Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.08.2011, 07:29:45
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Adriana3:Am parasit-o, asa am zis? Interesant ca eu inca stiu de aceasta parasire.(...) Si stii de ce nu o sa parasesc BO? Ca sa am dreptul sa ma plang de absolut tot ceea ce nu este in acord cu iubirea Domnului pentru om, pentru ca El nu dispretuieste nici macar o musca daramite sa faca nedreptate la atat amar de oameni creati dupa chipul si asemanarea Sa. Pana acum ma chinuiam sa accept inacceptabilul, de acum insa o sa lupt ca nedreptatea sa iasa din Biserica Domnului mai devreme sau mai tarziu. Poate o sa fiu doar o faramitura intr-un ocean, dar merita sa incerc.
"De multe ori, intelectualii nostri, in relatia cu Biserica, au avut atitudini teribiliste si, uneori, vadit anti-clericale. Acestia se afla inca intr-o prelungita expectativa... Ei sunt, intr-un fel, in pridvorul Bisericii... adica nici atei nu se considera, dar nici binecredinciosi dornici sa afle si sa traiasca profunzimile Ortodoxiei nu se arata. Sunt spectatori si comentatori ai celor sfinte din prag... nu intra in biserica, nici nu se indeparteaza. Din pacate, credinciosii nostri nu intotdeauna vin in intampinarea lor, fiind preocupati mai mult de dreptate decat de dragoste, numindu-i pe intelectuali - atei, pagani, smintiti etc." (pr. Laurentiu Dumitru)

Last edited by ioanna; 22.08.2011 at 07:35:08.
Vechi 22.08.2011, 08:27:09
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Si stii de ce nu o sa parasesc BO? Ca sa am dreptul sa ma plang de absolut tot ceea ce nu este in acord cu iubirea Domnului pentru om, pentru ca El nu dispretuieste nici macar o musca daramite sa faca nedreptate la atat amar de oameni creati dupa chipul si asemanarea Sa. Pana acum ma chinuiam sa accept inacceptabilul, de acum insa o sa lupt ca nedreptatea sa iasa din Biserica Domnului mai devreme sau mai tarziu. Poate o sa fiu doar o faramitura intr-un ocean, dar merita sa incerc.
A face parte din biserica inseamna a fi in comuniune cu ea. A te plinge ca Biserca Ortodoxa e in vreun fel anume si ca rinduiala Domnului e nedreapta este o atitudine protestanta, atitudine care a provocat rupturi in Biserica. Oricite interpretari aduceti, acestea nu pot rasturna faptul ca de-a lungul Vechiului si Noului testament nici un preot nu a fost femeie. Considerati discriminare si nedreptate faptul ca femeile nu sint preoti. V-am mai dat acest exemplu: dumneavoastra va razvratiti pentru ca furnica nu face miere si vrea sa faca si ea miere. Spune sfintul Apostol Pavel: oare putem sa-i cerem socoteala olarului ca nu a facut toate vasele de cinste? Este dreptul olarului sa decida la ce va folosi vasul pe care il creeaza. Dumneavoastra luptati pentru anarhie; practic asta e razvratire impotriva orinduirii Domnului; asta au facut ingerii cazuti, asta a facut Adam, asta au facut toti cei care s-au rupt de biserica. Ingerii cazuti au spus:"De ce sa nu fim egali cu Dumnezeu?", Adam a spus " De ce sa nu cunosc eu binele si raul?", protestantii au spus:"de ce sa nu divortam?", "de ce sa nu fie femeile preoti? " etc. Toate astea nu sint decit forme de razvratire. Daca Domnul v-a creat sa faceti miere, faceti miere in liniste si pace. Daca sinteti furnica dar veti dori sa fiti un porumbel s-ar putea sa nu puteti purta aceasta cruce, pentru ca Domnul nu v-a creat pentru asta.

Probabil ca va rugati si dumneavoastra Tatal nostru, unde spuneti..."faca-se voia Ta"; sfintul Francisc de Assisi spunea ca asta inseamna ca acceptam sa ne supunem vointei Domnului, oricare ar fi ea; Voia Domnului oricum se face insa ca noi nu sintem capabili sa o acceptam. Cind spuneti faca-se Voia Ta, v-ati gindit vreodata sa acceptati Vointa Domnului oricare ar fi ea, inclusiv sa fiti discriminata prin faptul ca nu puteti fi preot?

