![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu mai știu cine zicea: nici lauda, nici critica nu ne este de folos, căci ne face să nu (mai) știm cine suntem...
Prefer însă comunicarea "la obiect"... cum să zic pentru a mă face înțeleasă? Asta e, cu unii ne înțelegem mai bine, mai ușor, mai natural... fără eforturi... Avem afinități și, din păcate, mai avem și antipatii... Încerc să nu le adâncesc pe cele din urmă... Și, cu rugămintea de iertare pentru că am stricat "puțin" atmosfera acestui topic, redau un gând "atipic": "Singurele lucruri reale, singurele lucruri pe care le ducem cu noi până la urmă sunt propriile noastre sentimente, dragostele noastre, patemile noastre, urile și adversitățile noastre. Mă-ntreb: noi, la capătul vieții noastre, ce-am lăsa în afară? Bănuiesc că putem lăsa niște sentimente. Mai puțin de ură, întrucâtva de patemi dar... de dragoste mai ales." (Nichita Stănescu) Last edited by Annyta; 26.02.2014 at 14:09:22. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur draga mea, îți voi îndeplini rugămintea, cu drag, o să te numesc Annyta și nu Anita, dacă îți dorești atît de mult, nu mă deranjează. Numele nu ajută sau nu împiedică la mîntuire. Cîtă vreme nu ne legăm inimile de un nume. Hristos are Numele Cel Mare ! Deci cu tot dragul, pentru că te iubesc în Domnul fără fățărnicie, îți voi spune cum îți dorești, adică Annyta, că alt nume al tău nu cunosc, iertare. Dar orice nume îmi vei cere, așa îți voi spune. Citat:
Cel puțin aici, nu mai scrie din Nichita Stănescu sau alții ai lumii ce se lipsește de Dumnezeu. Elucubrațiile și minciunile minții lui condusă de draci, le avem cu toții la un moment dat în viață, să ne ferească Dumnezeu de "singurele lucruri reale", ale unor oameni cu mințile bolnave ca ale lui. A fost un bețivan și un curvar, vai lui, dar nu vreau să-l judec, a avut luptele lui de dus, și poate pe patul de moarte, s-a mîntuit, ca tîlharul pocăit de pe cruce. Sunt convins de asta. Dar ce a lăsat în urmă, sunt o dîră de puroi și duhoare, care strigă în urma lui, prin smintelile ce le sădește în inimile celor ce îl citesc. Dumnezeu să aibe milă de el. Deci te rog, să-mi îndeplinești și tu această micuță rugăminte. Mulțumesc, Annyta, cu această ocazie, pentru postul -Falsul idealism-, mi-am amintit de el cu drag, mi-am regăsit un gînd mai vechi, poate ispită, că acei falși idealiști, i-am regăsit a fi americanii. Cum zice și părintele Nicolae, plini, ghiftuiți, aroganți. Să vină la noi să vadă simplitate și smerenie, cum trăim cu salarii de profesori de 800 de lei pe lună, cînd ei au mii de dolari. Dar uite așa ne vom mîntui noi și ei mai greu. Te-am iertat, surioară Annyta, și te rog, cu orice ți-am greșit, iartă-mă și tu și nu căuta să ai afinități și antipatii, dacă vrei să fii creștină. Ci iubește necondiționat și nepărtinitor. Mereu. Sau cît mai mereu. Dumnezeu să ne ajute. Mulțumesc și fratelui Neagu pentru cuvîntul minunat, din inima ce tînjește după Dumnezeu. Adevărat, Sfîntul și Marele Post începe peste 5 zile, cu tot cu azi. Cum intrăm în el ? Dar mai important, cum vom ieși din el ? Slavă Domnului pentru toate. Iar pe fratele Pelerin spre răsărit, îl îmbrățișez cu sărutare sfîntă ! (conform Romani 16, 16; I Corinteni 16, 20; II Corinteni 13, 12 și I Tesaloniceni 5, 26) Și îl sprijin cu orice pot și îl rog să stăruiască în lupta cea bună, să găsească Adevărul Cel Unul, și să vină Acasă, în Creștinismul Cel Unul, Ortodox. Și pe voi pe toți. Iertați-mă și bucurii să vă dea Maica Domnului. Last edited by Daniel_Ortodox; 26.02.2014 at 14:50:41. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu există om fără de păcat, nici chiar sfinții... deși, desigur, unii oameni sunt mai curați/ virtuoși decât alții... Asta nu mă oprește să apreciez ceea ce îmi place fie și la un păcătos... Dumnezeu dă talanți și unor păcătoși... cinste lor dacă îi folosesc!
