Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.03.2010, 11:22:00
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Biserica a pus pret pe o conduita personala fata de rugaciune, post si viata sexuala a oamenilor, in defavoarea unei conduite morale fata de societate, iar acest lucru mi se pare ca a contribuit in timp la delasarea oamenilor fata de acest aspect care are in vedere insasi convietuirea intre oameni.
Nu a negat importanta conduitei morale in societate, insa nu i-a conferit o deosebita importanta care sa duca la o mai buna educatie a individului alaturi de credinta, implicit la diminuarea pacatelor prin constiinta si civilizatie .
P.S. Poate ca iti este familiara poza cu politicienii asistand la diferite manifestatii religioase, la diferite slujbe bisericesti in locul de intaietate oferit de Patriarh, caci, de !, suntem o tara ortodoxa, cu niste conducatori pe masura...cata ipocrizie !
Poate ca nu am fost niciodata la biserica, precum spui, dar am fost scuipata la tot pasul pe considerente personale si nu sociale, de oameni care, la tot pasul au facut biserici .
Si, draga cotoracia, la tonul pe care-l prezinti nu cred ca mai are rost explicatia mea, se pare ca iti esti de-ajuns.

Last edited by ory; 08.03.2010 at 11:55:59.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 12:03:16
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
De aceia nu a reusit Biserica sa elimine adevaratele pacate si infractionalitatea, calitatea nefasta a relatiei dintre oamenii din aceasta tara presupusa ortodoxa, tocmai pentru ca a pus mai mult pret pe rugaciuni, pe post, pe viata intima a oamenilor, lucruri, de altfel atat de personale si care nu pot fi capabile sa determine calitatea vietii sociale a oamenilor si nici nu pot forma educatia in sine sau o conduita morala a individului. De aceia am ajuns o tara plina de " cultura religioasa " si goala de sensul real al acestei culturi.
Cand ma gandesc la statutul romanului hartuit permanent de atata coruptie, omorat de atata indiferenta in spitale, saracit atat de aspru de hotii propriei tari, temator la orice pas de violenta verbala si fizica, injosit de atata analfabetism, ingrozit de atatia copii flamanzi, incrancenat de atatea milioane de avorturi, asuprit de sclavagism si atatea taxe nejustificate in acelasi timp in care nu i se ofera mai nimic, imbrobodit de atata minciuna...imi este destul de greu sa concep faptul ca traiesc intr-o tara crestin-ortodoxa, caci, ne-am contaminat atat de mult de aceasta indiferenta incat am ajuns sa contribuim fiecare la propriul dezastru.
Foarte frumos dar mai ales real spui tu aici numai ca eu am o alta parere despre cauza tuturor celor aratate : doua sunt motivele.
- Mai intii , desi acuzi ,,cultura religioasa" omniprezenta, fortata si generala, este de discutat insa mai intii despre crestinul de rind . Acest crestin care umple bisericile mult prea mici proportionate in raport cu numarul de locuitori dintr-un cartier creind falsa impresie ca ce se omoara valahul sa vina la biserica si ce nu mai poate el de dorul lui Hristos nu are nici o legatura cu ceea ce Hristos a lasat ca porunci direct , prin gura Lui, sau indirect prin gura sfintelor sinoade sau sfinti mult prea imbunatatiti . Crestinul care merge la biserica crezind ca il iubeste sincer pe Hristos prosternindu-se in toate felurile elegante sau nu dar care atunci cind a parasit biserica are in lume un alt dumnezeu este vai de capul lui . Acela nu are nici o legatura cu invatatura bisericii , cu cultura religioasa clara si curata, acela are legatura cu cultura lui pe care satana i-o pompeaza minut de minut in cuget . Biserica a descoperit, adica a aratat existenta ispititorului, a aratat pericolele la care se supun oamenii fugind de Hristos in momentele false dar in care ei cred sincer sa sunt in comuniune si dragoste cu El, a INVATA si invata permanent despre cine este si ce vrea satan numai ca doar cei care traiesc in Hristos si in nevointa