Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.10.2011, 11:48:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

In ortodoxie nu exista infailibilitatea (care bate mai mult spre idolatrie), infailibil e doar Dumnezeu.
Asadar orice om greseste si are pacate. E adevarat, un calugar imbunatatit care ajunge la despatimire nu mai face pacate, poate din cele usoare.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2011, 11:51:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Să ne facă nouă viața amară la fizică, peste ani!
Sau, fiind gol, avea si o doza de exhibitionism. Poate fi si o completare, voia sa se laude cu ce a gasit, ca sa il vada toata lumea.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2011, 13:48:15
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In ortodoxie nu exista infailibilitatea (care bate mai mult spre idolatrie), infailibil e doar Dumnezeu.
Biserica Ortodoxa nu este infailibila ?
Reply With Quote
Vechi 01.11.2011, 11:25:13
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Biserica ortodoxa e infailibila, ptr ca Hristos e capul ei, singurul infailibil.
Dar niciunuia dintre sfinti nu ii acordam acest titlu, bazandu-ne pe cuvantul sf ap si evanghelist Ioan, din epistola soborniceasca: "Cine zice ca nu greseste, mincinos este"(iertare, citatul e din memorie, e posibil sa difere putin).
Vechi 01.11.2011, 16:42:02
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ma indoiesc ca exista o conspiratie a unor ortodocsi care falsifica citatele sfintilor sau duhovnicilor. Pot fi doar luate din context sau neintelese de cel ce le citeste (care are alte conceptii privitoare la crestinism decat cele adevarate).
Catalin2,
Doamne ajută!
Nici eu nu cred că există vreo conspirație ortodoxă... Nici nu mi-a trecut prin gând așa ceva.
M-am referit doar la faptul că, așa cum ați spus și dvs, unii ortodocși antiecumeniști pot scoate din context anumite fraze ale marilor noștri duhovnici. Nu bănuiesc pe nimeni de nesinceritate, ci doar cred că acești confrați ai noștri creștini ortodocși, din dorința de a combate mișcarea ecumenică, profită de orice cuvânt al duhovnicilor despre această temă, pentru a le atribui o concepție strict și radical antiecumenică pe care cei mai mulți dintre ei nici n-aumanifestat-o vreodată. De exemplu, părintele profesor Dumitru Stăniloae, care a participat la întâlniri ecumenice pentru a mărturisi Ortodoxia în dialogul cu creștinii de alte confesiuni, a spus, poate, în vreo discuție privată, că nu prea este de acord cu ecumenismul, în sensul că ecumenismul poate degenera în relativism sau în sincretism, dacă nu este practicat corect, în spiritul evanghelic al dragostei de adevăr. Astfel, este posibil ca părintele Stăniloae să fi afirmat vreodată, în acest context, că nu prea este pentru ecumenism, iar antiecumeniștii radicali, citând excesiv aceste cuvinte, au răspândit ideea că Pr. Prof. Stăniloae ar fi fost un luptător împotriva mișcării ecumenice. Sunt convinsă că Pr. D. Stăniloae, a cărui credință și dragoste pentru Hristos este bine cunoscută, n-ar fi participat niciodată la o mișcare, pe care o considera a fi incorectă, neconformă voii lui Dumnezeu. Deci, dacă a participat la dialogul teologic ecumenic, înseamnă că observa și dorea să valorifice aspectele pozitive ale acestei mișcări. În plus, nu prea mi-l imaginez pe Pr. Stăniloae, cu limbajul său elevat și cu bine cunoscuta sa capacitate de argumentare, să fi aruncat așa, o afirmație neargumentată și într-un limbaj colocvial: "nu prea sunt pentru ecumenism". Am văzut pe un site creștin o înregistrare cu interviul, în cadrul căruia părintele Stăniloae ar fi făcut această afirmație în privința ecumenismului. Am descărcat înregistrarea și - sincer vă spun - n-am putut înțelege aproape nimic, deoarece calitatea sunetului era foarte slabă.
De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți, cu dreaptă socoteală și spirit critic, atunci când citim pe un site că unul dintre părinții noștri duhovnici ar fi afirmat una sau alta. În primul rând, să ne asigurăm că afirmația aparține duhovnicului respectiv (de exemplu, întrebându-l pe administratorul site-ului și interesându-ne noi înșine în ce lucrare sau în ce interviu părintele respectiv a făcut acea declarație/mărturisire); apoi, dacă afirmația este autentică, să ne interesăm în ce context a fost rostită; nu în ultimul rând, chiar dacă o afirmație aparține unui mare duhovnic, să analizăm cu multă grijă argumentele prin care acea idee este susținută căci, așa cum știm, nimeni din lumea aceasta nu este infailibil.
Pr. Dumitru Stăniloae a participat la întâlniri ecumenice, părintele Nicolae Steinhardt, în "Jurnalul fericirii", s-a declarat un promotor al ecumenismului, părintele Teofil Părăian era, de asemenea, foarte deschis și îngăduitor față de coreligionarii noștri de alte confesiuni.
Cred că unicul pericol real, de care participanții la mișcarea ecumenică au datoria de a se feri, este căderea în relativism.