PS Va pot spune ca tara noastra si cred ca si lumea e plina de "plingaciosi" (ati spus ca nu parasiti BO pentru ca vreti sa aveti dreptul sa va plingeti), de constatatori, de observatori. Este mult mai greu sa gasesti oameni dispusi sa munceasca, sa se roage, sa caute sa-si faca munca si sa traiasca in liniste si pace. Sa renunte la ambitiile si orgoliul lor pentru "democratie", "dreptate", "egalitate". Acesti oameni sint adevarate pietre pretioase, iar sfintii au fost astfel de oameni.
Vechi 22.08.2011, 09:06:35
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Pentru osutafaraunu:
Credeti ca este posibil ca copii avortati sa nu mosteneasca viata vesnica dar nici sa arda in iad, ci sa dispara pentru totdeauna cand sunt omorati ?

P.S: Mai este vreo legatura intre inceputul topicului si sfarsit ?

multa intelepciune
Vechi 22.08.2011, 09:24:18
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Iti multumesc pentru raspuns, Adriana, dar nu voi continua discutia, pentru ca pe acest thread este un duh de cearta, care stim de unde vine si incotro indreapta.

Iti doresc si ne doresc tuturor ca intru pace sa cautam adevarul. Fara pace si impacare cu ceilalti Duhul Sfant nu ramane cu noi, si astfel nu putem decat sa ne alimentam o continua stare de confuzie.
Vechi 22.08.2011, 09:25:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Deocamdată, până când femeile vor putea primi ordinarea sacră în BO, ele pot face destule lucruri. De exemplu, de obicei ele fac prescurile. Ați făcut vreodată o prescură ? V-a trecut prin gând să mergeți la preotul paroh și să spuneți: "părinte, eu aș vrea să fac prescuri, dați-mi sigiliul Domnului să îl imprim pe ele !" De obicei, femeile se ocupă de cateheza copiilor. Ați fost la preotul paroh să-i spuneți: "părinte, eu cred că aș putea face mult pentru a le transmite copiilor credința. Dați-mi binecuvântare ca să formez un grup de copii în parohie !". De obicei, femeile sunt nașe de botez. Când ați fost la preot să îi spuneți: "părinte, eu aș vrea să botez un copil sărman, care nu are pe nimeni să-i fie nașă !" De obicei, femeile se ocupă mai mult de activitatea socială dintr-o parohie. Ați fost să-l întrebați pe preot: "părinte, dați-mi o listă a bătrânilor și celor nevoiași din parohie, ca să merg să îi ajut !"
Sau, încă și mai bine: când ați fost la preotul pe care vi l-a rânduit Domnul să-l întrebați: "părinte, eu simt o nevoie irepresibilă să ajut în parohie. Ziua și noaptea eu mă gândesc cum aș putea să slujesc mai mult oamenilor, până acolo încât mă obsedează ideea că nu pot sluji ca preot. Ce aș putea face mai bine și mai folositor nu mie, ci parohiei ?"

Sunt atâtea de făcut, ca femeie, într-o biserică ! Sunt atâția pomi în grădina Domnului ! Gustați și vedeți cât de bun este Domnul ! Dar nu, dv vreți să mergeți direct la singurul pom oprit.

