Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2013, 20:41:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

În orice împrejurare te-ai afla,de bucurie, de întristare, lipsă ori bunăstare,înalță gândul smerit și inima curată către Dumnezeu,aducându-I laudă, mulțumire ori cerere, și El,Care ascultă chemările sincere și curate, nu te va trece cu vederea.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru,
Dumnezeule a toată milostivirea și îndurarea,
Care ai nemăsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oameni,
căzând acum către a Ta slavă, cu frică și cu cutremur,
aduc Ție mulțumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit
pe mine nevrednicul robul Tău.
Te slăvesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine.
Și iarăși căzând înaintea Ta, îți mulțumesc și cu smerenie mă rog nemăsuratei
și negrăitei Tale milostiviri, ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine,
ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu.
lzbăvește-mă de tot răul și necazul.
Dăruiește-mi liniște și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele
totdeauna mulțumire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune
Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.
Vechi 18.06.2013, 21:12:25
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Domnul se bucură de căința oamenilor

Sufletul meu Te-a cunoscut, Doamne, și eu scriu despre mila Ta norodului Tău.

Noroadelor, nu vă întristați că trăiți în osteneli. Luptați numai cu păcatul și cereți ajutor de la Dumnezeu, iar El vi-l va da, pentru că e milostiv și ne iubește.

Noroadelor, cu lacrimi scriu aceste rânduri. Sufletul meu vrea ca voi să cunoașteți pe Domnul și să vedeți mila și slava Lui. Am șaptezeci și doi de ani; curând voi muri și scriu despre mila Domnului, pe care Domnul mi-a dat să o cunosc prin Duhul Sfânt; și Duhul Sfânt m-a învățat să iubesc norodul. V-aș pune pe un munte înalt, ca de pe vârful lui să puteți vedea fața blândă și milostivă a Domnului și inimile voastre să salte de bucurie. Vă spun adevărul: nu știu nimic bun în mine însumi și în mine sunt multe păcate, dar harul Duhului Sfânt mi-a șters mulțime de păcate și știu că celor ce luptă cu păcatul Domnul le dă nu numai iertarea, dar și harul Duhului Sfânt, care bucură sufletul și-i dă o pace dulce și adâncă.

Doamne, Tu iubești zidirea Ta; și cine poate înțelege iubirea Ta sau gusta dulceața ei, dacă nu o înveți Tu Însuți prin Duhul Tău Cel Sfânt?

Cuviosul Siluan Athonitul - "Între iadul deznadejdii și iadul smereniei"

Te rog, Doamne, revarsă peste oameni harul Duhului Sfânt ca ei să cunoască iubirea Ta. Încălzește inimile abătute ale oamenilor ca ei să Te slăvească în bucurie uitând întristările pământului.

Mângâietorule bunule, cu lacrimi Te rog: mângâie inimile întristate ale oamenilor. Dă noroadelor să audă dulcele Tău glas: „Iertate sunt păcatele voastre”. Da, Doamne, stă în puterea Ta să faci minuni și nu e minune mai mare decât a-i iubi pe păcătoși în căderea lor. Să iubești un sfânt e ușor, căci el este vrednic de ea. Da, Doamne, ascultă rugăciunea pământului. Toate noroadele sunt întristate; toate sunt abătute în păcat; toate sunt lipsite de harul Tău și trăiesc în întuneric.

O, noroadelor, să chemăm la Domnul tot pământul și auzită va fi rugăciunea noastră, pentru că Domnul se bucură de căința oamenilor

