Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2015, 15:37:48
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Wait whaaaat...

Deci Iisus era gen.. un mini bebelus inca de la inceput, iar dupaia tot ce s-a intamplat in 9 luni este sa se expandeze proportional.

Cred ca din punct de vedere biologic nu este deloc posibil asa ceva. Si nu cred ca aveau cum sa se uite in pantece acum 2015 ani.
Exact; pe vremea aceea era teoria aiuristica a homunculilor. Ca sa nu mai repet ca in plus, asa teorii vecine cu blasfemia altereaza umanitatea Domnului.
Conceptia s-a facut fara pacat, fara samanta umana. Corect. Dar, a trecut prin toate stadiile.

Last edited by Barsaumas; 09.03.2015 at 15:42:03.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:28:29
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
"nu a existat un interval de timp între concepție și conturarea membrelor".
???????
De unde sa stii asa ceva?!
A fost Om, adica a trecut prin toate ale noastre, de la dezvoltare embrionara, la foame, angoasa, manie (vezi episodul smochinului neroditor), absolut orice, in afara de pacat.
Si sfintii pot gresi. Nu are nimeni de unde sti asta, nici macar Vasile cel Mare. Poate ai uitat ca a fost si copil ca toti copiii, aparent.
Tu știi mai bine ca Sf. Vasile cel Mare??? Eu nu am zis că nu a fost copil, ci am spus cu totul altceva, că nu s-a născut ca noi din împreunarea trupească a părinților (mama și tată) și nici din sămânță bărăbătească. Nu a fost ca noi: ou, zigot etc, ci, Fiul lui Dumnezeu a fost desăvârșit cu trupul, încă din pântecele Născătoarei de Dumnezeu chiar dacă trupul Său era de mici dimensiuni, trupul era conturat cu membre și tot cei îi trebuie.

Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu Și-a format Sieși trup din sângiurile pure și preacurate ale Născătoarei de Dumnezeu, trup care este însuflețit de rațiune și suflet noetic, nu prin sămânță, ci prin creare de la Sfântul Duh.

Citat:
Incearca sa nu mai raspunzi brutal sau dur, dar adevarul ca un apollinarism inconstient strabate postarile tale.
"ce nu a fost asumat nu a fost vindecat" iti spune ceva? Cine a scris asta, si la ce se referea?
Deja începi să inventezi și arăți că habar nu ai despre ce se discută. Cred că ar fi cazul să nu mai faci afirmații despre care habar nu ai.
Sf. Grigorie Teologul a spus acea frază și se referea la Apolinarie, care considera că Logosul a luat un trup fără suflet rațional ( ), un suflet care era lipsit de minte...
Nimeni nu a afirmat așa ceva aici. Eu am spus clar că Fiul și Cuvântul (deci Logosul) Și-a asumat firea umană fără lipsuri adică, trup însuflețit de suflet rațional și mintal. Însă tu confunzi firea omenească cu persoana.

Citat:
"În avanscena ereziilor hristologice intră cu multe pretenții Apollinarie din Laodiceea. Și în timp ce a fost condamnat de Sinodul II Ecumenic, învățătura lui a prezentat consecințe în toate ereziile hristologice ulterioare. Învățătura eretică a lui Apollinarie l-a avut premergător pe Arie, care nu a considerat Cuvântul doar ca făptură, ci în același timp a afirmat că Logosul a luat un trup neînsuflețit. Înaintea lui Apollinarie, Arie pune problema asumării și a integrității firii umane. În principiu, aici nu există ezitarea gnosticilor docheți, în ceea ce privește realitatea întrupării și, prin urmare, nu este contestată posibilitatea apropierii lumii inteligibile și sensibile. Axioma filozofiei dualiste Dumnezeu n-are amestec cu omul nu pare să-i preocupe pe cei interesați de problema unirii celor două firi ale lui Hristos, Logosul are amestec cu omul, dar problema se mută la modul amestecului și la felul firii umane. Astfel Apollinarie, urmându-l pe Arie în ceea ce privește erezia hristologică, admite că trupul pe care L-a luat Cuvântul a fost lipsit de minte (). În consecință, urmând împărțirea tripartită a sufletului după Platon în parte rațională, parte irascibilă și parte poftitoare, sau în suflet rațional și irațional, Apollinarie susține că Logosul a luat trup fără suflet rațional ( ), cu alte cuvinte, a luat un trup fără minte (). Este vorba deci despre tema asumării și integrității sau a desăvârșitei firi omenești a lui Hristos."

