Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.04.2014, 12:29:50
Mandea77 Mandea77 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.12.2013
Religia: Ortodox
Talking

Eu nu ma consider intelectual si nici psiholog cum se considera Corinusha ... ha, ha, ha.
Cred ca pe cineva care nu se pricepe la absolut nimic din domeniul in care sustine ca are cunostinte temeinice, poti sa-l numesti in termeni populari, fara sa-l jignesti, ca este "cam varza". Este doar o observatie prietenoasa ... si un indemn la studiu.
Dar eu cred ca i-am dat cam multa importanta d-soarei psiholog Corinusha ... propun sa revenim la lucrurile importante.

Adevarata stiinta nu crede ca omul are suflet.
Adevarata credinta ortodoxa crede ca omul este compus din trup, duh si suflet.

=> Adevarata stiinta duce la credinta in ateism !

Last edited by Mandea77; 11.04.2014 at 12:37:24.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 12:49:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Interesanta legatura. Eu cred insa ca poti fi ateu fara a fi atras de stiinta. Am putea spuna ca stiinta este o religie pentru ateii intelectuali.
In primul rand ca eu am folosit termenul "majoritatea ateilor" ceea ce exprima clar ca nu m-am referit la toti ateii. Iar despre intelectuali, sa stii ca majoritatea celor cu studii superioare, inclusiv cei care au doctorate, se considera in mod eronat ca sunt "intelectualui", din pacate. Propun sa nu mai folosim abuziv si cu usurinta termenul de "intelectual", in acest fel nu facem decat sa-l devalorizam, cum facem cu multe altele.

Tristul adevar este ca intelectualii veritabili din Romania poti sa-i numeri pe degetele de la maini, asa de putini sunt.

Last edited by Mandea77; 11.04.2014 at 12:55:55.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 12:52:29
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mandea77 Vezi mesajul
Adevarata stiinta nu crede ca omul are suflet.
Adevarata credinta ortodoxa crede ca omul este compus din trup, duh si suflet.
=> Adevarata stiinta duce la credinta in ateism !
Pai adevarata stiinta are ca scop aflarea adevarului, pentru ca o
actiune este adevarata daca in urma desfasurarii acesteia se afla adevarul.
Am putea spune ca adevarata stiinta duce la aflarea Adevarului, ori noi
stim ca in Biblie Iisus Hristos spune "EU sunt Calea, Adevarul si Viata"
cu alte cuvinte Adevarul este una din existentele in chip tainic ai lui Hristos.
Rezulta ca:
Adevarata stiinta duce la cunoasterea si credinta in Dumnezeu.
Pseudo-stiinta duce la credinta in ateism.
Citat:
Iar despre intelectuali, sa stii ca majoritatea celor cu studii superioare, inclusiv cei care au doctorate, se considera in mod eronat ca sunt "intelectualui", din pacate.
Atunci putem spune ca pseudo-intelectualii sunt oamenii care cred in pseudo-stiinta =>atei
Rezulta ca ateul(pseudo-intelectualul, pseudo-cercetatorul) fug de Adevar, iar una din metode este
sa-si creeze o armura plina de mandrie si orgoliul de sine iar una din metodele prin care aceasta
se realizeaza este cumpararea de "n" diplome in "n" domenii ca sa dovedeasca lumii "cine mi-s eu".

Last edited by oaie_cugetatoare; 11.04.2014 at 13:06:47.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 13:25:25
Banned

Implicit

Citat:
Pai adevarata stiinta are ca scop aflarea adevarului, pentru ca o actiune este adevarata daca in urma desfasurarii acesteia se afla adevarul.
La ce adevar te referi ?
Mai devreme ai spus ca Iisus a sus: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata !
Adevarul despre om, este unul singur si consider ca acesta este continut de invatatura ortodoxa.