adevarata pot cunoaste mare parte din ispite , se pot feri de ele , pot lupta cu ele. Daca tu te deslegi singur la pacate , desconsideri hotaririle sfintelor sinoade (din motive si inspiratie draceasca), poruncile f. clare si precise ale canoanelor, daca ai parerile tale personale paralele cu ale bisericii si daca intr-un cuvint tu nu te identifici cu biserica pina la singe, pina la crucea ta care trebuie sa o ai pemanent pe umeri ... (fiind in felul acesta una cu vrasmasul ) pina la a-ti taia voia ta si a o face doar pe a lui Hristos atunci nu poti vedea lucrarea ispititorului deoarece esti una cu el . Ne avind un punc de existenta diferit de el nu ai cum sa-i vezi lucrarea . Nevazindu-i lucrarea esti in fiecare zi din ce in ce mai mult omul cu 2 dumnezei: unul in biserica si altul afara din biserica . Poate sa te umple mamica si taticutul tau (tu orice om, nu vorbesc strict la tine !) si asemenea si biserica cu invataturile dumnezeiesti ca daca nu le faci tot degeaba . Daca liberul tau arbitru te invata mai inti sa tagaduiesti decit sa implinesti putem spune ca liberul tau arbitru te-a dus si te pastreaza direct in bratele ispititorului. Nu biserica si ,,cultura religioasa" este devina in esuarea ta religioasa ci liberul tau arbitru prost inteles . Cind crestinul de rind , in micimea sa duhovniceasca , incepe sa se opuna la dumnezeiestile porunci si invataturi cu mintea sa tulburata de nestiinta si de pacate se spune ca a pus un prost, un rau inceput mintuirii sale si in loc sa se mintuiasca se va osindi . Ortodoxia este in al doilea rind (in primul rind este de origine dumnezeiasca , singura de pe planeta , data noua chiar de fiul lui D.zeu !!!) o credinta traita ... fara urma de rational , adica traim dumnezeirea si nu incercam sa o intelegem , sau sa demonstram ca exista D.zeu cu ajutorul stiintelor sau al filosofiei . Apropos ii raspund surorii noastre doctorite (fara a intra in amanunte deoarece sunt extraordinar de multe) ca ortodoxia are mare atingere (nu stau acum sa explic) cu platonismul iar catolicismul si toata caruta de protestanti cu aristotelismul ! Primim dogmele ortodoxe fara a le critica si judeca ci pt. a sti in ce credem , cine este cel in care credem si cum il cinstim si nu pt. a vedea daca se merita sa acceptam dogmele sau ca ele au si greseli, falsuri prin ele si pt. asta trebuie sa fim atenti sau nici macar sa nu ne intereseze subiectul . Primi si acceptam sf. canoane findca vietuind numai dupa ele ne ferim de pacate si mergem sigur pe drumul mintuirii ... si nu cautam sa vedem daca acestea sunt noi sau vechi sau sint inumanitare sau inumane si ca ar cam fi timpul sa ne indoim de ele si sa le respingem pe cele care nu prea ne plac . Mai apoi credinta ortodoxa este cea in care actioneaza verbul ,,A FACE" , a implini poruncile si nu ,,a cugeta" si discuta in contra sf. parinti sau a dumnezeirii insasi . Deci conteaza sa faci (evident , poruncile) si atit !
De aceea traitorii adevarati ortodoxi sunt extrem de putini , deoarece viata acestora este jerfa, cruce (de multe ori Hristos ne spune acelasi lucru despre El si crucea noastra : si in duminica a 3 din marele post, si la ziua inaltarii sf. cruci si la pomenirea din prima zi a postului adormirii Maicii Donului la ziua scoaterii sf. cruci) si ca atare f. putini doresc aceasta cu adevarat , si-o impropriaza si traiesc in consecinta . Restul ...sunt gloata mare a clevetitorilor care sub o masca sau alta , constienti sau de obicei inconstienti de necredinta lor fac cu duiumul toate pacatele aratate de tine . Sunt cei care se inchina la doi dumnezei : unul in biserica si altul afara . Dar pt. ca stim de la Hristos ca nimeni nu se poate inchina in duh si adevar la 2 dumnezei atunci aflam fara dubiu, fara tagaduinta ca acesti cei mai multi nu au nici o legatura adevarata (in duh si adevar , adica) cu Hristos . Acestia sunt cei mai multi si de la momentul ruperii bisericii de stat confederatia lor sporeste neincetat .