Dacă dv credeți în Dumnezeu și credeți că Isus a fost și este Dumnezeu întrupat, atunci desigur că sunteți la curent cu faptul că El a întemeiat Biserica și că a promis că o va asista neîncetat. Nu ar fi ciudat ca Dumnezeu să nu își țină promisiunile ? El, vorbind apostolilor Săi, le-a spus: "cine vă va asculta pe voi, pe Mine Mă va asculta!" Desigur, nu S-a referit numai la persoanele aflate fizic de față, fiindcă ar înseamna să credem că Biserica a încetat odată cu moartea lui Ioan, ultimul apostol. Dar Isus a vorbit despre o Biserică pe care nici porțile iadului nu o pot dărâma. S-a referit la urmașii apostolilor, investiți de Petru și de ceilalți prin ordinare sacră, dintre care primul a fost Matia, într-un lanț neîntrerupt până azi. În ce fel dv Îl ascultați pe Isus, ascultând de apostolii de azi ai Lui ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 22.08.2011 at 09:30:47.
Vechi 22.08.2011, 09:32:44
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Impotriva Duhului Sfant zici? Pai nimeni nu a avut mai mult Duh Sfant ca Domnul care a zis sa nu numesc pe nimeni Tata (parinte) decat pe Tatal din Cer. Si oricum acum chiar nu ma mai intereseaza ce au zis acesti sfinti, pai ce au fost ei femei ca sa trebuiasca sa ma intereseze? Ei au biserica lor de barbati iar eu nu-s deloc barbat asa ca sa si-o tina.
Si toti barbatii ar trebui sa se planga si sa protesteze ca nu pot face copii, am inteles ca e o mare bucurie pentru o mama si barbatii nu pot avea acest lucru. DE ce se intampla aceasta mare nedreptate? Sau daca ne nastem intr-o familie saraca sa protestam ca altii se nasc in familii bogate ca ni se pare ca aceia sunt mai fericiti.

Ma scuzi ca si eu sunt barbat (dar nu e vina mea!) si apartin de biserica de barbati. Numele meu vine de la Sf. Ecaterina o mare sfanta care nu s-a rusinat ca e in Biserica unde erau doar barbati preoti si a ajuns mai sus decat majoritatea barbatilor.
Ar trebui sa citesti viata Sfintei Ecaterina ca si a altor sfinte si sa iei exemplul lor, pentru ca tu nu te poti compara acum cu ele, dar tu crezi ca esti mai presus decat ele. http://paginiortodoxe.tripod.com/vsn...ecaterina.html
Sfanta Ecaterina era inteligenta si cultivata, invatase cam tot ce se stia in acele timpuri "Căci învățase tot meșteșugul cărții elinești și se deprinsese cu înțelepciunea tuturor făcătorilor de cărți, celor de demult, a lui Homer, a lui Virgiliu, Aristotel, Platon și ale celorlalți. Dar nu numai ale filosofilor, ci și cărțile doctorilor le-a deprins bine, ale lui Asclipie, ale lui Hipocrat, Galin și, în scurt, tot meșteșugul ritoricesc și silogistic a învățat, încît toți se mirau de înțelepciunea ei."
Dupa ce mama ei o duce la un pustnic batran (barbat) si acesta ii vorbeste de Iisus si se boteaza s-a dus la imparat si i-a spus de adevarata credinta.
Imparatul nu a stiut ce sa raspunda si se temea ca va fi convins de sfanta, asa ca a chrmat pe cei mai intelepti din imparatie (50 de barbati) ca sa discute cu ea. Acestia nu numai ca nu i-au facut fata, dar pana la urma au fost convinsi de sfanta si au devenit crestini, fiind omorati apoi de impara. Nu numai acestia, dar si imparateasa precum si un mare dregator impreuna cu 200 de ostasi (toti barbati) au crezut in Iisus si au fost martirizati de imparat.

Asadar sfintii ne sunt noua povatuitori si exemplu, pentru ca ei au fost cei care au aratat cum sa-L urmam pe Hristos. DEsi eu sunt barbat o cinstesc foarte mult pe Sfanta Ecaterina mai ales ca ii port si numele.

Last edited by catalin2; 22.08.2011 at 09:35:52.
Vechi 22.08.2011, 09:59:01
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

