Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2011, 14:40:32
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Sunt de acord si eu cu aceasta parere.
S-a inteles altceva din ce am postat?
Eu am inteles ce trebuie, dar am simtit nevoia sa pun gandurile tale in alte cuvinte.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 15:00:41
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Eu am inteles ce trebuie, dar am simtit nevoia sa pun gandurile tale in alte cuvinte.
Aaa, multumesc. Poate esti mai pe intelesul celor ce citesc, ma mai ia valul cateodata :)
Vechi 09.02.2011, 16:44:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu avem decat rai si iad. Pruncii care au murit nebotezati nu ajung in iad. Iar in rai sunt mai multe "locasuri" in sensul de mai multe stari de primire a fericirii vesnice. Cu siguranta acesti copiii se impartasesc de una din aceste stari, fie ea si cea mai de jos, care e cu mult superioara celei mai inalte din aceasta viata.
Da, dar fericirea raiului nu este statica. Poate incep 'mai jos', dar au si ei sansa sa continue..
Deci, pana la urma, mi se pare inutil sa speculam despre in ce camara se afla ei.
Vechi 09.02.2011, 17:01:42
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Am cautat informatii despre asta, nu stiu ce sa raspund, ti-am spus.
Totusi, am planificata o vizita la parintele Iustin Parvu, si daca voi reusi sa ajung sa vorbesc cu el am sa il intreb.
Aici este voia lui Dumnezeu si nu e cazul sa-mi dau cu parerea.
Da, chiar te rog sa-l intrebi. Eu am ajuns odata la usa lui, insa era o coada prea lunga si eu trebuia sa ajung in aceeasi zi foarte departe.

Parintele Galeriu a lamurit la o predica aceste cuvinte des folosite in Scripturi: "adevarat, adevarat...". Intr-o expunere vorbita, in momentul in care vrei sa subliniezi o idee, folosesti repetitia. In scris, noi putem sa ingrosam literele, sa le aplecam sau sa le subliniem cu o linie, insa intr-o predica se repeta chiar si o propozitie intreaga.

Unele dintre ideile prezentate in Biblie pot fi interpretate in fel si chip; avem metafore, alegorii si alte procedee literare de a transmite o informatie. Insa, unde gasim scris "adevarat, adevarat zic voua", acolo nu mai exista loc de pareri si de dubiu. Fraza la care ma refer este, evident, cea pe care de multe ori am postat-o pentru clarificare si nu am abtinut pana acum nici un rezultat concret:

"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Mare taina, dar mult as vrea sa o inteleg. Avem ratiune, suntem logici, deci nu putem sa afirmam ca:

1. Imparatia Cerurilor = Raiul
2. In Imparatia Lui Dumnezeu (Imparatia Cerurilor) nu vor putea sa intre cei nebotezati (nici acum, nici dupa Judecata - nu se specifica un moment de cand nu vor mai fi valabile cuvintele Lui Hristos. Din contra, este scris ca Cerul si Pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece!).
3. Totusi, cei nebotezati vor avea acces intr-un coltisor de Rai, asa, mai intr-o parte... :)

E un silogism simplu. Ceva scartaie rau de tot aici si ma intreb: unde e greseala?

Mai presus de Botez ni se cere DESAVARSIREA:

"Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor."

Sper sa nu smintesc pe cineva, dar cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos este adevarat si spus clar, raspicat, subliniat. Nu se fac derogari de la regula, altfel riscam sa ne indoim de adevarul revelat in Sfintele Evanghelii.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 09.02.2011 at 17:07:33.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 18:19:04
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Da, chiar te rog sa-l intrebi. Eu am ajuns odata la usa lui, insa era o coada prea lunga si eu trebuia sa ajung in aceeasi zi foarte departe.

Parintele Galeriu a lamurit la o predica aceste cuvinte des folosite in Scripturi: "adevarat, adevarat...". Intr-o expunere vorbita, in momentul in care vrei sa subliniezi o idee, folosesti repetitia. In scris, noi putem sa ingrosam literele, sa le aplecam sau sa le subliniem cu o linie, insa intr-o predica se repeta chiar si o propozitie intreaga.