- Al doilea lucru semnificativ, inafara deci de crestinul insusi, toata durerea aceasta nationala si contemporana este cauzata de biserica insasi . Aceasta nu mai este cea traditionala, cea drept maritoare cu adevarat cea iubitoare de norod deoarece ea s-a modernizat si dupa ce ca faptul in sine este rau (esenta bisericii este tocmai neschimbabilitatea , traditionalitatea si nu din contra !) a mai facut-o si pe directii tare rele : intii si intii si-a stricat mare parte din ierarhi insuflindu-le pretentii si dorinte occidentale scolindu-i exact pe unde nu terbuie prin apus de unde s-au intors cu un cultivat duh lumesc. Apoi ierarhii astfel ,,botezati" au inceput sa fie membrii prin diverse oculte , comitete si comitii occidentale de rau interes pt. ortodoxie, sa introduca noutati subtile in cult , sa fie corupti pe scara larga, sa devina eretici fara a pati ceva ci sa fie tolerati de curie s.a.m.d. Mai pe urma a inceput sa se ocupe cu treburi care nu era ale ei ci ale societatii civile dar nestiind ce sa vorbeasca, ce sa raspunda acesteia insa si pt. a se evidentia in destoinicia ei a inceput sa-si desvolte organe care sa se ocupe cu caritatea , cateringul, filantropia, educatia s.a.m.d. Si pt. ca nu sunt treburile ei le face si prost. F. frumos spune parintele Paisie aghioritul despre biserica insasi ca nu poate fi asemanata nici cu armata, nici cu scoala, nici cu asistenta sociala , care sunt ale statului ,si ca atare nici nu se poate substitui acestora. Rostul ei este doar sa-si aleaga f.f.bine slujitorii si sa se roage ... dar sa se roage si sa invete credinta si vietuirea curata poporului asa cum a lasat Hristos si astfel facind poate ajuta cel mai bine si cel mai mult societatea . Altminteri iese o aiureala . Si aiureala a iesit de mult , asta este acum in lume , asta ai vazut si tu , asta te-a scirbit si pe tine si pe multi altii . Ce trist este ca vorbele lui Eminescu sunt mult adevarate : ,,...lumea este asa cum este / si ca dinsa suntem noi !"

Asadar , la aceleasi realitati eu vad cu totul alte cauze. Parafrazindu-L pe Hristos se poate spune cu mare dreptate : poporul acesta spune din gura sa ca Ma iubeste dar inima sa pustie este !

Last edited by zaharia_2009; 08.03.2010 at 12:14:07.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 12:24:00
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Biserica a pus pret pe o conduita personala fata de rugaciune, post si viata sexuala a oamenilor, in defavoarea unei conduite morale fata de societate, iar acest lucru mi se pare ca a contribuit in timp la delasarea oamenilor fata de acest aspect care are in vedere insasi convietuirea intre oameni.
Biserica a pus acest pret in mod corect deoarece vorbim de anumite etape. Crestinul trebuie sa-si puna mai intai ordine in sine insusi, apoi in familie, prin relatiile cu cei apropiati, iar mai apoi in raport cu societatea.

Aceasta etapizare nu inseamna ca tinuta morala fata de societate este mai putin importanta, ci ca ea se intemeiaza pe celelalte doua. Daca eu ma comport impecabil din punct de vedere moral in societate, dar faptele mele din sanul familiei arata ca "lumina din mine este intuneric", atunci ma aflu in inselare.

