Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.05.2010, 13:13:37
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Legea lui Moise - Decalogul si toate preceptele VT referitoare la templu, curatire, relatii sociale
Decalogul nu face parte din legea lui Moise. Moise le-a inclus ulterior in legea lui agaugand pedepse cu moartea.
Citat:
Legea lui Hristos - vezi Predica de pe munte si fericirile din evanghelie
Asta sa fie legea noua? Cum ai ajuns la concluzia sa asta e legea "noua"?
Citat:
Le-a zis Hristos celor ce-L ascultau : " Ați auzit că s-a zis de demult: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte".
Asa se punea problema in vechime cand era vorba de martori mincinosi. Acesta era contextul. Martorului mincinos sa i se aplice acest principiu.
Citat:
Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.
Foarte curios este ca Insusi Cristos aflat in curtea marelui preot primeste o palma dar nu intoarce obrazul celalalt si spune "Adevarat iti spun ca in ziua de apoi vei vedea pe Fiul venind cu mare slava", mai pe intelesul celui care a dat palma, intr-o zi vei plati pentru violenta ta.
Citat:
Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa.Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.
Principiu strict valabil in epoca respectiva. Romanii ii obligau pe evrei sa dea tot, sa le care bagajele, sa le faca tot felul de servicii.
Citat:
compara "iubeste pe aproapele tau si uraste pe vrajmasul tau" din Legea Veche cu "Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc" din Legea lui Hristos.
Faci o mare confuzie. Cristos spune foarte clar "s-a zis cutare lucru", dar nu citeaza din lege, ci mai degraba dintr-o traditie, dintr-un cumul de obiceiuri. Mantuitorul extinde intelesul unor principii vechi de cand lumea, nu vine cu nimic nou, decat intr-o singura privinta, modelul Sau. Sa va iubiti unii pe altii, CUM v-am iubit EU.

In rest legea lui Dumnezeu a ramas pururea in picioare, vorbesc de cele 10 principii clare, dar care dupa cum ai vazut pot fi extinse ca inteles, iar Mantuitorul tocmai asta face, nu da o lege noua ca nu era cazul. Dumnezeu stie bine ce face de la inceput, nu se razgandeste pe parcurs.

Last edited by almaris; 08.05.2010 at 13:16:02.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:34:58
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mishi55 Vezi mesajul
Pastreaza umbrela pentru tine personal! Eu nu sunt sub aceeasi umbrela cu tine. Eventual invita-i acolo pe konijiro, pe dumitru73, pe almaris - daca cineva nu recunoaste dreptul bisericii de a-ti spune ce e bine si ce e rau, unde ai gresit si cum sa te indrepti, atunci este total in afara ei!
Iar spusa de tine, expresia "noi, ortodocsii" devine chiar ciudata. Un copil de scoala primara intelege Ortodoxia mai bine decat tine.
Si iata cum si fratii care au supt la acelasi san se certa intre ei. Unde este legea iubirii aici, Mishi55?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:37:04
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
Eu stiu ca Un Singur Sfant reprezentat pe icoane este viu si asculta rugaciuni de la oameni, la restul nu li s-a dat astfel de sarcini.
Pai daca atat stii ce ar fi sa te mai documentezi? Sfintii sunt casnicii lui Dumnezeu si prietenii nostri! De unde stii tu cu asa precizie ca " la restul nu li s-a dat astfel de sarcini."[/quote]?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:40:33
Senior Member

Implicit

Citat:
Legea lui Moise - Decalogul si toate preceptele VT referitoare la templu, curatire, relatii sociale
Legea lui Hristos - vezi Predica de pe munte si fericirile din evanghelie

Le-a zis Hristos celor ce-L ascultau : " Ați auzit că s-a zis de demult: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte".
Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.

Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa.
Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.

Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta.

Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău".
Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc,
Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.
Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?
Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru?
Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.
(Matei, cap. 5)

compara "iubeste pe aproapele tau si uraste pe vrajmasul tau" din Legea Veche cu
"Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc" din Legea lui Hristos.
Si unde sunt respectate acestea in comportamenul crestinului actual? In cearta dintre oameni, dintre bisericile ce reprezinta aceiasi religie, in lupta dintre religii?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:46:02
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Primii beneficiari ai harului lui Cristos au fost Adam si Eva

ma refeream la harul mantuitor la care avem acces prin unirea in chip euharistic cu Hristos.
daca Adam si Eva aveau dupa caderea in pacat putinta mantuirii, de ce S-a mai intrupat Fiul lui Dumnezeu?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:55:33
Senior Member

Implicit

Citat:
Principiu strict valabil in epoca respectiva. Romanii ii obligau pe evrei sa dea tot, sa le care bagajele, sa le faca tot felul de servicii.
Si acum de ce nu mai e valabil?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 13:57:40
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Si acum de ce nu mai e valabil?
Esti evreica? De aia nu-ti place mai nimic?!
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 14:01:28
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Esti evreica? De aia nu-ti place mai nimic?!

Exact. Carei confesiuni apartii? La un moment dat aveam impresia ca esti ortodoxa nepracticanta, dar acum nu mai stiu ce sa cred: vorba Gabrielei, nimic nu-ti mai place...
Vechi 08.05.2010, 14:17:50
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Exact. Carei confesiuni apartii? La un moment dat aveam impresia ca esti ortodoxa nepracticanta, dar acum nu mai stiu ce sa cred: vorba Gabrielei, nimic nu-ti mai place...
Cum adica nimic nu-mi mai place? Pun si eu intrebari acolo unde nu sunt lamurita sau nu ni se pare in regula. Asta nu inseamna ca nu pot gresi... Sunt om. :)
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 14:40:29
almaris
Guest

Implicit

Citat:
daca Adam si Eva aveau dupa caderea in pacat putinta mantuirii, de ce S-a mai intrupat Fiul lui Dumnezeu?
Insinuezi cumva ca Adam si Eva au murit nemantuiti? Intruparea Mantuitorului in istoria omenirii poate fi privita in doua sensuri, aceia care au trait pana la intrupare priveau inspre jertfa mantuitoare, ceilalti de dupa se raporteaza invers, semnificatia e aceeasi, harul este acelasi. Semnificatiile intruparii sunt multe, poate incercam sa le gasim si sa le discutam odata.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42