Stiinta are un alt sistem de valori, adevarul stiintific este corect sa fie altul, nu trebuie amestecate lucrurile si nici comparate.
Stiinta este interesata de bosonul higgs - particula lui Dumnezeu, de fizica cuantica, neurostiinta este la inceputuri, dezvoltarea tehnologica mai are multe de spus, toate aceste lucruri sunt folositoare, nimic de zis.

Cat de prost trebuie sa fii ca sa sustii ca cine a inventat calculatorul, internetul, televizorul, telefonul, etc ... a fost impotriva lui Dumnezeu ? Cat de prost trebuie sa fii pentru a sustine ca cercetarea stiintifica este indreptata impotriva lui Dumnezeu ? Faptul ca majoritatea ateilor folosesc stiinta ca argument suprem pentru a-si demonstra necredinta in Dumnezeu, nu arata decat un mod de abordare superficial si infantil al acestei false dispute stiinta-religie.

Stiinta si religia au caile lor diferite, se ocupa de lucruri diferite, iar cine incearca sa faca o ciulama din amestecarea acestora este clar de ce duhuri este manat.

Last edited by Mandea77; 11.04.2014 at 14:25:21.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 14:18:37
vsovivivi vsovivivi is offline
Banned

Data înregistrării: 27.08.2012
Locație: Insectharul creștin ortodox israelit
Implicit Io vorbesc io aud... io scriu io citesc. Mă da' io nu-s io!

Citat:
În prealabil postat de vsovivivi Vezi mesajul
Da, pe mine m-a dus sfânta Treime, de la știință și tehnică la adevărata știință și credință.. în Iisus. Oare nu așa este scris și în scripturi? Ce motive, ce argumente aveți să nu credeți?

''Dacă nu cred pe Moise și pe prooroci nu vor crede nici dacă va învia cineva din morți și va merge la ei să le spună despre iad și despre rai, așa că bogatule nemilostiv îmbrăcat în purpură și stacojiu, în in topit foarte subțire și mătase fină de tot nu-ți mai fă atâtea griji deșarte pentru neamurile tale căci sigur și ei vor ajunge lângă tine nu pentru că nu pot să creadă ci pentru că nu vor!.. iar unde nu e nici Dumnezeu nu cere... bani murdari și naivi inverși, inverșunați, inverșuniți.
Da, acolo duce... dacă-i adevărată, că dacă nu-i Adevărat adevărată duce la necredință... numa' că nu ea te duce ci tu singur te duci singur ca bou'... la jugu' gLumii crezând că scapi în libertate la păscut și faci păcatu' că-ți dă voie șefu-to pă tarla.

Who's your boss?.. only you.

Last edited by vsovivivi; 11.04.2014 at 14:25:59.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 14:31:43
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mandea77 Vezi mesajul
La ce adevar te referi ?
La toate formele de manifestare ale acestuia.

Citat:
Mai devreme ai spus ca Iisus a sus: Eu sunt calea, adevarul si viata !
Adevarul despre om, este unul singur si consider ca acesta este continut de invatatura ortodoxa.
Eu consider ca adevarul despre Dumnezeu este continut de invatura ortodoxa
care reprezinta singura modalitate de cunoastere si mantuire

Celelalte modalitati(stiinta) pot asigura doar descoperirea lui Dumnezeu dar
nu pot asigura cunoasterea lui Dumnezeu si nici mantuirea omului.

Citat:
Stiinta are un alt sistem de valori, adevarul stiintific este corect sa fie altul, nu trebuie amestecate lucrurile si nici comparate.
Adevarul are un caracter polimorfic.El se poate manifesta sub diferite forme
in functie de metodele folosite pentru al descoperi.

