Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2007, 19:20:48
dillema dillema is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicoletajuravle
daca partenerul il respecta pe celalat nimeni nu va spune ca nu aduce bani destui acasa iar daca nu sunt suficienti se va gasi o modalitate de comun acord de a avea suficienti bani cat sa traiasca decent cei doi
mentalitatea asta ca barbatul tb sa aduca bani in casa este depasita
eu nu astept ca sotul meu sa imi aduca nu stiu cati bani face ce poate deocamdata pana ce imi cresc copiii si dupa aceea ne straduim impreuna fiecare cat poate si
"ne intindem cat ne este plapuma"
important este sa fim impreuna sanatosi si cu Dumnezeu inainte
asta era si ideea...dar ce te faci cu excesele de sefie care se manifesta in cativa pe aici?
Reply With Quote
Vechi 01.06.2007, 10:36:40
MARIUS_DANIEL MARIUS_DANIEL is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.06.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dillema
Citat:
daca partenerul il respecta pe celalat nimeni nu va spune ca nu aduce bani destui acasa iar daca nu sunt suficienti se va gasi o modalitate de comun acord de a avea suficienti bani cat sa traiasca decent cei doi
eu nu astept ca sotul meu sa imi aduca nu stiu cati bani face ce poate deocamdata pana ce imi cresc copiii si dupa aceea ne straduim impreuna fiecare cat poate si
asta era si ideea...dar ce te faci cu excesele de sefie care se manifesta in cativa pe aici?
Sora draga,eu n-am nici un exces de sefie,imi pare rau daca asta s-a inteles.Tot ce am vrut eu sa spun este ca s-a denaturat in general familia,rostul femeii si al barbatului pe lume,asa cum l-a lasat Dumnezeu.Atat.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2007, 10:58:41
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

cred k a venit randul meu sa va intreb cati ani aveti :"> :satisfied:
chiar nu stiti sa combateti fondul mesajului si nu persoana...
dak cineva mi-ar fi spus k sunt nu stiu cum, i-ar fi raspuns "si kre e problema?"... fie k are sau nu dreptate, fie k el/ea e si mai pacatos/oasa de cat mine...
knd Iisus a spus “cel fara de pacat sa arunce primul piatra" nu cred k s-a referit doar la roca...
iertati-mi interventia, dar discutiile pro sau contra feminismului s-au transformat in ... lupte virtuale
Reply With Quote
Vechi 01.06.2007, 13:32:08
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

ispita_ta, s-au transformat in lupte virtuale pentru ca nu stim sa acceptam si punctul de vedere al celuilalt, nu putem privi din 2 perspective. Ori e alba, ori e neagra. Si aici nu ma refer numai la discutiile despre feminism
Reply With Quote
Vechi 01.06.2007, 17:59:48
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Citat:
În prealabil postat de dillema
Citat:
Sora draga,eu n-am nici un exces de sefie,imi pare rau daca asta s-a inteles.Tot ce am vrut eu sa spun este ca s-a denaturat in general familia,rostul femeii si al barbatului pe lume,asa cum l-a lasat Dumnezeu.Atat.
Atunci D-zeu sa ne ierte!
Si care ar fi dupa matale rostul femeii si rostul barbatului...asa cu vorbele tale? Dar raportat la ziua de astazi nu la vremurile Biblice. Daca Hristos a venit acum 2000 de ani asta nu inseamna ca trebuie sa traiam acele vremuri, cum fac musulmanii (chiar se sterg la fund cu pietre impare la numar ca asa a facut si zis mohamed- scuze e doar un exemplu)dar sa luam invatura Lui din Biblie.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2007, 19:31:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Tot ce am vrut eu sa spun este ca s-a denaturat in general familia,rostul femeii si al barbatului pe lume,asa cum l-a lasat Dumnezeu.Atat.
Ce inseamna ca s-a denaturat ideea de familie? Probabil vorbim impreuna si ne intelegem separat.
Daca eliminam exceptiile considerate pacate:criminalii,prostitutia (ca sunt de ambele feluri si barbati s femei), violatorii, adulterii, etc...ca astia nu ii mai consideri crestini daca nu se pocaiesc si sa opreasca pacatul. ce anume te-ar deranja in familia de astazi?

Iti dau un exemplu: de cand lumea e cunoscut faptul ca cel care are muschiul mai tare domina si va supune pe cel de langa el sa faca treburile care nu ii convin si consdiera ca nu sunt de "nasul" lui .Doi barbati care locuiesc in aceeasi casa...cel domaninat va supune pe cel de-al doilea sa fac treburile "rusinoase", gatit, spalat etc.

In vremurile timpurilor Biblice de ex: femeia considerata un "animalut" pentru a satisface de placerea, posesie, prada in urma atacurilor. Sf. Parinti considirau ca in fatul de sex feminin sufletul intra la 50 zile dupa conceptie, iar in cel masculin la 30 de zile. Femeia era considerata murdara si "spurcata" la menstruatie, iar la nasterea unui copil de sex feminin era spurcata timp de 30 de zile parca pentru baieti si 50 de zile pentru fetite (cu toate ca acum s-a dovedit clar ca nu e nici o diferenta intre un bebe de sex feminin si unul de sex masculin). Femeia nu avea acces la studiu si majoritatea lor erau analfabete ce stiau si erau invatate sa faca (pentru ca asa a mostenit de la mama, bunica etc) era sa placa barbatului ca asta era "curentul "atunci. Femeia era doar o unealta de placere a barbatului: sa il spele, calce, gateasca,sa ii creasca copii care la acea vreme erau considerati tot proprietatea barbatului ca nu se stia de contributia femeii in nasterea copiilor decat ca sperma barbatului se dezvolta din abdomenul mamei folosind sangele menstrual, si nu ca un bebe ar fi rezultatul contopirii spermatozoidului cu ovulul, dupa care urmeaza a doua contribuitie a femeii de a-l tine in abdomen 9 luni, si apoi de a avea grija de progenitura . Avantajul femeii a fost (cum e cunoscut de altfel) ca copilul sa fie mult mai atasat de mama decat de tata pe toata perioada vietii lui.