Biserica vrea o schimbare a noastra in profunzime, o crestere duhovniceasca sanatoasa. Ea vrea sa faca din noi proprii nostri stapani scotandu-ne din robia patimilor.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 12:51:15
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Da, sigur ca da !, sa ne dezrobim de patimi ? Care patimi ?
Oare nu vedem ca patima nepasarii fata de lumea in care traim, ne domina mai rau decat orice simtire si placere trupeasca ? !
Tocmai despre aceste lucruri vorbeam, despre patimile, uneori inchipuite, pe care le tot promoveaza biserica si a carei atentie se indreapta fara discernamant, in acelasi timp in care adevaratele patimi distructive evolueaza.
Mergem la iarba verde, ne bucuram de natura facuta de Dumnezeu, dar o murdarim si o intinam fara pic de bun simt, lasand in urma noastra tone de gunoaie, pentru ca suntem imbecili si inculti fara constiinta si nu suntem capabili sa ne gandim la faptul ca natura sufera astfel, ca ne vom intoarce la ea si nu ne va placea propria mizerie, o vom ocoli.
Deversam mizerii si substante poluante in apele care ne hranesc, ne otravim dobitoacele tacute si neputincioase, ne imputim mediul cu atata nepasare si parsivitate cu care pozam ca si crestini...cu siguranta ca aproape toti suntem crestini in Romania asta neingrijita.
Nu inteleg cum as putea sa ma rog indelung, in acelasi timp in care imi arunc copilul pe strazile nepasarii si a foametei, fiindca l-am conceput din credinta nefolosirii vre-unui act anticonceptional. Suntem doar niste egoisti, prosti si instinctivi.
Nu avem constiinta, nu avem educatie, nici nu avem timp pentru acestea tocmai pentru ca ne intrebam ; " cand sa ne culcam cu sotia, joia sau martea ?...", fiindca biserica iti impune sa te intrebi astfel, o intereseaza mai mult decat cat de curata iti este constiinta de cetatean al acestui taram, sau cat de responsabil esti fata de ceea ce intreprinzi.
Cui fac rau daca nu postesc toate zilele presupuse de biserica, cui fac rau daca nu ma rog cat pentru toata pravila impusa de biserica, cui fac rau daca ma culc cu sotul si intr-o zi de miercuri ?...NIMANUI ! Acestea sunt trasaturi personale ale credintei noastre, acestea sunt accesorii ale credintei care s-ar presupune ca a ajuns la un nivel superior printr-o conduita morala desavarsita, astfel ajungand la urmatorul nivel de curatire, respectiv cea de piosenie, infranare si nevointa.
Dar noi facem un salt asa nesimtit de la gunoaiele proprii pe care le tot improscam in jur, si ne trezim ca trebuie sa ne pese de " patimile inchipuite ", inchipuite la fel ca si statutul nostru atat de ortodox si plin de adevar.
Nu, Zaharia, nu am spus ca biserica este vinovata de tot acest haos social in care traim, doar ca biserica ar trebui sa-si indrepte principiile mai cu precadere spre constiinta omului, spre educatia care ne face cinste,si calitatea atitudinii acestuia fata de oameni si lucrurile din jur, mai mult decat spre minutul in plus sau in minus pe care-l acordam rugaciunii, de ziua in plus sau in minus pe care o acordam postului, sau de perioada in care rebuie sa se impreuneze un cuplu...

