Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.11.2011, 19:11:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Serios? Si subiectul respectiv s-a intamplat tot in 2010? Exista martori in viata, inregistrari video, vreun dosal penal pentru soldatul care l-a impuns cu sulita?
Pai tocmai asta este si ideea.
Din acest punct de vedere (al dovezilor) ambele situatii sunt cvasi-identice.
Nu poti invoca ratiunea ca motiv pentru care una din ele o accepti iar cealalta o refuzi, ci purul subiectivism tipic al ateului.

Citat:
Daca te intereseaza o discutie, vino cu analogii care macar au sens. Daca nu, e OK sa te abtii, sa stii. Sau sa te gandesti pana ai o replica valida.
Sau sa astept pana capacitatea ta de abstractizare si comparatie se maturizeaza?

Citat:
Mai exact, contra la ce ar trebui sa aduc dovezi? Dovezi care sa arate ca respectivul copil nu e ca Elvis, si nu traieste bine mersi in Bahamas? Ca nu a murit la botez, ci l-au adus parintii mort? Ca nu a murit la doua zile dupa aia? Care dintre afirmatiile facute de mine necesita dovezi suplimentare, cand exista un dosar penal (sau exista) pe marginea cazului asta?
Vezi ca ai inceput sa te prinzi?

Citat:
Botezul a fost filmat. Preotul l-a scufundat de 3 ori, fara sa ii acopere nasul si gura. Expertiza medico-legala arata ca bebelusul a murit asfixiat.
Posteaza filmul si copia dupa expertiza medico-legala sau macar copie dupa sentinta de la proces. A fost un proces, da?

Citat:
Deci avem filmare, expertiza medico-legala si dosar penal. Dar tu vrei sa iti aduc eu dovezi suplimentare, pe forum.
Sa le vad.
"Seeing is Believing". Corect?
Reply With Quote
Vechi 08.11.2011, 19:20:46
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Din acest punct de vedere (al dovezilor) ambele situatii sunt cvasi-identice.
O carte scrisa acum doua mii de ani, care vorbeste despre morti care invie si umbla pe strazi, si ale carei relatari nu regasite in nici o alta sursa istorica contemporana e acelasi lucru cu o inregistrare video folosita ca dovada intr-un dosar penal deschis anul trecut?

Intr-adevar, fix acelasi lucru.

Citat:
Posteaza filmul si copia dupa expertiza medico-legala sau macar copie dupa sentinta de la proces. A fost un proces, da?
Si daca nu le postez, toata treaba asta nu s-a intamplat?

Atitudinea ta in discutia asta e similara cu a unui copil de 5 ani, care isi pune mainile la urechi si canta "tralalalala", ca sa nu o auda pe maica-sa spunandu-i ca nu are cum sa ii cumpere masinuta rosie din vitrina.

Pe scurt: avem un copil care a murit la botez, in Biserica. Pentru discutia de fata, e prea putin important daca a murit din vina preotului sau nu.

Ce e important e ca a murit in biserica, in timpul unei Taine. Deci cum se pupa asta cu ideea ca cei care folosesc aceeasi lingurita se bucura de protectie divina?

P.S. Presupun ca in lumea ta, nici incendiul de la biserica din Costesti nu a avut loc. E doar a inventie a ateilor subiectivi.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 13:49:31
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Ce e important e ca a murit in biserica, in timpul unei Taine.
Asta înseamnă pentru noi că a ajuns într-o stare existențială mult mai bună decît viața pămîntească. Așa a început el veșnicia, cu cîteva săptămîni petrecute aici și apoi s-a mutat mult mai aproape de Dumnezeu.

Iarăși ajungem la diferența dintre credința noastră și cea atee privind moartea. Dacă moartea bebelui ar presupune "trecere în neființă", atunci da, ar fi o tragedie să moară la botez.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 09.11.2011 at 17:23:25.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 18:01:34
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Iarăși ajungem la diferența dintre credința noastră și cea atee privind moartea. Dacă moartea bebelui ar presupune "trecere în neființă", atunci da, ar fi o tragedie să moară la botez.
Cunosc punctul de vedere crestin, izvorat din greseala de rationament de a pune concluzia in fata ("Dumnezeu e bun") si de a interpreta orice se intampla dupa aia prin prisma concluziei. Stiu de ce o faceti, ca altfel va da cu virgula.

Dar nu despre asta e vorba aici. E vorba despre faptul ca, dupa ce zic unii, in timpul Impartasaniei, legile naturale sunt suspendate, si microbii (de orice fel ar fi ei) sunt perfect inofensivi. Si te rog, nu aduce in discutie lingurita de argint, si cum omoara argintul orice microb, pentru ca nu e adevarat.

Din ce ai scris tu, eu inteleg asta: Dumnezeu poate decide ca oricine sa moara, in orice moment. Deci daca decide ca baba Floarea sa moara in urma unui microb transmis la Impartasanie, protectia divina nu va functiona in cazul babei Floarea?
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 21:37:05
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Deci daca decide ca baba Floarea sa moara in urma unui microb transmis la Impartasanie, protectia divina nu va functiona in cazul babei Floarea?
Nu vreau sa apelez la replica lui Petre Tutea cu privire la baba murdara pe picioare care se ruga in fata icoanei Maicii Domnului, dar cu certitudine ca baba Floarea are credinta ca Izvorul Vietii si Tamaduitorul tuturor bolilor, prezent in Sfanta Impartasanie, nu va avea nicio partasie cu microbii de pe lingurita.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 21:45:48
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu vreau sa apelez la replica lui Petre Tutea cu privire la baba murdara pe picioare care se ruga in fata icoanei Maicii Domnului,
Un lucru bun, avand in vedere ca e o replica total lipsita de continut si argumente.

