Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.05.2008, 19:40:24
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
În prealabil postat de mariann
Citat:
Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar la ce se refera? Doar se aminteste de cei ramasi in viata.
In pilda se spune ca bogatul si Lazar au murit. In ce stare se aflau ei dupa moartea din aceasta pilda: in stare trupeasca sau in stare sufleteasca?
In nici un caz trupeasca, doar se vorbeste despre doua stari existentiale diferite. daca o luam adliteram cu faci tu , ce sa inteleg prin sanul lui Avraam? Este asa de mare?
Atunci de ce aveau suferinte trupesti si parti trupesti? "Parinte Avrame, fie-ti mila de mine, si trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba"(Luca 16:24). Se spune in pilda ca aveau degete si limba. "Sanul lui Avram" este o figura de stil. Dar "degetul" este deget iar "limba" este limba.

Sunt de acord ca pilda nu trebuie citita literar. Ea are un niste mesaje foarte clare:
1. dupa ce omul moare, nu se mai poate face nimic (nu inteleg rostul pomenilor si parastaselor)(Luca 16:25-26)
2. cei care nu cred in Scriptura ("Moise si Proorocii") "nu vor crede nici chiar daca ar invia mortii"(Luca 16:31). Mare adevar. Multi oameni alearga si cred tot felul de minuni si totusi nu se schimba nimic in caracterul lor. Nu-l primesc pe Hristos in inima si viata lor ramane la fel ca inainte.

Pilda cu bogatul nemilostiv nu ne spune ce se intampla cu mortii ci ne spune ce sa facem, noi cei vii.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2008, 23:22:59
ancah
Guest

Implicit

mariann, as vrea sa te intreb, daca consideri ca oamenii se pot indumnezei cat sunt in viata? Si daca cel indumnezeit are o alta percepere, deplina a adevarului?
Reply With Quote
Vechi 20.05.2008, 23:31:09
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
mariann, as vrea sa te intreb, daca consideri ca oamenii se pot indumnezei cat sunt in viata? Si daca cel indumnezeit are o alta percepere, deplina a adevarului?
Nu stiu ce inseamna "indumnezeirea oamenilor". Stiu doar ca omul, cat este in viata, poate alege cum isi va petrece vesnicia.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2008, 23:53:17
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar la ce se refera? Doar se aminteste de cei ramasi in viata.
In pilda se spune ca bogatul si Lazar au murit. In ce stare se aflau ei dupa moartea din aceasta pilda: in stare trupeasca sau in stare sufleteasca?
In nici un caz trupeasca, doar se vorbeste despre doua stari existentiale diferite. daca o luam adliteram cu faci tu , ce sa inteleg prin sanul lui Avraam? Este asa de mare?
Atunci de ce aveau suferinte trupesti si parti trupesti? "Parinte Avrame, fie-ti mila de mine, si trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba"(Luca 16:24). Se spune in pilda ca aveau degete si limba. "Sanul lui Avram" este o figura de stil. Dar "degetul" este deget iar "limba" este limba.

Sunt de acord ca pilda nu trebuie citita literar. Ea are un niste mesaje foarte clare:
1. dupa ce omul moare, nu se mai poate face nimic (nu inteleg rostul pomenilor si parastaselor)(Luca 16:25-26)
2. cei care nu cred in Scriptura ("Moise si Proorocii") "nu vor crede nici chiar daca ar invia mortii"(Luca 16:31). Mare adevar. Multi oameni alearga si cred tot felul de minuni si totusi nu se schimba nimic in caracterul lor. Nu-l primesc pe Hristos in inima si viata lor ramane la fel ca inainte.

Pilda cu bogatul nemilostiv nu ne spune ce se intampla cu mortii ci ne spune ce sa facem, noi cei vii.
adica sa inteleg jumatate interpretam adliteram, jumatate alegoric. asta nu este interpretare in Duh.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 00:54:21
Banned

Implicit

Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:

adica sa inteleg jumatate interpretam adliteram, jumatate alegoric. asta nu este interpretare in Duh.
Ne inavata chiar Sfanta Scriptura ce este alegoric in aceasta pilda. Scriptura nu arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc."Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune"(Eclesiastul 9:10).

Mai stim si ca sufletul mortului nu are degete sau limba.

E chiar asa de greu de inteles ce trebuie sa intelegem din aceasta pilda?

Am auzit de multe ori expresia de "intelegere duhovniceasca". Am inteles ca, pentru unii, "intelegerea duhovniceasca" inseamna sa excluzi logica sau ratiunea bazata pe versete Biblice.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 00:56:51
Banned

Implicit

Citat:
Ne inavata chiar Sfanta Scriptura ce este alegoric in aceasta pilda. Scriptura nu arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc."Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune"(Eclesiastul 9:10).

Mai stim si ca sufletul mortului nu are degete sau limba.

E chiar asa de greu de inteles ce trebuie sa intelegem din aceasta pilda?

