Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2009, 11:53:27
8NihilSineDeo9 8NihilSineDeo9 is offline
Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Corect. Dupa cum mai spuneam, nu pot sa dovedesc ca nu sint decit un creier intr-un borcan.

Dar nici tu
poate ma insel, insa tind sa cred ca ai varsta apropiata de 40 de ani .. in fine, ar trebui sa posezi gandirea de tip relativist - care inseamna ca esti capabil sa accepti, sa intelegi cunoasterea ca fiind legata de perspectiva subiectiva [tot ceea ce apartine subiectului] a cunoscatorului. De vreme ce eu, incercand sa urmez Invatatura Bisericii, simt ca ma implinesc, nu-mi trebuie decat sa continui pe aceasta cale [impreuna cu altii care merg spre acelasi gen de Cunoastere].. tu? te simti suficient? ce-ti descopera din tine fizica ori celelalte stiinte care "te angajeaza spiritual" cum spuneai deunazi?
Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !
Vechi 01.09.2009, 12:20:30
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de 8NihilSineDeo9 Vezi mesajul
poate ma insel, insa tind sa cred ca ai varsta apropiata de 40 de ani .. in fine, ar trebui sa posezi gandirea de tip relativist - care inseamna ca esti capabil sa accepti, sa intelegi cunoasterea ca fiind legata de perspectiva subiectiva [tot ceea ce apartine subiectului] a cunoscatorului. De vreme ce eu, incercand sa urmez Invatatura Bisericii, simt ca ma implinesc, nu-mi trebuie decat sa continui pe aceasta cale [impreuna cu altii care merg spre acelasi gen de Cunoastere].. tu? te simti suficient? ce-ti descopera din tine fizica ori celelalte stiinte care "te angajeaza spiritual" cum spuneai deunazi?
Da, am 38 de ani, si tocmai pentru ca am o gindire de tip relativist (un fizician, dupa mine, nu poate avea o alta gindire), cred ca trebuie sa fiu sceptic in legatura cu orice, inclusiv stiinta.
Ma bucur pentru tine, ca te simti mai implinit pentru ca urmezi Invatatura Bisericii, numai sa fii atent, pentru ca ea s-a dovedit, in diferite momente, falsa. In locul tau nu m-as lua de pilda dupa invataturile din VT sau dupa ce Biserica credea ca e adevarul absolut acum citeva sute de ani (tip Pamintul in centrul universului).
Mi-e greu sa-ti transpun in cuvinte raspunsul la intrebarile tale ultime.
Stiinta te poate ajuta in a afla ca nu poti sa iti fii suficient, numai ea iti poate arata ce mai exista in afara de tine. Si nu vorbesc aici de stiinta ca ceva personalizat, ea reprezinta pentru mine un punct comun si o viziune comuna oamenilor, bazata fiind pe o metoda cit de cit clara.
Vechi 01.09.2009, 12:48:02
8NihilSineDeo9 8NihilSineDeo9 is offline
Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Implicit

Citat:
Ma bucur pentru tine, ca te simti mai implinit pentru ca urmezi Invatatura Bisericii, numai sa fii atent, pentru ca ea s-a dovedit, in diferite momente, FALSA.
Te rog inca o data, sa eviti astfel de afirmatii, ca revenim iar asa-zisele "franturi de adevar".
" In locul tau nu m-as lua de pilda dupa.. " Nu poti stii cum ai proceda in locul meu, ca tot vorbeam de gandire relativista :)

O zi buna
Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !
Vechi 01.09.2009, 13:15:51
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Te rog inca o data, sa eviti astfel de afirmatii, ca revenim iar asa-zisele "franturi de adevar".
Pai nu pot, Biserica a gresit cind a spus ca Pamintul e in centrul universului. Sau nu esti de acord?
Daca a facut o greseala, mai poate face alta.