Cuviosul Siluan Athonitul - "Între iadul deznadejdii și iadul smereniei"
Vechi 23.06.2013, 00:31:04
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Rugăciunea Celui Care mângâie

sursa: nsad.ru

Duhul Sfânt nu umple pur și simplu în mod "mecanic" universul cu Sine, ci El îl animă, în fiecare secundă îi întreține existența, altfel totul s-ar dezintegra și s-ar împrăștia.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților si Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin
Rugăciunea "Împărate ceresc" se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt, Domnul de viață dătătorul, Care de la Tatăl purcede (după cum mărturisim în Simbolul Credinței). Originea și autorul acestei rugăciuni nu sunt cunoscute, însă există motive să credem că își are obârșia aproape de sfârșitul primului mileniu al erei creștine.
"Împărate ceresc" este probabil una dintre cele mai cunoscute rugăciuni, alături de "Tatăl nostru" (Rugăciunea domnească) și de Psalmul 50 al lui David. Face parte din așa-zisele "rugăciuni începătoare", adică acele rugăciuni pe care le auzim la începutul multor slujbe, inclusiv la începutul rugăciunilor noastre obișnuite de dimineață si de seară: "Împărate Ceresc", ”Sfinte Dumnezeule” (de 3 ori), "Prea Sfântă Treime", "Tatăl nostru".
În plus, se obișnuiește să se citească "Împărate Ceresc" pentru a-L chema pe Duhul Sfânt înainte de începerea oricărui lucru. Unul dintre aceste cazuri este rugăciunea din slujbele bisericești. Iar acest lucru, cred, explică includerea rugăciunii "Împărate Ceresc" între rugăciunile începătoare. În sfârșit, această rugăciune este una din stihirile Cinzecimii, iar acest lucru este și motivul pentru care scriu astăzi articolul acesta. Totuși, să privim mai întâi textul rugăciunii.
Ne adresăm Duhului Sfânt ca unui Împărat al cerurilor (a se vedea începutul Rugăciunii Domnești: "Tatăl nostru, care ești în ceruri..."). Această adresare, strict vorbind, nu este specifică celui de-al treilea Ipostas. Astfel, spre exemplu, în vecernia din postul mare, se citește rugăciunea "Împărate ceresc, credința o întărește...", care cel mai probabil face referire la Hristos, dar nu este destul de clar; ne putem gândi, de asemenea, că este adresată Sfintei Treimi.
Urmează apoi apelativul "Mângâietorule" (Παράκλητος în greacă). Astfel L-a numit Mântuitorul pe Duhul Sfânt într-o convorbire cu ucenicii: "Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac, Duhul adevărului, pe care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaște; voi Îl cunoașteți că rămâne la voi și în voi va fi!" (Ioan 14, 16-17). Pe lângă sensul evident "cel care mângâie, alină", acest cuvânt poate fi înțeles, de asemenea, în sensul de "mijlocitor", "Dumnezeu", "ocrotitor".
Despre Duhul Sfânt, precum și despre Dumnezeu "în general", vorbim de omniprezență "Care pretutindenea ești". Expresia care urmează, "toate le plinești", pe drept cuvânt poate încurca. După cum se poate observa, în acest caz, nu este vorba despre împlinirea rugăciunilor și dorințelor noastre, ci tot cam la fel - despre omniprezența Dumnezeirii: "pe toate le plinești" înseamnă "pe toate le umpli cu Tine". Cu toate acestea, aici se poate vedea ceva și mai mult: Duhul Sfânt nu umple pur și simplu în mod "mecanic" universul cu Sine, ci El îl animă, în fiecare secundă îi întreține existența, altfel totul s-ar dezintegra și s-ar împrăștia.
Mai există în această rugăciune o expresie pe care, după cum vă puteți imagina, mulți o înțeleg greșit: "Vistierul bunătăților" nu înseamnă nicidecum că Duhul Sfânt este un fel de comoară pentru oamenii buni. Nu, Duhul de viață făcător este vistieria celor bune, fericite, izvorul și rezervorul a tot binele și al curăției.
În continuare Îl numim pe Duhul Sfânt ”Dătător de viață”. Aici este necesar să amintim o altă cântare pe care o auzim adesea la priveghere: "Prin Duhul Sfânt tot sufletul viază și întru curăție se înalță..."
Toate aceste cuvinte și expresii despre care am vorbit până acum sunt apelative folosite în aproximativ două treimi din rugăciune. Urmează apoi partea de cerere. Ce Îi cerem lui Dumnezeu Duhul Sfânt? Îi cerem ”să vină și să se sălășluiască întru noi". Acest lucru poate fi înțeles în două moduri (iar o înțelegere nu o exclude pe cealaltă): fie ne dorim ca fiecare dintre noi să devenim casă a Duhului Sfânt, biserică a lui Dumnezeu, fie ca (cf. In 1, 14) Duhul Sfânt să se sălășluiască printre noi, între noi, unindu-ne într-Unul Trupul lui Hristos.
Cerem apoi ca Duhul Sfânt, sălășluit în noi, să ne curețe de toată întinăciunea, adică de patimă, de păcat și pentru ca El, Bunul să ne mântuiască sufletele, adică să ne izbăvească de puterea lumii, a diavolului, ba încă și de patimile noastre, și ca El să ne dăruiască Împărăția Cerurilor, propria Sa Împărăție (a se vedea începutul rugăciunii).
După cum am menționat mai sus, rugăciunea "Împărate Ceresc" este componentă a slujbei Cinzecimii (Ziua Sfintei Treimi). Amintim că această rugăciune nu se citește în perioada dintre Paști și Rusalii: în perioada pascală ea este înlocuită cu citirea (sau cântarea) întreită a Troparului Paștilor, iar de la Înălțare până la Paști nu mai este deloc înlocuită cu nimic, iar această absență semnificativă subliniază încordarea cu care Biserica așteaptă în fiecare an Pogorârea Duhului Sfânt. Și iată că în ziua Cinzecimii, după șapte săptămâni de absență specifică, se aude din nou rugăciunea "Împărate ceresc" cântându-se de multe ori, începând cu Vecernia Mare (penultimele stihiri la stihoavne), iar apoi de două ori la Utrenie (după Psalmul 50 și înainte de Doxologia Mare). Din această zi, "Împărate ceresc" se citește în fiecare zi, până în prima zi de Paște.
(Preot Feodor Liudogovski)
nsad.ru
Vechi 23.06.2013, 21:57:33
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