Cu toate ca preferinta pentru baieti inca persista (fetitele erau omorate la nastere sau ingropate de vii in anumite parti ale lumii, chair si in perioada contemporana se mai practica infanticidul copiilor de sex feminin in Asia -china, sau crimele de onoare), o minune s-a petrecut si Ioachim si Ana dupa multe rugaciuni D-zeu le-a dat o FATA, Sf. Maria si nu un baiat...pe care au primit-o cu bucurie. Si de aici...ridicarea femeii din statutul de roaba a barbatului nu doar din punct de vedere spiritual dar si social.
Apoi Hristos s-a nascut dintr-o femeie (cum e clar de altfel)...deci prin femeie a venit mantuirea acum.

Dar sperantele s-au spulberate scurt timp dupa Invierea lui Hristos....ca iar femeia a fost fortata sa isi reia robia...dar le-a ramas o speranta de care s-au agatat cu putere si anume Maica Domnului, apoi exemplele sfintelor mucenite etc.

In timp lumea s-a mai dezvoltat dar femeia a fost obligata sa isi pastreze rolul de care a fost fortata si iaca asa s-a perpetuat ideea ca roulul femeii este:gatit, placere sexuala, obiect de entertaiment. Femeia inca nu avea nici un drept...dar situatia se mai ameliorase. Femeia era folosita acum (profitand de calitatile-frumosete de ex si rangul care il purta) in politica, societate, oropsita...dar acum a invatat sa profite si ea de implicatiile sale in societate... O mare greseala a lumii barbatilor au fost CURTEZANELE- un fel de prostituate de lux...doar ele aveau dreptul la biblioteci si educatie pentru a invata tainele barbatilor, secretele cu care ar putea sa ii satisfaca (cu toate ca acestia aveau deja neveste...dar sotiile erau destinate cu alt scop).Asta a fost greseala fatala a lumii...accesul femeii la stiinta...dar inca nu

pana acum 200 de ani femeile au beneficiat descoli dar nu pentru a se infrupta din stiinta dar in tainele barbatilor cum sa ii satisfaca in casatorie...ca de femeia este animal pe langa casa omului.Dar cu toate astea nu avea dreptul la vot (consdierate iresponsabile si incapabile), nu putea sa isi transmita nationalitatea copilului nascut cu un sot dintr-o alta taraetc. Femei mai cu scaun la cap s-au folost de aceste cunostinte si au inceput sa se impuna in societate in a-si recapata drepturile date de D-zeu pierdute mii de ani in urma.
Acum 200 de ani am avut si noi dreptul sa votam...dar suntem inca roabele barbatilor.

Am descris pe fuga si succint (si am omis multe aspecte) istoria femeii pe planeta asta. As dori stimate Marius- Daniel sa aflu parerea ta despre rolul femeii si cum s-a degenerat familia.

Dupa cate stiu in Biblie si din realitate...rolul femeii este de a naste copii..pe care saraca i-a nascut fara comentarii si inca ii naste..cu toate ca unele din anumite motive subiective sau obiective mai avorteaza (dar daca tot avem libertate de la Domnul fiecare face ce vrea cu sufletul lui) si nu noi suntem cei care dam cu piatra ca nu suntem mai prejos. Si repet..atata timp cat ai doua maini si doua piciare si un creier ca femeia..i-a si pune osu la treaba cot la cot si nu mai fi puturos. mai lasa berea cu prietenii si mai da-i o mana de ajutor nevestei tale ca nu iti cade nimic ba vei castiga respect in fata lui D-zeu.

Stii ce ma nedumereste pe mine? atata timp cat un baiat si o fetita se nasc si impart acelasi abdomen (gemeni sau nu), va nasteti din aceeasi suferinta a mamei, impartasiti aceeasi iubirea tatalui...de ce va buricati cu sefia asta ca mai draga aveti un sex diferit intre picioare. In cazul cand sotul merge la serviciu si sotia nu are serviciu e normal sa se ocupe de cele casnice. In cazul cand sotia are serviciu si sotul nu are ..e normal ca sotul sa se ocupe de cele casnice. In cazul cand lucreaza amndoi ....e normal ca amandoi sa se ocupe de cele casnice si copii.

asta e rolul familiei.

ce mai vrei atata timp cat femeia iti munceste, iti face gospodaria si iti face copii ce mai vrei de la rolul femeii? Faptul ca se mai burzuluieste cand vrei sa o faci pe seful si pe banii ei? ca se supara cand ii folosesti si timpul ei? ca se intristeaza ca iti duce si crucea ta? Asta e altceva.

Si cum a lasat D_zeu? dar exemplifica-mi cu citate din Biblie.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 18:01:23
Senior Member

Implicit

Iata istoria drepturilor femeii sau a feminismului de la inceputul istoriei din sura specializata.

http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/woher.htm
http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/frauenrechte.htm
http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/patriarchat.htm
http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/nomaden.htm

Exemplu pentru un sistem social de tip patriarhal:

Triburile nomade din Orientul Apropiat

Patriarhul deținea autoritatea absolută asupra membrilor familiei sale. Soția îi purta numele și locuia pe pământurile sale. Ea numea cu apelativul "Ba’al" (stăpân). În cele zece porunci, femeia este enumerată alături de alte proprietăți ale bărbaților precum sclavii, sclavele, vitele și măgarii (Exod 20:17), la fel și copiii, fiii fiind totuși preferați ca moștenitori și urmași. În schimb, tatăș își putea vinde fiica ca sclavă sau prostituată.

