![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Inainte de a face afirmatii, coralina, e bine sa citesti si replicile care au legatura cu postarea la care raspunzi. Altfel se potriveste zicatoarea: "unde dai si unde crapa". Toate cele bune si tie. |
|
|||
|
|||
![]()
Mihail florin
cum stiu eu femeia nu are voie in biserica in timpul prb daca nu are voie in biserica nu are voie sa pupe icoanele in schimb poate veni la slujba si sa stea in curte |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fiind mai tanara nu cred ca mi-ar strica sa stiu cum anume spun altii ca ar trebui facute lucrurile. Iar cei mai in varsta nu ar trebui sa se fereasca sa impartaseasca din experienta lor celor mai tineri, nu?
|
|||
|
|||
![]()
Pai tu ma intrebai ce propun eu.
Bineinteles ca si eu fac cum m-a invatat candva duhovnicul si in acel duh. Pe care incerc sa il impartasesc aici pe forum.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar observa-ti si tu putin stilul. Sophia este uneori dura dar macar este directa. Dar tu cand vrei sa spuni cuiva ca nu face bine sau nu gandeste bine spui intotdeauna 'noi'. Si atunci cand este clar ca nu te incluzi si pe tine. Iar un citat fie el chiar si din sfintii parinti sau din vreo carte oficiala nu este un raspuns la o intrebare concreta. Mai trebuie si interpretat si aplicat la situatia data. Mi se pare ca adesea tu te consideri fara putinta de greseala doar pentru ca citezi niste autori venerabili. Si ba da, ironizezi adesea, dar probabil nu iti dai seama. Chiar raspunsul citat de mine pentru Sophia este o ironie opentru ca ii 'multumesti' desi vrei sa spui ca esti dezamagita sau suparata. Totusi ironia nu este un rau in sine.. de ce nu, putem sa ne mai si ironizam. Asta vroiam sa zic.
|
|||
|
|||
![]()
Si asa te-a invatat, sa mergi duminica la Sf. Liturghie, sa te impartasesti de fiecare data si apoi sa te bucuri de toate placerile trupului? Doar ne-ai tot spus ca nu esti pentru abstinenta in zi de duminica sau sarbatoare... Tocmai de aceea e bine, zic eu, sa scriem cum spune Biserica, nu cum vrem noi sa fie, ca sa nu smintim pe cei care nu stiu si se informeaza aici. Poate ca ceea ce consideri tu ca e bine pentru tine, nu e bine si pentru altul. Sa ne tinem deci de invatatura Bisericii, cum face si Geo.Nectarios mai sus, si bine face!
|
|
||||
|
||||
![]()
Puneti zalog pe Inaltpreasfintitul Laurentiu Streza , pe care l-ati avut profesor de liturgica, alaturi de altii .Si eu l-am avut cu 10 ani in urma dar sub o aparenta de calm si inima buna parentala avea idei in contradictoriu cu marii parinti duhovnici ai tarii. De asemenea , justificarea ca biserica poarta o asa mare grija de soarta femeii in vederea refacerii in perioada de lehuzie este in contradictie cu canoanele care nu permit relatiile intime in perioada necuratiei lunare cit si a celei din lehuzie, probabil ca tot din prea multa grija , grija pe care numai dascalii moderni o au. Se afirma pe aici pe forum ca ideea de necuratie a femeii vine de la vechii evrei si ca nu mai este buna deoarece Hristos a venit pt. cutare si cutare... dar El a spus raspicat ,,... nu am venit sa stric legegea si prorocii ci sa plinesc" , atentie mare la talmacirea Sf. Ioan Hrisostom privind dualismul ,,IMPLINIT- PLINIT". Discutia este lunga , ar trebui sa o stiti si eu nu continui mai mult.