B
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Slava Domnului, Noesisaa, ca nu iti doresti preoti-femei. Si nici BC, pana decurand, cand s-a unit cu Biserica Anglicana, nu?
BC nu s-a unit cu biserica anglicana! Unii anglicani, vazand adevarul fiind propovaduit de BC inclusiv in privinta femei preoti si episcopi, adica asa ceva nu este posibil. Au devenit catolici. Dar BC nu s-a unit cu biserica anglicana, dar cred ca stii asta.
Vechi 22.08.2011, 10:04:44
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Zilele astea m-am convins ca dreapta marire nu are de-a face cu dogmele. Si stii ce m-a convins? Faptul ca la primii crestini nu exista epicleza si cu toate astea Painea si Vinul se prefaceau in Trupul si Sangele Domnului pentru ca aveau credinta in Fiul lui Dumnezeu si in Cuvantul Lui si de fapt asta este dreapta marire, asta este ortodoxia.
Vezi daca interpretezi numai dupa cum consideri tu, ajungi sa nu vezi ce scrie chiar in Scriptura si sa iei de bun ce spun neoprotestantii.
Ia sa vedem ce a facut chiar Iisus in Evanhelia dupa Matei, cap. 26: "26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu."
Ce scrie ca a facut Iisus? Ca dupa ce a luat painea a binecuvantat-o si apoi a dat-o ucenicilor. Aceasta binecuvantare e epicleza de azi.
Ia sa vedem ce scrie in continuare: "30. Și după ce au cântat laude, au ieșit la Muntele Măslinilor."
Asadar nu doar luau paine si vin si le mancau.

In alta parte spui de spovedanie si ca de ce se face la un preot. Probabil nu stii, dar la inceputuri spovedania era facuta public, adica ieseai in fata adunarii si spuneai tuturor ce pacate ai facut. Cred ca atunci era mult mai greu si mai umilitor.
Vechi 22.08.2011, 10:08:28
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Domnule Stefan,

Intrebari si daca mai am, nu va vad capabil sa raspundeti, sa nu va suparati. Biblia nu o cunoasteti dar ma acuzati ca n-ar avea suport Biblic ceea ce spun, Epicleza nu pare sa stiti ce este, Liturghia pe care o descrieti dvs. nu seamana cu ceea ce se face astazi, deci nu mai am intrebari pentru dvs.

Va raspund doar la ceea ce m-ati intrebat si atat. Nu toti crestinii isi puneau totul la comun, generalizarile de genul asta fac ca Adevarul sa fie greu de acceptat. Cititi din 1 Corinteni 11:20-29 si o sa vedeti acolo ca fiecare se grabea sa isi manace propria mancare in asa fel incat altii erau infometati si altii se imbatau, ca atare le spune sa manance si sa bea la casele lor ca sa nu ii mai rusineze pe cei care nu aveau (deci nici vorba ca cei din Corint sa fi pus totul la picioarele apostolilor in comun), dupa care le spune despre Euharistie, si dupa care le spune ca trebuie sa isi faca un examen de constiinta inainte ca sa nu ia Euharistia cu nevrednicie, si aici apostolul este convins ca din cauza asta multi erau bolnavi si neputinciosi si unii murisera.

In legatura cu epicleza, ea nu reprezinta binecuvantarea si multumirea pentru bucate dimpotriva, primii crestini luau tot ceea ce mancau cu binecuvantare si multumire (scrie in Biblie). Epicleza inseamna invocarea Duhului Sfant pentru a preface Painea si Vinul in Trupul si Sangele Domnului. Lavrentiu a postat un text din Didahie cu privire la modul de celebrare a Euharistiei la primii crestini (vezi postarea 2105). Si se vede bine ca sunt doar multumiri, nu se invoca Duhul Sfant pentru transformarea darurilor.

Spuneti ca Spovedania exista la inceputul secolului 2. Pe mine ma intereseaza primul secol, in ce fel se facea. Dar oricum nu mai conteaza, Ap. Pavel este cat se poate de clar in aceasta privinta si la fel si Domnul.

