![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mulțumesc, însă, pentru intenția de a mă ajuta. Poate îi voi da curs, într-o zi... Dar numai dacă voi hotărî să devin cărturar competent. Deocamdată mă mulțumesc cu ce-mi șoptește inima și îmi întărește monahul de la Rohia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Explicatia mai detaliata despre harul interior si exterior este la Sfantul Serafim de Sarov, de acolo am luat-o si eu: http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm Nu e vorba de o clasificare a harului, pentru ca harul e acelasi, doar de felul in care il primim noi. Harul interior este harul pe care il primim prin Botez si Mirungere, in rest exista harul poate actiona din exterior, de exemplu la cei ce afla adevarul si se convertesc la ortodoxie. De aceea se si numesc "cei alesi", sunt alesi de har, in sensul ca harul ii lumineaza mai intai sa afle adevarul, daca s-au facut vrednici de a primi aceasta luminare. E o invatatura evidenta, pentru ca har exista si inainte de Cincizecime, chiar in Crez spunem de Duhul Sfant care a grait prin prooroci. Citat:
E si firesc sa fie asa, Sfanta Fecioara L-a primit chiar pe Dumnezeu-Fiul, e mai mult decat Botezul, Mirungerea si Impartasania. Si ortodocsii la Sfanta Impartasanie primesc Trupul si Sangele Domnului. Ortodoxia spune ca abia dupa acceptarea de catre Fecioara Maria sa il primeasca pe Mantuitor a pogorat harul peste ea. La fel cum si crestinii la inceput credeau si apoi se botezau. |
|
|||
|
|||
![]()
Si tu, consideri ca te-ai facut vrednic de luminare si poti fi numit "ales" ?
|
|
||||
|
||||
![]()
doar Dumnezeu poate da un asemenea verdict .Ma poti contrazice?
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu, nu. Poate Catalin.... Hai sa asteptam raspunsul lui.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cu scuzele de rigoare, că intervin neinvitat și pentru că nu i-am cerut permisiunea, o să răspund eu în locul lui Cătălin: da, Cătălin este un ales al Domnului, fiind om creștin. Iar acest lucru nu e spre mândrie, spre fală ci spre lauda lui Dumnezeu și spre o viață creștinească. E o responsabilitate și o șansă unică.
Uneori ni se pare că evreii din vechime nu au fost aleșii lui Dumnezeu, ori că s-au trufit cu aceasta, considerîndu-se împăunați cu pană la pălărie ca unii ce erau "aleșii". Între semnificația lumească de "ales" și cea creștină e o diferență foarte mare. Evreii din vechime au fost aleși ca să ducă o sarcină măreață la îndeplinire: mântuirea neamului omenesc, prin Mesia care avea să apară între ei. Au fost aleși, adică Domnul le-a încredințat lor această teribilă sarcină. A avut pesemne încredere în ei... Dar cât s-au răzvrătit... Moise știe cel mai bine, dintre oameni. Mai știu, desigur și profeții lor. Asemenea, putem spune cu adevărat că un creștin este ales, ales de Dumnezeu. Este scos, adică, din tirania morții, i se dă un ogor să-l lucreze, este sluga/robul lui Dumnezeu, face lucruri bineplăcute Domnului, Îl poartă pe Hristos în lume, între semeni. În acest sens, al unei lucrări bineplăcute Domnului, cred că orice creștin este un ales. Ca urmare și Cătălin este un ales. Să îl ajute Dumnezeu să se învrednicească de frumoasa și incredibila lui sarcină pe care, asemenea oricărui alt creștin, i-a dăruit-o Hristos! Cum o va face, însă, asta e taina vieții lui. Eu îi doresc să o ducă cu bine la capăt și îmi pare rău că, deocamdată, nu am reușit să îl sprijin în vreun fel, din pricina neputințelor și beteșugurilor mele sufletești. Domnul fie cu noi, cu toți! P.S. Când spun ales, nu spun deja mântuit. Ci doar adus în starea slujirii. Last edited by cezar_ioan; 30.04.2013 at 00:21:20. |
|
|||
|
|||
![]()
Chiar că este nepotrivită intervenția dumitale, domnule Cezar. Din mai multe puncte de vedere; în primul rând, pentru că este nepotrivit ca să vorbești dumneata în numele lui Cătălin; în al doilea rând, pentru că este nepotrivit să vorbești off-topic, mai ales în condițiile în care ți-ai exprimat deja dezinteresul pentru tema threadului; în al treilea rând, pentru că dai apă la moară unei noi strâmbe marca MihaiG, tot off-topic (și tot cu intenția de a deranja persoana lui Cătălin, nu topicul, nu postările, nu ideile, ci neapărat persoana) și ca de obicei făcută tot cu dorință de discordie și cu dorința de a abate discuția de la tema ei pe coclauri, știind că Cătălin de obicei dă curs off-topicurilor pentru că așa este el și se simte obligat să răspundă la orice chiar și dacă "invitațiile" sunt niște strâmbe.
