Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.09.2012, 23:04:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

- Cum putem dobandi Duhul Sfant?
- Daca vreti sa dobanditi Duhul Sfant, va spun, si acesta e lucrul cel mai important in viata duhovniceasca: sa stii sa te smeresti cu adevarat. Eu i-am spus o smerita smerenie. Cu cat te smeresti mai mult, cu atat esti mai mult harazit. Dar atentie! Niciodata omul nu stie ca el este smerit. Daca spui ca esti smerit, te-ai marginit, ai ramas numai la o intelegere rationala a lucrurilor. ...
Nu faptele noastre ne mantuiesc, ci ele ne fac vrednice de harul lui Dumnezeu, care este altceva. Deci din educatia pe care si-o face mireanul si calugarul sa nu lipseasca smerenia. Sa nu aiba o parere de sine. Sa se vada ca el este sub toata faptura, sa lupte cu pacostea aceasta de parere de sine, cu mandria asta nenorocita, care a dat atat de lucru cerului - mandria dracilor.
Deci cum sa nu ma smeresc, cand stiu ca nu ma mantuiesc din cauza ca nu primesc harul lui Dumnezeu, pentru ca sunt mandru? Vedeti foarte multi oameni de buna credinta s-au pocait de pacatele facute, dar nu au scapat poate de mandrie...

Daca suporti cu drag invinuirile, vorbele de rau ale altora este simptomul unui inceput de viata smerita. Daca suporti crucea cu drag, nu silit, e simptomul unei autentice smerenii, deci este Duhul Sfant in tine.

(par. Arsenie Papacioc)
Vechi 12.09.2012, 21:16:22
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Mărgăritare Duhovnicești

Orice lacrimă ce-ți va fi dăruită de recunoștința săracului, va străluci pentru tine dincolo de mormânt.
Orice lacrimă pe care săracul o va vărsa silit de răceala și asuprirea inimii tale față de el, va cădea pe sufletul tău ca o picătură de foc înaintea scaunului lui Dumnezeu.
Caută mila lui Dumnezeu prin milostenie către săraci!
Spunem către săraci: „Îți va da Dumnezeu!”. Dar tu procedezi fără judecată, dacă te porți astfel cu fratele tău care se află în nenorocire. Dumnezeu ți-l trimite pe sărac la tine, iar tu îl trimiți înapoi la Dumnezeu? Dumnezeu îi va da, negreșit; dar vorba e să-i dai tu negreșit. El va da săracilor, dar o să-ți dea El ție Mila Sa?, căci tu ai infinit mai mare nevoie decât săracul de milostenia ta.
Dumnezeu nu părăsește pe nimeni, dar tu trimiți de la tine pe sărac - te-ai abătut de la cinstea pe care ți-a dat-o Dumnezeu și ai depărtat darul Lui de la tine.
Iubește-i pe săraci, pentru că prin ei o să afli și tu mila lui Dumnezeu pentru tine.
Îndestulează-i pe săraci.
Ei îți vor face milostiv pe Judecătorul.(Sfântul Nil Sinaitul)
Împarte bunătățile pământești altora, dacă vrei să guști bunătățile cerești.
Când ni se dă prilejul să arătăm milă față de alții, însemnează că s-a revărsat mila lui Dumnezeu peste noi.
Oare nu este cea mai mare milă din partea lui Dumnezeu că nouă tuturor ne este îngăduit să răscumpărăm păcatele noastre prin milostenie?
Apa are însușirea să spele noroiul de pe trup, iar milostenia să nimicească murdăriile sufletești. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
„<<Veniți de moșteniți Împărăția lui Dumnezeu>>, va spune Domnul celor milostivi” - nu pentru că n-ați greșit, ci pentru că prin milosteniile voastre v-ați curățit păcatele.
Leacul milosteniei nu e de mică importanță, îl poți pune la toate rănile.
Balsamul pe care-l vărsăm pe inima plină de răni a aproapelui, o întărește și pe a noastră.
Cu prețul ieftin al binefacerii oamenilor, noi ne putem dobândi neprețuita…
Vechi 16.09.2012, 20:26:31
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit „Smerenia nu se dobândește prin râncezeala coamei sau prin haina neîngrijită”

„Altceva este vorbirea smerită, altceva smerenia și altceva smerita cugetare.”