Da... recunosc că îmi plac unele lucruri poate... discutabile... Dar măcar încerc să nu judec, să nu cataloghez oamenii... și să nu fiu ipocrită... Last edited by Annyta; 27.02.2014 at 09:51:23. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru domnul Daniel: avand in vedere ampla lista patristica recomandata de dvs si raportand volumul informatiei la capacitatea mea,limitata,o sa va rog sa postati,dpdv patristic,on topic,ce considerati dvs util fara a fi nevoie sa asteptati recomandari punctuale in acest sens.Puteti posta in orice forma doriti dar daca cumva puteti organiza materialul dpdv tematic si intr-o forma cat mai usor de lecturat(desi este dificil acest lucru cand trebuie aprofundate scrierile si transpunerea lor in viata de catre Parintii Bisericii)cred ca veti putea ajuta multi cititori poate mai putin familiarizati pe aspecte mai dificile.Multumesc pt ideile dvs si pt timpul acord acestui topic,eu fiind doar un anonim si trecator initiator al lui.O zi buna in continuare.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bun. Fă cum știi, surioară. Cum ți-e credința. Dar nu aici. Te rog. Lasă-ne aici să respirăm duhul patristic, Duhul lui Dumnezeu din Sfinții Părinți. Te rog mult. Pentru că ne respectăm reciproc și suntem amîndoi creștini, mă vei asculta, nădăjduiesc. Deci mergi cu pace și deschide un topic, "Cu și despre literatura laică" și acolo postează și scrie ce vei dori. Tot la fel, după credința ta. Poate vei găsi ceea ce cauți. Și în timpul celor ce veți posta voi acolo, amintiți-vă ceva: "Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos." - I Corinteni 6, 12. De folos spre mîntuire, desigur. Dumnezeu să vă ajute și să ne ajute la cele bune și de folos. Citat:
Mulțumesc de politețe, dar credința îmbracă politețea, deci te rog, nu mă mai numi Domn. Cum vrei altcumva, dar nu domn. Mulțumesc deci, frate iubit Pelerin spre răsărit, așa nădăjduiesc să fac, să ne ajute Dumnezeu înspre acestea minunate ale Lui. Dar nu foarte curînd, cu iertare, că lucrez la licență, la facultate, și scriu despre "ereziile romano-catolice și influența lor asupra ortodoxiei de astăzi" și am mare nevoie de limpezime și ajutor de la Dumnezeu și rugăciunile Maicii Sale Preacurate, pentru a reuși să scriu cu iubire, dar și obiectiv, patristic și îndrumător. Și pentru că Timișoara folosește prea intens dialogurile ecumenice, greșind și alunecînd prea ușor spre erezia ecumenistă, în loc să rămînă ecumenici și nu ecumeniști, simt deci puțină încordare, lucru care necesită o mai mare atenție, dar în aceleași hotare sfinte, menționate. În fine, acestea sunt luptele mele. Dar, îndrăznesc, cum mă cheamă Hristos să fac, la Ioan 16, 33. Multă mîngîiere de la Domnul, cu rugăciunile Sfinților, în drumul de întoarcere sau ajungere acasă. Iartă-mă. Bucurii. Last edited by Daniel_Ortodox; 26.02.2014 at 16:28:39. |
|
|||
|
|||
![]()
Annyta si eu m-am gandit mult la aceea apoftegma a lui Avva Alonios,care,intradevar,asa cum ai remarcat si tu,poate fi foarte usor deviata de la intelesul ei profund.Eu am inclinat sa cred ca prin acele cuvinte avva se refera la starea de nepatimire,pt ca un sfant,rupt de cele lumesti,este,intradevar,doar el si Dumnezeu,pentru ca s-a eliberat de cele lumesti,atat cat este cu putiinta.Sfantul Grigore al Nyssei(Thomas Spidlik spunea asta in ,,Spiritualitatea Rasaritului crestin")vorbea despre ,,puteri"(in greaca dynamesis)creata de Dumnezeu in sufletul omului,pentru a-l ajuta sa se ridice dincolo de stransoarea animalica a instinctelor primare.Sfantul resuseste aceasta ,,mare trecere"spre nepatimire si abia atunci ajunge un adevarat ,,rob al Domnului"(de aceea am ales aceea cantare,pt a sugera sensul vertical,mistic,al ideii).
