Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.03.2007, 22:16:33
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Va multumesc tuturor ca m-ati ajutat sa pregatesc emisiunea, ca v-ati rugat pentru mine, sau ca ati uitat sa va rugati dar o s-o faceti altadata.

A fost bine, am zis un Paraclis al Maicii Domnului azi-dimineata si s-a simtit efectul. S-a discutat despre prezentarea istorica a notiunii de post (din antichitate pana azi). Apoi am insistat pe post ca traditie iudaica (Yom Kippour, doua zile de post pe saptamana, cateva citate cand se posteste mai mult: 3 zile - Ester, 7 zile - Samuel, 40 de zile - cei 40 de ani in desert ai poporului ales, Moise, Ilie si apoi cele 40 de zile de post ale Mantuitorului). Apoi s-a facut trecerea la situatia in crestinism si situatia in Ortodoxie. Am dat o scurta prezentare a perioadele de post cu semnificatiile lor, dupa care ne-am oprit la Postul Pastelui.

O lunga discutie s-a incins legata de semnificatia postului, in sensul de "de ce postim?", aici discutandu-se despre situatia paradisiaca, despre protoparinti, despre modelul Hristos, despre modul in care Dumnezeu si Hristos ne spun si ne arata cum sa postim, despre ce avem noi de facut ca sa mergem spre asemanarea cu Dumnezeu si cum postul este o forma de a avea foame, dar nu orice tip de foame, ci o foame de Dumnezeu. Apoi s-a trecut la explicatia lui "cum postim?", vorbind despre postul "alimentar" (cu restrictiile alimentare si nu numai) si postul "spiritual", in care s-au dezvoltat aspecte legate de pocainta, rugaciune si milostenie, precum si alte fatete ale postului cum ar fi cel cultural, cel legat de activitatile care ne ocupa mult timp si ne indeparteaza de scopul suprem - mantuirea. S-a vorbit despre "tristetea luminoasa" pe care o are crestinul ortodox care traieste postul si despre alte mici aspecte pe care le-am uitat. Imbatranesc!!!

Deci, dupa cum vedeti, am folosit multe din sfaturile voastre, pentru care va multumesc din suflet. Si va multumesc mai ales ca v-ati rugat sa ma inspire Dumnezeu ce sa spun.

Un post cu pace si o mai adanca traire a mortii fata de patimi si de ce ne tine legati de lume, ca sa inviem cu Hristos in bucuria si maretia Pastelui!

Elena
Felicitari ,sa ramai mereu asa frumoasa!...sufletul tau exprima multa tinerete..chiar asa e
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 00:15:41
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Elena,

Stii cumva ce tema legata de Ortodoxie se va aborda la urmatoare discutie radiofonica?

Mult succes in continuare, iti multumim ca ne implici si pe noi,... si asteptam teme noi!
Andrei
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 15:12:48
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Elena,

Stii cumva ce tema legata de Ortodoxie se va aborda la urmatoare discutie radiofonica?

Mult succes in continuare, iti multumim ca ne implici si pe noi,... si asteptam teme noi!
Andrei
Nu, Andrei, nu stiu. Ei decid daca te invita in functie de efectul pe care il are emisiunea. Se pare ca a fost bine la cea din noiembrie la care m-au chemat inainte de ziua dedicata BO. Slava Domnului! Au cerut-o auditorii si in decembrie sa mai fie data pe post, in afara de cele doua dati de transmisie normala. Deci daca ma mai cheama, o sa va spun ca sa aveti tema de lucru.

Dupa Pasti sunt invitata la masa la doamna care organizeaza emisiunile. Cum de obicei cand ne vedem vorbim ore in sir, pot sa ating atunci anumite aspecte care trebuie discutate pe post pentru a dezmorti constiintele. Asa ca daca aveti astfel de idei, nu ezitati sa-mi scrieti. Acum imi vine in minte un aspect despre care vorbeste Pr. Sofronie: ca asceza este vaporul pe care ne aflam si iubirea este tarmul la care ajungem. Adica a nu mai vedea ca Dumnezeu este numai iubire (cum cred catolicii mai ales dupa Vatican II, iar protestantii Il vad asa cum ar dori ei sa fie), ci de a-L vedea asa cum este, si Drept, dar si Mult-Iubitor. Ce ziceti? Ce alte idei aveti?