Citat:
Stiinta este interesata de bosonul higgs - particula lui Dumnezeu, de fizica cuantica, neurostiinta este la inceputuri, dezvoltarea tehnologica mai are multe de spus, toate aceste lucruri sunt folositoare, nimic de zis.
Nu stiinta, ci omul este interesat de chestiile astea.Si este interesat nu pentru
ca doreste sa-l gaseasca pe Dumnezeu in universul cuantic, ci este interesat
pentru a creea noi tehnologii care sa-i permita sa faca ce a facut si pana acum
(bombe, noi super-arme, noi mijloace de propulsie, etc) astfel incat sa-si usureze activitatile contidiene de zi cu zi, care in viitor se vor desfasura nu numai pe pamant ci si pe alte planete.
Se apropie momentul cand omenirea va face pasul de la o civilizatie de tip 0 la o civilizatie de tip 1(civilizatie planetara).
Ei, atunci cand o civilizatie trece de la tipul 0 la tipul 1, aceasta trecere nu se poate face doar la nivel de tehnologie(ca n-are cum) ci se va face la toate nivelurile:social, cultural, spiritual.

1.Tehnologic, saltul se va face prin intermediul transumanismului de tip tehnologic(directiile de dezvoltare fiind
inteligenta artificiala si singularitatea tehnologica).
2.Socio-cultural, saltul se va face prin intermediul transumanismului libertarianist
3.Spiritual, saltul se va face prin intermediul neuroteologiei(care va fi o forma avansata de ecumenism).
Toate acestea il vor impinge pe om si mai departe de Dumnezeu, decat este astazi.

Concluzia este ca stiinta poate capata un atribut malefic sau benefic in functie de cum omul
decida s-o foloseasca.

Last edited by oaie_cugetatoare; 11.04.2014 at 15:18:30.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 17:27:36
Banned

Implicit

Citat:
Concluzia este ca stiinta poate capata un atribut malefic sau benefic in functie de cum omul decida s-o foloseasca.
Ai perfecta dreptate, va depinde de cum va fi folosita stiinta si desi poate fi considerat ca este un test malefic, el este binevenit pentru cei care sunt instabili din acest punct de vedere. Este o vorba la romani cu referire la prieteni: "mai scutura copacul din cand in cand si vezi ce ramane bun in el". Dracul din acest punct de vedere poate fi considerat un rau necesar ... e foarte clar ca el ca supus al lui Dumnezeu, va face exact ce anume i se permite, atat ca intensitate cat si ca durata. Toate pe lumea asta au un rost, chiar si raul are rostul lui, Dumnezeu stie cel mai bine cum sa tina totul in armonie.

Eu nu sunt pentru scenariile alarmiste care sunt vandute de cultele protestante pe net ... acele inchipuiri sunt ale unor persoane care din dorinta de imbogatire, speculeaza naivitatea si credinta multor oameni de buna credinta. Isi vand foarte bine marfa, fac scenarii care de care mai fanteziste, asta e tot ... restul e gargara. Totul graviteaza in jurul banilor, inclusiv cand este vorba de fondurile alocate cercetarii stiintifice, din pacate, asta e realitatea. Este o vorba: "banii n-aduc fericirea dar o intretin". Probabil ca si banii ca principal motor al dezvoltarii (stiintifice) depinde cum sunt folositi.

In viata, fiecare are dreptul sa aleaga, acest drept a fost garantat de Dumnezeu, omul (de orice credinta) avand posibilitatea sa se mantuiasca chiar si cu o clipa inainte de a muri, la fel cum s-a intamplat cu talharul de pe cruce.

Last edited by Mandea77; 11.04.2014 at 18:08:48.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2014, 18:39:55
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Mandea, defineste-mi sufletul.

Si...poate sunt "cam varza", poate si tu esti, dar macar tac din gura, ca nu te cunosc; nu te pot cunoaste dupa 2-3 fraze. Si nici tu nu ma poti cunoaste dupa 2 - 3 fraze. Poate nu iti stiu toata teoria referitoare la cine a pus bazele psihologiei si cine ce a gandiit/spus (nu sunt robot si nici in facultate in anul 1 cand am invatat astea nu eram). Prefer sa ma axez pe partea practica; cu teoria nu ii ajut pe oameni, cel putin nu il ajut pe un client daca ii zic cine sunt parintii psihologiei, dar cu partea practica il ajut.