Last edited by ory; 08.03.2010 at 12:58:44.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:05:49
NTatiana NTatiana is offline
Member

Data înregistrării: 25.02.2010
Locație: Irlanda
Implicit Sex dupa puterile fiecaruie, postire dupa puterile fiecaruia

Ma infioreaza sa aud oameni in secolul 21 ca cer altora sa respecte o lege pe care poate ei , perdsonal, sau rudele lor sau apropiatii lor sau poate chiar copiii lor NU LE POT RESPECTA ! Oameni buni , legea a fot data de Dumnezeu si hai sa nu ne judecam unii pe altii ci sa ne vedem fiecare de troaca lui; nu va uitati la paiul din ochiul altuia ci vedeti-va barna din ochii vostri! judecata aspra a celor care nu pot respecta in intregime legea aduce aspupra celor care procedeaza in acest fel mare Judecata din partea Tatalui nostru Ceresc...stiti asta foarte bine ..si totusi continuati sa ii judecati aspru pe ceilalti ! rau faceti si asta nu pentru ca v-o spun eu...ci pentru ca stiti voi insiva ca cel care judeca aspru pe cei din jurul lui va fi fi judecat cu aceeasi intensitate si cu aceeasi lipsa de mila si intelegere asa cum a procedat el /ea in timpul vietii...; NU SUNTEM TOTI CREEATI LA FEL: FIECARE OM ESTE O IDENTITATE , FIECARE ARE UN NR. DE NEURONI, FIECARE ARE UN NR. DE CELULE ALBE SI ROSII IN SANGE, FIECARE ARE UN TEMPERAMENT DIFERIT, FIECARE ARE GUSTURI DIFERITE, FIECARE PROVENIM DIN PARINTI UMANI DIFERITI...ce e atat de greu sa pricepeti ca perecepem in mod diferit lumea , legile , tot ...si reactiile noastre din aceasta cauza sunt diferite .......nu toata lumea se poate alinia la acelasi standard ....daca pricepeti acest lucru VA FI PRIMUL VOSTRU PAS SPRE CERURI ....VETI FI MAI APROAPE DE DUMNEZEU CA NICIODATA , VA VETI SIMTI USURATI DE POVERI SI MULT DEASUPRA CELOR DIN JURUL VOSTRU !!!doresc mult ca fiecare sa se preocupe mai mult fata de el/ ea insusi /insasi...sa lucram cu noi insine ...si aratati celor din jur doar iubire si intelegere ...si nu le mai contorizati zilele de post sau fara de sex ; e SFANTA TAINA A CASATORIEI CARE II UNESTE SI NIMENI , NICI UN OM PE ACEST PAMANT NU [POATE TRECE PESTE ASTA !!! stiti si asta si totusi incercati sa-i faceti sa se simta vinovati si ii conduceti intr-o CONFUZIE TOTALA ..caci inceracti cu o lege sa o doborati pe alta ( ambele fiind, ); pai ce sa mai creada bietul el, sau biata ea cand aude de SFANTA LEGATURA A CASTORIEI SI APOI I SE DA IN CAP CU LEGEA ...NU TREBUIE SA FACI SEX CU SOTUL/SOTIA DECAT IN ANUMITE ZILE ...orice om normal ar spune: e foarte bine ca face sex cu sotul/sotia si nu incalca Juramantul de credinta care i-a unit la Sfanta Casatorie si daca poate sa-si respecte sotul/sotia in cazul in care unul din ei e bolnav , suferind, sau sotia a nascut de foarte curand sau o zi inainte de Paste si Craciun ...e prefect ...eu numesc asta INTELEPCIUNE ; am mai postat un comentariu aici dar nu mi-a aparut ...din nu stiu ce motive ...oare sunt respinse din start unele comentarii ??? si nu ma intrebati ce sunt...ca sunt crestin- ortodoxa dar nu gandesc ca o fanatica ci gandesc ca si ''ALEXANDRA'' CARE ARE PROFILUL ATASAT AICI PE ACEST SITE. INTARITI DACA PUTETI BISERICA LUI DUMNEZEU SI NU INCERCATI SA O DISTRUGETI !!! FITI NUMAI IUBIRE DE APROAPE SI NIMIC ALTCEVA !!!
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:15:30
NTatiana NTatiana is offline
Member

