Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.09.2012, 23:16:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
atat timp cat ma impreunez cu sotia mea si NU cu alta femeie TOTUL e ok (intru toate)
Asta e părerea ta, total diferită de cea a Sfinților pe care i-am citat mai sus.

Citat:
argument biblic la acesta afirmatie. Pana acum ai adus tu cateva versete biblice care nu confirma ceea ce spui tu (decat daca le interpretezi ca si amicul adventist osutafaraunu).
Afirmația e a Sf Ioan Gură de Aur, pe care se pare că o disprețuiești. Apropo sectarii cer argumente biblice și nu țin cont de Sf Tradiție și de ceea ce au spus Sfinții Părinți.

Citat:
Nu zice nicaieri ca nu trebuie sa faci dragoste cu sotia si de placere.
Căsătoria-i pentru mântuire și prunci, nu pentru plăceri și desfrânare.

Citat:
PS:Ti-ai pus vreodata intrebarea DE CE impreunarea dintre un barbat si o femeie produce si placere? Oare Dumnezeu a lasat acesta placere lumeasca (cred ca e cea mai mare) ca omul sa guste doar de cateva ori TOATA viata (unii de 2-3 ori)?
Simplu - dacă între bărbat și femeie nu ar fi existat această atracție și plăcere, ei nu s-ar fi căutat ca sexe, și astfel nu s-ar mai fi înmulțit. Dar această plăcere a apărut la om după caderea din Rai. Adam în Rai nu cunoștea altă dorire și plăcere decât cea a desfătării în Dumnezeu, numai în El aflându-și întreaga sa desfătare. În urma căderii din Rai omul trăit într-o lume în care valorile sunt răsturnate, răul se confundă cu binele. Din acel moment, omul este în căutarea plăcerilor trupești, în urma căreia desigur vine durerea, Sfîntul Maxim Mărturisitorul ne spune: "Omul află prin însăși experiența că orice plăcere are ca urmașă în chip sigur durerea".
Reply With Quote
Vechi 26.09.2012, 23:27:38
ovidiu b.
Guest

Implicit Prezervativul e păcat?

Spre deosebire de alte probleme foarte actuale ale tinerilor, folosirea prezervativului este tratată ca temă în mod direct în Sfânta Scriptură (Biblie). În capitolul 38 al primei cărți: Facerea, la versetele de la 8 la 10 aflăm următoarele:

"Atunci Iuda i-a zis lui Onan: „Intră la femeia fratelui tău, fă-ți datoria de cumnat și ridică-i urmași fratelui tău“. Știind însă Onan că urmașii nu vor fi ai lui, de câte ori intra la femeia fratelui său își vărsa sămânța pe pământ, ca să nu-i ridice urmași fratelui său. Rea se arăta fapta lui în ochii lui Dumnezeu, Care a făcut ca și el să moară."

Onan își vărsa sămânța sa pe pământ în același fel cum prezervativul după ce oprește sperma de a ajunge în coapsele femeii, este aruncat pe pământ, este aruncat la gunoi împreună cu toată sămânța bărbatului. Așa de mare păcat săvârșea Onan și așa de urât era în fața lui Dumnezeu acest lucru, încât l-a pedepsit cu moartea. Fapta lui Onan, dacă ajungea la urechile celorlalți din vremea lui, putea sminti multă lumea, putea fi un exemplu negativ cu putință de urmat și pentru alții, de aceea trebuie pedepsită.

Onan a rămas așa de puternic în memoria omenirii încât fapta sa se numește onanie. Onania este un termen mai vechi care se referă de fapt la masturbare, care presupune deasemenea aruncarea sămânții.

Revenind la prezervativ, vă las pe voi să interpretați cât de păcat este folosirea lui, și cât ar putea să-L supere această faptă pe Dumnezeu.

Eu vă pot spune doar atât că de 3 ani de când eu și soția mea suntem căsătoriți n-am folosit nici un mijloc de contracepție și ne-a dăruit Dumnezeu o minune de fetiță sănătoasă și jucăușă, plină de bucurie și har. Mi-e frică să mă gândesc cum ar fi decurs viața noastră dacă-L "păcăleam" pe Dumnezeu cu prezervative sau anticoncepționale. Oricum singurii păcăliți am fi fost noi, căci păcatul și-ar fi arătat păna la urmă consecințele.