Citatul din predica parintelui Steinhardt este la fel de paradoxal ca si spusele sfantului,pt ca noi ne multumim,adesea,cu palpabilul,cu imediatul si uitam marea taina a transformarii omului.De aceea am ales acel citat pt ca am crezut ca rezoneaza cumva cu ideea.Acel om,inaltat catre Dumnezeu,este intradevar doar el si Dumnezeu in raport de patimi,pr ca le-a demolat,le-a izgonit,si se indreapta spre menirea destinata fiintei umane,indumnezeirea.El nu este insa un egoist,un izolat in satisfactia egoismului mantuirii lui individuale pt ca intreaga gandire patristica da marturie ca abia in aceea stare omul isi regaseste adevarata deschidere fata de semenii sai.Pare o singuratate dar depinde la ce o raportam.In raport de patimi da,este o binecuvantata ,,singuratate".In raport de oameni incepe adevarata deschidere,subliniata in acel citat din final din Sfantul Maxim Marturisitorul.Vorbele par sarace,parca timide in a gazdui o asemenea perspectiva :) Domnule Daniel nu este nici o problema,cred ca acele examene sunt cu mult mai importante,Dumnezeu sa va ajute sa le promovati si sa ajutati pe semenii dvs prin cele ce veti dobandi.Postati cand aveti dvs timp,unul sau altul putem disparea dar topicul sper ca va ramane si prin urmare va sta la dispozitie cand veti considera momentul potrivit. Va doresc tuturor o zi cat mai apropiata ca traire atat de perioada anului pe care o strabateti acum cat si din perspectiva invataturilor acestor oameni sfinti ai lui Dumnezeu.Voi incheia cu un citat din Parintele Petroniu Tanase,pe care il voi aplica gandirii patristice:,,Cuvantul omenesc are o mare si tainica putere,aduce cu el ceva din fiinta celui care il rosteste.Daca Cuvantul lui Dumnezeu este Dumnezeu Insusi si cuvantul omului este omul insusi.Daca vrei sa stii cum este inima omului,zic Sfintii Parinti,ia aminte la cele ce spun buzele lui |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută.