Smerenia nu se dobândește prin încovoierea grumazului, prin râncezeala coamei sau prin haina neîngrijită, ci ea vine din inimă zdrobită și stă în duh de smerenie, după David: „Duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu le va urgisi” (Ps. 50, 19).
Altceva este vorbirea smerită, altceva smerenia și altceva smerita cugetare. Vorbirea smerită și smerenia le dobândesc toți nevoitorii prin toată neplăcuta pătimire și prin ostenelile din afară ale virtuții; căci ele sunt îndreptate numai spre lucrarea și spre nevoința trupească. De aceea, aflându-se sufletul în starea smereniei, când vine ispita, se tulbură. Dar smerita cugetare, fiind un lucru dumnezeiesc și înalt vine numai în cei ce au trecut de mijloc, prin sălășluirea Mângâietorului, adică în cei ce au sporit prin toată smerenia pe calea atotaspră a virtuții.

(Cuviosul Nichita Stithatul, Cele 300 de capete despre făptuire, în Filocalia VI, Editura Humanitas, București, 2009, p. 255)
Vechi 17.09.2012, 21:41:24
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Catastrofa sufletului

„Împodobirea trupului este o catastrofă a sufletului, iar îngrijirea lui după frica lui Dumnezeu este bună.”

„Somnul pe săturate este o tulburare a trupului, iar privegherea cu măsură este mântuirea inimii. Somnul îndelungat îngroașă inima, iar privegherea cu măsură o subțiază. Dar mai bun este dormitul în tăcere și întru cunoaștere decât privegherea întru deșertăciune. Plânsul fără tulburare alungă toate relele. Nejignirea conștiinței aproapelui naște smerita cugetare. Slava de la oameni naște pe încetul mândria. Iubirea lărgirii alungă cunoașterea, iar înfrânarea pântecelui smerește patimile. Pofta mâncărilor plăcute le trezește pe acestea cu ușurință. Împodobirea trupului este o catastrofă a sufletului, iar îngrijirea lui după frica lui Dumnezeu este bună.”

(Isaia Pustnicul, Douăzeci și nouă de cuvinte, Filocalia XII, traducere din grecește, introducere și note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, București, 2009, p. 117-118)
Vechi 18.09.2012, 23:15:08
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Pr. Alexander Men - Înțelesurile rugăciunii Sfântului Efrem Sirul