RUGĂCIUNE CĂTRE PREASFÂNTA TREIME

Preasfântă Treime, Dumnezeule Cel neajuns de înălțimea gândului omenesc, Domnul heruvimilor și Înfricoșătoarea Priveliște a serafimilor celor întraripați cu dumnezeiescul dor, Cel Ce toate le plinești spre folosul nostru și ai puterea să oprești valurile patimilor ce tulbură corabia inimii nostre, caută cu bunătate din înălțimea slavei Tale și cercetează rănile sufletelor noastre. Focul mâniei Tale celei drepte să nu ne ardă pe noi păcătoșii, care petrecem vremea acestei vieți pământești, neluând aminte la mântuirea noastră, ci râurile milostivirii Tale să nu-și oprească niciodată curgerea din pricinea rămânerii inimii noastre în împietrire. Am călcat cu nepăsare făgăduințele făcute la Sfântul Botez și ne-am făcut asemenea necuvântătoarelor, purtați fiind pe cărări necunoscute chiar de viforul gândurilor dobitocești. În toată vremea ne-am despărțit cu gândul de vederea iubirii Tale de oameni și am risipit timpul dăruit pentru lucrarea mântuirii în preocupări deșarte. Căutând mai întâi lucrurile lumești înaintea celor duhovnicești, ne-am lipsit de amândouă, neluând aminte la sfatul rostit prin gura Unuia Născut Fiului Tău: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă”. Cu mintea privind numai spre cele pământești, ne-am lipsit de dulceața celor duhovnicești și tâlharii patimilor au furat și comoara darului agonisită prin multe nevoințe. Dar ca Cel Ce primești cu milostivire pe cei ce se întorc la Tine și îi așezi pe ei la masa cea duhovnicească, cheamă-ne și pe noi la pocăință cu trâmbița Duhului, trezindu-ne din somnul patimilor. Fii îndelung răbdător cu noi, cei nemulțumitori și pururea leneși în a începe nevoința rugăciunii. Pe cei chinuiți de deznădejdea cea ucigătoare de suflete îi ridică cu milostivirea Ta, risipește întristarea din inimile celor ce pătimesc și nu înțeleg rostul vieții lor. Pe cei neputincioși îi întărește și dă umilință inimilor celor robite de împietrire. Cu razele înțelepciunii Tale dumnezeiești cercetează pe păstorii și învățătorii noștri și dă-le lor ca să afle milă înaintea Ta, ca să mijlocească pentru noi iertarea păcatelor și cele de trebuință spre mântuirea tuturor. Laturile Ortodoxiei le întărește cu rugăciunile sfinților Tăi și ne dă și nouă nevrednicilor să căutăm adevărul cel neschimbat. În neputința noastră Îți cerem să ne păzești pe noi de toate înșelăciunile păcatelor, ca să-Ți cântăm cu bucurie: Slavă Ție, Dumnezu nostru, Cel Ce toate le supui iubirii Tale de oameni, trecând peste nevrednicia noastră !Amin
Vechi 23.06.2013, 22:35:52
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Vino, Duhule,
