![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Te rog deosebit sora ,spune-ne ce indreptar de spovedanie folositi sau cum ,ce folositi pt. a va cunoaste pacatele ca sa stiti ce marturisiti preotului ? Ce conditii v-a impus tinarul si inteleptul preot ca sa respectati pt. a va putea impartasi saptaminal sau la doua sau chiar la trei saptamini.
Eu nu vorbesc peiorativ nici din spirit de fronda nici ca sa ma ,,reliefez"eu ci doar din gustul amar lasat de faptul ca pt. a ajunge la intelepciune trebuie sa treaca f.f.mult timp.Cei mai multi dintre noi parasim aceasta lume fiind f. departe de intelepciune. Intelepciunea este floare rara si nici decum aurul de 18 K cu care toti emigrantii romani ,,potentati" se impodobesc cu prost gust. Eu nu vorbesc decit de ,,potentati",cei ce sufera atacuri de refulare gretoase si nu de romanii de buna credinta si certa educatie. Cei sapte ani de acasa nu-i inveti in nici o scoala ci doar la sinul mamei si in casa tatalui; intelepciunea ...daca ar fi asa lesnicioasa ar purta-o toti ,ca pe sosetele albe la orice pantaloni. |
|
|||
|
|||
![]()
Se spune ca spovedania nu e dependenta de Sf. Impartasanie; si Sf. Impartasanie nu e dependenta de spovedanie. Ce sa inteleg prin acest lucru?
Si la noi a venit un preot tanar si a introdus sistemul cu impartasanie saptamanala, dar oricat mi-o doresc, sunt convinsa ca nu sunt pregatita la fiecare Sf. Liturghie sa ma impartasesc (desi am primit dezlegare de la episcop), pentru ca nu vrea sa iau Sf. Impartasanie fara a primi in prealabil iertarea pacatelor, deci a fi restaurata. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nici eu nu as putea sa accept a ma impartasi in fiecare saptamana, poate ca este si din obisnuinta traditiei noastre Bisericesti caci, daca ai fi crescut cu aceasta indeletnicire nu ti s-ar fi parut nimic iesit din comun . Si atunci, pana unde se poate limita vrednicia sau nevrednicia noastra reala, multe ne sunt deprinse in mod psihologic, chiar si credinta intr-o oarecare masura.
Personal, am fost obisnuita intr-o severitate excesiva in ceea ce priveste ortodoxia, bazata mai mult pe mediul monahal care, m-au influientat foarte mult. De exemplu ; la 14 ani am tinut tot postul Craciunului si as fi riscat sa nu primesc Sf. Impartasanie, doar daca as fi mancat o bomboana incerta din punct de vedere alimentar, ca si compozitie.... Am avut numai duhovnici calugari, chiar si Episcopi cativa ani... Ca femeie tanara si casatorita, cred ca as admite o data pe an Sf. Impartasanie, si aceasta cu acordul duhovnicului, cu Spovedanie si cu cele necesare pregatirii acesteia. Dar, nici asa ...sa fii restrictionat zeci de ani de zile atata timp cat incerci sa-ti cureti greselile si chiar dovedesti o existenta moral-crestina in limita putintei fiecaruia.
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " Last edited by ory; 01.08.2009 at 19:38:02. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Desigur, D.zeu stie dinainte de nastere cine vom fi ,ce vom face ,ce si cum vom gindi si cit de mult il vom iubi.Si cu toate acestea a introdus ,o data in plus,taina marturisirii cu scop precis. In trairea ortodoxa nimic,dar nimic nu este la liberul arbitru al crestinului.Si cu toate acestea este arhicunoscut ca ortodoxia este ,,robia care te face liber". Aceasta afirmatie nu este un paradox ci o invitatie serioasa la lectura ! |
|
||||
|
||||
![]()
<< Mai există și o altă problemă : mulți se împărtășesc o dată pe an, alții de două ori pe an , alții de mai multe ori. Pe care dintre aceștia îi vom ferici ? Pe cei care se împărtășesc doar o dată, de mai puține, sau de mai multe ori ? Nici pe cei care se împărtășesc doar o dată, de puține sau de mai multe ori, ci pe cei care se apropie de Sfântul Potir, cu inimă curată și cu viața neîntinată. Aceștia să se împărtășească întotdeauna ! Ceilalți , fiind păcătoși și nepocăiți , să rămână departe de Preacuratele Taine, pentru că altfel, îl așteaptă judecata și osânda ! >>
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Frumos exprimat si cu dreapta socoteala. Banuiesc ca cei mai multi dintre frati nu acceseaza site-ul doar de dorul forumului. Spun aceasta tocmai pt. ca aici gasim articole ,galerie video,foto,etc interesante iar administratorul face eforturi reusite pt ca totul sa fie bine. Nu de mult a fost postat un articol al parintelui Calciu-Dumitreasa exact despre deasa sau mai rara impartasanie.Era o antiteza cu celebrul parintele Roman Braga,un erudit teolog roman americanizat (de multa vreme)care practica impartasania f. deasa si ... culmea ,chiar separata de taina spovedaniei. Parintele Calciu,desi americanizat si dinsul de multa vreme era adeptul unei impartasiri mai rare si cu f. mult ,,discernamint" Foarte bun articolul mai ales ca parintele Calciu argumenteaza si discuta indreptatirea si lipsurile fiecarei atitudini in parte el nefiind adeptul desei impartasanii. Il recomand tuturor celor care inca nu l-au citit dar mai ales tuturor celor cu inima buna ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim saptamanal | Daniel777 | Impartasania (Taina Euharistiei) | 433 | 23.05.2015 02:12:04 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|