Când privești fețele oamenilor care urcă și ți se pare respingător să te uiți la fețele lor, înseamnă că toți porii sufletului tău sunt înfundați și că sentimentul iubirii este într-o stare embrionară.
În fiecare zi din Postul Mare, cu excepția sâmbetelor și duminicilor, se spune rugăciunea „Doamne și Stăpânul vieții mele”. Conform tradiției, această rugăciune a fost scrisă în Siria în secolul al IV-lea de un ascet numit Mar Afrem, sau cum îl cunoaștem noi, Sfântul Efrem Sirul. El a fost călugăr, poet și teolog, unul dintre cei mai eminenți fii ai Bisericii Siriene, și a intrat în literatura lumii ca un scriitor remarcabil.
Cuvintele acestei rugăciuni (…) sună astfel, traduse din siriacă:
„Doamne si Stăpânul vieții mele,
Duhul trândãviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert
nu mi-l da mie!
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei,
dăruiește-mi mie, slugii Tale!
Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele
și să nu osândesc pe fratele meu,
cã binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.”
„Doamne și Stăpânul vieții mele” înseamnă: Împăratul vieții mele, care mi-ai dat viață, care ești centrul și punctul focal al vieții mele, nu-mi da duhul trândăviei, lenei, care este după un vechi adagiu, mama tuturor viciilor. Lenea pare la început ca un lucru inocent, dar naște multe lucruri întunecate și negre.
Duhul grijii de multe este tradus și prin deznădejde, risipire, în alte limbi. Creștinismul este o doctrină a bucuriei. Sfântul Serafim de Sarov, un mare sfânt al secolului 19 spunea: „Nu avem cum să fim deznădăjduiți, căci Hristos ne-a mântuit pe toți”.
„Iubirea de stăpânire” înseamnă ambiție, iubire de autoritate. Toți o avem, să nu credeți că un cult al personalității există doar în politică: poate fi de asemenea prezent în familie sau în comunitățile mici. Oricine are în el semințele aspirației să sfărâme voința celorlalți, să o asfixieze sau să o supună.
“Grăirea în deșert”, adică degeaba: dau exemplu pe copii. Ei au dretul să pălăvrăgească, dar numai până la vârsta de 15 sau 16 ani. Când copilul pălăvrăgește, el învață să comunice și își practică limbajul său. Dar când acești copii au deja 20 de ani sau mai bătrâni de 40, acest lucru înseamnă că nu au milă de viețile lor. Să ne gândim – și să fim cinstiți cu noi înșine – cât de mult mai avem de trăit? Nu prea mult. De aceea, repet, trebuie să valorizăm viața și să iubim darul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit, amintindu-ne că vom intra în eternitate numai cu ce avem în inima noastră. Grăirea în deșert și batjocoritoare este înfricoșătoare, căci înseamnă uciderea timpului.
Mai departe, această rugăciune spune “duhul curăției”… Castitatea este puritatea relațiilor omului cu lumea și cu oamenii, plinătatea sufletului, comportamentul fără dualitate și fără patimi care pun stăpânire asupra ta.
„Gândul smerit”. Aceasta înseamnă înțelepciunea unui om sănătos. Smerenia, în acest context înseamnă cunoașterea locului unde stai în fața eternității. Nu vă umflați ca broasca din fabula lui Krylov, căci veți exploda. Nu este nevoie să exagerăm, și fiecare ar trebui să-și știe valoarea sa. Înțelepciunea smereniei este nicidecum coborârea dincolo de demnitate, ci sănătate a sufletului. Să vă dau un exemplu. Când cineva începe să-și imagineze că este ceea ce nu-i, mai are câțiva pași până la megalomanie. Megalomania este o stare de mândrie patologică. O persoană anunță că este președintele Consiliului de Miniștri sau Napoleon, și este imediat pus într-un spital psihiatric. Altul nu spune acest lucru, pentru care pricină nu este în spital, dar în sufletul său crede că e superior tuturor.
„Răbdare și dragoste”. Ce este răbdarea? Voi spune pe scurt, ca să vă amintiți. Răbdarea este nu starea de animal de povară, care tolereză totul. Nu este umilirea, nicidecum. Nu este un compromis cu diavolul, sub nicio formă. Răbdarea este abilitatea de a atinge un anumit scop, când întâlnim obstacole pe cale. Răbdarea este abilitatea de a menține un spirit de bucurie când există exces de durere. Răbdarea este o victorie și o biruință. Răbdarea este o formă de curaj. Aceasta este adevărata răbdare.
În fine, iubirea este cea mai mare fericire a omului; este abilitatea sufletelor noastre să se deschidă, imanent (așa cum spun filosofii), să se deschidă spre altă persoană. Când cobori cu scara rulantă în metrou, atunci te testezi pe tine dacă ești capabil să iubești sau nu. Când privești fețele oamenilor care urcă și ți se pare respingător să te uiți la fețele lor, înseamnă că toți porii sufletului tău sunt înfundați și că sentimentul iubirii este într-o stare embrionară.
Însă puterea harului lui Hristos este în stare să reclădească o persoană într-un asemena mod, încât să vadă oamenii într-o cu totul altă manieră; așa încât prima lui reacție să fie bunăvoința; așa încât să vadă imediat frumusețea în femei și bărbați deopotrivă, într-o manieră inspirată, chiar și când nimeni nu o observă; așa încât cand vede o față suferindă să simtă compasiune; așa încât să fie deschis. O asemenea persoană este întotdeauna fericită, pentru că e unită cu oamenii și trăiește în iubire.
La sfârșitul rugăciunii, se spune: „Așa Doamne, Împărate, dăruiște-mi să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu”. Înțelegeți aceasta. Cel mai mare medicament împotriva condamnării celorlalți este abilitatea de a te critica pe tine însuți. Noi suntem foarte atenți – aș spune cu strictețe și sofisticați psihologic – când privim la păcatele vecinilor noștri sau la păcatele altora. Aici noi arătăm cea mai mare cunoaștere și toate legile morale în subtilitățile lor. Aici acționăm ca judecători stricți, deși nu avem niciun drept să facem aceasta, de vreme ce suntem vinovați de aceleași lucruri pe care le condamnăm la alții.
O să mă întrebați: acest lucru este o liniștire și un compromis cu răul? Fără îndoială. Noi trebuie să spunem răului pe nume. Dar trebuie să avem compasiune pentru persoanele care cad în păcat.
Aceasta este esența acestei rugăciuni citită zilnic cu metanii în timpul Postului Mare.

