Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.07.2012, 20:15:06
ovidiu b.
Guest

Implicit

Adormirea Maicii Domnului, pictură din Biserica de la Drăgănescu:

Last edited by ovidiu b.; 01.08.2012 at 16:14:43.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2012, 20:26:39
ovidiu b.
Guest

Implicit

Maica Domnului cu pruncul Iisus Hristos îmbrăcat în haine de zeghe:

Din viața părintelui Arsenie Boca cel care a pictat icoana:

Fara sa mai aiba voie sa slujeasca in altar, a devenit pribeag la București, fiind tot timpul ținut în marginalitate. Cu cele două licențe ale sale, in Belle Arte și Teologie, n-a fost admis decât ca muncitor pictor bisericesc, pana la pensionarea cea a avut loc în 1968. In tot acest timp, a fost permanent supravegheat de Securitate. Cu toate acestea, Parintele daruieste imaginilor pe care le zugraveste pe peretii bisericilor forta predicilor pe care le tinea inainte. Reuseste chiar sa pacaleasca sistemul: intr-una din icoanele pictate pe peretii Bisericii Sfantul Elefterie din Bucuresti, reprezentand-o pe Maica Domnului impreuna cu pruncul Iisus Hristos, pruncul este imbracat in haine de puscarie. O scena ce spune atat de multe, scapand din fericire vigilentei celor ce il supravegheau. Pictand aceasta imagine, Parintele Arsenie le spune de fapt tuturor celor ce o privesc ca Iisus Hristos, imbracat in haine de zeghe, este asemenea celor care mureau in puscarii, in numele lui. Iisus este acolo, cu ei, in celule!

Last edited by ovidiu b.; 01.08.2012 at 16:15:57.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 14:43:34
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, după terminarea Sf Liturghii călugării se așează în fața altarului îndreptați către icoana Maicii Domnului cântându-i așa:

Stăpână, Împărăteasă, primește rugăciunile nevrednicilor robilor tăi și ne izbăvește pe noi din toată nevoia și necazul. O, Presfântă și de Dumnezeu Născătoare, ajută-ne nouă și drept-credincioșilor creștini și ne izbăvește pe noi. Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, păzește-ne pe noi sub Sfânt Acoperământul tău.
Se canta si prin tara, dar nu asa cum spui, cu fata catre Maica Domnului...

O alta rugaciune (sper sa nu fie dublu post):

O, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare! Cu frica, cu credinta si cu dragoste cazand inaintea sfintei tale icoane, te rugam: Nu intoarce fata ta de la noi, cei ce ne cucerim tie, Maica milostiva, roaga pe Fiul tau si Domnul Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, sa daruiasca pace tarii noastre. Sfanta Sa Biserica sa o pazeasca neclintita de necredinta, de eresuri si de dezbinare, caci nu avem alt ajutor, nici alta nadejde afara de tine, Nascatoare de Dumnezeu.

Tu esti Ajutatoarea si Aparatoarea cea atotputernica a neamului crestinesc. Izbaveste pe cei care se roaga tie de caderea in pacat, de asuprirea oamenilor rai, de toata nevoia si ispita, de tot necazul si de moartea cea naprasnica. Daruieste-ne noua duhul smereniei, inima infranta, curatia cugetelor, ca laudand cu multumire maretia ta sa ne invrednicim toti de Imparatia Cerurilor si acolo impreuna cu toti Sfintii sa preamarim Preacinstitul si de mare cuviinta Nume al Tatalui si al Fiului, si al Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin!
Vechi 01.08.2012, 15:11:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Se canta si prin tara, dar nu asa cum spui, cu fata catre Maica Domnului...
Eu acum o săptămână am întâlnit prima dată la Mănăstirea Brâncoveanu acest frumos obicei. Am rămas împresionat cum toți călugării după terminarea Sf Liturghii ieșeau din stranele lor și ușor îndreptați spre Icoana Maicii Domnului de pe catapetesmă, cântau această frumoasă cântare. Erau parcă niște îngeri...
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 15:23:40
ovidiu b.
Guest

Implicit

..............

Last edited by ovidiu b.; 14.11.2015 at 11:17:30.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 16:03:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Învierea Domnului

ps: iertare pentru off topic.

Last edited by ovidiu b.; 01.08.2012 at 16:13:47.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2012, 13:47:40
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
La Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus...care aveți ocazia să treceți pe la mănăstire, să mergeți și la muzeu. În muzeu este Epitaful Adormirii Maicii Domnului pictat de Pr. Arsenie Boca, unicat aș spune eu. Aici am găsit o copie...însă în realitate este cu totul deosebită pictura, e vie parcă, te pătrunde și lucrează în sufletul tău...încercați și gustați cei care aveți posibilitate:

Superb... O poti face mai mare?
Vechi 03.08.2012, 00:16:27
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
Eu acum o săptămână am întâlnit prima dată la Mănăstirea Brâncoveanu acest frumos obicei. Am rămas împresionat cum toți călugării după terminarea Sf Liturghii ieșeau din stranele lor și ușor îndreptați spre Icoana Maicii Domnului de pe catapetesmă, cântau această frumoasă cântare. Erau parcă niște îngeri...
Si la noi se canta aceasta cantare la terminarea tuturor slujbelor. Apoi se mai canta si "Aparatoare Doamna", si inca o cantare am mai auzit de curand, nu stiu exact cum se intituleaza, dar seamana cu celebra "Ave Maria" :
"Nascatoare de Dumnezeu,.. bucura-te, Domnul este cu Tine, binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau"

http://www.youtube.com/watch?v=HupwBX8Kx4I

Last edited by fallen; 03.08.2012 at 00:19:37.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 02:20:45
ioan cezar
Guest

Implicit

Uite si aici: http://www.ortodoxia.md/articole-pre...re-de-dumnezeu

Poti gasi unele completari si pe pagina 1 a acestui topic, din initiativa lui GeoNektarios, pe atunci...

Last edited by ioan cezar; 03.08.2012 at 02:23:51.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 08:16:53
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Uite si aici: http://www.ortodoxia.md/articole-pre...re-de-dumnezeu

Poti gasi unele completari si pe pagina 1 a acestui topic, din initiativa lui GeoNektarios, pe atunci...
Multam! Foarte frumos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni care au miscat sufletul nostru claudiu-marius Rugaciuni 208 18.02.2019 20:00:38
Bunavestire a Preasfintei,Stapanei noastre de Dumnezeu Născătoarei ... dorinastoica14 Diverse Sarbatori 18 25.03.2018 04:20:35
Ce se intampla cu sufletul nostru ? anisoara Generalitati 108 14.05.2011 16:57:10
Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu alecsandru Rugaciuni 20 06.02.2010 18:42:59
Maria Nascatoare de Dumnezeu danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 28 29.08.2008 12:39:39