întru tot cinstit, atotfăcâtor, atotțiitor, atotcercetă- tor, preaînțelept, preaputernic, întru toate puternic, neschimbător1 ", statornic, nehotărnicit, neînțeles, de neurmat , cu nesfârșită putere, pururea darnic, cu nemărginire bun, a toată lumea împlinitor după ființă și neîncăput de nimeni după putere, viața însăși și izvorul vieții, înțelepciunea însăși și izvorul înțelepciunii, puterea însăși și izvorul puterii, Preabunule și intru tot îndurate Dumnezeule. Vino, înțelepciunea cea adevărată a tuturor celor ce vor să se mântuiască. Vino, Unule către unul, căci eu unul sunt precum mă vezi. Vino și Te sălășluiește întru mine și mă curățește de toată năvălirea și bântuiala potrivnicului.
Bine Te cuvântăm pe Tine, a toate împărate Preabunule, căci de la Tine avem ființa, suflarea, cugetarea, darul de a cunoaște pe Dumnezeu,
adică pe Tine Preasfinte Duhule, pe Tatăl cel fără de început și pe unul născut Fiul Lui. Bine Te cuvântăm pe Tine, căci de la Tine avem înțelegerea frumuseții cerului, a drumului soarelui, a rotun- jelii lunii, a bunei podoabe a stelelor, a bunei potriviri dintre toate acestea și a mișcării de multe feluri. Bine Te cuvântăm pe Tine, căci de la Tine avem înțelegerea schimbării ceasurilor, a prefacerilor vremilor, a primenirilor vânturilor, a mersului anilor. Mulțumim Ție, căci de la Tine avem nădejdea împărăției Cerurilor, a cinstei întocmai cu a îngerilor, a vederii slavei, acum ca în niște oglinzi și enigme, dar nu după multă vreme, pe cea desăvârșită și curată. Mulțumim Ție, căci Tu ne dai iscusința plugăriei, bucatele, meșteșugurile, legile, obiceiurile, virtuțile, purtările bune.
Ce limbă va putea spune, Stăpâne, măririle Tale cele mai presus de cuvânt și de înțelegere, mari și minunate? Căci Tu ești izvorul cel pururea curgător și nesecat al curățeniei și al sfințeniei; Adâncul covârșitor, nemărginit și neajuns al înțelepciunii și al puterii; Noianul nemăsurat și necuprins al vieții și al nemuririi; Comoara nedeșertată și neîmpuținată a cunoașterii și a priceperii; Vistieria tuturor, negolită și necheltuită a bunătății și milostivirii. Tu i-ai insuflat pe proroci, iar ei au vestit mai dinainte cele ce vor să fie și întruparea Celui unul născut au propovăduit. Tu, către Măria cea cu daruri dăruită venind, cea hotărâtă mai înainte de veci să fie Maică a lui Dumnezeu, cea aleasă din toate neamurile, ca o fără de prihană și preacurată ai făcut din preasfințitul pântece al acesteia lăcaș al Cuvântului și Dumnezeu și împreună cu Dânsul ai săvârșit preasfânta Lui unire. Tu împreună cu Hristos Cuvântul ai fost, ca Cel de o fire cu Dânsul și de o ființă și împreună cu El ai făcut dumnezeieștile semne cele minunate. Iar după ce S-a suit El la ceruri și a stat la dreapta Tatălui în chip nedespărțit, ca un Dumnezeu ai venit la sfinții Lui ucenici și apostoli în chip de limbi de foc și i-ai umplut de cuvânt, de înțelepciune și de îndrăzneală și i-ai făcut puternici intru semen”