Data înregistrării: 25.02.2010
Locație: Irlanda
Implicit Copii strazii

Mai bine v-ati preocupa de ceea ce se intampla cu ''produsele'' rezultate din sex: copii care misuna pe starzile Bucurestiului ...daca vreti sa vedeti ce impresie au strainii in legatura cu acest subiect accesati Google search: Edi Roche si vedeti ce parere are ea ...te ia durerea de cap ...
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:17:20
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Da, sigur ca da!, sa ne dezrobim de patimi? Care patimi? Oare nu vedem ca patima nepasarii fata de lumea in care traim, ne domina mai rau decat orice simtire si placere trupeasca?! Tocmai despre aceste lucruri vorbeam, despre patimile, uneori inchipuite, pe care le tot promoveaza biserica si a carei atentie se indreapta fara discernamant, in acelasi timp in care adevaratele patimi distructive evolueaza.
Dar tocmai acesta este paradoxul, starea actuala a lucrurilor, este o expresie a acestui fapt de a nu ne vedea pacatele. In aceasta situatie este firesc ca omul sa fie lipsit de responsabilitate fata de semeni si mediul inconjurator.

Nici eu nu sunt multumit de lumea in care traiesc, dar atat cat pot si acolo unde pot, cu ajutorul lui Dumnezeu, incerc sa o fac mai buna. Ca ne convine sau nu, ca ni se pare usoara sau grea, aceasta este calea Bisericii: schimbarea lumii incepe cu/prin noi.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:17:39
cotoracia cotoracia is offline
Member

Data înregistrării: 15.06.2009
Implicit Iarta-ma ory !

Iarta-ma ory, dar tonul pe care l-ai folosit tu vorbind de faptul ca Biserica ar fi vinovata pt.toate m-a suparat. Ma bucur totusi ca recunosti ca nu prea ai dat pe la Biserica, asta se vede din "tonul" tau.
Si, cum vrei sa-ti pui ordine in suflet daca tu nu cinstesti anumite zile care reprezinta ceva pt.crestinii adevarati ? Cum sa le pangaresti cu impreunari trupesti si sa vorbesti despre a-ti face ordine in suflet ?
Faci si tu misto de "joia sau martea", ca si multi (asa-zisi)crestini de pe acest forum si nu numai, dar asta arata nivelul tau duhovnicesc. Bun, fa sex vinerea, ca asa iti vine tie, cand vrei tu si nu Biserica, dar atunci despre ce crestinism al tau vorbesti aici ?
Nu te supara, dar nu merge una cu cealalta. Si insasi atitudinea ta impotriva Bisericii denota acelasi nivel. Te-am vazut si pe alt topic (unde am aflat ca esti femeie), unde iarasi aveai ceva contra, numai tu si autorul topicului respectiv (cate averi are preotul din loc.voastra).
Sper ca ai citit si invatat ceva din raspunsurile celorlalti (zic sper, desi nu sunt prea convins).
Daca nu poti sa-ti schimbi atitudinea asta, atunci fa cum "simti" tu, dar nu mai tulbura acest forum. Vezi-ti de "credinta" ta.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:30:05
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Am zis ; " Poate ...", si nu este nevoie sa contabilizez aici raportarea mea la biserica .
Nu am facut deloc misto, ba chiar am scris cu strangere de inima si cu regret ca asta este realitatea, asadar, nu este nevoie sa invat de pe-aici kilometri de teorii, cand realitatea si experientele pot depasi orice dimensiune si nu se dovedeste atat de neputincioasa ca " lecturarea " si stationarea la acest nivel, cum se intampla deseori.

Last edited by ory; 08.03.2010 at 13:32:35.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 13:32:57
kosmy022 kosmy022 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2009
Locație: Romania, Timisoara
Implicit

Citat:
oameni care, la tot pasul au facut biserici .
mi-ar place sa-l cunosc macar pe unul din astia :)

Citat:
diminuarea pacatelor prin constiinta si civilizatie .

