![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Va recomand un articol ce merita citit. Cei ce nu au dragoste fata de neortodocsi, sau privesc destul de ingust Ortodoxia, se vor folosi mult de el. Personal, am gasit in el multime de ganduri folositoare.
[COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni Ideologie[/COLOR], atunci cand va afirma ca doar ortodocsii se mantuiesc. Sunt curios de pareri. Eu sunt intru totul de acord. Ortodoxia pastreaza deplinatatea harului si a Revelatiei, insa nu este unicul drum spre Imparatie. Exemplele sunt multe.
|
|||
|
|||
![]()
Fiind nou aici nu am apucat din pacate nici acest topic sa-l citesc in intregime. Insa un lucru e cert: nu numai ortodocsii se mantuiesc! Si asta o spune foarte clar Sfantul Apostol Pavel:
Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege, Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără, În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor." (Romani 2,13-16) |
|
||||
|
||||
![]()
Acest citat imi aminteste despre un parinte care spunea ca neortodocsii se mantuiesc in masura in care fac cele ale ortodoxiei.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Daca voi spuneti si credeti ca "ecumenia" va va mantui, atunci "Traiasca Ecumenia!", desi dialogul cu heterodocsii nu a dus in cursul timpului decat la slabirea credintei ortodoxe, nicicum la intarirea ei.
Ar trebui sa retineti si in cazul ecumenismului maxima latina: "Experentia docet.", iar cum "experentia" in materie de ecumenism de-a lungul timpului a fost mereu contra-productiva Ortodoxiei slabindu-o, trageti voi, ecumenistilor, concluziile de rigoare! Ptr. Fani: "Superb" portret ti-a creionat maestrul "Ortodoxia.y.thanatos" pe thread-ul "Ecumenismul si consecintele acestuia", voi, ecumenistii, fiind exact ce a zis candva pr. Arsenie Boca: "Cozile de topor ale Ortodoxiei", citat incheiat. Iar daca parintele Arsenie Boca avea o atitudine atat de glaciala asupra ecumenismului, inseamna, atunci, ca si atitudinea mea in ce priveste pe adeptii acestuia si pe heterodocsi, oricat de rece si distanta ar fi, este una sanatoasa, nu-mi tradez Ortodoxia doar de dragul de a-i convinge de nu stiu ce nici eu prea bine pe eretici. Ereticii sa ramana cu ereticii si ortodocsii cu ortodocsii - acesta cred, e cel mai sanatos lucru pentru Ortodoxie. Iar ECUMENISMUL - o doctrina masonica - n-are decat sa fie abandonat - cui ii pasa ca un asemenea vierme isi da duhul ??? |
|
|||
|
|||
![]()
Ai inteles gresit! Deci ortodoxia este singura religie mantuitoare,dar asta nu inseamna ca in mod automat toti ceilalti (oameni buni,condusi de propria constiinta morala) vor fi aruncati in fundul iadului!
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu am inteles decat ca: noi ortodocsii sa ramanem intre noi, fara a avea tendinte de a ne amesteca [inclusiv credinta] cu ereticii, iar ereticii sa ramana ei cu ei insisi, atat afirm. De ce este oare atat de hulit ecumenismul si pe langa toate mai face si subiectul unor anateme [ultima datand din 1983, pronuntata de ROCOR]? Tu chiar crezi ca de multele foloase pe care ni le aduce, el si adeptii lui aparatori ai heterodocsilor ?
|
|
||||
|
||||
![]()
Cititi articolul de mai sus, va rog.
Veti gasi in ele unele lamuriri legate de modul in care trebuiesc privite lucrurile neortodoxe. Articolul: [COLOR=darkred]Ortodoxia poate deveni ideologie, atunci cand vom spune ca doar ortodocsii se mantuiesc[/COLOR].
|
|||
|
|||
![]()
Ai dreptate. Nu cred ca eu am negat asta. Si nu sunt deacord nici cu ecumenismul. Insa voi prea va complicati in idei daca pot spune asa. Eu am raspuns simplu la subiectul topicului,si anume ca nu numai ortodocsii se pot mantui! Asta nu inseamna ca daca renuntam la ortodoxie mai avem loc in rai,ci ma refer la acei oameni care nu au nici o vina ca s-au nascut in alta religie si ca o mica parte dintre ei,au sansa de a se mantui fiind judecati dupa constiinta morala. Deci hai sa nu mai interpretam totul dupa cum vrem. Ceea ce mi-ai raspuns mie pana acum nu are nici o legatura cu ceea ce am vrut sa spun. Chiar m-a surprins insistenta posturilor tale.
|
|
||||
|
||||
![]()
Judecam, doar atat facem. Spunem fara rezerve cine se mantuieste si cine nu. Cred ca mai potrivit e sa-mi duc mintea la intrebari de genul: ce ma desparte pe mine de Hristos? dar de semeni? cum pot ajunge sa iubesc intr-un mod nepatimas? etc
Oare cand vom intelege ca Ortodoxia trebuie sa-ti intre in sange, daca imi permiteti aceasta expresie si nu sa fie purtata din cand in cand. E minunata Ortodoxia, dar sa o traim si nu doar sa speculam pe baza bogatiilor din ea. Nu prin speculatie vom ajunge sa-i convingem pe altii de frumusetea ei. In concluzie, nu ne este noua dat sa afirmam cine se mantuieste si cine nu. Datoria noastra e sa-L traim neincetat pe Hristos. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|