Cat despre Liturghie chiar nu mai are sens sa vorbim pentru ca de la cele ce spuneti dvs. si pana la toate ritualurile Imparatesti si monopolul pus de Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur in Ortodoxie este cale lunga. Si chiar nu mai conteaza. Eu nu am chef sa ma contrazic cu unul si altul ci doar sa aflu adevarul despre practica primilor crestini insa tare greu cu voi din cauza indoctrinarii. Pana la urma am primit informatiile, dar greu de tot. Daca ati fi avut un spirit mai liber, as fi aflat totul mult mai repede si fara atata efort, energie si timp pierdut. Si apoi se mai intreaba unii pe forum de ce sunt credinciosi care parasesc Ortodoxia. Daca mai intereseaza pe cineva raspunsul, eu cred ca am inteles: Adevarul ne face liber, insa in Ortodoxie tare greu se mai ajunge la cunoasterea lui din cauza pozitiei recalcitrante fata de orice care ar zgaltai putin indoctrinarea.
In fine, important este ca pana la urma am primit informatiile care imi lipseau si pe care oricum le dedusesem din Biblie printr-o logica simpla.
Nu sunt capabil de raspuns? Pai tu zici ca episcopii insemna un fel de guvernatori civili numiti de apostoli in plina administratie romana si eu nu inteleg? Ti s-a cerut de mai multe ori sursele dupa care te inspiri si nu le-ai adus. Postezi doar parerile tale personale si atat.Suportul biblic unde este.Vrei sa traiesti ca in primul secol? Cine te opreste? Insa ca tu iti doresti femei preoti, DIN PACATE PT TINE, asta NU se poate in ortodoxie pentru ca asa NU a existat vreodata.Doar daca treci la cultul anglican. Zici ca ortodocsii sunt prea indoctrinati.Dovedeste cu Biblia ca au existat femei preoti si AM SA FIU PRIMUL BARBAT ORTODOX CARE O SA PRIMESCA EUHARISTIA DE LA TINE. D ar mai intai sa-mi arati asta in Biblie si nu concluziile tale personale.Pana acum doar asta ai facut. Doamne ajuta!
Vechi 22.08.2011, 10:18:57
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Domnule Stefan,
Cu dvs. nu am cum discuta atata timp cat omul zice mere si dvs intelegeti pere.
Evreii erau supusi stapanirii romane dar cultul lor il guvernau cum vroiau, nu aveau treaba romanii atata timp cat isi plateau taxele. Batranii exact cu asta se ocupau cu bunul mers al comunitatii lor si nicidecum nu erau preoti. Ca atare exact la fel au facut si dupa ce s-au crestinat, si-au ales batranii. Iar daca tot vreti istorie, azi am aflat ca modelul de guvernare al Frantei a fost ales exact dupa modelul BC pentru ca au estimat ca este foarte eficient.

Si dvs. va faceti ca nu intelegeti faptul ca barbatii evrei nu prea le luau in calcul pe femei nici cand erau de fata? Omisiunea lor nominala in textele scrise nu inseamna neaparat lipsa lor reala. Si v-am dat exemplu cu Ap. Pavel care le omite. Si nici pana azi nu mi-a raspuns cineva cine erau "toti ceilalti apostoli". De parca ar interesa pe careva.

Dvs. nu ati spus ca Euharistia ar trebui data numai barbatilor, asa-i? Cum de nu v-a trecut prin cap sa spuneti ca nu ar trebui data si femeilor din moment ce, la Cina cea de Taina
Domnul a dat-o doar barbatilor? Pai ce, erau femei acolo ca sa o primeasca si ele? Deci avand in vedere ca Domnul a dat Euharistia numai barbatilor si nu a chemat nici o femeie sa il urmeze, nu a dat Euharistia niciunei femei din moment ce de fata erau doar cei 12 barbati apostoli si nici Duh Sfant nu a suflat peste vreo femeie dupa spusele voastre, pai imi cer scuze in cazul asta ca mi-am bagat nasul in Biserica barbatilor. Nu a fost alegerea mea sa fiu botezata aici. Nu or fi vazut bine ca eram fetita cand m-au Botezat. Asa ca stati linistit ca in Biserica barbatilor eu nu mai calc.
Iarasi speculatii.Ce, daca ciocolata au inventat-o aztecii barbati, astazi nu o consuma si femeile?.Faptul ca la euharistie au participat prima data doar barbatii asta ne demonstreaza ca doar barbatii pot sa o administreaze in calitate de preoti.De primit o poate primi oricine, fie barbat, fie femeie.Arata-mi in Biblie unde scrie ca la Cina cea de Taina au participat si femei?

toti ceilalti apostoli? unde anume ai gasit asta in Biblie ca sa ma uit si eu. Doamne ajuta!

Last edited by stefan florin; 22.08.2011 at 10:24:43.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38