Deci Ție mă rog, la Tine cad, Ție mă închin, apleacă-Te spre mine, robul Tău și cu bunătate cer- cetează-mă pe mine și scoate-mă din adâncul gre- șalelor celor de voie și celor neștiute. Curățește-mă de toată spurcăciunea trupului și a duhului. Sfin- țește-mă, înțelepțește-mâ, dă-mi pricepere spre toată cunoștința cea mântuitoare, povățuiește-mă, aratâ-mâ viteaz și neînduplecat de patimi, mai tare ca toată puterea cea potrivnică. Suflă întru mine blândețe, îndelungă-răbdare. adevăr, dreptate , tăcere și temelia tuturor faptelor bune, înfrânarea. Fă-mă biserică vrednică slavei Tale. Stăpânitor intru mine să fii Tu, păzitor și dătător de toate darurile Tale cele bogate. Și Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, după datorie laudă îți aducem, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

( preluata din Rugăciunile Sfinților Părinți publicate de Cuviosul Nicodim Aghioritul în APANTHISMA (Constantinopol, 1799), traduse în românește la Mănăstirea Neamțul (1827)
Vechi 15.07.2013, 20:24:50
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

RUGĂCIUNE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajută-mi mie. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, sădește frica Ta în inima mea. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, „pătrunde cu frica Ta cărnurile mele". Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, păzește-mă sub acoperământul Tău. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, fe- rește-mă de toată bântuiala cea vicleană a potrivnicului. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, acoperă-mă de întunecarea vrăjmașilor celor văzuți și nevăzuți care-mi fac rău. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, gonește gândurile cele viclene, urâte, hulitoare și cârtirile din ticălosul și sărmanul meu suflet. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, gonește de la mine pe tot vrăjmașul și potrivnicul văzut și nevăzut Doamne Iisuse Hristoase, fă cu mine ceea ce îmi este de folos. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, ajută-mi mie. Iisuse, Numele cel mântuitor, mântuiește-mă. Iisuse, Mântuirea mea, întârește-mă întru frica Ta. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, curățește-mă de toată necură- ția și fărădelegea. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, înva- ță-mă să fac voia Ta cea sfântă și să păzesc poruncile Tale. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, păzește-mă de limba mea. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu celui viu, păzește-mă în ziua și în noaptea aceasta fără de păcat fără de sminteală și nesupărat de toată bân- tuiala rea a urătorului de bine și a stricătorului de suflet diavol. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, slobozește-mă de toate patimile.
Doamne Iisuse Hristoase, izbăvește-mă de ne- cunoștință și de uitare. Doamne Iisuse Hristoase,ferește-mă de toată ispita și pripeala ' . Doamne Iisuse Hristoase, dă-mi suspin neîncetat, umilință și aducere-aminte de moarte. Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, deschide cehii inimii mele ca să văd folosul rugăciunii și al citirii, lisuse, Fiul lui Dumnezeu, învață-mă cum se cade să mă rog și să chem numele Tău cel sfânt,Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, și Dumnezeule preadulce, Cel ce pentru mine cu trupul cruce și moarte ai răbdat cum știi și cum voiești miluiește-mă pe mine păcătosul și nevrednicul rob al Tău. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeule, Mântuitorul meu, Dulceața cea negrăită. Numele cel mântuitor, dăruiește-mi mie, nevrednicul rob al Tău, umilință și luminare a inimii, pentru ca, luminat fiind, să vărs cu desfătare lacrimi întru rugăciune curată, pentru ca prin puține lacrimi să ștergi zapisul cel mare al păcatelor mele și prin puțină suspinare să stingi focul arzător. Căci de îmi vei da să plâng aici. Stăpâne, mă voi izbăvi de acel foc nestins.
Știu, cu adevărat știu, îndelung-răbdătorule Doamne, că în fiecare zi și ceas Te întărât și Te mânii peste măsură. Dar bunătatea și îndelungă răbdarea Ta să biruiască răutatea și amărăciunea mea. Căci dacă maica, deși copilul său e neascultător, nu poate să-1 părăsească, învinsă de milostivirile sale, cu cât mai vârtos bunătatea Ta, mișcată de nemărginitele Tale îndurări, va birui răutatea mea. Așa, Dumnezeule al milei și al îndurărilor, izbăvește-mâ de urzelile cele viclene ale spurcatului și cumplitului războinic care în fiecare ceas ține și necăjește sufletul meu în gânduri rele și urâte . Puterea Ta cea negrăită, Hristoase, care a certat valurile mării, să - l certe pe el și nelucrător sâ-l facă și departe de la mine, robul Tău, să-1 arunce, căci în fiecare zi își înnoiește asupra mea mă- iestriile lui și se sârguiește să stăpânească cugetul meu cel slab și să mă despartă de Tine și de dum- nezeieștile Tale porunci. Ci trimite degrabă, Stăpâne mult milostive, ajutorul tău și gonește de la mine, netrebnicul robul Tău, pe balaurul cel mare, împreună cu toate gândurile lui cele viclene și spurcate, pentru ca să Te laud curat și să Te slăvesc pe tine, împreună cu Cel fără de început al tău Părinte și cu de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

