Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.04.2010, 17:42:41
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Și apoi nu uita că sunt cel puțin două „ortodoxii”.
Una practicată de adevărați credincioși, oameni ai lui Dumnezeu care-L iubesc și-l ascultă pe Hristos.
Și alta de paradă pentru persoane care n-au nici în clin nici în mânecă cu a-L cunoaște pe Dumnezeu și poruncile Lui.
Banuiesc ca ai vrut sa spui credinciosi, fie ei: ortorodocsi, catolici, penticostali, adventisti, baptisti, evanghelisti, mormoni, martorii lui Iehova, lutherani, reformati, pocaiti...si nu ai limitat de fapt aceasta realitate numai la Ortodoxie!!!

Asta pentru ca tot aduci in discutie obiectivismul...
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 17:51:25
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Diferente mici?! La o adica mai conteaza cum sunt, sau cum sunt prezentate ca fiind...cand ele exista, si atat de multe?
Am spus că sunt diferențe mici dar am greșit, am vrut să spun că sunt puține. De exemplu între doctrina baptistă și cea penticostală diferențele sunt foarte puține

Așa cum, de exemplu între Biserica Ortodoxă și Biserica Ortodoxă pe Stil Vechi sunt mai puține diferente decât între BO și NP.

Citat:
In plus, diferentele sunt de fapt o marturie vie a contestarii sectelor/comunitatilor din care s-au tot desprins celelalte...deci eu nu vad in asta nicio comuniune, ci doar o "privire dispretuitoare" aruncata spre ceea ce s-a tot lasat in urma, ca fiind mereu corupt...si in consecinta acestea mi se par diferente mari si deloc de neglijat, sau minimalizat!
Modul în care puneți problema sugerează că în ortodoxie este o unitate de monolit. Nu este așa.
Desprinderea grupurilor de o biserică instituțională ste un fenomen general în creștinism. Și din biserica ortodoxă s-au desprins grupări care acum pretind că sunt adevărata ortodoxie.

Evit să dau exemple, le știți.

Last edited by penticostalulmantuit; 16.04.2010 at 17:54:36.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 17:56:07
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
nu e nici o diferenta. Si ei zic tot ca tine ca scot oameni din mana excrocilor...
Si totusi o diferenta trebuie sa fie...trebuie cautata.
Citat:
deci tu esti un biet om nefericit atras in plasa baptista, cand te-ai botezat de bunavoie? Ce urmeaza? Peste cativa ani treci la musulmani si ii vorbesti de rau pe ortodocsi in numele adevarului? Caci daca ai prins obiceiul acesta greu il mai poti lasa.
Si daca cineva ajunge sa se rataceasca, si simte acest lucru...mai bine sa ramana acolo, in ratacire...pentru ca daca s-ar intoarce ar fi bolnav, si oricum nu ar fi bine daca s-ar vindeca?

Eu zic ca nu putem noi judeca astfel de lucruri, si bine e pentru cei care simt ca trebuie sa se intoarca...sa o faca!!

Daca cineva a cazut in patima bauturii, trebuie sa ramana acolo...pentru ca daca a facut-o de buna voie, mai bine sa nu se mai ridice...intrucat mai mult ca sigur va mai deprinde o alta, asta e logica?

Citat:
"Pentru aceea, oricine ai fi, o, omule, care judeci, ești fără cuvânt de răspuns, căci, în ceea ce judeci pe altul, pe tine însuți te osândești, căci același lucruri faci și tu care judeci."
Si tu ai judecat-o pe Gabriella chiar putin mai sus...afirmand ca e pasibila de trecerea la islamism, si intreband-o ce mai urmeaza sa faca...dupa experienta trista pe care a avut-o!!!

Citat:
Daca ar fi atat de mare durerea ta ne-ai arata si noua ceva frumos in calea pe care ai gasit-o , poate ne atrage. Dar ai numai rele de zis. Si macar de-ar fi adevarate...
Si totusi ea asta simte, tocmai de asta a plecat de acolo, si nu de cat de frumos era...si in plus, daca maritatea celor spuse de ea...sunt adevarate?

Tu faci parte din alt cult, de unde stii ce a vazut ea acolo, ce a simtit, ce lupta a dus cu ea...si care au fost semnele date de Dumnezeu, in vederea intoarcerii ei?
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 17:57:18
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Banuiesc ca ai vrut sa spui credinciosi, fie ei: ortorodocsi, catolici, penticostali, adventisti, baptisti, evanghelisti, mormoni, martorii lui Iehova, lutherani, reformati, pocaiti...si nu ai limitat de fapt aceasta realitate numai la Ortodoxie!!!

