![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mirean, prefer sa nu comentez afirmatia ta. Asumarea responsabilitatii este un act care nu se judeca in astfel de imprejurari. Spatiul intimitatii nu se cucereste cu atata usurinta pentru ca prin insasi natura lui este nu este un spatiu public.
Toti crestinii au preotie universala, adica sunt chemati prin botez sa-L marturiseasca pe Hristos in cuvant si fapta. Doar unii dintre crestini primesc prin harul Sfintei Taine a Hirotoniei harul preotiei sacramentale, adica harul promis de Iisus Hristos de a lucra in Biserica Sa spre iertarea pacatelor oamenilor, spre impartasirea de har, spre slujirea evangheliei. Aceste detalii sunt niste detalii teologice, de aceea sunt mai putin cunoscute in afara mediului teologic. Da, toti suntem datori sa propovaduim cuvantul prin marturisirea lui Dumnezeu. Marturisirea lui Dumnezeu se face prin viata noastra, prin cuvantul nostru, intotdeauna sub indrumarea Bisericii acolo unde harul lui Dumnezeu lucreaza prin excelenta. Protestantii au dus la extrem conceptul de preotie universala. Ei sustin ca toti sunt preoti si nu mai e nevoie de ierarhie sacramentala, adica de preoti alesi si sfintiti de episcopi. Biserica Ortodoxa invata faptul ca toti crestinii sunt chemati sa propovaduiasca pe Hristos prin viata lor, prin marturia lor, sa-i aduca jertfa de lauda, de rugaciune in baza preotiei universale. Preotia sacramentala se refera la existenta diaconilor, preotilor si episcopilor asa cum a fost stabilit de Sfintii Apostoli care au hirotonit dintru inceput oameni alesi. Deci, conceptul de preotie universala exista si se refera la chemarea si datoria crestinului de a-L sluji pe Dumnezeu in cuvant si fapta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar daca nu vrei sa spui ce hirtii ai semnat e traba ta, insa renunta la a mai avea pretentii de auditoriu sau intelegere mai ales dupa ce ai scris aici care este de natura protestanta pina-n maduva oaselor: Iosif: "fiecare crestin este uns, ales, are preotie universala in baza careia propovaduieste pe Dumnezeu" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cam asha cred si eu cumva ca ar fi... adica este, doar ca termenii sunt cam pomposhi si incomozi uneori... dar acum parca incep sa te pricep.:dozingoff: |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca sa savarsesti Tainele Bisericii e nevoie sa fii hirotonit, adica sa ai preotia sacramentala. |
|
|||
|
|||
![]()
"fiecare crestin este uns, ales, are preotie universala in baza careia propovaduieste pe Dumnezeu"
Intradevar, insa cati din noi suntem crestini cu adevarati, si cati din noi suntem crestini doar cu numele,datorita botezului? Pentru a provadi pe Dumnezeu trebuie sa fi, nu orice mai mare sau mai mic pacatos are acest drept(si eu ma consider in aceasta categorie, si chiar la mai mare) si mai ales capacitatile duhovnicesti pentru a face provaduirea adevarata a lui Dumnezeu, doar ca a fost botezat, sau cum e la protestanti ca sa "pocait", nu ajunge. Mare grija in a provadui, una e cand gresesti tu, alta e sa mai smintesti si pe alti cu vorbele tale... Si dupa cate stiu, cel mai mare pacat este hula impotriva Duhului Sfant, iar o provaduire gresita a lui Dumnezeu intra in aceasta categorie. |
|
|||
|
|||
![]()
Dumnezeu nu ramane niciodata doar pentru noi, El trebuie impartasit cu ceilalti, in acest sens intelegem propovaduirea pe care trebuie sa o facem noi. Nu trebuie sa propovaduim peste competentele noastre, insa atat cat putem si stim trebuie sa ii indrumam pe oameni spre Dumnezeu, spre Biserica.
Cine ii indruma pe tineri? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
iar ma-nshel? stimate domn Iosif? Am intzeles ca tzi se pare o parodie sa savarshesti taine in afara Bisericii, la tine acasa, sau in cercul de prieteni si apropiatzi, dar atunci cum tzi se par vorbele Mantuitorului "Vor veni vremuri cand unii credincioshi se vor ruga in Duh si Adevar" (citat aproximativ) poi asta pentru mine inseamna ca sunt vremuri in viatza oricarui cetatzean cand esti nevoit sa participi la lucruri duhovniceshti, in afara bisericii, fara preotzi, ci impreuna cu "unii preotzii de ocazie" care pot fi cam orishicare creshtin simplu. De ce itzi faci griji pentru asha ceva...? Asta e realitatea si Dumnezeu nu a oprit ci a lasat sa fie daca se doreshte... Cel putzin eu asha am priceput, dar daca dumneata pricepi altfel, te rog sa ma ajutzi... nu-i exclus sa fiu totusi aberant si sa nu observ padurea din cauza copacilor... chiar daca mi se pare atat de clara... :) |
|
|||
|
|||
![]()
??? cand am scris mai sus ca nici macar domnia ta, nu ma refeream la dumneata Iosif, ci este un termen generic, textual, deci scuze pentru posibilele jigniri involuntare stimate domnule Iosif... :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Vsovi, nu numai ca iti este neclar dar afirmi si mare erezie. Preotia sacramentala este data doar prin punerea mainilor episcopului unui crestin candidat la preotie.
Ceea ce spui tu este in afara adevarului! Nu vei savarsi niciodata de unul singur Euharistia acasa la tine si nicio alta taina. Daca nu ai harul preotiei care se transmite neintrerupt de la Sf Apostoli prin episcopi. Domnul nostru Iisus Hristos vorbea de inchinare in duh si in adevar care presupune legatura personala cu Dumnezeu, care nu poate fi izolata de legatura cu Biserica. Duhul Adevarului este Cel ce lucreaza in Biserica, fiind in Biserica este acelasi lucru cu a fi in Duh si in Adevar!!!!!!!!!!!!!!!!! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pentru tinerii care au probleme cu babutele din biserica | eduardd | Reguli in Biserica | 21 | 22.09.2010 14:33:14 |
tinerii de azi | ionyk | Generalitati | 34 | 22.03.2010 20:06:25 |
tinerii | cristiboss56 | Generalitati | 19 | 08.05.2008 18:49:21 |
Copiii, tinerii si Biserica | irina77 | Generalitati | 16 | 20.10.2007 23:09:38 |
DIALOG CU TINERII | Laurentiu | Generalitati | 8 | 11.12.2006 01:00:59 |
|