Bărbatul se bucura de o libertate sexuală deplină, nu însă și femeia. El putea să își mai ia și alte femei pe lângă soția legitimă. Fiii celoralte femei și ale prostituatelor puteau să fie recunoscuți de către tată și să dobândească toate drepturile părintelui lor dacă soția legitimă nu reușise să-i ofere acestuia nici un urmaș de sex bărbătesc. În cazul în care un bărbat murea fără să lase în urmă un fiu ajuns la vârsta majoratului, văduva trebuia să ia de soț pe unchiul sau fratele soțului, pentru ca proprietățile acestuia să rămână în cadrul tribului. Rolul femeii de mamă era totuși foarte respectat. Femeile mai puteau dobândi și un alt statut înalt, anume cel de preotese ale zeițelor fertilității. Odată cu apariția religiilor monoteiste, aceste culturi au dispărut aproape cu totul.

Conform obiceiurilor, odată ce se sfârșea războiul, bărbații ce aparțineau tribului învins erau uciși, iar femeile acestora violate sau făcute sclave, astfel încât forța lor productivă (munca) și cea reproductivă (nașterea de copii) să fie folosită în avantajul propriului trib.

http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/ursprung.htm

Posibile explicații pentru poziția subordonată a femeii în cultura occidentală

Cultura occidentală se sprijină pe asocierea de simboluri și idei înrădăcinate atât în sursele religioase cât și în filosofia antichității grecești. Atunci când oamenii găsiseră sisteme simbolice exhaustive pentru a-și explica lumea (religie, știință, filosofie), femeile erau deja atât de dezavantajate, încât nu mai puteau participa în mod activ la aceste progrese. Unul din motivele acestei evoluții a fost faptul că statutul inferior al femeilor a fost cimentat tocmai de aceste sisteme. S-au constituit astfel două entități diferite: "principiul masculin" și "principiul feminin". Aceste entități aveau însărcinări, capacități și posibilități diferite. Ele au servit generațiilor următoare ca justificare a menținerii status-ului quo, care le părea acestora "dat de natură" sau "lăsat de Dumnezeu".

Poziția femeii în filosofia antichității

Majoritatea filosofilor antici justificau inegalitatea socială și juridică dintre femei și bărbați prin subordonarea individului la binele comunității și prin faptul că aceștia nu erau înzestrați cu aceleași talente și capacități. Femeia era privită ca o făptură inferioară, acest statut fiindu-i rezervat "de natură".

În ceea ce-l privea pe Aristotel, cetățeni nu puteau fi decât acei oameni care nu aveau nimic de-a face cu activitățile gospodărești de producție și reproducere. Sclavii, străinii, femeile și copii nu trebuiau să participe la viața politică, aceștia fiind lipsiți de capacitățile necesare. Ei aveau de îndeplinit rolul de ajutoare care să asigure condițiile-cadru necesare elitei cetățenilor deplini.

Femeia era la Aristotel o ființă inferioară, o eroare a naturii, un fel de precursor deficitar al bărbatului. Ea nu era o creatură rațională și nici nu dispunea de capacități reproductive. Ei nu îi putea reveni astfel decât un rol pasiv, complementar:
"Așa cum din cei cu deficiențe trupești se pot naște atât persoane cu deficiențe trupești cât și persoane sănătoase, din femele se poate naște atât femele cât și masculi. Femela este ca un mascul cu deficiențe trupești, iar menstruația este sămânță, dar nu o sămânță pură. Pentru că îi lipsește sursa vieții... această sursă a vieții o dă numai sămânța masculului

Poziția femeii în religiile monoteiste

Evoluția spre monoteism, spre ideea unui singur Dumnezeu, a fost considerată unanim un progres al umanității care a condus la gândirea abstractă. Acest proces s-a derulat sub însemnul patriarhatului, astfel încât simbolurile prezente în religia creștină, mozaică și musulmană rezervă femeii o poziție subordonată.

Conform genezei biblice, Dumnezeu a creat lumea și bărbatul din suflarea sa, femeia fiind născută din coasta bărbatului. Forța creatoare este spirituală și se referă doar la bărbat, care capătă în Biblie și capacitatea de a gândi abstract, dând nume plantelor, animalelor și femeii. Bărbatul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, femeia este "altfel". Nu reiese din Biblie dacă femeia este o ființă umană "mai perfectă", pentru că ea n-a primit însuflețirea suflării divine. Femeia este partenera și ajutorul bărbatului.

Un alt element important în acest context este povestea căderii în păcat. Eva îl ispitește pe Adam, dându-i, la îndemnurile șarpelui, să muște dintr-un măr cules din Pomul Cunoașterii. Astfel, ea provoacă căderea omenirii din grațiile lui Dumnezeu. Ori acest lucru înseamnă că femeia este mai păcătoasă decât bărbatul. Femeia este simbolul sexualități și implicit, al păcatului. Poziția subordonată a femeii față de bărbat este așadar un fapt "lăsat de Dumnezeu" și cauzat de acest păcat primordial.
"Așa a văzut Adam că trebuie să se uite la partenera sa ca într-o oglindă, iar Eva a fost avertizată să se supună de bunăvoie bărbatului din care a fost făcută."

http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/geschichte.htm

Istoria mișcării feministe

Începuturile – Declarațiile drepturilor femeilor

De abia spre sfârșitul secolului XVIII, în societatea burgheză s-au făcut auzite și primele voci care revendicau drepturi egale pentru femei. Acest lucru a avut mai multe cauze. În primul rând, Declarația Drepturilor Omului, elaborată pe baza dreptului natural în Franța și Statele Unite, au făcut ca și femeile să emită pretenția unor drepturi egale.

Prin dezvoltarea activității capitaliste de producție, locul de muncă și cel de domiciliu au devenit entități din ce în ce mai diferite. Iar acest lucru a condus la o redefinire a diviziunii muncii între sexe. Femeia se definea în mod primar ca soție și mamă, a cărei muncă în cadrul familiei făcea posibil și consolida succesele extra-domestice ale bărbatului. "Familia" a devenit astfel un spațiu de comunicare socială și de reproducere aflat în afara sferei profesionale, rezervată exclusiv soților și copiilor acestora. Femeile au fost "scutite" de munci, sarcina lor fiind în schimb să transforme familia într-un loc de refugiu privat și intim, care să completeze în mod armonios lumea exterioară a activității lucrative, concurențiale și centrate în jurul puterii și a banilor.

