![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Referitor la aceste traditii gresite (cum ar fi cea referitoare la cultul mortilor) pot veni doar cu versete din Sfanta Scriptura, fara sa adaug nimic de la mine. Am impresia ca pe cei ce cred in traditii gresite nu ii deranjeaza prea mult parerile mele (sunt doar un om) ci mai mult ii deranjeaza Sfanta Scriptura. E problema fiecaruia daca crede mai mult in asfel de traditii decat in ceea ce spune Sfanta Scriptura. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu ti-am oferita hrana ortoodoxiei, daca nu-ti convine, cauta in alta parte. Mi se pare ca esti prea indraznet. Ai venit la noi acasa si ne spui ca nu este buna hrana. Asa este, Apostolul Pavel pe unii i-a hranit cu lapte, pe altii cu bucate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum, nu are importanta daca Maria (mama lui Iisus) a ramas sau nu fecioara. Important este ca ea si-a indeplinit rolul sfant de a da nastere Omului Iisus Hristos (este gresit spus, "nascatoare de Dumnezeu"). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Marian, eu am crezut ca tu intrebi sa te indrepti. Insa, observ ca tu intrebi ca sa aduci ratacire. Pentru a inlatura aceste conceptii eronate, voi posta cateva explicatii oferite de Parintele Valeriu Dragusin:
"1. In Noul Testament se intalneste, de mai multe ori expresia "fratii Domnului" sau "surorile Lui". Luandu-se intelesul direct, imediat al expresiilor, fara sa se tina seama de intregul continut, de spiritul autentic al Noului Testament in care se exprima ideea intruparii exceptionale, suprafiresti a Domnului nostru Iisus Hristos, s-a ajuns la interpretari exagerate, considerand pe Sfanta Fecioara Maria o sotie obisnuita a batranului Iosif. Interpretarile acestea duc in ultima instanta la anularea importantei intruparii Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra. 2. Cercetarea intelesului cuvantului "frate" in limba ebraica ("ah") ne releva o multitudine de sensuri. Din pricina ca limba ebraica era destul de saraca in cuvinte, prin termenul "frate" = "ah" se indicau nu numai toate gradele de rudenie ca : frati buni, frati vitregi, frati de levirat, unchi, nepoti, stranepoti, veri primari si secundari, dar si alte persoane din afara familiei, de varsta apropiata care se aflau, prin preocupari sau interese, in preajma unor membri ai familiei respective. 3. In Noul Testament este preluata intrebuintarea cuvantului "frate" din limbajul. ebraic, sensul general fiind scela de ruda apropiata. Raporturile de rudenie intre Iisus si cei numiti "fratii lui Iisus", "fratii Lui" sau chiar "surorile Lui", se inscriu in afara raporturilor apropiate intre oameni, care au oarecari afinitati, dar care - in nici un caz - nu indica pe niste frati de sange, dupa intelesul cuvintelor folosite in limbajul nostru de astazi. Din cercetarile facute asupra textelor autentice din Noul Testament care vorbesc de "fratii Domnului" rezulta ca sub denumirea aceasta sunt amintite patru persoane si anume: Iacov, Iosi, Simon si Iuda, pe care le si intalnim, de multe ori in preajma Mantuitorului. Ei nu sunt numiti niciodata "fiii Mariei", asa cum iudeii il numeau numai pe Domnul nostru Iisus Hristos. Doi dintre cei numiti "fratii Domnului" si anume Iuda si Simon sunt fiii lui Iosif si deci pot fi considerati frati vitregi ai Mantuitorului, iar ceilalti doi - Iacob cel Mic si Iosi - precum si surorile Lui, citate de evanghelisti, sunt verii si verisoarele Lui, ca fii si fiice ale Mariei lui Cleopa, sora lui Iosif si cumnata Sfintei Fecioare Maria, care locuind impreuna - in familie - beneficiaza de numele de "frati" si "surori" ai Domnului. 4. Sfanta Traditie a Bisericii nedivizate, stabilind rolul pe care Sfanta Fecioara Maria l-a avut in actul intruparii suprafiresti a Fiului lui Dumnezeu, precum si pozitia pe care si-a castigat-o in comunitatea sfintilor (in Biserica triumfatoare), ne ofera si criteriile de apreciere ale unor interpretari date diferitelor exprimari" neotestamentare. Exagerarile, fie intr-un sens, fie in celalalt, privitoare la rudele Mantuitorului si la pretinsele relatii conjugale ale Sfintei Fecioare inainte si dupa nasterea Fiului lui Dumnezeu, exagerari condamnate de Biserica, sunt expresia necredintei, in ultima instanta." |
