![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca parerile de aici sunt in marea majoritate subiective si difera in functie de situatia in care se afla fiecare persoana:
- cea care a avortat o data sau de mai multe ori - cea care se chinuie sa aibe copii - cea care are deja nr de copii pe care si i-a propus sa-i aibe si nu mai vrea altii - cea care a trecut printr-un viol - etc din acest motiv nu se va ajunge niciodata la un consens iar parerea lui Colors care coincide parerii bisericii ramine valabila si de urmat indiferent daca ne convine sau nu |
|
|||
|
|||
![]()
Asta este cat de cat pozitia oficiala a Bisericii:
`Dar nu este de ajuns ca noi crestinii sa marturisim doar pozitia traditionala a Bisericii fata de problema avortului. Trebuie facut orice efort pentru ajutarea copiilor nedoritii sau abuzati care nu pot sau nu ar trebui crescuti in familia lor de origine. Aceasta insemna oferirea de suport financiar unde e nevoie, si pentru mama si pentru copil, si eforturi pentru ca legislatia sa faciliteze cu responsabilitate procedurile pentru adoptie in toata tara. Pe scurt aceasta inseamna ca nu putem condamna avortul in chip rezonabil daca nu vrem sa ne asumam responsabilitatea pentru bunastarea copiilor nedoriti ce se nasc, indiferent de sanatatea lor, de capacitatea mintala sau de mediul rasial. Vorbind de dimensiunile responsabilitatii crestine in Biserica si in intreaga lume creata de catre Dumnezeu, Sfantul Pavel ne-a oferit o imagine ce se aplica atat responsabilitatii noastre fata de cei ce aleg avortul, cat si fata de cei care vor fi victimele lui: "Asa si noi, cei multi, un trup suntem in Hristos si fiecare suntem madulare unii altora" (Romani 12, 5).` `Avortul este un act de crima pentru care cei implicati, voluntar si involuntar, vor raspunde in fata lui Dumnezeu. Cei care se gasesc in situatii tragice - precum cele implicand violul, incestul si boala - in care vietile mamelor si ale copiilor nenascuti sunt amenintate, si este nevoie sa se ia hotarari dureroase, de viata si de moarte, trebuie sfatuiti sa ia atitudini responsabile in fata lui Dumnezeu, Care este drept si milostiv, Caruia ii vor da socoteala pentru faptele lor. Femei si barbati, inclusiv membrii familiei si prietenii femeii insarcinate, tentati sa recurga la avort, ar trebui incurajati sa reziste acestui act rau si ajutati sa-si nasca copiii, sa-i creasca in conditii materiale si spirituale sanatoase. Femeile care au recurs la avort, barbatii care erau parintii copiilor avortati si alte persoane implicate in cazuri de avort, ar trebui ingrijiti pastoral, incluzand aici recunoasterea gravitatii actului si incredintarea ca exista mila din partea lui Dumnezeu pentru cei care se caiesc de pacatele lor. Crestinii ortodocsi trebuie sa contribuie la procesele legislative in functie de cunoasterea, competenta, abilitatea si influenta lor, astfel incat sa fie puse in aplicare legi care ocrotesc si apara vietile copiilor nenascuti, tinand seama in acelasi timp de complexitatea si de tragediile din societatea contemporana.` Se poate... fara `vicleni`, fara generalizari, etc. Se poate afirma acest adevar cu TACT. |
|
|||
|
|||
![]()
poi stiu la cine s-a referit colors :cool:
dar subiectul a prins ceva substantza si, da, avortul chiar daca este permis sau nu de legea in vigoare el tot ramane un gest moral dureros in care sufera multzi din cei implicatzi. Oricum doar cine a fost femeie si eventual mama ishi poate da seama mai bine despre ce este vorba... noi ceilaltzi, vorba lui colors, ne ocupam de lucruri slabe, adica ratam cum zicea irina77 o buna oportunitate de a tacea, sau oricum de a le vorbi mai putzin dar si cu tact vorba lui odin. ???:dozingoff: |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
jenica MAMA asa cum spui tu... |
|
|||
|
|||
![]()
Irina, trecem peste toare ironiile ascunse la adresa mea(ironie e un cuvant prea cuminte); Desi nu sunt nevoita sa o fac, vreau sa te lamuresc de faptul ca parerea mea era strict obiectiva in ceea ce priveste avortul; nu am trecut prin asa ceva si nici nu imi doresc, sunt multe cai de a impiedica o sarcina nedorita.