Societatea burgheză nu permitea femeilor să devină concurente directe în cadrul procesului de producție. Ele erau excluse de la multe decizii de ordin economic, politic și chiar și privat. Femeile aveau posibilități limitate de educație, nu dispuneau de bunurile lor, nu puteau semna contracte și nici nu puteau să lucreze fără consimțământul soțului lor. În divorțuri și în hotărârile judecătorești cu privire la custodia copiilor, femeile erau dezavantajate în mod clar. În același timp, femeile care munceau primeau cele mai mici salarii și erau exploatate la maximum. Această situație generală a constituit sursa din care s-au născut primele revendicări publice pentru dobândirea de drepturi și posibilități egale pentru femei.

Franța: "Declarația drepturilor femeii și ale cetățencei"

Femeile au jucat un rol important în procesele de schimbare socială din Franța secolului XVIII. Revoltele care izbucneau în Franța pe timpul foametei erau conduse în mod tradițional de către femei. Femeile ăși creaseră o nișă socială în care puteau exercita o oarecare influență culturală, economică și politică. La Paris, breslele precupețelor și ale spălătoreselor erau temute pentru puterea lor de expresie. Multe femei au luptat cot la cot cu bărbații lor pe baricade în timpul Revoluției Franceze. Totuși, dorința lor de a fi considerate egalele bărbaților nu s-a împlinit. Femeile au rămas în afara drepturilor proclamate.

Acesta a fost contextul istoric în care scriitoarea Olympe de Gouges a formulat "Declarația drepturilor femeii și ale cetățencei". Documentul este inspirat puternic din "Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului", proclamat în anul 1789. Ceea ce este revoluționar în conținuturile acestei Declarații este implicarea consecventă a femeii în formulările și articolele legii:
"Femeia are dreptul să urce pe eșafod. La fel, ea trebuie să aibă dreptul să se urce la tribună pentru a se adresa mulțimii."
[Textul integral se află în colecția de documente]
Ea a clarificat toate elementele din acest text pentru a dovedi că și femeile cad sub incidența acestuia. Astfel, ea a înlocuit cuvântul "om" sau "bărbat" cu "femeia și bărbatul", adăugând lângă cuvântul "cetățean" și pe cel de gen feminin, "cetățeancă".

Ea a trimis această declarație Adunării Generale spre ratificare. Declarația a trezit interes atât în Franța cât și în străinătate. În plus, ea a mai elaborat și un "Contract social între bărbat și femeie" (analog textului lui Rousseau, "Contrat Social"). De Gouges dorea să înlocuiască căsătoria cu un contract bazat pe drepturi egale. În ceea ce o privea, femeia era deosebit de importantă prin simplul fapt că acesteia îi revenea sarcina de a naște copii. De aceea, ea a atribuit femeii ca mamă drepturi speciale. Cu aceste idei revoluționare ea a contestat concepțiile lui Rousseau și ale adepților lui, precum și ale conducătorilor Revoluției. Pentru că aceștia consideraseră că rolul biologic al femeii o excludea pe aceasta în mod automat de la orice activitate politică publică.

Olympe de Gouges a fost executată de regimul revoluționar al terorii în anul 1793. Pe cât se consolida mai mult societatea burgheză, pe atât păreau femeile să-și piardă din drepturi. În același an, Adunarea Generală a scos în afara legii cluburile femeilor apărute după Revoluție, emițând și o lege care le acestora să se întrunească. Și pentru că afinitățile femeilor erau împărțite între diferite partide și grupuri de interese, ele nu au putut să se impună în mod unitar pentru drepturile lor. Așa au eșuat toate speranțele lor de a fi considerate egalele bărbaților. "Declarația drepturilor femeii și ale cetățencei" a zăcut multă vreme neobservată prin arhive, nefiind inclusă pe lista oficială a documentelor vremii. De abia odată cu apariția mișcării feministe ea a fost redescoperită și confirmată în statutul ei de document istoric unic și valoros.

SUA: "Declaration of Sentiment"

În 1848, în localitatea Seneca Falls din statul New York, Elizabeth Cady Stanton și Lucretia Mott au organizat o conferință pe a cărei ordine de zi s-a aflat pentru prima dată discriminarea femeilor. Majoritatea femeilor de la acea întrunire se implicaseră deja mai înainte în mișcarea pentru drepturile negrilor. Mișcarea anti-sclavagistă a ascuțit conștiința femeilor care și-au dat seama acum că și ele erau discriminate. Adeptele mișcării pentru drepturile femeii cereau, printre altele:

dreptul de a dispune de proprietatea și veniturile proprii,
dreptul de a primi custodia copiilor în cazul unui divorț,
posibilități mai extinse de a li se aproba divorțul,
drepturi legale și economice mai bune pentru femeile divorțate,
acces sporit la educație și la activități profesionale precum și
dreptul de vot.

"Declaration of Sentiment" se sprijinea — la fel ca "Declarația drepturilor femeii și ale cetățencei" a lui De Gouges — pe Declarația de Independență de la 1776. Această declarație era îndreptată împotriva dominației bărbaților din toate domeniile vieții. Acest text se baza pe premisa că toți bărbații și femeia se nasc cu aceleași drepturi asupra vieții, libertății și fericirii și că garantarea acestor drepturi inalienabile ar trebui să constituie singurul scop legitim al statului. Toate legile care obligau femeile să adopte o poziție subordonată au fost declarate ilegitime. În plus, au mai fost elaborate doisprezece rezoluții în care se cereau drepturi egale pentru femei în context privat, religios, economic și politic.
[Acest text se află în colecția de documente]

Cu toate că atât declarația cât și autoarele ei au avut de îndurat în cele ce au urmat remarci sarcastice și interpretări nedrepte, acest moment constituie începutul mișcării feministe din SUA, care a intrat în lupta pentru impunerea drepturilor femeii mult mai devreme decât cele de pe continentul european și care a deținut cu siguranță o funcție exemplară.