Asta pentru ca tot aduci in discutie obiectivismul...
Nu, am vrut să spun ortodocși pentru că ortodoxia era tema discuției respective.

Că ceea ce am spus despre ortodoxie e valabil, și în celelalte biserici, e de asemena un adevăr.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:06:31
Grabriella Grabriella is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2009
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
Si totusi, acesta nu poate fi nici un motiv de mandrie...pentru ca nu credinta e cea care ii determina sa devina crestini model neaparat, ci mai mult teama de a fi sanctionati, si exclusi din comunitate...deci e mai mult o constrangere de ordin social, decat o decizie personala si sincera...sau o schimbare permanenta a vietii pentru Dumnezeu.

Acest lucru nu poate conduce decat la concluzia, de altfel conforma cu realitatea, si nu cu imaginea idealizata a fiecarei comunitati curatate/epurate de pacatosi...si in care ar ramane doar virtuosii ( pentru ca asta ar rezulta in urma acestor masuri), ca sectarii sunt si ei oameni, care mai virtuos, care mai pacatos, care mai puternic in credinta, care mai slab...dar nicidecum asa cum am mai citit unele marturii ale unor adventisti...si care intrebau siderati: Dar de ce mai pacatuiesc ortodocsii, daca au cunoscut Cuvantul lui Dumnezeu? De ce mai fac pacate?

De aici am dedus eu, ca daca pacatul li se pare ceva atat de strain, si de indepartat de tot ceea ce inseamna cultul lor, ei or fi de acum sfinti, si cum scot un cuvant, sau arata vreun pliant...interlocutorul devine ca un inger...forever!

Mi se pare ceva foarte urat acest lucru...si pana la urma nu inteleg, oare acesti indivzi care se tot detaseaza de restul pacatosilor...in baza a ce o fac, oare tot in baza trairii lor, si credintei net superioare celorlalti?
Acum ma intreb si eu, oare ei cand pacatuiesc( ca totusi si ei sunt oameni)...nu se simt pacatosi, ci tot mai sfinti decat ceilalti, pe care i-au renegat, sau dispretuit?
Majoritatea celor nou convertiti sunt plini de iubire fata de Dumnezeu si fata de 'frati', ei cred cu tarie ca au gasit 'adevarul' deoarece nu au un alt reper.Si tocmai de aici frica de a nu se face de rusine fata de Dumnezeu si fata de oameni si implicit, fata de pacat.
Divergenta apare dintre cei foarte legalisti si care vor sincer sa traiasca dupa Cuvantul Bibliei si cei mai indiferenti sau noua generatie care refuza perceptele mai riguroase.
Din start totul este o eroare!
Cel mai mare pacat este interpretarea total necrestina a insasi definitiei CREDINTEI.

Dupa definitia lor "Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad."

Pentru ei este un deziderat pe care trebuie sa si-l insuseasca, o porunca,o fomulare mentala, deci un obiectiv de atins.Deci :"crede si vei avea, sau vei vedea.. candva". Ei citesc si recitesc Sf. Scriptura ca pe o scrisoare( testament) de la Tatal Ceresc si traiesc in asteptarea aratarii celor 'nadajduite', adica promise in aceste Testamente.Dar pentru a primii acesta comoara promisa ei stiu ca trebuie sa respecte legile si poruncile scrise.
De aici apare toata stradania si concucerta intre ei si care mai de care 'dau navala' ca sa poata merita premiul.Este ca la cursa cu obstacole, doar cel ce castiga ia premiul.De aceea se raporteaza mereu si mereu la altii si fac totul spre a fi mai buni ca ceilalti, sau spre ai ajuta si pe ceilalti sa poata alerga,ii trag dupa ei, ii motiveaza, isi conving partenerii, parintii,copii, vecinii.Sunt intr-o continua cautare si ' evanghelizare' ca si o conditie esentiala a mantuirii.

Pe cand in Ep. dupa Evrei spune:
Cap. 11

1. Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

Deci pentru ortodocsi credinta inseamna 'INCREDINTAREA', ADEVERIREA ,DOVEDIREA celor nevazute. ADICA "REVELAREA " promisiunilor din Sfanta Scriptura, atat VechiuL cat si Noul Testament.
CE SPUI ?!?
Pai asta cu 'adeverirea' au tot incercat ideologii lor sa o dreaga, dar au dat-o in bara rau si atunci prefera sa nu aminteasca de 'profetiile' (micinoase) ale unora si altora. De aici apare si furia impotriva Sfintilor Parinti ale caror scrieri sunt la fel de vii si actuale ca la inceput, ca sa nu amintim de vietile lor cu totul exceptionale.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:07:55
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Si totusi ea asta simte, tocmai de asta a plecat de acolo, si nu de cat de frumos era...si in plus, daca maritatea celor spuse de ea...sunt adevarate?
Sunt mulți (nu foarte mulți) plecați din ortodoxie la NP. În general aceștia sunt NP care critică cel mai violent ortodoxia. Dacă i-ai auzi...
Doriana este destul de rezervată și echilibrată.