(Preluate din Rugăciunile Sfinților Părinți
publicate de Cuviosul Nicodim Aghioritul în APANTHISMA (Constantinopol, 1799), tradus e în românește la Mănăstirea Neamțul (1827).
Vechi 17.07.2013, 20:27:17
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

RUGĂCIUNE CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS CÂND NE VIN GÂNDURI URÂTE A SFÂNTULUI SIMEON DIN MUNTELE MINUNAT

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cuvântul lui Dumnezeu Cel fără de moarte, Meșterul și Cârmuitorul acestei firi uriașe, Fiul unul născut, care fără de ani din Tatăl ai strălucit și același din Sfânta Fecioară în chip negrăit ai ieșit și Te-ai întrupat neschimbat și neamestecat precum doar Tu știi, ca să izbăvești pe cei pe care i-ai zidit, din robia vrăjmașului. Cel ce de Tatăl nu Te-ai despărțit și împreună cu noi, netrebnicii robii Tăi, ai petrecut Lumina nepătimirii. gonitorul întunericului necunoștinței, strălucirea sufletelor treze, bucuria întregii lumi a dreptmări- torilor, desfătarea ingerilor și a sufletelor, Cel ce cu totul ești frumusețe fără sațiu, Cel întru tot iubit, întru tot poftă și dorire, pază covârșitoare a minții celor cu adevărat întăriți întru Tine, Cel din fire bun, îndurat și milostiv.

Gonește de la mine, ticălosul, gândurile care mă supără, căci știi, Cunoscătorule de inimi, Cel ce vezi cele ascunse ale inimii mele, că sunt fără de voia mea. Iartă-mi-le, Stăpâne al tuturor, și să nu-mi fie socotite mie intru păcat Ci milostiv fă- cându-Te mie, trimite-mi darul Tău de la scaunul cel sfânt al slavei Tale și acoperă neputința mea, netrebnicul rob al Tău. „Ințelepțește-mă și mă voi învăța poruncile Tale" și voi fi viu. Vindecă rănile sufletului meu și luminează ochii cugetului meu ca să înțeleg de-a pururea, Doamne, ieonomia Ta făcută întru mine. Căci a înnebunit cugetul meu, așadar ce-Ți voi zice Ție, mai înainte Cunoscăto- rule, care „cerci inimile și rărunchii" . Tu știi că „însetează de Tine inima mea ca un pământ us- cat". Așadar, trimite darul Tău, Doamne, ca să vie și să sature foamea mea și să adape setea mea. Căci de Tine doresc și însetez, Lumina adevărului, Dătătorul mântuirii. Deci, varsă, Doamne, o picătură a milei Tale, ca să se aprindă ca o văpaie în inima mea și să mistuie mărăcinii și ciulinii ei, adică gândurile cele rele, și sâ se facă mintea mea ca un rob, numai pe Tine să Te dorească și să Te caute,Mântuitorul lumii. Izbăvește-mă, Doamne, de toți nevăzuții vrăjmași cei ce vânează sufletul meu și îmi dăruiește ca fără de păcat și în pace să săvârșesc cealaltă vreme, în petrecere curată, în viață bine plăcută, în răbdare neînvăluită și după mulțimea îndurărilor Tale, dă-mi iertare greșelilor mele din fiecare zi.
Așa, Stăpâne singur bunule, ascultă rugăciunea mea și împlinește cererile inimii mele, ca să mă fac biserică a Darului Tău, pentru ca, locuind el în mine, să-mi strângă cugetul ca un frâu, ca nu cumva, rătăcind, să-Ți greșesc Ție și să fiu scos afară din lumina Ta. Că Ție se cade a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, și Ție slavă și mulțumită și închinăciune înălțăm, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh , acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Vechi 25.07.2013, 21:51:47
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