Si tin sa-ti zic ca nici eu nu ma cred mare intelectuala, dar cunosc psihologi in real life si stiu bine ca multi dintre ei nu resping ideea de suflet. Unii sunt chiar ortodocsi practicanti (ma rog, semipracticanti, ca doar psihologia e "stiinta diavolului" - ceea ce in opinia unora poate anuleaza credinta acelui om in Dumnezeu)

Last edited by Corinusha; 11.04.2014 at 18:45:15.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2014, 04:06:44
Banned

Thumbs up

Corinusha, pune mana si citeste articolul urmator, daca se poate cu mare atentie

Trupul și sufletul sub microscopul filozofiei și al ortodoxiei

http://www.doxologia.ro/religie-stii...l-ortodoxiei-0

Învățătura creștină despre trup și om în general diferă de teoriile metafizice. Cu toate acestea, nu vom realiza o analiză completă a acestui aspect, întrucât obiectul acestui articol nu este unul teologic și nu se adresează experților, ci este mai degrabă informativ și pastoral.

Crearea omului este discutată în primele cărți ale Sfintei Scripturi. Se spune: „Și a zis Dumnezeu: «Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!» Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: «Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul!»” (Fac. 1, 26-28).

În aceste versete se spun câteva adevăruri fundamentale. Mai întâi, putem observa că Dumnezeu, Care a creat omul este o Persoană (întreită), și nu un ideal sau ceva impersonal. Nu este un ansamblu de idei impersonale.

Apoi se spune că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Dacă facem legătura dintre acest pasaj și altul, care spune că Dumnezeu a creat trupul din pământ și apoi a suflat asupra sa și i-a dat viață, creând astfel sufletul, este evident că omul a fost creat direct de Dumnezeu într-un mod pozitiv. Asta înseamnă cu sufletul nu a trăit mai înainte într-o lume eternă sau nenăscută a ideilor ci că a fost creat atunci de Dumnezeu. Mai înseamnă de asemenea că trupul nu este închisoarea sufletului, ci că a fost format de Dumnezeu și că s-a creat astfel omul într-o uniune a sufletului cu trupul. Adică, nici trupul nu a existat înaintea sufletului și nici sufletul înaintea trupului. Omul nu este doar un trup sau doar un suflet. Sufletul este sufletul unei ființe umane iar trupul este trupul unei ființe umane, adică omul înseamnă întotdeauna amândouă, pentru că este format din trup și suflet.

Mai mult decât atât, acest pasaj arată faptul că omul a fost creat de Dumnezeu pentru a împărăți peste întreaga creație. Așadar, trupul nu este închisoarea sufletului ci a fost creat împreună cu acesta într-un mod pozitiv de către Dumnezeu. Atât trupul cât și sufletul trebuie să aibă un curs comun către Dumnezeu.

Cu toate acestea, observând trupul uman dintr-un punct de vedere creștin putem găsi cinci etape ale existenței sale.

Prima se referă la modul în care a funcționat trupul înainte de căderea omului. Imediat după crearea omului, trupul a avut harul și puterea lui Dumnezeu. Adică, sufletul se afla în comuniune cu Dumnezeu iar aceasta a luminat și trupul, iar prin trup această strălucire s-a extins asupra întregii naturi. Nicolae Cabasila spune că trupul este o oglindă. Întrucât trupul a primit energiile necreate ale luminii lui Dumnezeu, aceasta a radiat asupra întregii creații. De aceea Adam și Eva nu se rușinau chiar dacă erau goi. Acest fapt ne arată și că nu trupul poartă vina pentru ce a urmat.

