Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 18:01:37
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Logica matematica asa confirma.

Dvs. cred ca vreti sa aratati ca iudeii si crestinii au coordonate diferite , ceea ce este corect.

Iudeul are zilele lui, crestinul are zilele lui.

Deci, Constantin cel Mare decreaza ziua de Dumineca, a 7-a in calendarul roman, ca zi de odihna. In timpul lui ce calendar era in vigoare? Mai era in vigoare calendarul evreiesc? Dupa cate stiu eu statul evreiesc nu mai exista.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:14:07
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

reiau : Geneza 2,2 in ebraica suna asa: " vaikal elohim baiom hashevii melakto asher asah vaishbot baiom hashevii mikol-melakto asher asah".
Nu inteleg nimica, dar nu vad cuvantul "sabat", si nici "bara", care inseamna a crea, a face ceva sa existe.

Discutia noastra era despre ce a creat Dumnezeu. Or, dvs. mi-ati spus ca gasesc in Geneza 2,2 referire la crearea sabatului !!
Eu am scris ce mi-a zis un evreu ca scrie in originalul ebraic, si nu vad nici cuvantul "sabat", nici "bara" = a crea.

"iom hashevii' inseamna , literal, " ziua nr. 7". Ea nu poarta inca numele de sabat. Acest cuvant, sabat, apare abia la Moise, in Geneza 20.
De ce deviati discutia in alte directii ?

Versiunile samariteana si siriaca ale LXX nu sunt LXX !
LXX este traducerea VT in greaca veche Koine, nu in samarineana si nu in siriaca. Oricum, cred ca aceste "versiuni" nu existau PE VREMEA LUI HRISTOS , sau daca existau nu aveau relevanta nici pentru evrei, nici pentru Hristos, nici pentru crestini.
De acord ?[/quote]

Am rectificat o fraza incompleta, pentru a nu se interpreta aiurea: nu cred ca versiunile samarineana si siriaca ale LXX existau pe vremea lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:21:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Deci, Constantin cel Mare decreaza ziua de Dumineca, a 7-a in calendarul roman, ca zi de odihna. In timpul lui ce calendar era in vigoare? Mai era in vigoare calendarul evreiesc? Dupa cate stiu eu statul evreiesc nu mai exista.
Statul evreiesc nu a mai existat de la anul 70 si pana in 1948.

Dar chestiunea calendarului legata de puterea de stat e periculoasa de abordat in discutiile cu non-ortodocsii, mai ales cu cei din ramurile neo-protestante, fiindca pentru dansii statul este, in general, un organism al abuzului anti-religios.
(si pentru mine , la fel ! :D )

De exemplu, membrii anumitor ramuri neoprotestante refuza serviciul militar, refuza sa atinga macar o arma (asa cum nu atingeau evreii mortaciunile...), si considera ca statul e inamicul lor atunci cand le solicita anumite obligatii precum serviciul militar.

Interesant este ca istoria crestinismului cunoaste martiri din randurile militarilor roamni, care au fost martirizati nu pentru ca au vrut sa renunte la serviciul militar, ci pentru ca au refuzat sa aduca jertfe zeitatilor pagane.
In plus, tot istoria crestinismului mai consemneaza ca, datorita militarilor romani crestini, viteza de raspandire a crestinismului a fost una foarte mare.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:28:14
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Logica matematica asa confirma.

Dvs. cred ca vreti sa aratati ca iudeii si crestinii au coordonate diferite , ceea ce este corect.

Iudeul are zilele lui, crestinul are zilele lui.
Nu la faptul ca au coordonate diferite vroiam sa ajung, ci la faptul ca atunci cand Dumineca a fost decretata zi de odihna, ea reprezanta si a 7-a zi in calendarul roman, deci respecta si conditia din Facere, dar si ziua intai dupa calendarul evreiesc, ziua Invierii Domnului. Avea dubla valenta. Cine si cand a modificat ziua a 7-a facand-o ziua intai in calendarul roman? Tot Constantin sau altcineva?
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:42:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu la faptul ca au coordonate diferite vroiam sa ajung, ci la faptul ca atunci cand Dumineca a fost decretata zi de odihna, ea reprezanta si a 7-a zi in calendarul roman, deci respecta si conditia din Facere, dar si ziua intai dupa calendarul evreiesc, ziua Invierii Domnului. Avea dubla valenta. Cine si cand a modificat ziua a 7-a facand-o ziua intai in calendarul roman? Tot Constantin sau altcineva?
Daca ne luam dupa Biblie, cred ca au modificat-o crestinii: Marcu 16; Luca 24; Fapte 20.

NT s-a scris inainte de Constantin (parerea mea).
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:59:09
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul

Nu știam că la romani sâmbăta era ziua a 6-a, de fapt știam că săptămâna la romani (cel puțin în perioada Republicii) avea 8 zile, importante fiind de fapt calendele lunii. Anyway, cât trăiește omul învață. Vă mulțumesc.

Știam. Și mai știam că în majoritatea limbilor lumii sâmbăta -ca și în română- provine din "sabat" (și nu din ziua lui Saturn). De asemenea denumirea de "Ziua Soarelui" pentru duminică s-a păstrat în multe limbi europene. Cred că și asta spune ceva...
Saptamana de 8 zile e o absurditate lingvistica. Cuvantul "saptamana" inseamna prin el insusi 7 (SAPTE).