RUGĂCIUNE CĂTRE PREASFÂNTA ȘI CEA DE O FIINȚĂ TREIME
A LUI IOAN DIACONUL, CARE A FOST FRATE AL LUI MARCU, MITROPOLITUL EFESULUI, ȘI NOMOFILAX AL MARII BISERICI

Cela ce Te proslăvești întru închinata Treime , Părinte , Fiule ș i Duhule Sfinte , Firea cea fericită, Ființa cea mai presus de ființă . Bunătate a ce a ne măsurată , Vistieria bunătățilo r ce a nedeșertată , Adâncul milostivirii cel nemărginit , Noianul iubirii de oameni cel nepovestit Treimea cea Preasfântă
și începătoare de viață , Care numai din bunătate ai adus dintru neființă întru ființă toată zidirea cea mai presus de lume și cea din lume și porți grijă și o ții , Care ai izbăvit lumea de înșelăciune cu bunăvoință a lui Dumnezeu-Tatăl și cu însăși lucrarea Cuvântului și cu venirea Duhului Sfânt
și firea noastră de păcat o ai izbăvit.
T u m ă luminează , Dumnezeule Cel mai presus de lumină . Tu m ă sfințește , Domnul Cel mai sus de sfințenie. Tu mă curățește, Cel unul curat și nestricăcios. îmbunătățește-mă, Dumnezeule Cel în trei ipostasuri, Cel unul bun și mai presus de bunătate. indumnezeiește-mă pe mine cu Darul Tău prin împărtășire", Cel unul adevărat Dumnezeu. întărește-mâ, Cel tare, înviază-mă Cel viu și fără de moarte, înțelepțește-mă, Cel preaînțelept, întrari- pează-mă spre dumnezeiasca dorință a dragostei Tale, cu Tine mă împrietenește, Dumnezeul Cel mai presus de ființă, mai presus de viață și mai presus de lumină, și nu mă înstrăina de bunătatea Ta pentru nevrednicia mea.
Mulțumesc Ție, Stăpâne Dumnezeule atotputernice, că dintru neființă întru ființă m-ai adus pe mine. că m-ai zidit și ai pus peste mine mâna Ta. Căci „minunată s-a făcut cunoștința Ta dintru mine"45 , pentru că după chipul Tău și după asemănare m-ai făcut, buna credință mi-ai dăruit, cu Tainele Bisericii m-ai sfințit, și din tinerețe mă hrănești cu toate bunătățile Tale, Cel ce „deschizi mâna Ta și umpli toată vietatea de bunăvoință'"0. Că Tu ești Dumnezeu și izvor al bunătăților, începutul și sfârșitul a toate. Tu, Doamne, ești și stăpân al sufletelor și al trupurilor noastre, al vieții și al morții și suflarea tuturor este în mâna Ta. Bucuri făcând bine și înțelepțește sfătuind. Usturând, mâhnești ca un înțelept Doctor, dar vindeci ca un Iconom minunat. Pedepsești părintește și mângâi iarăși cu blândețe, ridicând lenevirea noastră. Slavă înțelepciunii Tale celei multe. Slavă proniei și puterii Tale celei negrăite. Slavă iubirii Tale de oameni celei nemărginite. Izbăvește-ne pe noi de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Mântuiește-ne pe noi de toată ispita. întinde mână bună, ajutătoare, tare, care să ne scoată pe noi din apele cele adânci, din valurile mari'7 ale lumii, din fundul deznădăjduirii celei cumplite. Ocârmuiește viața noastră, Cel ce ești Iconomul cel mare și Povățuitorul cel minunat Facă-se voia Ta, preabunule, și peste noi, precum în cer, așa și pe pământ Mângâie inima mea cu dulceața Ta cea nespusă, Cel ce ești bucuria cea minunată a îngerilor. Ușurează sufletului meu înțelegerea bucuriei și a desfătării Tale celei veșnice ce va să fie. învrednicește-mă și acum și după viața aceasta să fiu impreună cu Tine, Domnul și Dumnezeul meu, ca să văd bogăția bunătății Tale și să dobândesc împărăția Ta, să mă umplu de bunătățile Tale și să privesc fața Ta totdeauna.
Așa, împărate sfinte, Dumnezeule Preabunule, Cel în trei ipostasuri, Făcătorul meu și Ziditorul a toate, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale sfinților îngeri celor cu chip dumnezeiesc și ale tuturor sfinților celor din veac. Căci Tu ești începutul și izvorul „a tot darul cel desăvârșit și a toată darea cea bună"", Mintea cea fără de început, Părintele Luminilor. Și Tu ești Cuvântul cel iubitor de oameni, Domnul lisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai izbăvit lumea și neamul omenesc de vrăjmășia potrivnicului. Și Tu ești Dumnezeul cel mângâietor, Duhul cel Sfânt, de la Care toată darea bunătăților izvorăște la toată zidirea.Deci Tie, unuia Dumnezeu cel laudat in trei închinate ipostasuri, slavă și mulțumită și închinăciune înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunile Sfinților Părinți publicate de Cuviosul Nicodim Aghioritul în APANTHISMA (Constantinopol, 1799), traduse în românește la Mănăstirea Neamțul (1827),
Vechi 30.07.2013, 20:55:34
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