Încercați să faceți voia lui Dumnezeu și o să simțiți cum vă ocolesc necazurile și supărările în viața aceasta!

sursa: http://ortodoxiatinerilor.ro/sexuali...l-e-pacat.html
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 00:24:58
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
nu vad de ce "micutii" de 2 ani ar trebui sa fie preocupati de a-si furniza "senzatii" prin autostimulare, dar ma rog, asa or fi copiii din ziua de astazi...
Nu sunt preocupati de a-si furniza senzatii, la modul in care suntem noi, adultii, preocupati.
Tocmai la asta ma refeream cand am atras atentia la "adultrism": sa nu-i percepem prin prisma noastra, prin optica/grila psihologiei noastre de adulti, intrucat copiii sunt altfel, au un specific atat de pregnant incat psihologia copilului este cu totul aparte (o disciplina distincta) fata de psihologia adultului, la fel cum pediatria este cu totul altceva decat medicina generala sau decat gerontologia.

Va rog sa luati in considerare nu doar asemanarile din cadrul acestui continuum care e viata unuia si aceluiasi om, cat mai ales specificul fiecarei etape de varsta si de dezvoltare.
Iata un exemplu concludent, ca intrebare: oare viata sufleteasca a unui om inainte de Botez si de practica curenta a celor bisericesti este la fel cu viata unui om (a aceluiasi om!) dupa o oarecare imbisericire? Dar comparativ cu viata aceluiasi om ajuns la despatimire?

Asa cum diferentele intre ateu/agnostic/caldicel/sfant sunt foarte clare, in ciuda faptului ca persoana poate fi una si aceeasi in devenirea ei, la fel si intre etapele de dezvoltare sunt diferente majore.
Deci sa folosim masura cuvenita pentru a cantari si evalua pertinent. Altfel nu mai intelegem si ne incurcam... Si facem erori, uneori cu consecinte foarte nefericite.

Acum, daca sunteti cumva de acord ca are sens ce v-am spus (nadajduiesc aceasta!), va rog sa reflectati cu putina empatie (eventual sa faceti apel la propria experienta a copilariei personale) la faptul ca un copil nu se apropie de corpul sau ca un adult.
Copilul descopera, este surprins, ia cunostinta pentru prima data de modul in care functioneaza corpul sau. Cunoasterea de sine este la el in faza incipienta. Se supune altor legi decat cele ale adultului. (cititi va rog un tratat de psihologia copilului sau de psihologia dezvoltarii si veti vedea lucruri surprinzatoare, uneori uimitoare!)
Astfel nu mai e de mirare sa intelegem de ce cunoscatorii vietii copilului fac acele afirmatii.

Nu stiu daca aveti copii. Daca aveti si nu ati remarcat aceste lucruri... ce sa zic... imi pare rau pentru copii, mai intai.
Daca veti avea copii, sper sa va amintiti atunci ce va scriam eu astazi si sa procedati cat mai realist si folositor (adica sa ii indrumati cu blandete si tact psihologic pentru ca ei sa inteleaga si sa accepte emotional, la nivelul lor real, sensul si rostul aparatului genital omenesc, atat in ce priveste functia de excretie cat si in privinta relatiilor de dragoste si a minunii nasterii de prunci), fiind astfel cu adevarat un parinte bun.

Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe fiecare dintre noi cu harul Sau! AMIN+

Last edited by ioan cezar; 27.09.2012 at 00:53:04.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 09:36:56
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul

Nu stiu daca aveti copii. Daca aveti si nu ati remarcat aceste lucruri... ce sa zic... imi pare rau pentru copii, mai intai.
Daca veti avea copii, sper sa va amintiti atunci ce va scriam eu astazi si sa procedati cat mai realist si folositor (adica sa ii indrumati cu blandete si tact psihologic pentru ca ei sa inteleaga si sa accepte emotional, la nivelul lor real, sensul si rostul aparatului genital omenesc, atat in ce priveste functia de excretie cat si in privinta relatiilor de dragoste si a minunii nasterii de prunci), fiind astfel cu adevarat un parinte bun.

Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe fiecare dintre noi cu harul Sau! AMIN+

Cred ca atunci cand ai un copil trebuie sa stii cand si ce sa-i spui, astfel incat sa-l lasi sa se bucure de copilarie si sa nu-l faci prea curios sa intre in lumea adultilor. Copiii se maturizeaza fizic mai repede decat emotional, iar intrarea timpurie in lumea adultilor ii poate conduce spre derapaje sociale. De aceea, misiunea de parinte este foarte dificila.