Dai dovada si de ipocrizie, spunand ca nu "vrei" sa apelezi la respectiva replica, asta in timp ce replica e binecunoscuta, si simplul fapt ca ai adus-o in discutie inseamna ca ai apelat la ea. Dar asta e alta problema.

Citat:
dar cu certitudine ca baba Floarea are credinta ca Izvorul Vietii si Tamaduitorul tuturor bolilor, prezent in Sfanta Impartasanie, nu va avea nicio partasie cu microbii de pe lingurita.
E irelevant ce crede baba Floarea cand merge la Impartasanie, in cazul discutiei de aici.

Ionut tocmai a zis ca pruncul care a murit in timpul botezului (o alta Taina) a fost luat de Dumnezeu, deci a fost decizia Sa.

Intrebarea mea e: e posibil ca, in acelasi fel in care Dumnezeu a hotarat ca pruncul sa moara in biserica Sa, in timpul uneia din Tainele Sale, acelasi Dumnezeu sa hotarasca sa anuleze protectia Sa divina in cazul Impartasaniei, pentru a o putea lua pe baba Floarea la el, in urma unei boli contactate de pe lingurita?
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 22:27:31
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Un lucru bun, avand in vedere ca e o replica total lipsita de continut si argumente.

Dai dovada si de ipocrizie, spunand ca nu "vrei" sa apelezi la respectiva replica, asta in timp ce replica e binecunoscuta, si simplul fapt ca ai adus-o in discutie inseamna ca ai apelat la ea. Dar asta e alta problema.

E irelevant ce crede baba Floarea cand merge la Impartasanie, in cazul discutiei de aici.

Ionut tocmai a zis ca pruncul care a murit in timpul botezului (o alta Taina) a fost luat de Dumnezeu, deci a fost decizia Sa.

Intrebarea mea e: e posibil ca, in acelasi fel in care Dumnezeu a hotarat ca pruncul sa moara in biserica Sa, in timpul uneia din Tainele Sale, acelasi Dumnezeu sa hotarasca sa anuleze protectia Sa divina in cazul Impartasaniei, pentru a o putea lua pe baba Floarea la el, in urma unei boli contactate de pe lingurita?
Cu certitudine ca Petre Tutea a avut o maturitate deosebita incat se putea intelege cu prietenul sau Emil Cioran care se afla de partea cealalta a baricadei in privinta existentei lui Dumnezeu. Eu nu am vrut sa nasc o nemultumire doar am apelat la un exemplu. Intrebarea ta se refera la pedagogia lui Dumnezeu pe care nu o vei intelege daca ramai inchis in argumentele tale. Ai certitudinea ca baba Floarea va muri din cauza microbilor de pe lingurita? Ionut prin exemple respective a incercat sa apeleze la pedagogia lui Dumnezeu.

Last edited by georgeval; 09.11.2011 at 22:29:49.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 22:29:16
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Evident că e posibil. Sfânta Împărtășanie nu înseamnă dezinfectant anti-microbian. Este un alt fel de dezinfectant, mult mai puternic și mult mai important.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 22:54:59
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cu certitudine ca Petre Tutea a avut o maturitate deosebita incat se putea intelege cu prietenul sau Emil Cioran care se afla de partea cealalta a baricadei in privinta existentei lui Dumnezeu.
Asta inseamna doar ca doi oameni educati au mentinut o prietenie in ciuda faptului ca existau lucruri asupra carora nu erau de acord. Nu asta inseamna o prietenie, pana la urma?

Citat:
Intrebarea ta se refera la pedagogia lui Dumnezeu pe care nu o vei intelege daca ramai inchis in argumentele tale.
OK, explica-mi-o, atunci. Astept.

Citat:
Ai certitudinea ca baba Floarea va muri din cauza microbilor de pe lingurita?
Nu am spus ca am vreo certitudine in cazul asta. Daca vrei sa vezi certitudini, citeste posturile ortodocsilor care au spus ca e exclus sa iei vreo boala in urma modului neigienic in care se face Impartasania.
Ei sunt cei care stiu ca microbii in nici un caz nu se transmit prin Impartasanie. Deci daca vrei certitudini, nu in afirmatiile mele trebuie sa le cauti.

Ce se intampla in cazul in care Dumnezeu hotaraste ca baba Floarea trebuie sa I se alature, si foloseste Impartasania in scopul asta?

Citat:
Sfânta Împărtășanie nu înseamnă dezinfectant anti-microbian.
Stiu ca esti catolic, si stiu ca de asta spui asta, dar multi ortodocsi de aici de pe forum nu sunt de acord cu tine.

Citat:
Este un alt fel de dezinfectant, mult mai puternic și mult mai important.
Care are ca efect observabil si cuantificabil ce mai exact?
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2011, 23:04:15
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Nu caut sa rationalizez taina pedagogiei lui Dumnezeu, o accept prin credinta. Aceasta este diferenta dintre un crestin si un ateu. Un crestin nu cauta sa coboare taina la nivelul ratiunii, ci sa ridice ratiunea la nivelul tainei.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
impartasire, lingurita

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? skicolour Impartasania (Taina Euharistiei) 1 11.05.2011 21:46:58
impartasire bebelus ginabadea Impartasania (Taina Euharistiei) 11 21.02.2011 18:53:29
Deasa Impartasire NECTARIE Impartasania (Taina Euharistiei) 2 18.01.2011 15:46:52
Postul fara impartasire gavriil Postul 23 29.11.2009 19:54:37