Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2010, 21:12:45
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit Postul Mare

CUM SE TINE POSTUL MARE?

Sfântul si Marele Post care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Pastilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtăsirea cu Sfintele Taine. El închipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Pastile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.

În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame.

MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire - 25 Martie si în Dumininica Floriilor.

Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor.

Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi - seara - pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit.

Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2010, 22:49:14
Miha-anca
Guest

Implicit Post cu folos

Slava lui Dumnezeu, am ajuns si in ziua in care ne putem pregati pentru inceperea Postului Mare si implicit facerea Psaltirii si inaltarea de rugaciuni, pentru salvarea Romaniei si a noastra.
Bunul Dumnezeu sa ne intareasca pe toti, sa trecem cu bine prin inevitabilele ispite, care pot sa apara la oricare dintre noi. Sa nu uitam ca atunci cand suntem slabi, de fapt suntem tari, cu ajutorul lui Dumnezeu mereu prezent langa noi.

Incepand de luni, 15 februarie, vom citi zilnic, cei care se stiu, catisma ( beliver = catismele), pe care o avem de citit, in asa fel incat sa nu depasim ora 24.00.
Psaltirea se citeste incet si cu multa luare-aminte, fara graba si cugetand mereu, ca sa intelegem cele ce citim.
La Catisma 1 se vor citi rugaciunile incepatoare, iar dupa fiecare catisma citim rugaciunile de incheiere, pe care le gasim in Psaltire:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...eia-82151.html

Sper ca si ceilalti colegi de forum sa gaseasca un moment zilnic si sa spuna o scurta rugaciune pentru salvarea Romaniei, ca sa fim cat mai multi in acelasi gand curat. Fie ca bunul Dumnezeu sa ne auda strigarea si sa ne ajute!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 00:26:08
beliver's Avatar
beliver beliver is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2008
Locație: Ardeal
Implicit

Multa multa sanatate iti doresc Om-Bun si tie si sotiei tale.Imi pare rau sa aud ca sunteti bolnavi.

Va rog sa ma iertati toti carora v-am gresit.

Post desavarsit.Doamne ajuta!
Vechi 24.02.2010, 14:15:11
dorinastoica14
Guest

Implicit

"Dă-ne nouă ajutor,ca să ieșim din necaz,că deșartă este izbăvirea cea de la oameni.
Cu Dumnezeu vom birui și El va nimici pe vrăjmașii noștri.
(Ps. 107-Catisma 15)

Dumnezeu să întărească pe toți acei care zi de zi jertfesc o oră din timpul lor prețios și pun o pierticică la acesată lucrare.Doamne ajută.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 15:32:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Thumbs down

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Se pare ca fiecare vede si aude doar ce doreste. Ce face omul cu viata lui, daca merge sau nu la biserica si ce face in biserica daca tot merge, nu este subiectul acestui topic. Eu spuneam sub forma ca "Nimeni nu te plateste, daca nu muncesti!" Iar ca sa faci niste rugaciuni care sa fie rasplatite dupa asteptari, mi se pare corect sa fii acolo, in biserica, pe cat posibil, daca sanatatea si imprejurarile ti-o permit. Daca asta este lauda de sine, Doamne iarta-ma! Mie totusi mi se par foarte multe rautati strecurate de la o vreme, si nu-mi place de loc. Parca facem jocul... altcuiva!...
Refulari . . .acuze , mai tot timpul ! D"le OM BUN , cam toti sunt imperfecti si vezi numai rautati . . .strecurate ( ! ! ! ) de la o vreme . . . Sa-mi fie iertat , dar tocmai dumneata ce-mi ti lectii de morala si conduita , ai un tupeu iesit din comun acuzandu-ma exact de greselile cu care dumneata operezi zilnic . Dovada insasi aceasta " actiune" intinsa in mai bine de 20 de pagini de un ridicol grotesc , cu exceptia initiativei de a se citi din Psaltira , lucru minunat , oriunde si oricand ! Voi reveni cu exemple d"le OM BUN
Vechi 28.02.2010, 15:44:51
antoniap
Guest