|
|||
|
|||
![]()
Dupa un studiu atent, Pr. Prof. V. Gheorghiu, traducand cuvantul "frate" ajunge la concluzia ca notiunea include pe toti cei ce erau de varsta apropiata si apartineau aceleiasi familii, asadar si cumnatii (femei ori barbati) si tot asa si verii primari si secundari. Cu alte cuvinte toate persoanele de varsta apropiata, care apartineau unei familii (rude de sange sau prin cuscrie) pana la gradul al VI-lea de rudenie, se considerau "frati" in limbajul evreilor. Cuvantul "frate" in inteles obisnuit, insemnand de fapt ruda. Aceasta s-a intamplat din pricina ca limba ebraica era "foarte saraca in cuvinte". In Vechiul Testament intalnim destule exemple din care se poate vedea cat de larg era intelesul cuvantului frate. Avraam era considerat frate cu Lot, caruia de fapt ii era unchi (Facere 11, 27; 12, 5; 13, 8; 14, 14-16). Iacov, nepotul lui Avraam s-a casatorit cu verisoarele sale - surorile Lia si Rahela, fiicele lui Laban, nepot de frate lui Avraam, frate cu Nahor, deci veri de gradul II - si se numeau frati (Facere 11, 27; Numeri 16, 10). Dar aria cuvantului "frate" se extindea si asupra celor care se aflau prin preajma membrilor unei familii si a celor care, de cele mai multe ori nu aveau nici o legatura de rudenie. (Chiar si pastorilor, evreii li se adresau cu cuvantul frate - Facere 29, 4). Psalmistul, pentru notiunea de fratietate foloseste cuvantul "ah" (Psalm 34, 14).
Desigur ca originea notiunii rezida in conceptia iudaica potrivit careia toti oamenii sunt fiii unui singur Parinte. De aceea oamenii se considerau intotdeauna frati, apreciind ca egalitatea si fratietatea sunt rodul creatiei lui Dumnezeu care a intemeiat toate (Psalmi 42, 2-3) si le-a dat omului din iubire. Pentru aceasta "toti cei ce se tem de Domnul si de legamantul facut de El" (Psalm 24, 11-14) "sunt ca fratii si Domnul ii pazeste" (Psalmi 144, 19-21), sau - "cat este de bine si cat este de frumos sa locuiasca fratii in unire" (Psalm 132, 1). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Inca o problema, Costel. Eu nu duc in ratacire pe nimeni si nu fac nici un rau Bisericii Ortodoxe. Rau ii fac cei ce o "ridica in slava" si nu au curajul sa o scape de greselile care s-au strecurat in sanul biserica de-a lungul timpului. Nu eu sunt cel ce duce in ratacire. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citatul arata ca Domnul Iisus Hristos a avut frati de trup (cei de afara) si frati de suflet (cei din jurul lui). Nu stiu daca cei de trup erau copiii Mariei (mama Sa). Si nici nu ma intereseaza. Nu este important. Am un respect deosebit pentru Maria, mama lui Iisus, pentru ca ea a fost cea aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe pruncul Iisus. In rest, nu stiu si nici nu ma intereseaza daca a ramas sau nu fecioara. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[size=4]..pe unul-nascut fiu al tau" "..unule-nascut,fiule,si cuvantul.."[/size] |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biblia | AlexieOmulLuiDumnezeu | Rugaciuni | 0 | 19.09.2011 17:33:45 |
Traditia in perioada intertestamentala | BenHur | Despre Sfanta Scriptura | 2 | 24.11.2010 13:23:49 |
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara | pac_man_c | Generalitati | 5 | 28.12.2009 03:52:06 |
biblia | The_Fallen | Despre Biserica Ortodoxa in general | 28 | 04.10.2009 12:47:18 |
Despre Traditia in Biserica ORTodoxa Contemporana | tudor | Despre Biserica Ortodoxa in general | 28 | 07.01.2007 19:51:44 |
|