Dascalii si ierarhii numiti in jargonul bisericesc ,,pantalonari" adica straini de duhul calugariei reale , de trairea in duh si adevar neschimbat de la Hristos si pina in prezent , si care au ajuns calugari si ierarhi in mod rapid , prin filiera prescurtata (vezi volumul ,,Pintecul desfrinatei") din interes aparent administrativ si de promovare pe ,,simpatie duhovniceasca si de incredere" . Daca ati fi fost atent la evolutia moral-duhovniceasca a inaltpreasfintitului incepind de la simpatia cunoscuta si apropierea cu mitropolitul Moldovei Daniel , continuind cu lupta pt. acapararea Mitropoliei Ardealului, comportamentul umil, slugarnic si anticanonic in problema Corneanu, in problema pasapoartelor biometrice , in precizarea pozitiei fata de oculta internationala, atitutdinea privind situatia preotilor divortati (subiect f. bine prezentat si criticat in revista ,, AXA"), precum si alte subiecte luate in discutie in sedintele sfintului sinod, nu ati fi avut bucuria de a-l mai avea girant , sau poate din contra ! Comportamentul actual al mitropolitului invocat precum si a extrem de multora din sfintul sinod privind modul in care conduce BOR este cunoscut mai mult inafara tarii dar in general ferit de opinia publica din Romania printro publicitate anormal de voalata , neclara si discreta. Pt. comportamentul Sf. Sinod al BOR , in care mitropolitul Laurentiu este parte si tace si face jocurile anticanonice bisericile Rusiei, Ukrainei, Serbiei si chiar si a Bulgariei au reactionat vehement prin scrisori si comunicate dezarmante ! De curind m-am intors din Sf. Munte si pt. felul in care este condusa BOR in prezent, arhicunoscut in lume, in citeva minastiri (nominalizate mai sus) nu am fost primiti la cazare si am fost expediati cit de repede. Nu ni s-a spus aceasta textual dar ni s-a dat foarte de inteles . Tot in Sfintul Munte am aflat despre vizite recente (din ultimii 2 ani )ale unor ierarhi romani care nu au fost primiti in unele minastiri... ghici parinte de ce ? Pt. a evita orice angajare oficiala , nu staretii acelor minastiri ne-au spus ci calugarii simplii . Legat de acest subiect, adica de observarea si judecarea ierarhilor, la un moment dat domnul doctor Mihnea Dragomir m-a ridiculizat aruncindu-mi in nas faptul ca in biserica catolica nici pe departe nu erxista acesta anarhie prin care mirenii, calugarii , preotii sau ierarhii sa-l judece pe preanegresitul papa deoarece el este infailibil si ca atare nimeni nu indrasneste acest sacrilegiu .Dar indrasnesc alte ,,jocuri". Da este un sacrilegiu daca ne aducem aminte ca papa nu mai este un ,,vicarius Cristi" real ci el insusi este capul bisericii catolice adica un Crist, numai asa este un sacrilegiu ! Aceiasi masca de a ,,nejudeca" o au si multi romani , ignoranti in felul lor sau vinduti ierarhiei. De ce spun aceasta , pt. ca atit seriosii, cit si ignorantii dar si clientelele ierarhiei bisericesti isi pun cu siguranta eterna intrebare : facem ascultare si supunere, dar pina unde ? Iar raspunsul sfintilor bisericii ortodoxe mondiale este clar : pina acolo pina unde ierarhia incalca/schimba marturisirea de credinta . Nici un patriarh ortodox de Constantinopol sau de Bucuresti sau de Moscova , Alexandria, Belgrad , Sofia , etc,etc, nu este infailibil , ci este un om care poate cadea in greseli ca oricine sau si mai mult se poarte vinde ocultei internationale sau puterii statale schimbind interesele BO sau chiar marturisirea de credinta , canoanele, morala sau chiar dogmele . Daca ati fi avut bunavointa si v-ati fi adus aminte in intregine materia de la IBU v-ati fi adus aminte ca atit pe scaunul de Constantinopol cit si de Alexandria sau Antiohia au fost numerosi patriarhi care prin schimbarea marturisirii de credinta au fost alungati din scaun si nicidecum considerati cu apreciabila nebuie ca fiind infailibili . Daca cu acei patriarhi , ne mai vorbind ca IBU consemneaza numeriosi episcopi si mitropoliti care au fost la fel de alungati cind au marturisit altceva decit toata biserica, s-ar fi facut ascultarea mult invocata cu falsitate si meschinarie lumeasca din enoria romaneasca de astazi cum credeti ca ar fi aratat astazi biserica ortodoxa sau ce s-ar fi intimplat cu ea sau daca ar mai fi existat ca singura depozitara a adevarului de credinta si a Duhului Sfint ? Evident eu am alte pareri pt. ca de acea v-am propus aceasta reflectie ! Revenind la mitropolitul Laurentiu pot spune ca inca de la primele cursuri mi-a umplut sufletul de satisfactie ca am un profesor capabil , ierarh