cred foarte multi altii tot de cateva mii de ani incoace.

Despre asta e vorba? Si daca da, ce te face sa crezi ca stii mai bine decat ceilalti? :)
Da, ceva de genul asta: emit niste ipoteze de lucru, chiar daca sint in totala contradictie cu ceea ce cred eu si incerc sa trag niste concluzii logice.
Credinta coerenta? Pare coerenta numai pentru ca din timp in timp niste oameni mai inteligenti se intilnesc (in sinoade) si aleg niste variante mai verosimile si care se potrivesc cel mai bine cu gindirea lor din acel moment.
Ce ma face sa cred ca stiu mai bine? Nu cred ca eu stiu cel mai bine, dar stiu ca stiinta, prin metoda stiintifica, are raspunsurile cele mai corecte si mai pragmatice.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 10:17:40
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Nu vad ce mai trebuie explicat. Exista o singura Imparatie a lui Dumnezeu. Pentru simplul fapt ca este folosit un sinonim, ca sa zic asa, nu inseamna ca sunt diferite.
Sa presupunem ca Imparatia Cerurilor (Imparatia Lui Dumnezeu) este un alt fel de a numi Raiul.

Tinand cont de cuvantul Lui Hristos care spune clar:

"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

De aici rezulta logic faptul ca oricine nu este botezat nu are acces in Imparatia Cerurilor. Ma refer la oamenii care s-au nascut dupa Hristos, indiferent unde si cand, dar dupa ce s-a instituit Taina Botezului.

Mai mult, tot Hristos ne avertizeaza:

Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.

Precum pruncii sunt cei saraci in pacate, nevinovati, desavarsiti.

Deci, va rog sa-mi explicati cum se poate mantui orice om din lumea larga, tinand cont de cuvintele clare ale Mantuitorului. Cum se vor putea mantui cei morti in pantecele maicii lor, cei avortati, cei care nu au acces la Biserica - deci la Botez samd?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 12:02:52
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Sa presupunem ca Imparatia Cerurilor (Imparatia Lui Dumnezeu) este un alt fel de a numi Raiul.

Deci, ca m-am gandit la o explicatie, asa cum Biblia = Sfanta Scriptura, asa si Raiul = Imparatia lui Dumnezeu. Cum cea dintai este formata din capitole care formeaza acest tot, si cea din urma este formata din locasuri care formeaza un tot. Acum numai cu voia lui Dumnezeu vom ajunge sa vedem ce si cum.

Citat:
Tinand cont de cuvantul Lui Hristos care spune clar:

"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

De aici rezulta logic faptul ca oricine nu este botezat nu are acces in Imparatia Cerurilor. Ma refer la oamenii care s-au nascut dupa Hristos, indiferent unde si cand, dar dupa ce s-a instituit Taina Botezului..
Am cautat informatii despre asta, nu stiu ce sa raspund, ti-am spus.
Totusi, am planificata o vizita la parintele Iustin Parvu, si daca voi reusi sa ajung sa vorbesc cu el am sa il intreb.
Aici este voia lui Dumnezeu si nu e cazul sa-mi dau cu parerea.

Citat:
Mai mult, tot Hristos ne avertizeaza:

Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.

Precum pruncii sunt cei saraci in pacate, nevinovati, desavarsiti.

Deci, va rog sa-mi explicati cum se poate mantui orice om din lumea larga, tinand cont de cuvintele clare ale Mantuitorului. Cum se vor putea mantui cei morti in pantecele maicii lor, cei avortati, cei care nu au acces la Biserica - deci la Botez samd?
Corect.
Trebuie sa intelegem in primul rand ca si Iisus Hristos a stiut ca suntem pacatosi pana in maduva oaselor, in acest sens ne-a dat ocazia sa ne caim pentru pacatele noastre, sa le spovedim, sa avem canon si in cele din urma sa ajungem la impartasanie. Asta se aplica in cazul celor ca noi.
Prin avort se intelege uciderea pruncilor in pantece prin tot felul de mijloace. Deoarece fatul are suflet viu, creat de Dumnezeu chiar din clipa zamislirii, pentru aceea avortul este combatut de Biserica si de Sfintii Parinti cu atata tarie, pentru ca se ucide viata, se pierde sufletul, atat al celui ucis, cat si al celui care savarseste uciderea si calca porunca lui Dumnezeu, care zice: "Cresteti si va inmultiti" (Facere 1, 28). Se calca si porunca a V-a din Decalog, care zice: "Sa nu ucizi" ( Iesire 20, 13). Prin avort se ameninta viata de pe pamant, se calca porunca creatiei data de Dumnezeu in rai, se atenteaza la viata celor mai nevinovate fiinte omenesti, care sunt copiii; se destrama familia, se imbolnaveste societatea intrega si se aduc peste cei vinovati cumplite pedepse dumnezeiesti, atat in viata, cat si dupa moarte. Apoi, sufletele copiilor avortati, nefiind botezate, nu pot intra in imparatia lui Dumnezeu, ci asteapta ziua cea infricosatoare a judecatii, cand singuri vor acuza pe parintii care i-au ucis in fata Dreptului Judecator Iisus Hristos. (Parintele Cleopa). Acum se se intampla cu acesti copii dupa judecata finala, nu stiu.