Cum sa ne educam copilul: sa fie modern, sa le stie si sa le faca pe toate de la gradinita sau din clasele primare ori sa aiba frica de Dumnezeu? Daca alegem ultima varianta, vom prezenta problema sexualitatii in asa fel incat sa-l conducem incet si sigur spre o viata de familie placuta lui Dumnezeu. De cate ori va gresi se va ruga lui Dumnezeu sa-i dea putere sa se ridice, dar va constientiza pacatul, il va spovedi pana cand ii va ajuta Dumnezeu sa-l paraseasca. In niciun caz nu va confunda pacatul cu virtutea, chiar daca moda timpului spune altceva.

Ca parinti, nu avem voie sa ne conducem copiii spre iad, caci raspundem pentru pacatul de a-i fi smintit. De aceea, inainte de a-i da copilului un sfat intr-o problema delicata, decat sa gresim, mai bine sa amanam raspunsul si sa vorbim cu duhovnicul sau sa citim sfaturile date de Sfantul Ioan Gura de Aur sau ale altor sfinti in aceasta privinta.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 09:58:22
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit

Alta intrebare, legata de cea cu care am deschis acest topic: relatiile conjugale dintre soti sunt o datorie in fata lui Dumnezeu, sau este ok sa se mearga doar in conformitate cu starea momentului? Stiu ca forma intrebarii nu este cea mai fericita, dar veti intelege intrebarea mea. Cu alte cuvinte, sotii trebuie sa fie atenti reciproc unul la dorintele celuilalt, si atunci sa incerce sa "actioneze", sau trebuie considerat ca Dumnezeu a randuit aceasta legatura trupeasca, si atunci trebuie cautate ocazii chiar in afara chefului nostru? Daca ar fi sa stam dupa chef (evident, in perioadele permise), stim ca femeile ar dori mai rar, barbatii mai des. Trebuie sa faca femeile un efort, barbatii la fel, si sa se intalneasca undeva pe la mijloc? Trebuie sa stea unul dupa celalalt? Cine dupa cine?
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 10:51:09
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Alta intrebare, legata de cea cu care am deschis acest topic: relatiile conjugale dintre soti sunt o datorie in fata lui Dumnezeu, sau este ok sa se mearga doar in conformitate cu starea momentului? Stiu ca forma intrebarii nu este cea mai fericita, dar veti intelege intrebarea mea. Cu alte cuvinte, sotii trebuie sa fie atenti reciproc unul la dorintele celuilalt, si atunci sa incerce sa "actioneze", sau trebuie considerat ca Dumnezeu a randuit aceasta legatura trupeasca, si atunci trebuie cautate ocazii chiar in afara chefului nostru? Daca ar fi sa stam dupa chef (evident, in perioadele permise), stim ca femeile ar dori mai rar, barbatii mai des. Trebuie sa faca femeile un efort, barbatii la fel, si sa se intalneasca undeva pe la mijloc? Trebuie sa stea unul dupa celalalt? Cine dupa cine?
Daca femeii i se cere si sa faca sex de sapte ori pe noapte si sa fie o buna gospodina si sa fie frumoasa si eleganta si sa fie mereu zambitoare si atenta fata de sot si sa aiba rabdare cu copiii, iar la serviciu sa fie competitiva pentru a aduce si bani acasa, - e putin cam dificil! Iar dorinta ei si pretentiile altora de a le face pe toate ii pot crea probleme de sanatate. De asemenea, daca barbatul lucreaza in schimb de noapte, femeia, care s-a odihnit toata noaptea trebuie sa-l inteleaga.