"Voi rosti Crezul în fața preoților catolici. Toți trei îmi cer să mă socotesc botezat în numele ecumenicității și să făgăduiesc a lupta - dacă-mi va fi dat să ies din închisoare - pentru cauza ecumenismului mereu, ceea ce făgăduiesc din toată inima." (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii).

Pace, bucurie, binecuvântare întru Hristos, Domnul nostru!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 01.11.2011, 23:30:41
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Biserica Ortodoxa este infailibila in ceea ce priveste adevarurile de credinta, dogmele, doar e "stalpul si temelia Adevarului", oamenii insa nu sunt infailibili.
Reply With Quote
Vechi 02.11.2011, 07:35:34
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa este infailibila in ceea ce priveste adevarurile de credinta, dogmele, doar e "stalpul si temelia Adevarului", oamenii insa nu sunt infailibili.
Dar dogmele Bisericii nu au fost oare formulate de oameni ? La Conciliile Ecumenice, nu au fost oameni cei care au pus pe hartie (sau pergament sau ce-o fi fost) dogmele ?
Reply With Quote
Vechi 02.11.2011, 07:43:49
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Stimate coleg de forum, de ce nu încetezi să o faci pe inocentul?
De lucrarea Duhului Sfânt n-ai auzit?
Reply With Quote
Vechi 02.11.2011, 08:10:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Stimate coleg de forum, de ce nu încetezi să o faci pe inocentul?
De lucrarea Duhului Sfânt n-ai auzit?
Ba da, am auzit. Ei bine, tocmai lucrarea Sfantului Duh este cea pe care se fundamenteaza si infailibilitatea papala.

Nu Ratzinger, sau Borgia, sau Petru sunt infailibili. Ci Benedict XVI, Alexandru VI sau Petru, si nu in calitate de oameni, si in calitate de unsi ai lui Dumnezeu.

Nu pentru ca ar deveni mai destepti/credinciosi/induhovniciti odata cu ungerea, ci pentru ca Sfantul Duh actioneaza in cadrul Bisericii.

La fel cum Sfantul Duh insufla Adevarul membrilor unui Conciliu Ecumenic, la fel cum Sfantul Duh transforma painea in Preacinstitul Trup la rugaciunea unui preot, la fel cum Cristos iarta pacatele prin persoana unui preot (chiar daca preotul s-ar intampla sa fie de o mie de ori mai pacatos decat penitentul), la fel Sfantul Duh fereste de greseala, in anumite ocazii precis delimitate, pe cel care ocupa Scaunul Sfantului Petru.

Si, in fond, nu-l fereste pe Papa de greseala, ci, prin intermediul sau, fereste Biserica de greseala, intr-o minunanta lucrare de indeplinire a promisiunilor Mantuitorului: "Va voi trimite pe Mangaietorul, care va va invata tot Adevarul", si "Portile iadului nu vor birui impotriva Bisericii".
Reply With Quote
Vechi 02.11.2011, 08:10:51
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Dar dogmele Bisericii nu au fost oare formulate de oameni ? La Conciliile Ecumenice, nu au fost oameni cei care au pus pe hartie (sau pergament sau ce-o fi fost) dogmele ?
Omul in sine nu este infailibil, poate gresi, insa Biserica este, pentru ca ea este lacasul viu al Duhului Sfant. In istoria Bisericii Ortodoxe au existat si caderi, insa acestea au fost recunoscute si combatute ca atare, spre deosebire de Apus, unde abaterile (filoque,infailibilitatea papala,predestinatie etc) au fost investite in dogme . Duhul Sfant, in calitate de „spirit critic” al Bisericii Ortodoxe, manifestat dinauntrul ei si ca o voce auto-critica a Bisericii insasi, face ca posibilele erori doctrinare si spirituale sa nu fie durabile in Biserica, astfel incat greselile si imperfectiunile aparute in contexte neprielnice pentru teologhisire sa fie pe deplin indreptate, deci noi spunem ca omul poate fi supus greselii, insa Biserica nu, ea este infailibila.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenismul ancah Despre Biserica Ortodoxa in general 43 15.04.2014 21:26:13
Catolicismul si ecumenismul MariaB Biserica Romano-Catolica 115 18.08.2013 20:21:58
Ecumenismul MadalinS Generalitati 0 30.09.2007 04:12:34
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17