Unde se afla sufletele copiilor avortati si care va fi soarta lor la judecata de apoi?
Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei, ca si dreptii Vechiului Testament, sau prin analogie cu vindecarile facute de Iisus Hristos la rugaciunile parintilor sau ale prietenilor. Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Iata ce spune Sfantul Chiril al Ierusalimului in Cateheza a III-a, cap. 10: "Daca cineva nu primeste botezul, nu se mantuieste, afara numai de mucenici care primesc imparata si fara de apa ( botez). Mantuitorul, cand a mantuit lumea prin Cruce si cand I s-a impuns coasta, a slobozit sange si apa, ca sa se boteze cu sangele Lui cei care se boteaza in timpul persecutiilor. Mantuitorul numeste mucenicia botez, caci zice: <>"; (Marcu 10, 38). "Mucenicii si-au facut marturisirea de credinta, facandu-se priveliste lumii, ingerilor si oamenilor" (I Corinteni 4, 14). Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune: "Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti". Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor. In Pravila Bisericeasca a Arhimandritului Nicodim Sachelarie, cap. 178, citim urmatoarele despre acest lucru: "Pentru copiii avortati si care mor nebotezati nu se afla nicaieri invatatura, nici in Sfanta Scriptura, nici la Sfintii Parinti, fiindca viata oamenilor, atat a celor maturi, cat si a celor necrestini, este in mana Facatorului lor, care nu poate fi obligat sa descopere toata iconomia providentei Sale muritorilor, nici sa cunoasca ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Sau rasuna mereu in lume si cei ce aud au datoria sa raspunda, numai in masura de ei inteleasa si pentru ei data. De buna seama ca Dumnezeu nu pedepseste pe cei ce nu cunosc legile si mai ales pe copiii nebotezati. Ba, dimpotriva. El a creat pe om spre fericire si, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor vointa si putere in virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El ii fericeste pentru existenta lor, asa cum si ei Il lauda pentru aceeasi existenta nevinovatasi frumoasa creatiune naturala. Astfel, ei sunt randuiti la fericirea naturala a existentei, dar nu la cea a rasplatirii dupa merite, intrucat nu au fapte virtuoase".

"Fericirea naturala o da Dumnezeu direct si necesar, fara a mai fi nevoie de efortul omului, nici nu mai este nevoie de a se vorbi de ea intre oameni. Ci, revelata divina ne arata numai pe acea fericirie la care si omul contribuie" (II Corinteni 12, 4; Apocalipsa 21, 22). Pravila lui Matei Basarab, in capitolul 153, spune despre copiii nebotezati: "Iar cati coconi ai crestinilor mor nebotezati, asijderea si ai paganilor, aceia nu merg nici in imparatia cerurilor, nici in munca, ci numai la un loc luminos. Iar cand se boteaza se deschid cerurile pe care le incuiase Adam pentru neascultare si au fost tot inchise pana cand a venit Domnul nostru Iisus Hristos si a dat darul Sfantului Botez in lume" (Ibidem, 154). (Parintele Cleopa)
Vechi 09.02.2011, 12:27:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Unde se afla sufletele copiilor avortati si care va fi soarta lor la judecata de apoi?
Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei, ca si dreptii Vechiului Testament, sau prin analogie cu vindecarile facute de Iisus Hristos la rugaciunile parintilor sau ale prietenilor. Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Iata ce spune Sfantul Chiril al Ierusalimului in Cateheza a III-a, cap. 10: "Daca cineva nu primeste botezul, nu se mantuieste, afara numai de mucenici care primesc imparata si fara de apa ( botez). Mantuitorul, cand a mantuit lumea prin Cruce si cand I s-a impuns coasta, a slobozit sange si apa, ca sa se boteze cu sangele Lui cei care se boteaza in timpul persecutiilor. Mantuitorul numeste mucenicia botez, caci zice: <>"; (Marcu 10, 38). "Mucenicii si-au facut marturisirea de credinta, facandu-se priveliste lumii, ingerilor si oamenilor" (I Corinteni 4, 14). Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune: "Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti". Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor. In Pravila Bisericeasca a Arhimandritului Nicodim Sachelarie, cap. 178, citim urmatoarele despre acest lucru: "Pentru copiii avortati si care mor nebotezati nu se afla nicaieri invatatura, nici in Sfanta Scriptura, nici la Sfintii Parinti, fiindca viata oamenilor, atat a celor maturi, cat si a celor necrestini, este in mana Facatorului lor, care nu poate fi obligat sa descopere toata iconomia providentei Sale muritorilor, nici sa cunoasca ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Sau rasuna mereu in lume si cei ce aud au datoria sa raspunda, numai in masura de ei inteleasa si pentru ei data. De buna seama ca Dumnezeu nu pedepseste pe cei ce nu cunosc legile si mai ales pe copiii nebotezati. Ba, dimpotriva. El a creat pe om spre fericire si, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor vointa si putere in virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El ii fericeste pentru existenta lor, asa cum si ei Il lauda pentru aceeasi existenta nevinovatasi frumoasa creatiune naturala. Astfel, ei sunt randuiti la fericirea naturala a existentei, dar nu la cea a rasplatirii dupa merite, intrucat nu au fapte virtuoase".