http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/frauenbewegung2.htm

Noua" mișcare feministă (din 1969):
"Femeii, o jumătate din lume — bărbatului, o jumătate din casă"

Sfârșitul anilor șaizeci a fost perioada de glorie a mișcărilor studențești pentru pace. Studenții scriau manifeste și de rezoluții, discutau și demonstrau împotriva "mucegaiului vechi de o mie de ani" din universități, împotriva filistinilor și pentru autodeterminare. Studentele active în aceste organizații își aduceau contribuția la acțiunile acestei noi mișcări gătind pentru colegii lor, bătând la mașină manuscrisele acestora și având grijă de copii. Când studentele au încercat să atragă atenția asupra aceastei distribuții nedreapte a sarcinilor, ele au fost desființate de către colegii lor de sex masculin care susțineau că revendicările lor nu au nimic de-a face cu politica și că problemele dintre sexe nu ar fi decât niște "probleme de ordin secundar", care se vor rezolva cu timpul de la sine, odată ce "problema principală", societatea constituită în clase, se va fi prăbușit. Așa a început scandalul. Studentele au început să se organizeze în mod autonom în "comitete ale femeilor", ocupându-se intensiv de problema rolului femeii în societate și excluzând de la aceste activități participarea membrilor de sex bărbătesc.

Germania: nașterea noii mișcări feministe a avut loc odată cu primul congres al femeilor de la Frankfurt am Main, la care au participat 450 de femei din 40 de asociații de profil. În cuvântul de deschidere s-a spus că "Cei privilegiați nu au renunțat niciodată în mod voluntar la drepturile lor. De aceea, cerem ca femeile să fie puternice în luptele ce vor veni! Femeile trebuie să se organizeze singure, pentru că ele își cunosc problemele și pentru că trebuie să învețe să își susțină interesele!"

Femeile erau organizate în grupuri mici, refuzând să intre în asociații mai mari sau în partide, pentru că nu-și doreau să construiască structuri de putere stabile. Feministele de pretutindeni aveau aceleași idei, obiective și metode de acțiune, fiind prezente în toate domeniile societății (în domeniul social, cultural, politic, științific, al medicinei etc.). Chiar dacă nucleul mișcării feministe a rămas independent, feministele s-au îngrijit mai târziu să-și impună multe revendicări și idei la nivelul instituțiilor statului sau al partidelor. În cele ce urmează vă vom prezenta unele schimbări aduse de mișcarea feministă:

în viața de zi cu zi: femeile din cadrul mișcărilor studențești s-au mutat la început în apartamente pe care le împărțeau cu colegii lor de sex masculin. Odată ce mișcarea feministă a luat amploare, ele au înființat din ce în ce mai multe comunități locative exclusiv feminine. Ele se săturaseră de discuțiile interminabile cu privire la starea haotică a bucătăriilor, a frigiderelor goale și al colacelor murdare de closet, dar și de "obligativitatea" întreținerii de raporturi sexuale. În aceste noi comunități ele au încercat să probeze noi forme "mai feminine" de conviețuire. Femeile își doreau acum să locuiască împreună cu alte femei, să călătorească, să discute și să învețe cu ele.

Dar nu doar studentele încercau să găsească noi mijloace de conviețuire. Și alte femei au resimțit nevoia de a discuta despre propria poziție în cadrul familiei, profesiei și societății. Au apărut astfel nenumărate grupuri de acțiune în care s-a dat glas — deseori pentru întâia oară — propriilor probleme și strategiilor de adopat în vederea câștigării "luptei" politice, dar și domestice. Descoperirea faptului că aceste probleme private și individuale erau atât de asemănătoare, a constituit baza formării unei solidarități în cadrul acestor grupuri, dar și cu femeile de pretutindeni, fapt care le-a făcut pe femei să analizeze motivele care contribuiseră la nașterea acestei situații. Propoziția "sfera privată este politică" a devenit un slogan important în cadrul mișcării feministe.
Multe femei se inspirau din lectură. "Celălalt sex" al lui Simone de Beauvoir, "Nebunia feminității" a lui Betty Friedan , "Sexul și puterea" a lui Kate Millet, "Mica diferență și marile consecințe ale acesteia" a lui Alice Schwarzer precum și produsele cercetării unor subiecte precum rolul femeilor în istorie sau matriarhatul au fost citice de multe femei, fapt care a făcut ca rapoartele dintre sexe de până la acea vreme să fie puse sub semnul întrebării.

Educația copiilor: Printre primele feministe s-au numărat și multe mame. Ele au înființat grădinițe pentru copii și au început să discute pe teme fundamentale cu privire la educație: atribuirea de roluri specifice fiecărui sex încă din copilărie, metode educaționale lipsite de orice formă de opresiune — așa s-a născut conceptul de "educație anti-autoritară". Grădinițele și școlile "libere" s-au dezvoltat în paralel cu mișcarea feministă și s-au aflat în strânsă legătură cu discuții feministe precum cele despre rolul mamelor. Problema copiilor a fost abordată mai târziu în cadrul mișcării feministe.

Dreptul la autodeterminare: În centrul acțiunilor publice s-a aflat dreptul femeii la autodeterminare și asupra propriului corp. Lupta pentru legalizarea avorturilor a fost preluată de multe țări și purtată de femei din toate straturile sociale. Ea a început în Franța, unde 344 de femei au formulat un apel politic public pentru legalizarea întreruperilor de sarcină. Această acțiune a fost repetată și în Germania de o protagonistă importantă a feminismului, Alice Schwarzer, care lucra ca corespondentă în Franța. Acest apel public a fost semnat de 374 de femei germane de cele mai diferite condiții sociale, cu vârste cuprinse între 21 și 77 de ani. El a fost publicat în revista "Stern" și a avut efecte incendiare.
O altă tematică importantă a fost violența sexuală. Violul și abuzurile sexuale precum și cele familiale, din "sfera privată", care până la acea vreme fuseseră tabuizate, au fost scoase acum la lumina zilei și arătate în adevărata lor măsură. În Olanda, Anglia și Italia au avut loc acțiuni de proporții sub motoul "Ne vom recuceri nopțile". Așa s-au născut azilurile pentru femei, grupurile de întrajutorare și liniile telefonice de urgență. Femeile protestau împotriva pornografiei și a reprezentării umilitoare a femeilor în mass-media.