(Din conferința „Marele Post” susținută pe 1 aprilie 1989).

Sursa: http://www.pravmir.com
Vechi 20.09.2012, 20:55:03
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit „Când sufletul e beat de bucuria nădejdii, trupul nu mai simte necazurile”

„Când silești trupul neputincios la fapte peste puterea lui, aduni în sufletul tău întuneric peste întuneric.”

„Tihna și nelucrarea înseamnă pieirea sufletului și ele pot să vatăme mai mult decât dracii. Când silești trupul neputincios la fapte peste puterea lui, aduni în sufletul tău întuneric peste întuneric și-i pricinuiești mai degrabă tulburare. Iar trupul viguros de-l predai tihnei și nelucrării desăvârșește toată răutatea în sufletul ce locuiește în el și, chiar de dorește cineva mult binele, după puțin timp scoate din sine și gândul binelui pe care-l avea. Când sufletul e beat de bucuria nădejdii lui și de veselia pentru Dumnezeu, trupul nu mai simte necazurile, chiar de e slab. Căci, deși poartă o povară îndoită, nu slăbește, ci se bucură împreună cu sufletul de desfătarea lui, căci sufletul conlucrează cu el, chiar dacă e slab. Aceasta i se întâmplă când sufletul intră la bucuria Duhului.”

(Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, în Filocalia X, traducere din grecește, introducere și note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, București, 2008, p. 336)
Vechi 25.09.2012, 18:51:37
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit „De nu ești făcător de pace, fii măcar neiubitor de tulburare”

„De nu izbutești să închizi gura celui ce bârfește pe prietenul tău, păzește-te măcar să nu te faci părtaș în aceasta cu el.”
„De nu te liniștești cu inima, liniștește-te măcar cu limba. Și, dacă nu poți pune rânduială în gânduri, pune rânduială măcar în simțuri. Și, de nu ești singur în cugetul tău, fii singur măcar cu trupul tău. Și, de nu poți lucra cu trupul tău, întristează-te măcar în cugetul tău. Și, de nu poți sta la priveghere, priveghează măcar șezând pe patul tău sau chiar întins pe el. Și, de nu poți posti două zile, postește măcar până seara, Și, de nu poți până seara, păzește-te măcar să nu te saturi. De nu ești curat în inimta ta, fii curat măcar în trupul tău. De nu plângi în inima ta, îmbracă-ți în jale măcar fața ta. De nu poți milui, vorbește măcar ca un păcătos. De nu ești făcător de pace, fii măcar neiubitor de tulburare. De nu te poți strădui, fă-te măcar în cuget netrândav. De nu ești biruitor (asupra păcatelor), măcar să nu te mândrești față de cei vinovați. De nu izbutești să închizi gura celui ce bârfește pe prietenul tău, păzește-te măcar să nu te faci părtaș în aceasta cu el.
Cunoaște că, de iese din tine foc și acesta arde pe alții, sufletele arse în focul tău le va cere Dumnezeu din mâinile tale. Și, chiar dacă nu arunci tu însuți focul, dar consimți cu cel ce-l aruncă și găsești plăcere în aceasta, vei fi părtaș lui la judecată. De iubești blândețea, rămâi în pace. Și, de te vei învrednici de pace, te vei bucura în toată vremea. Caută înțelepciunea, și nu aurul. Îmbracă-te în smerenie și nu în mătase. Caută să dobândești pacea, și nu împărăția.”

(Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, în Filocalia X, traducere din grecește, introducere și note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, București, 2008, p. 273-274)
Vechi 30.09.2012, 23:07:35
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Sf.Siluan:Cum să păstrezi pacea sufletească în mijlocul smintelilor zilelor noastre

Domnul ne iubește, și deci putem de nimica să ne temem, afară de păcat, căci din pricina păcatului se pierde harul, iar fără harul lui Dumnezeu vrăjmașul vântură sufletul ca pe o frunză uscată sau ca fumul.
Toți voiesc să aibă pace, dar nu știu cum să o dobândească. Paisie cel Mare s-a mâniat, și a rugat pe Domnul să-1 izbăvească de mânie. Domnul i S-a arătat și I i-a zis: „Paisie, de voiești a nu te mânia, atuncea nimica să dorești, pre nimenea să urăști și să osândești, și nu te vei mânia”. Așa și tot omul, dacă își va tăia voia înaintea lui Dumnezeu și oamenilor, totdeauna va fi cu pace în suflet; dară cel ce iubește a face voia sa, niciodată va afla pacea. Sufletul ce s-a dăruit voii lui Dumnezeu ușor poartă toată durerea și toată boala, căci și în boală el se roagă și vede pre Dumnezeu: „Doamne, Tu vezi boala mea; Tu știi cât sunt eu de păcătos și de neputincios, ajută mie să rabd și să mulțumesc bunătății Tale”. Și Domnul ușurează boala, și sufletul simte ajutorul lui Dumnezeu, și este vesel înaintea lui Dumnezeu și mulțumitor.
Dacă te ajunge vreo nesosință, tu să gândești: „Domnul îmi vede inima, și dacă îi este bineplăcut, bine îmi va fi și mie, și celorlalți”, și așa sufletul tău pururea va fi în pace. Dar dacă cineva va cârti: „Asta nu-i așa, aia nu-i bine”, niciodată nu va fi pace în suflet, măcar de ar și posti și mult s-ar ruga.
Apostolii erau întreg dăruiți voii lui Dumnezeu; așa se păstrează pacea. Tot așa și toți marii oameni sfinți au răbdat toate scârbele, încredințându-se voii lui Dumnezeu.
Domnul ne iubește, și deci putem de nimica să ne temem, afară de păcat, căci din pricina păcatului se pierde harul, iar fără harul lui Dumnezeu vrăjmașul vântură sufletul ca pe o frunză uscată sau ca fumul.
Trebuie neclintit să ne amintim că vrăjmașii înșiși au căzut din mândrie, și că pe noi tot mereu încearcă să ne mâne pe aceeași cale, și pe mulți i-au înșelat. Dară Domnul au zis: „învățați de la Mine blândețea și smerenia, și veți afla odihnă sufletelor voastre”.
„O, Milostiv Doamne, dăruiește nouă pacea Ta, precum ai dat pacea Sfinților Apostoli: «Pacea Mea dau vouă».
Doamne, dă și nouă a ne îndulci de pacea Ta. Sfinții Apostoli au primit pacea Ta, și asupra întregii lumi o au revărsat, și mântuind norodul, nu-și pierdeau pacea, și întru dânșii ea nu se împuțina”.
Slavă Domnului și milosârdiei Sale, căci El mult ne iubește și ne dă pacea Sa și harul Sfântului Duh.
Cum să păstrezi pacea sufletească în mijlocul smintelilor zilelor noastre?
Judecând după Scriptură și după moravurile oamenilor de astăzi, noi trăim vremile de pe urmă, și totuși trebuie păstrată pacea sufletească, fără de care nu ne putem mântui, precum zicea marele rugător al pământului rusesc, Cuviosul Serafim. Câtă vreme trăia Cuviosul Serafim, pentru rugăciunile sale Domnul păzea Rusia; iar după dânsul s-a înălțat un alt stâlp ce ajungea de la pământ până la cer - Părintele Ioan din Kronstadt. Ne vom opri asupra lui: el este de-al vremilor noastre, și l-am văzut rugându-se, pe când pe ceilalți nu i-am văzut.
Ne amintim cum după Liturghie, când i-au adus calul și trăsura și el se așeza în ea, norodul 1-a împresurat, cerându-i binecuvântarea; și într-o astfel de învălmășeală sufletul îi era neîntrerupt în Dumnezeu, și într-o astfel de gloată el nu se risipea și nu își pierdea pacea sufletească. Cum ajungea el la aceasta? - iată întrebarea noastră.
Ajungea la aceasta și nu se risipea pentru că iubea norodul și nu înceta a se ruga pentru el Domnului:
„Doamne, dăruiește pacea Ta lumii Tale”.
„Doamne, dăruiește robilor Tăi Duhul Tău cel Sfânt, ca El să le încălzească inimile cu dragostea Ta, și să-i povățuiască întru tot adevărul și binele”.
„Doamne, voiesc ca pacea Ta să fie întru tot norodul Tău, pre carele Tu ai iubit până în sfârșit, și ai dat pre Fiul Tău cel Unul-Născut, spre a mântui lumea”.
„Doamne, dăruiește lor harul Tău, ca în pace și în iubire să Te cunoască și să Te iubească, și să zică asemenea Apostolilor pre Tabor: Bine este nouă, Doamne, a fi cu Tine”.
Astfel, neîncetat rugându-se pentru norod, el își păstra pacea sufletească; noi însă o pierdem, pentru că nu avem în noi dragoste către norod. Sfinții Apostoli, și toți Sfinții, doreau norodului mântuirea, și petrecând în mijlocul oamenilor, înflăcărat se rugau pentru ei. Duhul Sfânt le dădea puterea a iubi norodul; și noi, de nu ne vom iubi fratele, nu vom putea avea pacea.
Să cugete fieștecare la acestea.

(Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul, traducerea Ierom, Rafail Noica, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2009, pp. 335-337)
Vechi 12.10.2012, 21:30:18
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Nicolae Steinhardt: 29 de moduri de a-L mărturisi pe Dumnezeu în viața de zi cu zi

Suntem neîncetat îmbiați cu posibilitatea de a ne recunoaște și vădi ucenici feluriți și neabătuți ai lui Iisus Hristos. Oricui îi este oricând dat – nu numai în momente eroice – a-L mărturisi. Și poate că această mărturisire, zi de zi, în împrejurări modeste și mărunte, nu-i deloc mai ușoară decât cea eroică de care nu toți avem parte. Numărul drumurilor prin care Îi putem vădim dragostea, încrederea și devotamentul nostru este infinit.

1. Îl slăvim pe Hristos mai întâi săvârșind cele menționate de El însuși: dând să mănânce flămânzilor, dând de băut însetaților, primind pe cei străini, îmbrăcând pe cei goi, cercetând pe bolnavi și mergând să-i vedem pe cei ferecați în temniță.
2. Tot astfel crezând neîndoielnic că El este Calea, Adevărul și Viața.
3. Postind, rugându-ne, priveghind, făcând milostenii, înfrânându-ne;
4. Dar și iertând pe greșiții noștri, alungând de la noi ținerea de minte a răului ce ni s-a făcut, iubind pe aproapele nostru (și nu numai iubindu-l, ci îngăduindu-i a fi așa cum este, nepretinzându-i să fie aidoma nouă), binecuvântându-ne (ori, de ne vine peste poate, măcar neblestemându-ne) vrășmașii;
5. Dovedindu-ne blânzi și smeriți cu inima, făcători de pace, nearțăgoși, neînfumurați, păstrători de cuget curat;
6. Făptuind binele în taină, mâniindu-ne doar pe foarte scurtă vreme, nu mai târziu de apusul soarelui, oricând gata a ierta și a ne domoli, neîngrijorându-ne în exces de cele ale lumii și ale trupului. Făcându-ne muți și surzi când suntem zădărâți, neînvoindu-ne facilei ispite de a mustra și dojeni când simțim că avem dreptate, nejudecând pe nimeni (anevoioasă, dar meritorie virtute);
7. Netemându-ne, alungând frica, socotind-o ca pe un păcat de moarte, ca pe năpasta lumii, îndrăznind, mereu dând dovadă de bărbăție, de ostășie;
8. Adăpostind pe călători, ajutând pe cei slabi, primind cu bucurie pe slujitorii Domnului, necerând (cu fățarnică nepărtinire și vicleană înțelepciune) semne și minuni, neispitindu-L pe Domnul cu cereri nesăbuite, ridicole sau neobrăzate;
9. Nefiind formaliști, bucheri și pierduți în mărunțișuri, nepunând litera deasupra legii. Ci privind lucrurile, de fiecare dată, cu spirit larg și tolerant, izbutind a ieși din noi înșine, a ne vedea, judeca și aprecia din afară, așa cum ne-ar surprinde privirea rece și neprevenită a unui terț;
10. Neacceptând a fi robi patimilor (spre a ne face de basm și de batjocoră demonilor), dar nici textelor;
11. Nelăsând bogăția (ori arghirofilia, care poate locui și în cel neavut) să ne stăpânească, nepunându-ne toată încrederea în cele vremelnice, făcându-ne din legea relativității, principiul incertitudinii și doctrina instabilității celor lumești întreitul temei al unui reflex instinctiv când vor să ne subjuge cu strălucirea lor;
12. Nepizmuind, neațintindu-ne ochii asupra semenilor noștri, asupra greșelilor și inevitabilelor cusururi omenești, ci mai vârtos asupra alor noastre;
13. Neluând numele lui Dumnezeu în deșert, rodindu-ne talentul ori talanții, ori fracțiunea de talant;
14. Neîngăduind ca strâmtoarea, prigoana, grijile veacului, înșelăciunea avuției și poftele să înăbușe rodirea Cuvântului în noi;