(Teologie Dogmatică și Simbolică II / Nikolaos Matsoukas - București: Ed. Bizantină, 2006)
Citat:
Dar in afara de asta, tot ce inseamna fiinta umana nu I-a fost strain. Chiar dupa crucificare, a mincat.
Și când am negat eu asta? Însă, ți-am spus. Ți se trage de la faptul că, confunzi firea omenească cu persoana și deja deviezi de la subiect, inventând erori pe care nu le-a exprimat nimeni pe acest topic. Eu nu înțeleg de ce te arunci într-un discuție pe chestiuni dogmatice de vreme ce habar nu ai despre ce se discută și spui o grămadă de tâmpenii și că eu l-aș huli pe Hristos in post, pe un forum public? Cine, eu sau tu??? Dreptul la opinie este liber, bineînțeles, din păcate și dreptul la ignoranță și prostie. Aici se discută chestiuni dogmatice NU SE PĂLĂVRĂGEȘTE!!!

Last edited by Capy; 09.03.2015 at 16:42:45.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:31:19
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Capy, o întrebare personală, dacă-mi permiți: ești fostul utilizator catalois?
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:33:21
Barsaumas
Guest

Implicit

Da, stiu mai bine. Pe vremea nu se avea habar de histologie sau embriologie. Nu avea cum sa fie direct fetus.
Tot Vasile cel Mare credea ca...broastele se formeaza din...namol!!!
Sa mori de ras.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:46:40
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Nu a fost ca noi: ou, zigot etc, ci, Fiul lui Dumnezeu a fost desăvârșit cu trupul, încă din pântecele Născătoarei de Dumnezeu chiar dacă trupul Său era de mici dimensiuni, trupul era conturat cu membre și tot cei îi trebuie.
Deci un mini bebelus de 0.1mm care se expandeaza timp de 9 luni. :)))

Am auzit-o si pe asta.

Maine o sa zica cineva ca Iisus era de la inceput in forma de adult si avea si barba si par lung inca din pantece.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:48:57
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Capy, o întrebare personală, dacă-mi permii: eti fostul utilizator catalois?
Nu sunt, și nici nu am auzit de acel personaj!
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 16:56:25
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Deci un mini bebelus de 0.1mm care se expandeaza timp de 9 luni. :)))

Am auzit-o si pe asta.

Maine o sa zica cineva ca Iisus era de la inceput in forma de adult si avea si barba si par lung inca din pantece.

Tare de tot, aba4, unii confunda evlavia cu autoanularea inteligentei si logicii. Rationament: daca X e sfant, atunci are dreptate in toate. Mda. Uite, de asta P si NP nu adopta institutia cultului sfintilor: pentru ca e marcata de mult subiectivism si credulitate. Cu alte cuvinte, evlavie si superstitie.
Mai era unul care credea ca toti sfintii au aura ca cea din icoane sau ca toti episcopii zugraviti cu aura in tablourile cu sinoade ecumenice sunt sfinti. Cine stie istorie a Bisericii, obiectiva nu apologetica, stie ce spun...
Evlavia fata de Domnul duce la mantuire.
Evlavia fata de personaje din istoria apologetica a Bisericii duce la afirmatii caraghioase.

Last edited by Barsaumas; 09.03.2015 at 16:59:19.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 17:13:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
"Deci este om ca ceilalti oameni, nu persoana omeneasca".
Afirmatia de sus e antologica, e buna de banc.
Acum ma pregateam sa scriu despre asta, vad ca ai scris tu inainte. Unii au nevoie nu de teologie, ci de repetarea claselor 1-4 la scoala.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 17:21:44
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
Conceptia s-a facut fara pacat, fara samanta umana. Corect. Dar, a trecut prin toate stadiile.
Samanta umana poate fi si gametul feminin nu numai cel masculin ...
Reply With Quote
Vechi 09.03.2015, 17:26:48
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de EzioAuditore Vezi mesajul
Samanta umana poate fi si gametul feminin nu numai cel masculin ...
Ai dreptate. Eu ma exprimam in modul acela vechi, al cartilor ortodoxe apologetice de epoca.
Reply With Quote
Răspunde