Protestul femeilor s-a îndreptat și împotriva sistemului sanitar. Centre medicale autonome special înființate pentru uzul femeilor au început să încurajeze autopalparea, rupând astfel monopolul diagnosticului și terapiei strict medicale. Societatea a fost condamnată ca fiind una din sursele multora dintre așa numitele "suferințe femeiești". Au avut loc procese intentate unor mijloace și metode dăunătoare sănătății aduse pe piață de industria farmaceutică, dar și medicilor misogini. Femeile au început să se opună cu înverșunare organizării concursurilor de frumusețe și au demonstrat împotriva impunerii unor idealuri feminine.

Artă și cultură: Pretutindeni au început să apară proiecte ale femeilor: centre, edituri, ziare, librării, ateliere, formații, formații teatrale, cafenele, baruri și case de vacanță pentru femei. Proiectele și organizațiile de femei au intrat în rețele, pentru că femeile doreau să dovedească că nu le leagă doar motivele politice, ci că își pot petrece împreună timpul liber și se pot distra.

Sex și dragoste: Mișcarea studențească a fost prima care a probematizat și politicizat morala sexuală contemporană. Educația micii burghezii care tabuiza sexualitatea a fost considerată vinovată de apariția "caracterului autoritar". Prin urmare, morala sexuală i-ar face pe unii oameni să fie mai deschiși fascismului sau altor ideologii autoritare. Eliberarea sexuală a fost celebrată ca un mijloc de emancipare, un mijloc prin care puterea, dependența și opresiunea urmau a fi desființate ca principii, Introducerea pe piață a pilulei anticoncepționale a eliberat mai întâi femeile de amenințarea gravidității și a fost salutată cu euforie. Vechile tabuuri funcționaseră totuși uneori și ca un factor de protecție pentru femei, iar acestea fuseseră acum înlăturare.
Așa că femeile s-au înfuriat și mai tare atunci când și-au dat seama de realitățile mișcării studențești - disponibilitate sexuală și adaptare la dorințele bărbaților. Ele au revendicat prin urmare "libertatea sexualității femeilor". Rezultatele cercetărilor întreprinse la acea vreme evidențiau însă superioritatea orgasmului vaginal (care nu putea fi obținut decât prin penetrare) și "invidia penisiului" resimțită de femei. În același timp a început să se vorbească despre realitățile sexualității trăite, despre obligativitatea sexului și lipsa de imaginație la întreținerea de raporturi sexuale. Penisul ca organ unic de satisfacere a dorinței sexuale a femeilor se afla la dispoziția tuturor, astfel încât au fost discutate și încercate și alte căi de împlinire a sexualității feminine. Unele femei și-au descoperit în acești ani dragostea față de alte femei și astfel au apărut și primele grupuri de lesbiene care încercau să se facă remarcate de opinia publică.

Muncă: Situația economică a femeii — îndeosebi activitățile domestice înțelese ca muncă neplătită în folosul familiei și societății, munca prestată "din dragoste" și faptul că munca prestată de femei era mult mai prost plătită decât cea prestată de bărbați — a constituit centrul de interes al analizelor feministe. Plata diferențiată din domeniile de activitate specifice sexelor a fost adusă la stâlpul infamiei. În 1978, o muncitoare a intentat pentru prima oară proces firmei angajatoare, motivul invocat de aceasta fiind că este retribuită cu un salariu mai mic decât colegii ei de sex masculin care prestau aceeași cantitate de muncă. Femeia a câștigat procesul, astfel încât multe altele au urmat. În ceea ce privea munca în gospodărie s-au cristalizat două direcții distincte în cadrul mișcării internaționale a femeilor:
"Unitaristele" plecau de la principiul egalității principiale dintre bărbat și femeie. Astfel, bărbații și femeile trebuiau să beneficieze de aceleași condiți, adică femeile trebuiau să se bucure de aceleași șanse în viața profesională, jumătate din activitățile din gospodărie trebuiau să fie preluate de soț, atât statul cât și soțul trebuiau să se implice în educația copiilor. Unitaristele respingeau "mitul mamei". În Germania, această direcție este puternic reprezentată. Punctele slabe ale acestei perspective constau în faptul că multe femei refuză maternitatea pentru că nu dispun de mijloace pentru a împăca profesia cu calitatea de mamă. În plus, vocile critice mai susțin și că prin adoptarea acestui punct de vedere, femeia s-ar ralia în exclusivitate la principiile și modul de gândire al bărbaților.
"Diferențialistele" porneau de la premisa că femeia și bărbatul sunt ființe diferite. Această direcție a cerut în mod vehement în anii 70 ca femeile să fie răsplătite pentru munca casnică. Ele încurajau maternitatea și recunoșteau în relațiile dintre mamă și copil un potențial de critică socială. Sarcina, nașterea și creșterea copiilor era considerată o activitate alternativă la viața profesională, "logica maternă" fiind declarată o putere a femeilor care trebuie protejată și sprijinită. Bastionul ideilor diferențialiste a fost Italia. Punctele slabe ale acestei direcții au fost considerate a fi mistificarea rolurilor tradiționale. S-a spus că remunerarea activităților casnice nu ar face altceva decât să le lege pe femei și mai mult de casă și de familie. Diferențialistelor li s-a mai reproșat și că nu s-au ocupat mai îndeaproape de responsabilitățile ce le revin taților și societății în educația copiilor și de valoarea pe care o au aceștia în ceea ce privește procesul de socializare al copiilor.

