Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2013, 15:02:19
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Mulțumesc pentru răspuns, dar eu pe musiu B îl întrebam.
Musiu B, recte mandea, iti raspunde: pentru ca un Dumnezeu vesnic si nesfirsit in puteri poate creea ceva nesfirsit in complexitate.
Iar chestia cu odihna Domnului e evident alegorica: cum o sa aiba Dumnezeu, nu cutare creatura, fie ea Adam pre-cadere sau cutare arhanghel, nevoie de odihna?! Pasajul e in mod evident pus spre sustinerea zilei sabbathice.
In ziua de azi se stie mai mult (e adevarat, mai mult spre rau decit spre bine) decit pe vremea primilor scribi ai Bibliei. Deci trebuie sa tinem seama de asta.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 15:51:33
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

" Evident" pentru cei care ignoră talcuirile Sfinților Părinți.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 09:44:23
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
" Evident" pentru cei care ignoră talcuirile Sfinților Părinți.
poti fi mai explicit?
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 09:55:36
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
poti fi mai explicit?
Dau un citat din "Cartea facerii..." a lui Rose:
"Despre „sabbath-ul" odihnei lui Dumnezeu după creație, Sfântul Ioan
Gură de Aur scrie:
<Aici dumnezeiasca Scriptură spune că s-a odihnit Dumnezeu de lucrurile
Sale; în Evanghelii Hristos zice: Tatăl meu până acum lucrează, și Eu lucrez (Ioan 5, 17). Nu se pare, la auzul acestor cuvinte, că este contrazicere între cele spuse ? Să nu fie ! Nu este nici o contrazicere între cele scrise în dumnezeiasca Scriptură. Când Scriptura ne spune aici că Dumnezeu s-a odihnit de lucrurile Sale, ne învață că Dumnezeu în ziua a șaptea a sfârșit de creat și de adus totul de la neființă la ființă; când Hristos ne spune că Tatăl meu până acum lucrează și Eu lucrez, ne arată continua Lui purtare de grijă; numește lucrare menținerea celor care au fost făcute, dăruirea dăinuirii lor și ocârmuirea lor în toată vremea. Dacă n-ar fi așa, cum ar dăinui universul acesta - toate cele văzute și neamul omenesc - de nu ar fi mâna cea de sus, care le ocârmuiește și le rânduiește ?>"
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 10:45:55
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Dau un citat din "Cartea facerii..." a lui Rose:
"Despre „sabbath-ul" odihnei lui Dumnezeu după creație, Sfântul Ioan
Gură de Aur scrie:
<Aici dumnezeiasca Scriptură spune că s-a odihnit Dumnezeu de lucrurile
Sale; în Evanghelii Hristos zice: Tatăl meu până acum lucrează, și Eu lucrez (Ioan 5, 17). Nu se pare, la auzul acestor cuvinte, că este contrazicere între cele spuse ? Să nu fie ! Nu este nici o contrazicere între cele scrise în dumnezeiasca Scriptură. Când Scriptura ne spune aici că Dumnezeu s-a odihnit de lucrurile Sale, ne învață că Dumnezeu în ziua a șaptea a sfârșit de creat și de adus totul de la neființă la ființă; când Hristos ne spune că Tatăl meu până acum lucrează și Eu lucrez, ne arată continua Lui purtare de grijă; numește lucrare menținerea celor care au fost făcute, dăruirea dăinuirii lor și ocârmuirea lor în toată vremea. Dacă n-ar fi așa, cum ar dăinui universul acesta - toate cele văzute și neamul omenesc - de nu ar fi mâna cea de sus, care le ocârmuiește și le rânduiește ?>"
si ce sa inteleaga omul? Geneza ne spune ca in Ziua 6 Dumnezeu l-a facut pe om (barbat si femeie). Asta nu inseamna ca la sfarsitul zilei 6 Dumnezeu a sfarsit de creeat si de adus totul de la nefiinta la fiinta? Eu inteleg ca abia in ziua 7 Dumnezeu a pus legi vesnice (fizice, chimice, matematice) care guverneaza universul
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 11:45:53
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
si ce sa inteleaga omul? Geneza ne spune ca in Ziua 6 Dumnezeu l-a facut pe om (barbat si femeie). Asta nu inseamna ca la sfarsitul zilei 6 Dumnezeu a sfarsit de creeat si de adus totul de la nefiinta la fiinta? Eu inteleg ca abia in ziua 7 Dumnezeu a pus legi vesnice (fizice, chimice, matematice) care guverneaza universul
Excat; daca ne cantonam in interpretari depasite, ajungem sa nu mai intelegem nimic. Cum ii spunea unul din "oamenii aerului" lui Facius Cardan, intr-o intilnire: "Dumnezeu creeaza Universul in fiecare clipa; daca S-ar opri, totul ar dispare instantaneu".
Se pare ca primejdia de a pune patristica pe acelasi tron pe care pun protestantii scriptura este cit se poate de reala. Frate Dragos, to be sure: este vorba de un triptic al Mantuirii: Biblia, de o parte, Patristica de alta, si Biserica, cu Sfintul Sacrament, ca si centru armonizator. Fii sincer cu tine: daca nu ai simti si crede cum am exprimat, de ce te-ai indrepta spre/ai cauta spovada si cuminecarea spre mantuire? De ce nu ai sta acasa sa citesti? Ca sectantii apuseni doar scriptura, sau ca sectantii din rasarit, doar patristica.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 11:51:42
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
sau ca sectantii din rasarit, doar patristica.
Care-s ăia?
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 11:53:31
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Asa e, putem sa-i ardem cartile Sf. Ioan Gura de Aur, ca-s depasite. Noi suntem oameni destepti n-avem nevoie de intermediari, mai ales daca-s depasiti.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 11:54:56
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
Care-s ăia?
Rascolnicii, cel mai cunoscut exemplu.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 11:55:48
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Asa e, putem sa-i ardem cartile Sf. Ioan Gura de Aur, ca-s depasite. Noi suntem oameni destepti n-avem nevoie de intermediari, mai ales daca-s depasiti.
Nu exagera. Sfaturile spre mantuire din acele omilii si carti NU sunt depasite si NU vor fi vreodata. Cu cosmologia e buba.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credeti ca exista extraterestri? amatyyy Generalitati 41 14.12.2012 22:21:40
Extraterestri sau alte forme de viata Templier Knight Generalitati 22 08.12.2010 00:46:30
zeii-extraterestri?:( robertt Teologie si Stiinta 28 16.11.2010 16:02:14
Catolicii au inceput dialogul cu extraterestri Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 18 08.06.2008 23:25:17
Extraterestri? Basileus Generalitati 58 15.12.2006 20:41:23