Implicit

,,Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri...'' - este un fragment din rugaciunea pe care o spunem indiferent daca avem mai multa sau mai putina dreptate. Inaintea lui Dumnezeu cel mai mare este cel care iarta. Cu totii gresim: cu voie sau fara voie.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 16:14:30
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
,,Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri...'' - este un fragment din rugaciunea pe care o spunem indiferent daca avem mai multa sau mai putina dreptate. Inaintea lui Dumnezeu cel mai mare este cel care iarta. Cu totii gresim: cu voie sau fara voie.
Exact Antonia numai ca iata cum in loc de iertare ti se baga cutitul pe la spate , si culmea de cine , tocmai de un " OM BUN ", pe care l-am admirat , l-am respectat , l-am inclus in lista mea de prieteni , i-am facut invitatie cu mult drag la grupul Biserica SF . Mercurie , dar acest om avea complet alte ganduri la adresa mea si asta sincer m-a tulburat si m-a durut foarte mult . Astazi la Sf. Liturghie am fost complet dat peste cap din cauza cuvintelor si gandurilor acestui om . Dumnezeu mi-e martor la tot ce mi s-a intamplat si ce am simtit , si sunt sigur ca imi va face dreptate , asa cum mi-a facut toata viata de pana acum . Daca era vorba de altcineva ( din afara listei , de care m-am atasat , pentru ca le respect modul de a gandi , de a scrie , trairea lor duhovniceasca , pe unii ii cunosc si personal , sau prin telefon . . .) nu-mi parea rau si nu puneam la suflet . Multi spun ca nu-i bine sa te atasezi de oameni , poate o fi adevarat , dar eu asta sunt . Cand am de spus ceva o spun direct , fara ocolisuri si fara menajamente , iar cand tin la cineva , apai sa sti ca pun suflet , poate cam prea mult , dar pun . Nici-o injuratura , nici-un rau nu ma afecteaza din paretea nimanui , dar si o virgula pusa cu rautate din partea unui om la care tin mi-a duce intristarea si ma raneste mult, acesta este si in cazul userului OM BUN . Voi continua activitatea pe forum si nu numai cu mai multa prudenta in alegerea " prietenilor. Slava lui Dumnezeu pentru toate !

Last edited by cristiboss56; 28.02.2010 at 16:16:45.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 19:52:10
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Exact Antonia numai ca iata cum in loc de iertare ti se baga cutitul pe la spate , si culmea de cine , tocmai de un " OM BUN ", pe care l-am admirat , l-am respectat , l-am inclus in lista mea de prieteni , i-am facut invitatie cu mult drag la grupul Biserica SF . Mercurie , dar acest om avea complet alte ganduri la adresa mea si asta sincer m-a tulburat si m-a durut foarte mult . Astazi la Sf. Liturghie am fost complet dat peste cap din cauza cuvintelor si gandurilor acestui om . Dumnezeu mi-e martor la tot ce mi s-a intamplat si ce am simtit , si sunt sigur ca imi va face dreptate , asa cum mi-a facut toata viata de pana acum . Daca era vorba de altcineva ( din afara listei , de care m-am atasat , pentru ca le respect modul de a gandi , de a scrie , trairea lor duhovniceasca , pe unii ii cunosc si personal , sau prin telefon . . .) nu-mi parea rau si nu puneam la suflet . Multi spun ca nu-i bine sa te atasezi de oameni , poate o fi adevarat , dar eu asta sunt . Cand am de spus ceva o spun direct , fara ocolisuri si fara menajamente , iar cand tin la cineva , apai sa sti ca pun suflet , poate cam prea mult , dar pun . Nici-o injuratura , nici-un rau nu ma afecteaza din paretea nimanui , dar si o virgula pusa cu rautate din partea unui om la care tin mi-a duce intristarea si ma raneste mult, acesta este si in cazul userului OM BUN . Voi continua activitatea pe forum si nu numai cu mai multa prudenta in alegerea " prietenilor. Slava lui Dumnezeu pentru toate !
Nu fi mâhnit Cristian,sunt ispitele postului nu pune la inimă.Vrăjmașul nu doarme și lucrează prin oameni.De ce să te tulburi? Să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate,să iubim pe fratele nostru și să urâm păcatul.
Dacă ți-aș spune ce ispite am de când a început postul ți-ar trece imediat supărarea.
Îmi înghit lacrimile și merg mai departe căci știu cât mă iubește Dumnezeu așa ticăloasă cum sunt.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 19:57:52
dorinastoica14
Guest