Multumesc ca ma ajutati la pregatirea temelor. E tare bine sa ai frati si surori!

Elena
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 15:28:40
omulet omulet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.02.2007
Locație: Belfast, UK
Implicit

Citat:
Pr. Sofronie: ca asceza este vaporul pe care ne aflam si iubirea este tarmul la care ajungem. Adica a nu mai vedea ca Dumnezeu este numai iubire (cum cred catolicii mai ales dupa Vatican II, iar protestantii Il vad asa cum ar dori ei sa fie), ci de a-L vedea asa cum este, si Drept, dar si Mult-Iubitor. Ce ziceti? Ce alte idei aveti?
Doamne ajuta Elena!

Eu cred ca Dumnezeu este Iubire! Si numai Iubire! Insa asta nu inseamna ca imi accepta toate prostiile sau hatarurile.

Iar despre catolici... nu e chiar asa, dar si ei sunt constienti ca asa pare de multe ori. Un citat al papei Benedict:

"Today in broad circles, even among believers, an image has prevailed of a Jesus who demands nothing, never scolds, who accepts everyone and everything, who no longer does anything but affirm us; the perfect opposite of the Church, to the extent that she still dares to make demands and regulations. ..."
Reply With Quote
Vechi 22.03.2007, 18:56:18
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci ce citat ai dat tu din papa Benoît XVI este ce incearca el sa arate si se tot zbate, dar cred ca o sa-l martirizeze majoritatea catolicilor. Deja vad ca aici catolicii sunt suparati ca a murit celalalt papa...fiindca ar fi acceptat, zic ei, preotia preotilor.
Iertare, in mesajul anterior vorbeam de "preotia femeilor". Catolicii au facut o asociatie care pledeaza pentru, fiindca sunt in criza de preoti. Facusera si o petitie sa mearga la papa, dar l-a luat Domnul inainte de a zice "Da". Acum cu noul, au cam dat inapoi. Slava Domnului ca-i opreste de la tot felul de nebunii de genul asta!

Bogdan, pot sa spun ca daca la uimirea aceea in fata lui Dumnezeu n-am ajuns, totusi am simtit uimire si bucurie la citirea randurilor tale. Te rog sa continui!

Elena
Reply With Quote
Vechi 22.03.2007, 19:17:45
romandragut romandragut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2007
Implicit

De ce femeile nu pot sa devina preoti?
Reply With Quote
Vechi 02.04.2007, 22:28:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de romandragut
Romanas dragut, tu de ce crezi ca femeile nu pot sa devina preoti?
Apoi iti spun ce cred si eu.

Elena
Reply With Quote
Vechi 11.04.2007, 00:02:30
Colors Colors is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2007
Implicit

Spun acum si eu o prostie, femeia nu este mai prejos spre a fi preot, dar pentru alcatuirea sa cu trupul si pentru menirea sa de mama, ei ii este data o altfel de slujire lui Dumnezeu. Toate pe pamant ca si in Ceruri sunt intr-o randuiala.

Hristos a inviat!

Liviu
Reply With Quote
Vechi 13.04.2007, 12:37:49
Senior Member

Implicit

Adevarat a inviat!

Asa e, Liviu, ai punctat bine acest aspect. Mai sunt totusi si altele. Dar hai sa vedem ce a descoperit dragutul nostru roman. Vad ca tot face cercetari in domeniu de ceva timp.

Elena
Reply With Quote
Vechi 27.04.2007, 23:50:33
romandragut romandragut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.02.2007
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de romandragut
Romanas dragut, tu de ce crezi ca femeile nu pot sa devina preoti?
Apoi iti spun ce cred si eu.

Elena
Nu gasesc nici in alt motiv in afara de discriminare in functie de sex.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
Biserica ortodoxa si vrajitoarele mihaelaflorina Generalitati 3 26.07.2011 13:01:10
Biserica ortodoxa sarba Jane Says Despre Biserica Ortodoxa in general 6 29.07.2010 17:39:12
Vinul si Biserica ortodoxa LapetiteMoc Generalitati 15 02.10.2009 23:26:05
Un penticostal in biserica ortodoxa zoridezi Secte si culte 8 08.05.2009 07:14:10