Experiența baptistă nu i s-a potrivit Gabriellei. A plecat pentru că nu i-a plăcut. A fost alegerea ei și o respectăm. L-a găsit pe Hristos în biserica ortodoxă. Ne bucurăm.

Dar să vorbești atăt de urât despre locul de unde ai plecat, măcar că se obișnuiește de mulți, e urât.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:14:29
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grabriella Vezi mesajul
Cel mai mare pacat este interpretarea total necrestina a insasi definitiei CREDINTEI.

Dupa definitia lor "Credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad."
Nu este definiția lor, nu este nici un păcat, este în întregime creștină. Este cuvânt cu cuvânt, definiția Bibliei. Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 11:1, traducerea Cornilescu.

Iar traducerea ortodocsă este similară în înțeles: Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:15:07
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Am spus că sunt diferențe mici dar am greșit, am vrut să spun că sunt puține. De exemplu între doctrina baptistă și cea penticostală diferențele sunt foarte puține

Așa cum, de exemplu între Biserica Ortodoxă și Biserica Ortodoxă pe Stil Vechi sunt mai puține diferente decât între BO și NP.

Modul în care puneți problema sugerează că în ortodoxie este o unitate de monolit. Nu este așa.
Desprinderea grupurilor de o biserică instituțională ste un fenomen general în creștinism. Și din biserica ortodoxă s-au desprins grupări care acum pretind că sunt adevărata ortodoxie.

Evit să dau exemple, le știți.
Nu am afirmat deloc asa ceva, insa...noi ortodocsii avem o anumita opinie despre cei care o iau pe alte cai, si nu ne luam cu ei pe dupa gat...eliminand diferentele, si axandu-ne pe ceea ce mai avem in comun, pentru ca totusi lucrurile stau cam altfel...cam asta am vrut sa spun.

Eu cred ca diferentele sunt extrem de mari in absolut fiecare cult crestin NP...si care nu sunt doar 10, nici 20 macar...ci chiar mii, mii de denominatiuni NP, si mii de diferente implicit...si ma indoiesc ca acestea ar fi aparut daca chiar ar exista respectarea principiului Sola Scriptura...

Noi avem notiunea de erezie, NP o au?...pot spune despre cei care au plecat putin mai incolo...ca sunt eretici, sau ce afirma ei...cu sinceritate, si obiectivitate despre cei care au duhul tremurator, sarbatoresc Pastele, in timp ce ceilalti...nu consuma carne de porc, tin Sabatul, si nu sarbatoresc Pastele, si nici Craciunul?

Va respectati, ati fi dispusi sa treceti la un alt cult, tot NP...de moment ce afirmati ca diferentele sunt mici, si ca sunteti cu totii NP?

De exemplu am vazut ca dumneavoastra sarbatoriti Pastele, va adunati in Saptamana Mare, cantati "Hristos a inviat!"....deci mai semanati cu cei din SUA, sau aveti doar acelasi nume..dar de fapt exista diferente de care ei nu stiu? Cum ar privi comunitatile din alte tari aceste diferente?...ca pe ceva imprumutat din Sfanta noastra Traditie, ca pe niste erezii...ca pe niste inselari?
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:23:44
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grabriella Vezi mesajul
Sunt intr-o continua cautare si ' evanghelizare' ca si o conditie esentiala a mantuirii.
Opinia mea este că aici cunoașteți clar care este adevărul cu privire la baptiști dar în mod intenționat induceți oamenii în eroare.

Dumneavoastră știți că, pentru NP credința este condiția esențială a mântuirii dar vorbiți așa doar ca să vă faceți plăcută BO.

Evanghelizarea nu are nimic de-a face cu condițiile mântuirii.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:29:41
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Nu am afirmat deloc asa ceva, insa...noi ortodocsii avem o anumita opinie
Andrusca, nu esti persoana potrivita pentru a fi purtatoarea de cuvant a ortodocsilor.

Citat:
Noi avem notiunea de erezie, NP o au?...
Erezie este acea invatatura care contravine celor crestine (adica, invataturilor lasate de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Definitie topcat Generalitati 9 28.09.2008 10:41:01
O definitie a singuratatii Ioan_Ciobota Generalitati 14 28.11.2007 09:03:32