Unele dintre ideile prezentate in Biblie pot fi interpretate in fel si chip; avem metafore, alegorii si alte procedee literare de a transmite o informatie. Insa, unde gasim scris "adevarat, adevarat zic voua", acolo nu mai exista loc de pareri si de dubiu. Fraza la care ma refer este, evident, cea pe care de multe ori am postat-o pentru clarificare si nu am abtinut pana acum nici un rezultat concret:

"Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Mare taina, dar mult as vrea sa o inteleg. Avem ratiune, suntem logici, deci nu putem sa afirmam ca:

1. Imparatia Cerurilor = Raiul
2. In Imparatia Lui Dumnezeu (Imparatia Cerurilor) nu vor putea sa intre cei nebotezati (nici acum, nici dupa Judecata - nu se specifica un moment de cand nu vor mai fi valabile cuvintele Lui Hristos. Din contra, este scris ca Cerul si Pamantul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece!).
3. Totusi, cei nebotezati vor avea acces intr-un coltisor de Rai, asa, mai intr-o parte... :)

E un silogism simplu. Ceva scartaie rau de tot aici si ma intreb: unde e greseala?

Mai presus de Botez ni se cere DESAVARSIREA:

"Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor."

Sper sa nu smintesc pe cineva, dar cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos este adevarat si spus clar, raspicat, subliniat. Nu se fac derogari de la regula, altfel riscam sa ne indoim de adevarul revelat in Sfintele Evanghelii.
Eu va inteleg pe de o parte nelamuririle.
Dvs. ati observat o posibila deosebire intre Rai si Imparatia Cerurilor. Eu personal nu am observat-o si nici nu am citit nicaieri ca ar exista. Nu a semnalat nimeni aceasta diferenta (nu din cunostintele mele) si se vorbeste in general despre Imparatia lui Dumnezeu.
Legat de locul celor nebotezati, am raspus prin cuvintele Parintelui Cleopa, nu sunt in strare sa imi dau cu parerea.
Dar nu trebuie sa uitam faptul ca intelegerea Sfintei Scripturi se face in mai multe etape, nu doar cuvantul ci si intelegerea duhovniceasca, aceasta din urma nu o are oricine. Noi suntem limitati in a intelege caile Domnului si nu incerc sa dau aceasta explicatie in lipsa unui argument. Altfel decat am incercat sa explic, nu stiu daca o pot face. Am sa caut carti si am sa ma documentez.

P.S. am o carte scrisa de Protosinghel NICODIM MANDITA, (nu am foarte multe informatii despre el), din 1995 "CALEA SUFLETELOR IN VESNICIE SAU CELE 24 DE VAMI ALE VAZDUHULUI". E greu de citit ca este toata in versuri.

Last edited by dianagroza; 09.02.2011 at 18:36:26.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2011, 18:54:07
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

teologia religiilor iudeo-crestine nu este a unui Dumnezeu infinit de bun..
Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 06:44:30
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar nu trebuie sa uitam faptul ca intelegerea Sfintei Scripturi se face in mai multe etape, nu doar cuvantul ci si intelegerea duhovniceasca, aceasta din urma nu o are oricine. Noi suntem limitati in a intelege caile Domnului si nu incerc sa dau aceasta explicatie in lipsa unui argument. Altfel decat am incercat sa explic, nu stiu daca o pot face. Am sa caut carti si am sa ma documentez.
Eu sunt foarte de acord ca trebuie sa ne curatim de rele ca sa avem mintea clara pentru a intelege sensurile adanci ale unor texte mai dificile din Scripturi. Dar aici vorbim despre un fapt critic, de baza sau fundamental al credintei mele: este mantuirea accesibila tuturor oamenilor sau nu? Eu cred ca este, din moment ce suntem modelati dupa chipul divin, fiind inzestrati printre altele si cu libertatea atat de scumpa noua. Problema este ca vin unii care au pretentia sa inchida usa Raiului celor care nu sunt de o credinta cu ei, or asta nu pot sa accept in veci. De aceea trebuie sa inteleg care este pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe, dar nu am nevoie numai de afirmatii goale de genul "da, mantuirea este accesibila tuturor", ci vreau dovezi concrete bazate pe Sfintele Scripturi si pe Sfanta Traditie.

Voi incepe si eu sa caut raspuns la preotii din oras pentru inceput. Dar ma tem ca voi avea aceeasi experienta ca si atunci cand am fost la ei si cu alte intrebari, poate mai dificile ca asta si... Doamne ajuta.

Reply With Quote
Vechi 10.02.2011, 13:42:20
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu sunt foarte de acord ca trebuie sa ne curatim de rele ca sa avem mintea clara pentru a intelege sensurile adanci ale unor texte mai dificile din Scripturi. Dar aici vorbim despre un fapt critic, de baza sau fundamental al credintei mele: este mantuirea accesibila tuturor oamenilor sau nu? Eu cred ca este, din moment ce suntem modelati dupa chipul divin, fiind inzestrati printre altele si cu libertatea atat de scumpa noua. .
Pai nu sunt impotriva faptului ca toti avem posibilitatea de a fi mantuiti, doar ca este nevoie si de noi in aceasta ecuatie, in a demonstra prin fapte de credinta ca meritam aceasta nemarginita fericire.