A doua etapă este ceea ce s-a întâmplat după căderea omului. Imediat după ce și-a pierdut comuniunea cu Dumnezeu, oglinda a fost spartă și ca efect, întunericul a cuprins întreaga creație. Atunci Adam și Eva au văzut că erau goi și s-au rușinat, încercând să se acopere. Trupul s-a sălbăticit din cauza păcatului, și toate patimile trupești au apărut, și asta înseamnă că moartea a pătruns în om. Asupra trupului s-a coborât o mare catastrofă, au apărut bolile, s-a slăbit și avea nevoie de mai multă hrană și haine pentru a se proteja de vreme. Trupul pe care îl știm astăzi nu este cel primit în ziua creației. Nu este același trup creat de Dumnezeu, ci acela care a suportat consecințele păcatului, adică moartea.

A treia etapă a trupului începe odată cu întruparea lui Hristos. Cuvântul lui Dumnezeu s-a întrupat, într-adevăr într-un trup muritor, pentru a-l aduce înapoi la slava de dinainte și a-l înălța dincolo de stadiul în care se afla în persoana lui Adam. Schimbarea la față a Domnului, când chipul său strălucea precum soarele și veșmintele sale s-au făcut albe ca lumina, arată preamărirea trupului. Trupul uman a dobândit o mare slavă în Persoana Cuvântului. Avem de asemenea șansa de a trăi în Trupul lui Hristos. Ne-am renăscut prin Sfintele Taine ale Bisericii, prin Sfântul Botez, prin Mirungere, și cinstim trupul prin Sfânta Euharistie. Prin ascetism adică, post, abstinență…, nu urâm și nu înjosim trupul, ci încercăm cu ajutorul lui Dumnezeu, să îl readucem la condiția inițială a lui Adam și Eva și chiar mai sus. Așa cum spun Sfinții Părinți, prin nevoință omorâm patimile și nu trupul.

A patra etapă a trupului începe odată cu ieșirea sufletului din el. În ciuda despărțirii de suflet, unitatea omului rămâne intactă, persoana, ființa, rămâne. Dacă cineva reușește prin harul lui Dumnezeu să echilibreze relația dintre trup și suflet, atunci trupul său devine sfinte moaște. În Biserica Ortodoxă avem numeroase sfinte moaște, și anume trupuri care au rămas neatinse de stricăciune, ce emană bună mireasmă și săvârșesc minuni. Asta înseamnă că aceste trupuri, fără să suporte niciun proces chimic, fără să se afle în anumite condiții climatice s-au păstrat nestricate, semn că harul lui Dumnezeu este în ele. Astfel de sfinte moaște se pot găsi în multe din bisericile noastre. Nestricăciunea lor este indicată de faptul că celulele din trupul sfântului nu se degradează, acesta rămânând întregi.

Cea dea cincea etapă a trupului va începe odată cu cea de-a doua venire a Lui Hristos și când toate trupurile vor învia. Filozofia antică greacă nu credea în învierea trupului, pentru că așa cum am văzut, ea învăța distincția dintre sufletul natural nemuritor și trupul natural muritor. Astfel, potrivit acestei filozofii, mântuirea omului este exodul sufletului nemuritor din trupul muritor, care va dispărea după aceea. Însă, creștinismul nu acceptă această idee. Învățătura creștină este aceea că trupurile vor învia prin puterea lui Dumnezeu, că sufletele vor intra în trupurile lor iar oamenii vor trăi veșnic cu trupul și sufletul în uniune. Bineînțeles, trupurile vor fi diferite de cele de astăzi, vor fi nemuritoare și nu vor cunoaște stricăciune sau boli, vor avea o formă mai bună decât cea din Rai, de după creare. Sfântul Pavel scrie: „Așa este și învierea morților: Se seamănă (trupul) întru stricăciune, înviază întru nestricăciune. Se seamănă întru necinste, înviază întru slavă, se seamănă întru slăbiciune, înviază întru putere. Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc” (1 Cor. 15, 42-45).

Astfel în tradiția creștină, trupul devine un templu al Sfântului Duh, după cum ne învață Sfântul Apostol: „Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri?” (1 Cor. 6, 19).