Știință: Odată cu critica feministă adusă mediului științific s-a purces îm mod sporit la implicarea femeilor în cercetare. Astfel au apărut din ce în ce mai multe publicații științifice și para-științifice care aveau ca subiect femeile. Ele au început să caute dovezi cu privire la contribuțiile femeilor și au dat publicității această porțiune până atunci necunoscută din istorie. Nu doar conținuturile, ci și felul în care au fost conduse aceste cercetări au fost puse sub semnul întrebării. Astfel, s-a încercat găsirea unor noi metode. SUA a fost una dintre țările care s-au preocupat cel mai extensiv cu acest lucru: în cadrul universităților au fost alocate bugete și personal special pentru "Women’s Studies". Astăzi, "Gender Studies" sunt parte esențială a procesului de cercetare, chiar dacă nu s-a reușit revoluționarea întregului spațiu științific.

Rezultate:

Dreptul familiei și al căsătoriei a fost supus reformelor în multe țări. Discriminarea și tratamentul inegal al soțiilor au fost înlăturate parțial din spațiul tradițional burghez sau creștin și adaptate realităților curente. În Germania de exemplu, acest lucru a vizat alegerea numelui de familie (numele de familie în cazul unei căsătorii poate fi atât cel al bărbatului, cât și cel al femeii), legea căsătoriei (bărbatul și femeia au drepturi egale în ceea ce privește exercitarea unei profesii, prototiopul căsniciei în care femeia era casnică a fost desființat), legea divorțului (a fost desființat principiul părții vinovate) și dreptul la custodie (binele copilului primează).
Introducerea de "limite" în cazul avorturilor (avort permis de lege în limita a doisprezece luni de sarcină) - în majoritatea țărilor: SUA, Italia, Franța. Acolo unde această limitare exista înainte ca mișcările feministe să o ceară, ea a fost apărată cu succes în fața atacurilor forțelor conservatoare (de ex. în Anglia). Germania constituie o excepție. Aici, această limitare a fost declarată în două rânduri ca fiind neconstituțională ("apărarea vieții" este înscrisă în Constituție) — în 1975 și 1995. Astăzi, în această țară există așa numita "soluție indicată", ceea ce înseamnă că întreruperea sarcinii este în anumite condiții permisă de lege până în a doisprezecea săptămână de sarcină, dar femeia însărcinată este obligată să apeleze la servicii de consultanță.
Reprezentarea egală a femeilor în pozițiile cu autoritate sporită .
Au fost emise legi care protejează angajatele însărcinate (păstrarea locului de muncă).

Mișcarea feministă a avut influențe remarcabile în toate domeniile societății — atât la nivel instituțional cât și în viața privată, în ceea ce privea conviețuirea sexelor. Multe revendicări ale acestei mișcări continuă să fie de actualitate, unele dintre ele fiind aplicate de abia în zilele noastre (vezi "Asylgrund Frau", recunoașterea perechilor homosexuale, pedepsirea violurilor comise sub pavăza căsniciei etc.). Chiar și după amuțirea acțiunilor publice și în ciuda apariției multor mișcări anti-feministe, femeile au avut multe de câștigat, mai ales în ceea ce privește încrederea în sine, fapt care nu mai poate fi trecut cu vederea.

Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 18:04:12
Senior Member

Implicit

http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/frauenbewegung1.htm

Evoluția mișcării feministe în diverse țări

SUA: Mișcarea feministă s-a dezvoltat din mișcarea anti-sclavagistă (aboliționistă), la care se raliase un număr neobișnuit de mare de femei. Aceste femei trebuiau să-și apere revendicările mai ales în fața bisericii, dar și în cea a ideilor preconcepute formulate de aboliționiștii de sex masculin. Tipic pentru mișcarea feministă din SUA este faptul că aici, femeile albe au luptat alături de suratele lor de culoare. Mișcarea feministă s-a desprins de cea aboliționistă atunci când negrii au primit prin Constituție dreptul de vot. În modificarea Constituției a fost adăugat cuvântul "male", ceea ce excludea în mod clar participarea femeilor la procesul electoral. Înainte de acest eveniment, femeile se bucurau de un oarecare drept de vot în statele federației americane. Schimbarea s-a produs însă tocmai din pricina bărbaților din Partidul Republican, pe de a căror parte feministele luptaseră pentru drepturile negrilor. Mișcarea feministă pentru dreptul de vot s-a organizat prin urmare în structuri proprii: "National Woman Suffrage Association" (NWSA) și "American Woman Suffrage Association" (AWSA), organizații care mai târziu au fuzionat. În SUA, femeile au căpătat drept de vot deplin în anul 1920 — la aproape 50 de ani de la căderea lor din drepturi prin introducerea reformei constituționale mai sus amintite.

Anglia: Mișcarea feministă din această țară a propus prima reformare a legii electorale încă din 1832. Aceasta urma să democratizeze parlamentarismul englez, refuzând totuși femeilor de a participa la scrutinele districtuale și parlamentare (prin alăturarea atributului "male" lângă substantivul "persons"). Lupta politică organizată s-a impus însă de-abia la începutul anilor șaizeci ai secolului XIX. Așa a apărut mișcarea influentă a sufragetelor, care dorea să obțină dreptul de vot pentru femei prin intermediul acțiunilor publice și al petițiilor. Un partener important de coaliție al sufragetelor a fost filosoful și deputatul englez din Camera Comunelor John Stuart Mill. Mișcarea feministă a reușit să obțină mai întâi dreptul activ și pasiv de vot la nivelul comitatelor și al nivelelor administrative inferioare (din 1869). "Mișcarea pentru apărarea bunelor moravuri" condusă de Josephine Butler s-a împotrivit reglementării prostituției de către poliție. Pentru întâia oară, femeile burgheze s-au impus pentru drepturile prostituatelor. La scurt timp după aceea, această reglementare a fost desființată. Femeile proletare s-au organizat în "Women’s Trade Union Provident League". Și ele au aderat mai târziu la principiul dreptului de vot pentru femei. Astfel, așa numita mișcare a sufragetelor a devenit una din cele mai mari mișcări politice din Anglia dinaintea izbuncnirii Primului Război Mondial. Și pentru că guvernul liberal nu a reacționat în nici un fel la petițiile acestei mișcări, femeile au apelat la acțiuni spectaculoase și la distrugeri de proporții. Popularitatea de care se bucurau feministele a crescut în urma arestărilor care au urmat acestor acțiuni și a tratamentelor brutale la care au fost supuse sufragetele în închisoare. Izbnucnirea Primului Război Mondial a pus însă punct mișcării feministe pentru dobândirea dreptului de vot.