15. Lăsând nevinovăția copilăriei să ne roureze sufletul și să ne vindece de uscata respectabilitate, întocmai ca Zaheu care, om în toată firea, nu s-a rușinat să se cațere în pom ca să-L vadă mai bine pe Iisus;
16. Veghind, păstrându-ne treji, dar nepunând mare preț pe tăria noastră, știind că duhul e osârduitor, dar trupul neputincios, iar noi oricând capabili de slăbiciune, de cădere (n-a grăit Fericitul Filip Nerri: ține-mă Doamne de urechi că altminteri Te vând ca Iuda?)
17. Fiind modești, recunoscători, iubindu-L pe Domnul din toată inima, din tot cugetul, din tot sufletul și toată virtutea noastră;
18. Ferindu-ne de șovăială și impunându-ne a fi statornici în hotărâri;
19. Fiind înțelepți ca șerpii, nu numai blânzi ca porumbeii;
20. Crezând neclintit în Cuvântul lui Iisus, păzindu-l, mâncând și bând la vremea potrivită preacuratul trup și scump sângele Domnului, dându-ne bine seama: cât de fericiți suntem că ne învrednicim de aceasta, că niciodată n-a vorbit un om cum vorbește Hristos, că ne putem numi prieteni ai Săi;
21. Grăind vorbe bune ori săvârșind gesturi de compasiune față de semenii noștri, de simpli oameni, în ocaziile cele mai întâmplătoare și mai mărunte, nesfiindu-ne a fi politicoși, a schița un zâmbet binevoitor până și unui străin, spre exemplu insului care, după ce fără de voie ne-a lovit cu cotul, își cere scuze;
22. Descoperindu-ne capul când salutăm, răspunzând negrăbiți când ni se pune o întrebare, când ne cere cineva să-i arătăm drumul – lucruri mici, profane, de nu și triviale! Dar din categoria celor care prisosesc stricta dreptate și, în consecință, plăcute lui Hristos;
23. Și-L mai slăvim pe Domnul poftind la cină pe cei desconsiderați, nu numai cei sărmani, ci în general cei care nu se bucură de atenția și cinstirea semenilor; cei uitați sau părăsiți – acestora să le dovedim gentilețe, cuviință, solicitudine;
24. Oprindu-ne de la păcate, devenind adevărați creștini, orice am fi fost înainte de trezire, cu oricare urâte păcate ne-am fi murdărit;
25. Scriind, pictând ori compunând (cei care pot) capodopere. Toate au fost și sunt create numai în starea harului sfinților (Sf. Iustin: „Toate câte filosofii și legislatorii le-au gândit și le-au spus frumos, le-au elaborat grație părții de Logos aflătoare în ei.”)
26. Sărutând pe cei leproși: orice ins izolat, prigonit, ocărât pe nedrept, de care căpătuiții, rostuiții, chivernisiții, slugarnicii se feresc și se tem, e un lepros vrednic de a fi sărutat;
27. Refuzând a ne zgâi la cel în suferință și descumpănire, rugându-ne așa cum știm, chiar dacă nu cunoaștem la perfecție tipicul rugăciunilor (și poate nici Tatăl nostru, ca în povestirea cu cei trei sihaștri de pe insulă care nu-l știau, dar umblau pe mare);
28. Neprecupețindu-ne vremea, zăbovind ca samarineanul cel milostiv pentru a veni în ajutorul păgubiților, accidentaților, nenorociților;
29. Aducându-ne mereu aminte că în orice semen al nostru sălășluiește suflarea lui Dumnezeu, adică o fărâmă de spirit divin și purtându-ne cu el ca atare.
Să nu se îngrijoreze nimeni. Enumerarea de mai sus e strict exemplificatorie. Suntem neîncetat îmbiați cu posibilitatea de a ne recunoaște și vădi ucenici feluriți și neabătuți ai lui Iisus Hristos. Oricui îi este oricând dat – nu numai în momente eroice – a-L mărturisi. Și poate că această mărturisire, zi de zi, în împrejurări modeste și mărunte, nu-i deloc mai ușoară decât cea eroică de care nu toți avem parte. Numărul drumurilor prin care Îi putem vădim dragostea, încrederea și devotamentul nostru este infinit.
Toți Îl slăvim pe Hristos numai pe măsura darului, puterii și priceperii noastre, potrivit stilului nostru, ar zice Blaga.