Sper totuși că va fi rezonabil Cătălin de data aceasta și că nu va începe să joace "tenis cu peretele" cu userul MG. Știm toți care am jucat tenis cu peretele cum este: invariabil îți vine mingea înapoi oricât de bine ai plasa-o. |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Decebal, de data asta chiar vă arătați... inocent.
Numai un inocent poate răstălmăci cuvintele în modul în care tocmai ați făcut-o. Ce nu vă vine să credeți? Că nu mă ocup cu hrănirea vechilor discordii? Că eu îl consider pe orice creștin un ales? (am arătat clar în ce sens) Păi uitasem de discordii, habar nu mai aveam (dar bine că v-ați făcut datoria și mi-ați reamintit, că doar asta vă e profesia și pasiunea) că Mihai.G s-a tot contrat cu Cătălin. Și dacă s-au certat, ce? Măcar în Săptămâna Mare s-or mai împăca nițel, ca tot creștinul. Iar despre Cătălin am scris exact ce cred despre orice creștin. Cu atât mai mult am ținut s-o fac, pentru că îi datorez niște scuze lui Cătălin, mă rog, așa îmi șoptește mie inima, omul arătîndu-se constant prietenos și cumpătat în ultimele luni față de mine, față de alții. Pe când eu l-am mai necăjit pe ici, pe colo... Căutați, așadar, prin cutia cu vechituri și poate dă Domnul să găsiți ochiul ăla care le vedea pe toate bune. Chiar dacă, între timp, s-o fi gălbejit și scorojit, din pricina naftalinei inocenței... În concluzie, măcar acum în Marea Marți, renunțați la condiția de inocent ... Last edited by cezar_ioan; 30.04.2013 at 10:41:46. |
|
|||
|
|||
![]()
Decebal, ti-am spus si data trecuta ca exagerezi cu privire la ordinea asta scrupuloasa. E deranjant doar daca se vorbeste de vreme, ce mai faci si altele pe topic. Pana acum numai pe tine te-am vazut atat de deranjat ca se vorbeste ceva offtopic, pana la urma e un forum, nu are nicio importanta. Mai ales ca niciun topic nu contine doar mesaje din acel subiect.
In cazul de fata problema cu cei alesi are legatura si cu subiectul topicului, chiar tu ai pus intrebarea despre har. In primele secole a aparut o erezie numita pelagianista, care spunea ca harul nu este neaparat necesar pentru mantuire si ca omul se poate mantui prin faptele sale, harul fiind doar un ajutor in plus. Semi-pelagianismul spune ca omul poate capata har prin faptele sale, fara sa fie la inceput harul primit prin Botez si Mirungere. Invatatura crestina spune ca harul este cel care pune inceputul mantuirii si nu faptele, harul primit la Botez si Mirungere. Fer. Augustin a scris impotriva acestei erezii (pelagianismul fiind mai raspandit in vest si avand o viata mai lunga acolo), dar a cazut in cealalta extrema, predestinarea. Harul trece astfel peste vointa omului, firea umana este total cazuta si nu mai poate face fapte bune. Astfel a inteles Fer. Augustin pasajele cu "cei alesi". O analiza mai ampla despre raportul din natura si har in vest: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ura-68963.html Cum se vede are legatura si cu subiectul de la acest topic. Cei alesi sunt crestinii (cei in dreapta credinta), iar cei chemati sunt toti oamenii. "Multi chemati, putini alesi". Unii considera ca cei chemati sunt crestinii, cei caldicei, iar cei alesi sunt cei ce sunt si practicanti, cei fierbinti. Harul care ii lumineaza pe cei ce afla adevarul si vin in Biserica se mai numeste si har chemator. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA | Laura19 | Stiri, actualitati, anunturi | 51 | 21.08.2012 16:03:50 |
Adormirea Maicii Domnului | dan73 | Generalitati | 3 | 05.07.2012 16:22:32 |
Adormirea Maicii Domnului | partenie | Diverse Sarbatori | 20 | 15.08.2009 21:19:08 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
adormirea maicii domnului | Pupi | Generalitati | 1 | 12.08.2008 13:13:16 |
|