Germania: Mișcarea feministă din această țară s-a desfășurat la început sub însemnul Revoluției de la 1848. În perioada următoare a Restaurației, femeilor le-au fost retrase unele drepturi fundamentale, precum dreptul de participare la activități în cadrul unor societăți sau de redactare a ziarelor, precum și la orice activitate politică. Astfel, mișcarea feministă a fost înnăbușită. Liberalizarea politică din anii 1860 a condus la înființarea, în 1865, a primei societăți germane a femeilor, "Das Allgemeine Deutsche Frauenverein" (ADF), de către Louise Otto-Peters. Social-democrația germană timpurie a mers mână în mână cu puternica mișcare proletară a femeilor, a cărei organizatoare a fost Clara Zetkin. Influențată de aceasta, social-democrații au preluat în programul lor principiul dreptului de vot pentru femeii. În Germania, dreptul de vot la femei a fost introdus în anul 1918, după pierderea războiului, de către Partidul Social-Democrat.

Franța: Puținele succese repurtate de femei pe timpul Revoluției Franceze în domeniile educație și dreptul familiei au fost limitate de iacobini începând cu 1793. Ei au interzis asociațiile de femei și au restrâns prin lege activitățile femeilor la nivelul propriului cămin. Această politică restrictivă a fost continuată și în timpul domniei lui Napoléon I, fiind înregistrată și în "Code Napoléon" (1804), astfel încât de abia la Revoluția de la 1848 a mai putut fi vorba din nou despre o mișcare a femeilor. Asociațiile femeilor apărute în această perioadă criticau îndeosebi legile căsătoriei și încercau să impună cu ajutorul petițiilor dreptul de vot pentru sexul slab. În această perioadă a apărut și o mișcare feministă proletară deosebit de puternică, aflată sub influența socialiștilor timpurii Charles Fourier și Flora Tristan. Restaurația ce a urmat Revoluției de la 1848 nu a fost atât de puternică încât să submineze întru totul mișcarea feministă. Succesele s-au lăsat însă așteptate. Lupta femeilor franceze a fost una din cele mai de durată. Chiar dacă Franța fusese prima țară europeană care introdusese principiul dreptului universal și egal de vot pentru bărbați, ea a recunoscut femeilor drepturi depline de vot de abia în anul 1944. De abia în anii 1980 au fost înlăturate și ultimile articole discriminatoare din dreptul civil. Exemple de discriminare din "Codul Napoléon" de la 1804:

vârsta la care un copil de sex feminin trebuie protejat de lege este de doar 13 ani, după această vârstă, fetele sunt libere ca pasărea cerului;

articolul 340, "la recherche de la paternité est interdite", este destinat ascunderii păcatelor înfăptuite de bărbați și atragerea rușinii asupra fetelor seduse și amăgite;

soțul este tutorele legal al soției sale,el nu o poate împuternici pe aceasta; tot ceea ce câștigă și economisește femeia este proprietatea bărbatului său;

mama nu dispune de drepturi legale asupra copiilor ei; femeile nu pot face parte din consiliul de familie;

femeile nu pot fi decât tutorii propriilor copii și nepoți;

nici o femeie nu poate fi martor la Etat civil (starea civilă);

în cazul unui adulter comis de femeie, bărbatul are dreptul să îi ia viața atunci când o suprinde în flangrant delict;

femeile nu au nici un drept civil; ele nu au drept de vot la alegerile comunale și politice.

[după: Lange, Helene/Bäumer, Gertrud (ed): Handbuch der Frauenbewegung, vol 1: Geschichte der Frauenbewegung in den Kulturländern, Berlin 1901, p.366 ș. urm.]

Rezultate: Cele mai importante revendicări politice ale feministelor — mai ales dreptul de vot — au fost până la urmă soluționate. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, atenția societății s-a concentrat din nou asupra familiei și maternității — soldații deziluzionați întorși din război trebuiau îngrijiți, scăderea ratei natalității trebuia compensată. De abia 60 de ani mai târziu au fost reluate ideile generației bunicilor noastre.

Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 18:04:55
Senior Member

Implicit

Exemple de discriminare din "Codul Napoléon" de la 1804:

vârsta la care un copil de sex feminin trebuie protejat de lege este de doar 13 ani, după această vârstă, fetele sunt libere ca pasărea cerului;

articolul 340, "la recherche de la paternité est interdite", este destinat ascunderii păcatelor înfăptuite de bărbați și atragerea rușinii asupra fetelor seduse și amăgite;

soțul este tutorele legal al soției sale,el nu o poate împuternici pe aceasta; tot ceea ce câștigă și economisește femeia este proprietatea bărbatului său;

mama nu dispune de drepturi legale asupra copiilor ei; femeile nu pot face parte din consiliul de familie;

femeile nu pot fi decât tutorii propriilor copii și nepoți;

nici o femeie nu poate fi martor la Etat civil (starea civilă);

în cazul unui adulter comis de femeie, bărbatul are dreptul să îi ia viața atunci când o suprinde în flangrant delict;

femeile nu au nici un drept civil; ele nu au drept de vot la alegerile comunale și politice.

[după: Lange, Helene/Bäumer, Gertrud (ed): Handbuch der Frauenbewegung, vol 1: Geschichte der Frauenbewegung in den Kulturländern, Berlin 1901, p.366 ș. urm.]
Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 18:06:57
Senior Member

Implicit

Iata dragii mei cum a aparut FEMINISMUL, din cauza "responsabilitatii" barbatilor...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Feminism Diana67 Generalitati 22 31.08.2011 10:30:10