Libertatea despre care vorbesc este accea pe care tu o incalci. Desigur, daca iti va cere o femeie sfatul cu privire la avort, ii vei tine o prelegere crestina; dar daca nu iti va cere sfatul, de ce sa iti dai cu parerea? Intreb si eu; nu toata populatia tarii e credioncioasa si de aceea sustin ideea ca avortul nu ar trebui interzis Acum privind din punct de vedere strict religios, este clar ca este pacat, si cu asta vor fi de acord toate femeile, indiferent daca au facut sau nu avort. Dar imi sustin si imi voi sustine in continuare ideea ca este alegerea fiecarei femei in parte si singurul lucru pe care il putem face este sa acceptam, indiferent daca ne convine sau nu. Chiar daca nu ne convine si ni se pare noua o crima, trebuie respectata libertatea fiecaruia. Si totusi biserica, desi este atat de impotriva avortului, nu stiu cat le sprijina pe tinerele pe care le incurajeaza sa pastreze sarcina. O ultima observatie: nu fac propaganda si nu instig la absolut nimic; nu voi incuraja pe nimeni sa faca sau nu avort; chiar am accentuat ideea ca trebuie respectata libertatea fiecaruia,indiferent daca suntem sau nu de acord cu deciziile luate de cei din jurul nostru |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
jenica |
|
|||
|
|||
![]()
Vai de mintea ta teologule :) Pai ia stai si judeca: intr-un caz era vorba de o greseala si se cuvenea sa tragem o invatatura fara a judeca, caci parintele Corogeanu s-a cait si si-a cerut iertare. Desigur ca i-am luat apararea din perspectiva crestina. Iar in cazul avortului judec nepasarea si fatarnicia. Avortul este un act facut de bunavoie, iar nu o greseala nefericita. Cine nu a stiut de Dumnezeu si avorteaza, greseste, dar cine intra pe forum sa apere avortul o face deja din voia sa. Desigur ca tot in ratacire se afla, dar asta ii este voia, din rautatea sufletului se naste si intunericul ce-l stapaneste pe om.
Am sa intreb insa pe putin-credinciosul odin: unde era Dumnezeu cand s-a intamplat violul? Nici un fir de par din capul nostru nu se misca fara stirea si voia lui Dumnezeu. Iar daca a fost viol asa s-a ingaduit. Sylvie a spus o vorba deosebita: ca ar creste acel copil rezultat din viol, pentru ca asta a fost voia lui Dumnezeu. Dar am sa intreb mai departe: cu ce este un copil nascut in urma unui viol mai prejos decat unul nascut din "dragoste"? Este doar o repulsie, o stare de impotrivire la voia lui Dumnezeu. Pentru ca asta facem toata viata, mai ales femeile, ne impotrivim tot timpul. Dar daca acel copil din "dragoste" ajunge un derbedeu si-i mananca viata mamei? Ori exagerez? Iar cel "nedorit" ajunge un copil bun, se poate si aceasta? NU va mai amagiti, viata noastra e toata in mana lui Dumnezeu si noi "ne targuim" cu Dumnezeu in ce situatii putem avorta. Rade sarsaila de noi. Dar aici am ajuns din voia noastra, ca nu ne place viata dreapta si curata, nu, noua ne place sexul nu dragostea crestineasca. Trupul sa se simta bine ca la suflet tot nu e nimic. Numarul mare de divorturi ce arata oare daca nu faptul ca nu mai e iubire crestineasca ci doar propria voie conteaza? Cautati-va scuze, mintiti-va singuri, satana sta pe umarul vostru stang si rade. Iadul e plin de homosexuali si de femei avortoare, dar inca mai e loc. Liviu Am ajuns sa discutam de aceste pacate infricosatoare cu nepasare, academic ... Vai de noi! |
|
|||
|
|||
![]()
Rog pe admin sa nu mai ingaduie sa mi se vorbeasca asa... Colors, mai bine invata pt. BAC si apoi poate o sa stii sa citesti... Unde am aparat eu avortul? Nu ti-e rusine?