Citat:
Problema este ca vin unii care au pretentia sa inchida usa Raiului celor care nu sunt de o credinta cu ei, or asta nu pot sa accept in veci. De aceea trebuie sa inteleg care este pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe, dar nu am nevoie numai de afirmatii goale de genul "da, mantuirea este accesibila tuturor", ci vreau dovezi concrete bazate pe Sfintele Scripturi si pe Sfanta Traditie..
Dar nu inchide cine vrea "usa Raiului". Legat de acest subiect iti recomant pentru inceput: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
Vechi 10.02.2011, 23:11:58
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai nu sunt impotriva faptului ca toti avem posibilitatea de a fi mantuiti, doar ca este nevoie si de noi in aceasta ecuatie, in a demonstra prin fapte de credinta ca meritam aceasta nemarginita fericire.

Dar nu inchide cine vrea "usa Raiului". Legat de acest subiect iti recomant pentru inceput: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/
Eu pun in discutie doar cazul simplu al oamenilor care habar nu au de crestinism. Pentru ca, fara doar si poate, sunt destui. Si au fost nenumarati oameni la care nu a ajuns credinta ortodoxa, singura adevarata.

Sfantul Ignatie Briancianinov vorbeste in textul de mai sus despre eretici si pagani la modul general. De cei ce Il refuza pe Hristos. Da, aici situatia este infinit mai complicata decat in cazul indienilor sau africanilor care se inchina la Marele Spirit fara sa stie ca de fapt Acesta este Iisus Hristos. De aceea admitem ca numai El cunoaste toate detaliile problemei si ca El este singurul Judecator in masura de a judeca, in sensul de a condamna sau nu pe cineva la intuneric.

Insa putem in continuare sa ne punem problema de mai sus: este botezul o conditie de mantuire fara de care nu se poate mantui cineva? Mentionez inca o data ca vorbim numai despre oamenii nascuti dupa intemeierea Bisericii.

Reply With Quote
Vechi 11.02.2011, 08:41:09
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Post Imparatia cerurilor si Paradisul(Raiul)

Unii creștini au fost neclari în conceptele lor cu privire la împărăția cerurilor și la paradis deoarece le lipsește o înțelegere completă a Principiului. Dacă Isus și-ar fi împlinit misiunea ca Mesia pe pământ, împărăția cerurilor pe pământ ar fi fost stabilită în zilele lui. Împărăția cerurilor în ceruri ar fi fost, de asemenea, realizată odată ce oamenii înzestrați cu caracter perfect, care au trăit în împărăția cerurilor pe pământ ar fi trecut în lumea spiritelor ca spirite divine. Cu toate acestea, deoarece Isus a murit pe cruce, împărăția cerurilor pe pământ nu a fost realizată. Pământul nu a văzut niciodată apariția oamenilor care au atins nivelul spiritului divin. Nimeni, niciodată, nu a devenit cetățean al împărăției cerurilor în lumea spiritelor, care a fost creată ca adăpost al spiritelor divine. Prin urmare, împărăția cerurilor rămâne nelocuită și incompletă.

Atunci de ce Isus a spus că acela care crede în el va intra în împărăția cerurilor? Scopul inițial pentru care el a venit pe pământ a fost acela de a crea împărăția cerurilor (Mat.4:17). Cu toate acestea, din cauza necredinței oamenilor, Isus a murit pe cruce înainte ca să poată fonda împărăția cerurilor. Isus i-a promis hoțului crucificat la dreapta lui că acesta va intra în Paradis împreună cu el (Luc. 23:43). Hoțul a fost singura persoană care a crezut în Isus în final, atunci când toți ceilalți îl abandonaseră. Când Isus avea speranța împlinirii misiunii sale ca Mesia, el a predicat că oamenii vor intra în împărăția cerurilor. Însă atunci când era pe punctul de a muri pe cruce fără a-și împlini misiunea, Isus i-a spus hoțului că acesta va intra numai în Paradis. Paradisul se referă la tărâmul din lumea spirituală care aparține spiritelor ce au atins în timpul vieții pe pământ nivelul spiritului vieții, prin credința în Isus. Acolo ei rămân în așteptare până în ziua în care poarta împărăției cerurilor va fi deschisă.

www.principiul divin.md
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oare caut Imparatia cerurilor? AGabriela Generalitati 9 31.08.2012 17:04:27
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? alexdu Generalitati 79 23.09.2011 16:55:07
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58
Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? sophia Nunta 52 18.10.2010 12:02:02
PACATOSII FURA IMPARATIA CERURILOR!!! sergiub Preotul 6 11.05.2008 23:50:11