de, asa, parental si duios dar pina la sfirsitul anului universitar am vazut ca este capabil si de alte lucruri neortodoxe iar de atunci urmarindu-i activitatea ca si a celorlalti episcopi si mitropoliti entuziasmul mi-a scazut . Sfintii ortodoxi ai secolului XX, ca sa vorbim de cei mai recenti (Ioan Maximovici, Serafim Rose, Justin Popovici, Nicolae Velimirovici, parintele Paisie aghioritul , parintele Cleopa , parintele Staniloaie) nu au modificat cu nimic marturisirea de credinta ortodoxa , morala si dogmarica , tipicul bisericesc si nici sfintele canoane, au aratat principalele pericole care pasc BO si modul perfid cel mai recent de a fi atacata din interior prin promovarea preotilor fara vocatie, a ierarhilor conditionat clientelari, a atragerii cit mai multora din acestia in felurite oculte recunoscute antiorotdoxe si uneori si antinationale, s.a.m.d. Si pt. viata lor D.zeu insusi i-a facut sfinti ... ca patriarhi sfinti nu am mai avut tare de mult , exceptindu-l pe recentul adormit Pavle al Serbiei ! Romanul de rind , enoriasul simplu , de cele mai multe ori f. ignorant , cu o credinta formala, bine dozata (ca sa nu rida vecinii ca prea a luat-o razna cu biserica), neancorat in marturisirea adevarata si nici in trairea in duh si adevar accepta cu usurinta orice i se baga pe git prostit fiind ca face ascultare, supunere, iertare, dragoste dar fara macar sa se intrebe sau sa cerceteze marii duhovnici ai tarii , ce inseamna de adevaratelea aceste lucruri si pina unde merg ele. Asa au aceptat si ecumenismul larg si binefacator, si paradele gay si aborturile si anticonceptionalele , si pasapoartele biometrice , spre deosebire nu mai departe de Polonia cu tot catolicismul ei. Dar din partea clerului inferior si superior avem insa cu totul alta asteptare . El are porunca , de la insusi Hristos, sa invete evanghelia sa si sa pastoreasca poporul in credinta adevarata, ori daca tocmai ei sunt vinduti este limpede ca legatura lor cu Hristos este doar un moft ! Asemenea acestui mitropolit cameleonic sunt enorm de multi iar aprecierea si sustinerea lor de catre dvs nu este dependenta de inima ce o aveti , adica de credinta ci de interesul pt. ca in caz contrar va va lua preotia , pe care tot ei vi-au dat-o, atit de draga voua , mai ales acum la inceput . Si asa se incepe cu orice compromitere in totdeauna... ca si in ,,Pintecul desfrinatei". Restul nu mai conteaza pt. ca poate capata , pina la urma, numele de abjurare. Last edited by zaharia_2009; 29.05.2010 at 00:20:08. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiam doar de sfintii Ioan Gura de Aur si Grogorie cel Mare pe care i-am citat in alte parti.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Duhovnicul da, nu mi-a dat nici o restrictie speciala pentru dupa impartasanie. Eu am invatat ca dupa impartasanie (care trebuie sa fie regula, nu exceptia atunci cand mergem la liturghie) sa ne consideram nevrednici, sa multumim, sa citim rugaciunile (la biserica lui se citeau cu voce tare dupa slujba.. imi este dor de acest obicei), sa ne bucuram, sa particpam la agapa (daca este) sau la masa cu ai nostri, duminica sa fie o zi speciala. Asa cum nu este zi de post nu este nici de abstinenta. Ajunezi, te abtii de la relatii conjugale in noaptea dinainte, dar nu dupa. Si mancarea este o placere a trupului, or dupa impartasanie mancam, bem eventual vin.. Dupa tine si asta ar trebui interzis? Dumnezeu ne-a dat posturi, dar si bucurii, inclusiv trupesti, de care ne putem folosi. Ce spune Geo mai sus este foarte frumos (singura mea obiectie este cu impartasania) dar este altceva decat spui tu, deci care este invatatura Bisericii pana la urma? Ca zici ca eu smintesc lumea.. Sau, paron, ai zis ca noi o smintim. ;-) Nu exista in acest domeniu o singura invatatura a Bisericii, dupa cum se vede din textele citate, si nu vad de ce smintesc cand o spun pe cea care mi se pare mai corecta. Si sigur, poate nu e bine pentru altii.. Dar suntem pe un forum, si fiecare spune cum i se pare bine, din ce a inteles el sau ea din credinta Bisericii, nu?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
femeia si cariera | romandragut | Generalitati | 65 | 25.11.2013 08:03:15 |
Femeia | PetruD | Morala Crestina | 72 | 19.11.2013 13:22:16 |
Femeia Cananeanca | CristianVladut | Generalitati | 1 | 12.03.2011 23:01:39 |
Preotul și femeia | dorinastoica14 | Preotia (Hirotonia) | 64 | 13.02.2010 17:22:39 |
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului | 11111111 | Generalitati | 98 | 10.01.2010 08:41:15 |
|