Principalele opinii filosofice și religioase cu privire la crearea lumii, interpretarea răului existent în lume și, desigur, trupul uman, au fost prezentate în capitolul anterior. Cu toate acestea, învățătura Bisericii Ortodoxe, așa cum este exprimată de către Apostoli și Părinții Bisericii, este foarte diferită.

Teologia ortodoxă vorbește despre diferența dintre creat și necreat. Dumnezeu este necreat iar întreaga natură, inclusiv omul este creată.

Dumnezeu nu este doar Creatorul ci și Întemeietorul lumii. Spunem aceasta pentru că „a crea” înseamnă a construi și a înfrumuseța ceva din materie pre-existentă. Însă întreaga creație a fost făcută din materie necreată. Dumnezeu nu a făcut cerul și pământul din ceva existent ci „El a zis și s-au făcut, El a poruncit și s-au zidit” (Ps. 148, 5). Răul care există în lume nu provine din natura proprie și creația sa. Provine din separarea de Dumnezeu, prin căderea omului.

După cum am văzut mai devreme, Biserica Ortodoxă nu crede în distincția dintre un suflet natural etern și un trup natural muritor. Cu alte cuvinte, nu consideră că sufletul aparținea lumii eterne și nenăscute a ideilor și că trupul este închisoarea sufletului. În loc, consideră că Dumnezeu a creat sufletul și trupul simultan și astfel a fost creat omul. Nici trupul nu a existat înaintea sufletului și nici sufletul înaintea trupului. Astfel, trupul omului a fost creat într-un mod pozitiv de Dumnezeu și s-a unit cu trupul. Sufletul nu se află într-o anumită parte a trupului ci în întregimea acestuia ca energie.

Din această perspectivă, Biserica Ortodoxă respinge teorie reîncarnării, întrucât omul formează o uniune între trup și suflet. Există o unitate psihosomatică a omului de la crearea lui Adam și Eva până la zămislirea fiecărui om. Omul formează o persoană, o ființă, adică trupul nu dispare și nu este haina sufletului, pe care acesta o arunca pentru a deveni altceva. După moartea omului, adică, exodul sufletului din trup, ființa și persoana sunt păstrate, iar la învierea trupurilor, fiecare suflet se va întoarce la trup său. Acest lucru este de necrezut pentru filozofia antică (păgână).
Reply With Quote
Vechi 13.04.2014, 04:21:24
Banned

Thumbs up Psihoterapia ortodoxă este vindecarea sufletului prin suflet

Psihiatrul rus Dmitri Avdeev a fost recent în țara noastră. Personalitate marcantă a lumii medicale și a comunității ortodoxe din Rusia, Avdeev este recunoscut drept unul dintre marii psihiatri care se bazează în practica medicală pe credința în Hristos. Metoda sa este așa-numita „psihiatrie ortodoxă“.

Principiile fundamentale ale psihoterapiei ortodoxe sunt trei. În primul rând, mărturisirea credinței creștine din partea psihoterapeutului însuși, pe care trebuie să o aducă în demersul terapeutic pentru a se raporta la sufletul pacientului ca la chipul lui Dumnezeu. Mai apoi, bazarea activității sale pe temeiuri patristice, însoțită de instruirea pacienților în vederea obținerii deprinderilor duhovnicești și a educației morale. Și în sfârșit, să elimine din activitatea sa acele metode care coboară omul, ființă complexă, la nivelul unui organism văzut eminamente biologic, asemănător mașinii, să se renunțe la metodele legate de constrângerea persoanei, la psihotehnicile mistico-oculte de tip mecanic, precum programarea sau codarea, de exemplu.

Extras din http://ziarullumina.ro/interviu/psih...ui-prin-suflet

Corinusha, daca ai citit cu atentie este posibil sa te fi lamurit, daca nu, nu mai insist ... ca pierdem timpul.

Last edited by Mandea77; 13.04.2014 at 04:23:30.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
"Interconfesionalitate" in aceeasi credinta praxis Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 0 18.11.2008 12:42:40