Adaptare după Nicolae Steihardt, cap. Felurimi din cartea „Dăruind vei dobândi” (Maria Burlă)
Vechi 19.10.2012, 20:30:42
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Ce este nepătimirea?

„Toate faptele duhovnicești sunt fără suflet dacă nu au pe Duhul Sfânt.”

„Străin lucru și minunat este nepătimirea, pentru că poate face pe unul care a biruit patimile prin deprindere imitator al lui Dumnezeu, pe cât e cu putință omului. Căci pătimind cel nepătimitor și fiind războit de draci și de oameni răi, se află ca și când altul ar pătimi, cum erau sfinții apostoli și mucenici. Când e slăvit el nu se înalță, și când e ocărât nu se mâhnește. Căci el socotește că cele plăcute sunt dar și pogorământ al lui Dumnezeu, de care nu e vrednic, iar cele grele îi sunt spre cercare; și că cele dintâi se dau aici după har și mângâiere, iar celelalte spre smerita cugetare și spre buna nădejde în veacul viitor. Și e ca un nesimțitor ce are multă simțire a durerilor, prin darul deosebirii. Fiindcă nepătimirea nu este o singură virtute, ci un nume pentru toate virtuțile. Căci precum omul nu e un singur mădular, ci pe om îl arată multele mădulare ale trupului, și nici ele singure, ci împreună cu sufletul, așa și nepătimirea este împreunarea (sinteza) multor virtuți. Iar în loc de suflet el are pe Duhul Sfânt. Pentru că toate faptele duhovnicești pomenite sunt fără suflet dacă nu au pe Duhul Sfânt, de la care și-a luat și numirea cel ce se numește duhovnicesc. Căci de nu va lepăda sufletul patimile, nu va veni Duhul Sfânt în el. Iar fără Duhul Sfânt, această virtute cuprinzătoare nu se numește nepătimire. Ci chiar dacă ar fi, poate, cineva astfel, el se află mai degrabă întru nesimțire.”

(Petru Damaschin, Învățături duhovnicești, în Filocalia V, Editura Humanitas, București, 2001, p. 222)
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32
Caut niste raspunsuri NeInocentiu Secte si culte 108 18.04.2011 13:43:12