Fiecare sa se puna in locul celuilalt si atunci va sti cum sa-si consume energia suplimentara, eventual facand si niste metanii cand stie ca placerea lui nu e si placerea celuilalt.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 10:55:44
N.Priceputu
Guest

Implicit

Asta mi se pare o întrebare de pus duhovnicului. Chiar dacă canoanele normează în general viața creștinului, acestea se cuvine să fie aplicate de duhovnic, în funcție de particularitățile fiecărui creștin sau cuplu în parte, echilibrând râvna duhovnicească a unuia cu slăbiciunile celuilalt ș.a.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 11:10:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
Potrivit învățăturii catolice tradiționale, există ceea ce se numește "datorie conjugală", în conformitate cu ceea ce a spus Apostolul, ca soții să nu se lipsească unul de altul. Încălcarea ei, în absența unui motiv serios, este un păcat grav. "Desigur, este de așteptat și de preferat ca niciunul dintre soți să nu trebuiască să apeleze la drepturile sale conjugale, ci ca actul conjugal să fie urmarea unei dorințe comune, a unui acord comun al soților,a dorinței amândurora de a se dărui unul altuia. Dar, dacă asemenea lucru nu se întâmplă, unul dintre soți este în drept să invoce datoria conjugală față de celălalt. Făcând păcatul grav al refuzului datoriei conjugale, se neglijează unul dintre cele trei scopuri ale căsătoriei, acela de remedium concupiscentiae. Dacă, însă, hotărârea de abținere de la actul conjugal este comună, atunci ea poate fi urmată în mod legitim de ambii soți. Toate aceste aspecte legate de căsătorie, de drepturile și îndatoririle soților, se regăsesc în special în corpul paulin al Sfintei Scripturi.

Cu totul altul este cazul neputinței, când nu vorbim de păcat prin omisiune (neglijență), ci de piedică materială la realizarea actului conjugal. Evident, neputința nu este păcat, în schimb poate fi cauză de declarare a invalidității căsătoriei dacă apare de la început în cuplu. Norme speciale de drept canonic se referă la această situație.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 27.09.2012 at 11:19:13.
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 12:10:34
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Daca femeii i se cere si sa faca sex de sapte ori pe noapte si sa fie o buna gospodina si sa fie frumoasa si eleganta si sa fie mereu zambitoare si atenta fata de sot si sa aiba rabdare cu copiii, iar la serviciu sa fie competitiva pentru a aduce si bani acasa, - e putin cam dificil! Iar dorinta ei si pretentiile altora de a le face pe toate ii pot crea probleme de sanatate. De asemenea, daca barbatul lucreaza in schimb de noapte, femeia, care s-a odihnit toata noaptea trebuie sa-l inteleaga.

Fiecare sa se puna in locul celuilalt si atunci va sti cum sa-si consume energia suplimentara, eventual facand si niste metanii cand stie ca placerea lui nu e si placerea celuilalt.
Sunt cu totul de acord. Iar ce scrieti despre femeie e nu numai hilar si grotesc, dar, Doamne, atat de real si raspandit, din nenorocire...
Reply With Quote
Vechi 27.09.2012, 12:12:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Cred ca atunci cand ai un copil trebuie sa stii cand si ce sa-i spui, astfel incat sa-l lasi sa se bucure de copilarie si sa nu-l faci prea curios sa intre in lumea adultilor. Copiii se maturizeaza fizic mai repede decat emotional, iar intrarea timpurie in lumea adultilor ii poate conduce spre derapaje sociale. De aceea, misiunea de parinte este foarte dificila.

Cum sa ne educam copilul: sa fie modern, sa le stie si sa le faca pe toate de la gradinita sau din clasele primare ori sa aiba frica de Dumnezeu? Daca alegem ultima varianta, vom prezenta problema sexualitatii in asa fel incat sa-l conducem incet si sigur spre o viata de familie placuta lui Dumnezeu. De cate ori va gresi se va ruga lui Dumnezeu sa-i dea putere sa se ridice, dar va constientiza pacatul, il va spovedi pana cand ii va ajuta Dumnezeu sa-l paraseasca. In niciun caz nu va confunda pacatul cu virtutea, chiar daca moda timpului spune altceva.

Ca parinti, nu avem voie sa ne conducem copiii spre iad, caci raspundem pentru pacatul de a-i fi smintit. De aceea, inainte de a-i da copilului un sfat intr-o problema delicata, decat sa gresim, mai bine sa amanam raspunsul si sa vorbim cu duhovnicul sau sa citim sfaturile date de Sfantul Ioan Gura de Aur sau ale altor sfinti in aceasta privinta.
Cu totul de acord, asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu iar noi sa ne straduim mereu sa fim buni crestini, model pentru copiii nostri (pe care sa ii incurajam sa ne chiar depaseasca in virtute!)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02