Asta este cat de cat pozitia oficiala a Bisericii: `Dar nu este de ajuns ca noi crestinii sa marturisim doar pozitia traditionala a Bisericii fata de problema avortului. Trebuie facut orice efort pentru ajutarea copiilor nedoritii sau abuzati care nu pot sau nu ar trebui crescuti in familia lor de origine. Aceasta insemna oferirea de suport financiar unde e nevoie, si pentru mama si pentru copil, si eforturi pentru ca legislatia sa faciliteze cu responsabilitate procedurile pentru adoptie in toata tara. Pe scurt aceasta inseamna ca nu putem condamna avortul in chip rezonabil daca nu vrem sa ne asumam responsabilitatea pentru bunastarea copiilor nedoriti ce se nasc, indiferent de sanatatea lor, de capacitatea mintala sau de mediul rasial. Vorbind de dimensiunile responsabilitatii crestine in Biserica si in intreaga lume creata de catre Dumnezeu, Sfantul Pavel ne-a oferit o imagine ce se aplica atat responsabilitatii noastre fata de cei ce aleg avortul, cat si fata de cei care vor fi victimele lui: "Asa si noi, cei multi, un trup suntem in Hristos si fiecare suntem madulare unii altora" (Romani 12, 5).` `Avortul este un act de crima pentru care cei implicati, voluntar si involuntar, vor raspunde in fata lui Dumnezeu. Cei care se gasesc in situatii tragice - precum cele implicand violul, incestul si boala - in care vietile mamelor si ale copiilor nenascuti sunt amenintate, si este nevoie sa se ia hotarari dureroase, de viata si de moarte, trebuie sfatuiti sa ia atitudini responsabile in fata lui Dumnezeu, Care este drept si milostiv, Caruia ii vor da socoteala pentru faptele lor. Femei si barbati, inclusiv membrii familiei si prietenii femeii insarcinate, tentati sa recurga la avort, ar trebui incurajati sa reziste acestui act rau si ajutati sa-si nasca copiii, sa-i creasca in conditii materiale si spirituale sanatoase. Femeile care au recurs la avort, barbatii care erau parintii copiilor avortati si alte persoane implicate in cazuri de avort, ar trebui ingrijiti pastoral, incluzand aici recunoasterea gravitatii actului si incredintarea ca exista mila din partea lui Dumnezeu pentru cei care se caiesc de pacatele lor. Crestinii ortodocsi trebuie sa contribuie la procesele legislative in functie de cunoasterea, competenta, abilitatea si influenta lor, astfel incat sa fie puse in aplicare legi care ocrotesc si apara vietile copiilor nenascuti, tinand seama in acelasi timp de complexitatea si de tragediile din societatea contemporana.` Se poate... fara `vicleni`, fara generalizari, etc. Se poate afirma acest adevar cu TACT. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Avortul- canon de pocainta | annajanette | Generalitati | 192 | 11.12.2013 21:45:32 |
Avortul in BC | camy_d | Biserica Romano-Catolica | 108 | 04.07.2012 05:57:38 |
Avortul selectiv | Mihnea Dragomir | Stiri, actualitati, anunturi | 22 | 04.06.2012 23:54:52 |
STOP avortul in Romania | Floare de lotus | Umanitare | 9 | 26.04.2011 21:43:26 |
AVORTUL | roxanica | Generalitati | 170 | 16.02.2008 23:00:39 |
|