"Fericirea naturala o da Dumnezeu direct si necesar, fara a mai fi nevoie de efortul omului, nici nu mai este nevoie de a se vorbi de ea intre oameni. Ci, revelata divina ne arata numai pe acea fericirie la care si omul contribuie" (II Corinteni 12, 4; Apocalipsa 21, 22). Pravila lui Matei Basarab, in capitolul 153, spune despre copiii nebotezati: "Iar cati coconi ai crestinilor mor nebotezati, asijderea si ai paganilor, aceia nu merg nici in imparatia cerurilor, nici in munca, ci numai la un loc luminos. Iar cand se boteaza se deschid cerurile pe care le incuiase Adam pentru neascultare si au fost tot inchise pana cand a venit Domnul nostru Iisus Hristos si a dat darul Sfantului Botez in lume" (Ibidem, 154). (Parintele Cleopa)
Primul text este frumos si mi se pare adevarat. De cine este?

Nu sunt de acord cu ce scrie p. Cleopa, respectiv acea pravila (precis de influenta scolastica, avand in vedere epoca), in al doilea. Nu este o invatatura Cortodoxa a presupune un 'alt loc'. Este si subiectul acestui topic..
Vechi 09.02.2011, 12:36:17
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Primul text este frumos si mi se pare adevarat. De cine este?

Nu sunt de acord cu ce scrie p. Cleopa, respectiv acea pravila (precis de influenta scolastica, avand in vedere epoca), in al doilea. Nu este o invatatura Cortodoxa a presupune un 'alt loc'. Este si subiectul acestui topic..
Ambele apartin Parintelui Cleopa.
Acest loc nu trebuie inteles ca un al treilea loc, mai degraba ca un loc la marginea Raiului (exista multe locasuri), pentru ca acesti copii nu se fac vinovati de nimic si nu pot sta in iad fara nici un pacat. In acest sens doar Dumnezeu decide.
Nu vreau sa sau cu presupusul, chiar nu stiu acum, am sa ma interesez.
Vechi 09.02.2011, 14:27:18
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Ambele apartin Parintelui Cleopa.
Acest loc nu trebuie inteles ca un al treilea loc, mai degraba ca un loc la marginea Raiului (exista multe locasuri), pentru ca acesti copii nu se fac vinovati de nimic si nu pot sta in iad fara nici un pacat. In acest sens doar Dumnezeu decide.
Nu vreau sa sau cu presupusul, chiar nu stiu acum, am sa ma interesez.
Nu avem decat rai si iad. Pruncii care au murit nebotezati nu ajung in iad. Iar in rai sunt mai multe "locasuri" in sensul de mai multe stari de primire a fericirii vesnice. Cu siguranta acesti copiii se impartasesc de una din aceste stari, fie ea si cea mai de jos, care e cu mult superioara celei mai inalte din aceasta viata.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 14:36:42
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu avem decat rai si iad. Pruncii care au murit nebotezati nu ajung in iad. Iar in rai sunt mai multe "locasuri" in sensul de mai multe stari de primire a fericirii vesnice. Cu siguranta acesti copiii se impartasesc de una din aceste stari, fie ea si cea mai de jos, care e cu mult superioara celei mai inalte din aceasta viata.
Sunt de acord si eu cu aceasta parere.
S-a inteles altceva din ce am postat?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oare caut Imparatia cerurilor? AGabriela Generalitati 9 31.08.2012 17:04:27
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? alexdu Generalitati 79 23.09.2011 16:55:07
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58
Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? sophia Nunta 52 18.10.2010 12:02:02
PACATOSII FURA IMPARATIA CERURILOR!!! sergiub Preotul 6 11.05.2008 23:50:11