Citat:
" In locul tau nu m-as lua de pilda dupa.. " Nu poti stii cum ai proceda in locul meu, ca tot vorbeam de gandire relativista :)
Corect. Doar ca era un simplu sfat.
Vechi 01.09.2009, 14:25:32
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Pai nu pot, Biserica a gresit cind a spus ca Pamintul e in centrul universului. Sau nu esti de acord?
Daca a facut o greseala, mai poate face alta.
Daca Universul este finit si fara margini, atunci Pamantul este in centru pentru ca centrul este... pretutindeni. Daca este infinit, notiunea de centru nu are sens...

Dar noi nu stim cum este Universul, suntem la stadiul presupunerilor si nu putem afirma ca Biserica a gresit sustinand acest lucru.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 01.09.2009, 14:37:42
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca Universul este finit si fara margini, atunci Pamantul este in centru pentru ca centrul este... pretutindeni. Daca este infinit, notiunea de centru nu are sens...

Dar noi nu stim cum este Universul, suntem la stadiul presupunerilor si nu putem afirma ca Biserica a gresit sustinand acest lucru.
:) corect
eu insa ma refeream la Soarele care se invirtea in jurul Pamintului
Vechi 01.09.2009, 14:48:43
razvan_andrei's Avatar
razvan_andrei razvan_andrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.11.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

As vrea sa pun si eu o intrebare: daca reusesti sa dovedesti 100% un lucru, poti spune ca e vorba de credinta? Poti spune ca mai crezi ca acel lucru este adevarat? Sau pur si simplu esti obligat sa recunosti si sa accepti? Daca s-ar dovedi existenta lui Dumnezeu, daca ar disparea orice urma de indoiala din sufletul si mintea noastra, atunci nu s-ar mai putea spune ca exista credinta. Omul poate sa creada in Dumnezeu atata timp cat existenta Lui nu este dovedita intr-un mod cert. Atunci cand existenta Lui va fi dovedita, oamenii vor accepta pur si simplu ca exista, indiferent ca ei au crezut sau nu in El. Apostolul Marcu spunea: 'Cred Doamne, ajuta necredintei mele!'
Vechi 01.09.2009, 15:01:17
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_andrei Vezi mesajul
As vrea sa pun si eu o intrebare: daca reusesti sa dovedesti 100% un lucru, poti spune ca e vorba de credinta? Poti spune ca mai crezi ca acel lucru este adevarat? Sau pur si simplu esti obligat sa recunosti si sa accepti? Daca s-ar dovedi existenta lui Dumnezeu, daca ar disparea orice urma de indoiala din sufletul si mintea noastra, atunci nu s-ar mai putea spune ca exista credinta. Omul poate sa creada in Dumnezeu atata timp cat existenta Lui nu este dovedita intr-un mod cert. Atunci cand existenta Lui va fi dovedita, oamenii vor accepta pur si simplu ca exista, indiferent ca ei au crezut sau nu in El. Apostolul Marcu spunea: 'Cred Doamne, ajuta necredintei mele!'
Bertrand Russell: "Where there is evidence, no one speaks of 'faith'. We do not speak of faith that two and two are four or that the earth is round. We only speak of faith when we wish to substitute emotion for evidence."
Vechi 01.09.2009, 15:02:21
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
:) corect
eu insa ma refeream la Soarele care se invirtea in jurul Pamintului
Spuneai ca ne dai niste linkuri interesante despre ce s-a mai descoperit in fizica moderna, ce teorii au mai aparut care sa explice lumea - fie si in engleza. Adica fara search pe Google, ce ai salvat tu in bookmarks.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 01.09.2009, 15:16:54
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Spuneai ca ne dai niste linkuri interesante despre ce s-a mai descoperit in fizica moderna, ce teorii au mai aparut care sa explice lumea - fie si in engleza. Adica fara search pe Google, ce ai salvat tu in bookmarks.
Vezi postul 170
Cred ca una dintre cele mai recente si complete carti e cea a lui Roger Penrose, The Road to Reality - A Complete Guide to the Laws of the Universe
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni pentru atei. cod_gabriel Generalitati 48 11.08.2014 07:25:49
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Pentru atei xanixade Teologie si Stiinta 84 06.04.2011 19:24:36
Cuvant pentru atei dobrin7m Generalitati 179 14.03.2011 10:03:30