Am auzit de multe ori expresia de "intelegere duhovniceasca". Am inteles ca, pentru unii, "intelegerea duhovniceasca" inseamna sa excluzi logica sau ratiunea bazata pe versete Biblice.
Am facut o greseala de scriere. Am vrut sa spun ca "Scriptura ne arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc".
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 11:35:36
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Oameni buni,voi cei ce stati in brate cu Sf.Scriptura,spuneti-mi,va rog,unde scrie ceva in Biblie despre calugarie?
Se spune ca trebuie sa tii cont de cele zece porunci ca sa te mantuiesti.In cele zece porunci nu scrie absolut nimic de calugarie,si-atunci de ce renuntarea la aceasta se pedepseste atat de aspru dupa unele canoane,care pentru mine nu reprezinta decat simple opinii aduse la rangul de sfintenii.Biserica pedepseste mai aspru un calugar ce a parasit manastirea,decat orice alt pacatos pamantean,si mi se pare O MARE ABERATIE.Apleca din manastire nu constituie nici pe departe a de dezice de Dumnezeu,ci mai degraba un respect pentru acesta,in cazul in care nu mai poti sa te conformezi mediului de-acolo.
Dar problema aceasta a mai fost exprimata destul de des pe acest forum si va cunosc reactiile...subiective,de altfel.Deci nu ma intereseaza decat unde scrie despre calugarie in Biblie?
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 11:44:17
ancah
Guest

Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de ancah
Nu stiu ce inseamna "indumnezeirea oamenilor". Stiu doar ca omul, cat este in viata, poate alege cum isi va petrece vesnicia.
Pr. Dumitru Staniloae spune ca indumnezeirea omului "se face in doua mari etape: una, a inaintarii spre desavirsire, prin eforturi de purificare de patimi si de dobindire a virtutilor; si o alta, de viata mereu mai inaintata in unirea cu Dumnezeu, in care lucrarea omului este inlocuita cu lucrarea lui Dumnezeu, omul dand din partea sa mai mult receptivitatea, sau deschiderea pentru umplerea lui de tot mai multa viata dumnezeiasca".

http://www.plasticsusa.com/ortho/theosisjb.html
http://www.crestinortodox.ro/Sfintirea_si_indumnezeirea_omului-254-15131.html

Sf. Grigorie Palama spune astfel: " La indumnezeire, mintea noastra iese afara din sine si se uneste cu Dumnezeu, devenita astfel mai presus de minte".
Iata ca Sf. Grigorie de Palama ne da o buna descriere a ceea ce se intampla cu oamenii ajunsi la indumnezeire. Mintea acestora se uneste cu a lui Dumnezeu; de acum nu ei vorbesc, ci Duhul Sfant vorbeste prin ei. Aceste persoane, ajunse aidoma lui Dumnezeu, ortodocsii le numesc SFINTI. Intelepciunea lui Dumnezeu, transmisa acestora prin Duhul Sfant, se numeste Sfanta Traditie, iar ei se numesc Sfintii Parinti. Sfanta Traditie este lumina pe care Dumnezeu o arunca prin Duhul Sfant Sfintilor Parinti, pentru o corecta interpretare a Sfintei Scripturi, care, stiut este, ca nu poate fi interpretata oricum. Sfanta Scriptura a fost transmisa oamenilor sfinti ai lui Dumnezeu si tot oamenii sfinti sunt cei, in masura sa o interpreteze.

Stiu ca sunt persoane, care prin botez se considera pe sine sfinti, asa cum erau numiti in primele secole cei botezati. Sa nu uitam insa ca acele in vremuri oamenii erau plini de har, spre deosebire de cei din zilele noastre. Chiar daca prin botez se iarta pacatele, totusi nu e suficient botezul pentru a deveni Sfant, adica aidoma lui Dumnezeu. Acest lucru implica mult efort si renuntare de sine. De aceea de regula sfintii ortodocsi s-au format in manastiri.

Iata deci, mariann, foarte pe scurt, de ce putem sa credem cele scrise de Sfintii Parinti, fara sa gresim.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 12:00:05
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Deci nu se gasesc argumente referitoare la calugarie,in Sf.Scriptura!!!
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 12:08:24
ancah
Guest

Implicit

Nu vei gasi scris in biblie despre calugarie, intrucat a aparut abia mai tarziu, prin sec.III, mai intai ca asezari in mijlocul orasului, iar apoi in locuri mai retrase.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biblia AlexieOmulLuiDumnezeu Rugaciuni 0 19.09.2011 17:33:45
Traditia in perioada intertestamentala BenHur Despre Sfanta Scriptura 2 24.11.2010 13:23:49
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara pac_man_c Generalitati 5 28.12.2009 03:52:06
biblia The_Fallen Despre Biserica Ortodoxa in general 28 04.10.2009 12:47:18
Despre Traditia in Biserica ORTodoxa Contemporana tudor Despre Biserica Ortodoxa in general 28 07.01.2007 19:51:44