![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
am uitat sa spun ca la biserica la care merg eu ceva mai putin de jumatate isi pun esarfe, palarii sau basmale (daca sunt mamaici de la tara venite in vizita aici la rude); si daca stau si ma gandesc bine, cred ca am vazut si un baticut o data :)
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
:dozingoff: ma rog, eu de sentiment de sminteala telepatica n-am mai auzit.
|
|
|||
|
|||
![]()
Trebuie sa recunoastem ca, mai ales in biserica, atunci cand aratam ,,prea bine", cand ne etalam pletele, formele, decolteurile etc. noi, femeile, putem sminti, adica putem distrage atentia barbatilor sau chiar si a preotului. Unii sfinti chiar recomandau celor foarte frumoase sa stea si sa se roage acasa pentru a nu produce sminteala. In biserica e necesara o atmosfera de rugaciune si aceasta se obtine mai ales cu sprijinul credinciosilor. Cu un batic pe cap (femeile), cu imbracaminte si ganduri smerite (toti credinciosii). Cu o puternica dorinta de a intra in legatura cu Dumnezeu.
Daca unui singur barbat, printr-o tinuta necorespunzatoare, i-am distras atentia si l-am determinat sa pacatuiasca cu gandul, am pacatuit si noi. Iar tinuta mai smerita la biserica este recomandata mai ales din aceasta cauza. Ne protejeaza de ispite si pe noi, femeile, si pe barbati. La biserica nu mergem pentru a ne etala garderoba, starnind invidie femeilor, nici pentru a atrage privirile barbatilor. Unii preoti chiar se jeneaza sa tot atraga atentia asupra acestor aspecte. Nu cred ca e corect sa-i obligam sa ne spuna de o suta de ori aceste lucruri. Si ar fi si mai grav daca am incerca sa ne impunem punctul de vedere, mergand la bisrica imbracate dupa ultima moda sau chiar indecent. In loc de binecuvantare, am lua osanda. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Un mare duhovnic spunea ca in aceste vremuri se mantuieste cine poate. Ii poti convinge prin vorbe sau prin puterea exemplului doar pe cei preocupati de mantuire. Pentru ceilalti ne rugam, eventual. Noi ne mai incurajam unii pe altii pe aceasta cale, dar decizia o ia fiecare de unul singur. Ne strecuram prin lume cum putem pentru a face voia lui Dumnezeu.
In fata lui Dumnezeu vor da raspuns si femeile, dar si barbatii. Nici ei n-au voie sa intre in biserica in pantaloni scurti sau sa sminteasca prin priviri insistente. Daca ne dirijam privirea in jos cu totii si ne concentram la rugaciune, pacatuim mai putin. Multi oameni ajung la biserica dupa ce au intampinat niste necazuri. Sunt dezorientati. Nu stiu sa dea o Sfanta Liturghie, nu stiu sa scrie un acatist, nu stiu sa imbrace, ori sa se inchine corect. De aceea, prin exemplul personal si printr-un sfat dat cu multa blandete ii putem ajuta sa puna inceput bun vietii lor duhovnicesti,intarind astfel sfaturile date de preot. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca baticul s-ar purta numai pentru a nu sminti barbatii cu frumusetea noastra irestizibila, atunci nu ar mai fi necesara purtarea lui la rugaciunea facuta de femeie acasa, cand nu o vede nimeni.
Am impresia, ca aceasta "smintire" de care se tot vorbeste, nu e decat o diversiune din partea celui rau, de a ne abate atentia de la adevaratul motiv pentru care se pune baticul, si anume: pentru Dumnezeu, ca semn de acceptare a faptului ca barbatul e capul femeii, asa cum Hristos e capul barbatului. Acest lucru nu face referire la inegalitatea dintre femeie si barbat, ci la intentia cu care a creat Dumnezeu barbatul si femeia. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca cinstiti asa tare baticul, banuiesc ca nu purtati nici maneci scurte, si aveti fustele pana la calcaie, si hainele sunt largi. Nu?
|
|