RUGACIUNE PUTERNICA PENTRU CEI AFLATI IN SUFERINTA !

"Preaputernice și slăvite Doamne Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduiești neputințele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși, și ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii Te rog să primești smerita mea nevoință și această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală!
Mântuiește-l, Doamne, precum știi, ca un bun și iubitor de oameni, și rânduiește Tu toate spre folosul său. Că noi neputincioși suntem și nu îl putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.
De e voia Ta, îl poți pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un doctor priceput, precum vei vrea.
Dar căzând înaintea Ta Te rog, îndură-te de robul Tău, potolește-i fierbințeala, alină-i suferința, ridică-l din patul durerii.
Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieții, spre început bun mântuirii și spre iertarea păcatelor.
Și dacă îi e de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruiește-i lui răbdare și liniște, alungând de la el toată frica și toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere și să cârtească sau să cadă în patima mâniei.
Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăință și de mulțumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îți sunt păcatele!” Amin.

Va doresc multa sanatate dragi prieteni.
Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului sa va ocroteasca.
Doamne ajuta!
Vechi 31.07.2013, 16:20:45
antoniap
Guest

Implicit

http://rugaciuneatatalnostru.wordpress.com/
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu ! + ( rugaciuni ce au miscat sufletul nostru ) cristiboss56 Rugaciuni 592 14.11.2022 14:08:21
O problema cu un prieten . Templier Knight Generalitati 3 12.03.2012 14:01:38
sa ma rog sa-i dea Doamne-Doamne cuiva credinta? giovaninnaa Rugaciuni 14 23.09.2011 16:18:24
Alta minune a bunului dumnezeu ionut12 Generalitati 3 25.10.2010 15:48:34
Dumnezeu cel ascuns in cate un vers... inorog Arta bisericeasca in general 4 31.01.2010 22:49:41