Implicit Rugăciune de împăcare

Doamne miluește pe cei care mă urăsc,se sfădesc cu mine și mă ocărăsc;asemena și pe acei care mă grăiesc de rău;ca nu cumva vreunul din ei să pățească ceva rău pentru mine,necuratul,nici în veacul de acum ,nici în cel ce va să fie.Ci-i sfințește pe dânșii cu mila Ta,și-i acoperă de bunătatea Ta,preabunule Stăpâne.Amin
Reply With Quote
Vechi 01.03.2010, 00:35:32
OmuBun
Guest

Implicit

Am asteptat un timp sa se mai calmeze lucrurile. Ce s-ar intampla daca n-am avea puterea sa ne calcam pe mandrie si sa spunem "NU!". Sau macar... "Nu acum!" Daca vrem sa cautam, gasim un munte de "chichite". Dar sa dovedim, ce? Ca suntem infailibili? Dar e vizibil de la distanta ca suntem toti - fara exceptie - foarte slabi si plini de vanitate.
Am crezut despre mine ca iert si uit! Nu-i adevarat! De iertat, iert, intr-adevar, dar odata in plus mi-am dovedit mie ca "nu uit", fiindca pentru niste sicane mai vechi (pe care nu le-am inteles deloc la vremea aceea, din partea cuiva care se declara "bun prieten") am "atacat" cand l-am vazut pe altul in locul meu. Nici nu stiu daca luam de fapt apararea cuiva, sau izbucneam fiindca mocnea in mine mai demult dorinta sa "platesc".
In seara asta la predica de dupa slujba de seara, preotul a vorbit printre altele de cat de mult se inmultesc ispitele in perioada postului. Statistic, cele mai multe certuri si divorturi apar in aceasta perioada, cand parca nimeni nu se mai intelege cu nimeni, in ciuda rugaciunilor sau a postului in sine. Abia acum ar trebui sa-i intelegem pe bietii calugari sau pusnici, care se nevoiesc departe de "lumea dezlantuita" si cu toate aste sunt rau incercati de diavol, care poate "sensibiliza" orice slabiciune. Dumnezeu ingaduie asta si nu trebuie sa ne intrebam noi "de ce?" Noi doar trebuie sa veghem si sa ramanem calmi, macar pana trece furtuna si pana mai scade din nivelul adrenalinii. Am fost si eu tulburat si imi inchipui ce a simtit bietul Cristi... Pe de alta parte imi spuneam: "Las' ca-i bine asa, sa vada si el ce inseamna atunci cand cineva "te ia la palme" pe nepusa masa! Macar daca am reusi sa intelegem ceva din asta. Daca nu noi, cei in cauza, macar cei care privesc de pe margine.
Apelul final este oricum acelasi: "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti!" Sau: "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!"
Noapte buna, romani, oriunde v-ati afla!

P.S. - Poate n-am fost prea clar: Cristi, iarta-ma, te rog, omule! Suntem supusi greselii si mai calcam in gropi din cand in cand!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Salvati Copenhaga! andreicozia Generalitati 7 03.01.2010 04:45:16
salvati o viata andreicosminus Umanitare 0 30.12.2009 17:57:32
SOS!Salvati viata unui copil nou-nascut! heaven Umanitare 8 10.09.2009 21:13:19
Salvati Iconostasul de la Cotroceni simona76 Stiri, actualitati, anunturi 1 26.03.2009 09:56:37
salvati un suflet bm Generalitati 18 02.09.2007 15:10:53