Citat:
Da, sigur ca da !, sa ne dezrobim de patimi ? Care patimi ?
Oare nu vedem ca patima nepasarii fata de lumea in care traim, ne domina mai rau decat orice simtire si placere trupeasca ? !
Tocmai despre aceste lucruri vorbeam, despre patimile, uneori inchipuite, pe care le tot promoveaza biserica si a carei atentie se indreapta fara discernamant, in acelasi timp in care adevaratele patimi distructive evolueaza.
Mergem la iarba verde, ne bucuram de natura facuta de Dumnezeu, dar o murdarim si o intinam fara pic de bun simt, lasand in urma noastra tone de gunoaie, pentru ca suntem imbecili si inculti fara constiinta si nu suntem capabili sa ne gandim la faptul ca natura sufera astfel, ca ne vom intoarce la ea si nu ne va placea propria mizerie, o vom ocoli.
Deversam mizerii si substante poluante in apele care ne hranesc, ne otravim dobitoacele tacute si neputincioase, ne imputim mediul cu atata nepasare si parsivitate cu care pozam ca si crestini...cu siguranta ca aproape toti suntem crestini in Romania asta neingrijita.
Nu inteleg cum as putea sa ma rog indelung, in acelasi timp in care imi arunc copilul pe strazile nepasarii si a foametei, fiindca l-am conceput din credinta nefolosirii vre-unui act anticonceptional. Suntem doar niste egoisti, prosti si instinctivi.
Nu avem constiinta, nu avem educatie, nici nu avem timp pentru acestea tocmai pentru ca ne intrebam ; " cand sa ne culcam cu sotia, joia sau martea ?...", fiindca biserica iti impune sa te intrebi astfel, o intereseaza mai mult decat cat de curata iti este constiinta de cetatean al acestui taram, sau cat de responsabil esti fata de ceea ce intreprinzi.
Cui fac rau daca nu postesc toate zilele presupuse de biserica, cui fac rau daca nu ma rog cat pentru toata pravila impusa de biserica, cui fac rau daca ma culc cu sotul si intr-o zi de miercuri ?...NIMANUI ! Acestea sunt trasaturi personale ale credintei noastre, acestea sunt accesorii ale credintei care s-ar presupune ca a ajuns la un nivel superior printr-o conduita morala desavarsita, astfel ajungand la urmatorul nivel de curatire, respectiv cea de piosenie, infranare si nevointa.
Dar noi facem un salt asa nesimtit de la gunoaiele proprii pe care le tot improscam in jur, si ne trezim ca trebuie sa ne pese de " patimile inchipuite ", inchipuite la fel ca si statutul nostru atat de ortodox si plin de adevar.
Nu, Zaharia, nu am spus ca biserica este vinovata de tot acest haos social in care traim, doar ca biserica ar trebui sa-si indrepte principiile mai cu precadere spre constiinta omului, spre educatia care ne face cinste,si calitatea atitudinii acestuia fata de oameni si lucrurile din jur, mai mult decat spre minutul in plus sau in minus pe care-l acordam rugaciunii, de ziua in plus sau in minus pe care o acordam postului, sau de perioada in care rebuie sa se impreuneze un cuplu...
avand in vedere postarile de mai sus, user-ul ory ar putea primi un premiu pt cel mai new-age-ist forumist :) E interesant sa observi revolta fata de crestinism sustinuta cu atata convingere, o convingere mai mare decat o avem noi ceilalti, care mergem pe la biserica. Pr Arsenie Boca zicea ca "Necredinciosii cred necredintei lor mai mult decat credem noi credintei noastre"
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cand binele nu mai e bine si raul nu mai e rau dobrin7m Generalitati 19 29.11.2010 12:16:22
Sotia istorica gabrined Intrebari utilizatori 1 07.07.2010 07:46:00
sotia lui cain rafella Generalitati 14 19.06.2010 21:03:21
Sotia cea impodobita enasonia Intrebari utilizatori 45 20.04.2010 14:50:40