Ca sa puncteze mai precis trecerea unei luni calendaristice, anumite zile din luna aveau denumiri specifice, care insa nu erau nume prprii (substantive), ci numerale . Ele nu erau puse in relatie cu perioada numita saptamana. Astfel avem calendele, nonele si idele.

Calende = prima zi a fiecarei luni.
None = ziua a 7-a in lunile martie, mai, iulie și octombrie si a 5-a in lunile celelalte. Se numeau none fiindca erau a noua zi inainte de ide.
Ide = zilele de 15 când nonele erau pe 7 si de 13 când nonele erau pe 5.

Iar Republica pe vremea lui Hristos, cum zic americanii, era history. Adica se terminase de mult.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:02:49
Senior Member

Implicit

Citat:
Î

Sunteți liber să țineți ce zi doriți, sensibilitatea mea e lezată doar când caută cineva să-mi spună că duminică e ziua a șaptea ori că e poruncită de Hristos. Am încercat să aflu și n-am reușit până acum, poate mă ajutați dvs.: de ce musulmanii țin vinerea ca zi de odihnă?
Musulmanii tin vinerea pentru ca sambata era luata de iudei iar duminica de crestini.

Nu m-am documentat inca ce zi tin buddhistii, shintoistii si hinduistii. Sau daca tin vreo zi.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:06:57
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca ne luam dupa Biblie, cred ca au modificat-o crestinii: Marcu 16; Luca 24; Fapte 20.

NT s-a scris inainte de Constantin (parerea mea).
Am inteles ce doriti sa spuneti. Corect, nu contest aceasta. Vroiam sa inteleg un fapt istoric: decretarea zilei de odihna ca fiind Dumineca. Inainte de a se decreta zi de odihna, Dumineca era a 7-a zi in calendarul iulian, adica roman. In momentul cand s-a dat decretul acesta el cuprindea si schimbarea de ordine a zilei? Adica din a 7-a zi a devenit 1-a? Sau a ramas in continuare tot ziua a 7-a ca numar? Daca da, cine si cand a facut ca Dumineca sa fie ziua 1-a. Repet, in calendarul iulian.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:15:26
Senior Member

Implicit

Citat:

Despre asta e vorba! Mergem cu presupusul în cazul unei ”porunci duminicale” a lui Hristos.
Nu stiu ce zic ortodocsii in acest punct, dar din cate vad eu Hristos nu prea a intrat in detalii cu poruncile.

El nu prea porunceste. Unii penticostali vorbesc de libertatea cea noua in Hristos. Chiar suna bine ideea.
Daca ma gandesc, Hristos nu a mai impus in detaliu coordonatele credintei crestine, asa cum facuse Dumnezeu in VT. Fata de iudei, crestinii au avut lasate mult mai multe libertati in privinta a ce si cum sa celebreze.

Imi spunea un preot ortodox, candva, ca nu trebuie sa privesc Biblia ca pe un regulament de orgazare si functionare a Bisericii, cu paragrafe si articole ca regulamentele militare sau industriale.
"OK, i-am zis, eu incerc s-o privesc ca pe o alcatuire logica , structurata la fel ca si restul lumii , avand niste constante universale, niste ecuatii de baza, niste axiome, niste elemente cuantificabile si exprimabile inteligibil."
Atunci mi-a zis sa nu incerc sa suprapun Biblia cursului Berkeley.
Mi-a fost ciuda ! De unde stia un preot de cursul Berkeley ??
Si mi-am propus sa abordez aceasta carte cu instrumente de necontestat, care nu pot da nastere la chitibusuri filosofice, retorice, oratorice, etc.
De aceea, ma vedeti tratand lucrurile inginereste.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:22:04
Senior Member

Implicit

Citat:
Am inteles ce doriti sa spuneti. Corect, nu contest aceasta. Vroiam sa inteleg un fapt istoric: decretarea zilei de odihna ca fiind Dumineca. Inainte de a se decreta zi de odihna, Dumineca era a 7-a zi in calendarul iulian, adica roman. In momentul cand s-a dat decretul acesta el cuprindea si schimbarea de ordine a zilei? Adica din a 7-a zi a devenit 1-a? Sau a ramas in continuare tot ziua a 7-a ca numar? Daca da, cine si cand a facut ca Dumineca sa fie ziua 1-a. Repet, in calendarul iulian.
Din punct de vedere civil , al statului roman, duminica era ziua a 7-a din sapatamana.
Din punct de vedere crestin, ea e numita "ziua cea dintai a saptamanii". Dar daca analizam sistemul de referinta, vedem ca ea este la capatul a 6 zile lucratoare. Unii o pun la capatul de la inceput al celorlalte 6 zile, altii o pun la capatul de la sfarsit.

Daca legam de un capat al unei sfori albe, lunga de 6 metri, un metru de sfoara rosie, obtinem 7 metri de sfoara. Indiferent de care capat legam acel 1 metru rosu, tot 7 metri obtinem, si acel metru rosu se vede rosu din orice capat am privi sau am tine sfoara.

Crestinii au zis ca metrul ala rosu sa se numeasca duminica.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11