Frate Pelerin spre răsărit, poate greșesc în ce spun, în sensul că voi sminti, Dumnezeu să mă ierte. Ți-am văzut duhul, frate Pelerin spre răsărit și astfel, Dumnezeu mi-a ajutat să pot răspunde în duhul tău. Surioara Annyta, s-a gîndit și la mine puțin, fiindu-i puțin antipatic, cînd a postat acel fragment al lucrării părintelui Nicolae Steinhardt. A ales lucrarea mai mult după numele titlului. Ea nu cunoaște dimensiunea descoperită de Dumnezeu Sfîntului Grigorie de Nyssa, și prin sfînt, nouă. Dimensiune la care se referă destul de frumos Tomas Spidlik, înspiritualitatea răsăritului creștin, care însă, doar un exemplu concis, începînd de la paginile 355 ale lucrării sale, amintind de rugăciune nu se ridică nici un strop la dimensiunile Canonului Ortodoxiei, sau Canonul Apostolic al primelor secole, carte publicată la editura Deisis, de diaconul Ioan I. Ică Jr. pe care ți-o recomand cu încredere și prioritar lucrării, eu numesc mai degrabă schițelor lui Tomas Spidlik. De altfel tot scolasticismul, în jurul căreia gravitează cartea lui Tomas Spidlik, este o primejdie pentru Creștinism, fiind o erezie, o inovație, apărută în apusul eretic, de după 1054. Scolasticism, care este oferit de Tomas, întro manieră foarte ascunsă, deghizată chiar în duhul Sfinților Părinți. Scolasticism, împotriva căruia scriu și eu, cu mila Domnului la licență. Revenind la cele spuse la sus, mă îndoiesc că surioara Annyta, ar cunoaște ceva din Avva Alonios, dar cu această cale, pentru că îl îndrăgesc atît de mult, pe Avva Alonios, voi aminti aici și acum, căteva cuvinte ale sale, pentru a-l face cunoscut, sau recunoscut celor ce trec pe aici: Avva Alonis a zis: Dacă omul nu va spune mereu în inima sa: numai eu și Dumnezeu suntem pe lume, nu-și va găsi liniștea. A mai zis: Dacă nu aș fi dărâmat totul, n-aș fi putut să mă zidesc. A mai zis: Dacă omul vrea cu adevărat, din zori până seara ajunge după măsura dumnezeiască. Avva Agathon l-a întrebat, odată, pe Avva Alonios: Cum să-mi stăpânesc limba, ca să nu mai spună miciuni?. Avva Alonios i-a răspuns: Dacă nu vei spune minciuni, multe păcate ai să faci. Cum adică?, întreabă celălalt. Bătrânul îi zice: Doi oameni au omorât în fața ta, și unul dintre dânșii a fugit în chilia ta. Dregătorul îl caută și te întreabă: În fața ta s-au întâmplat acestea?. Dacă nu minți, îl trimiți pe om la moarte. Mai bine îl lași în fața lui Dumnezeu, cu mâinile dezlegate, căci El el știe pe toate. Și pentru a încheia cele deschise, am vrut intenționat să deviez înțelesul dat de surioara Annyta la cuvîntul părintelui Nicolae Steinhardt, "Falsul idealism", spre o dimensiune pe care ea să o poate înțelege mai bine, și pentru a o ajuta să se smerească, și împreună cu ea, și eu. Și nu dimensiunea cea expusă de tine în Schițele lui Tomas Spidlik, cu care ai făcut frăția ta comparația, sau nici cu Canonul Ortodoxiei - Canonul Apostolic al primelor secole, cu care iată fac și eu comparația. Totul pentru a-l înțelege acum, iată, nădăjduiesc, deși mă și îndoiesc, pe Avva Alonios sau Alonis. Iar pentru frăția ta, Pelerin spre răsărit, fiind pe un drum din care încă nu ai ieșit, al protestantismului, dar din care trebuie să ieși, pentru a vedea Lumina și pentru a gusta adevărata simplitate, nu cea imaginată deocamdată de frăția ta, te rog așadar, să ai grijă dragul meu, să nu te pripești în afirmații, și prejudecăți, să nu scrii "într-adevăr", decît dacă Acela este cu adevărat Adevărul. Și cu adevărat Adevărul, nu L-a avut și nu Îl va avea nici un protestant niciodată. Scriu cu durere aceste cuvinte. Dar perfidia și pasiunea insistentă a demonilor, lucrează spre a minți în imitarea lor chiar și către cele mai curate și înalte lucrări ale Domnului, pe ei nu le cunosc, adică harul. Și lucrarea lor să ajungă la om. Și poate poate, va reuși o erezie. Prin protestantism a reușit să deschidă porțile acestei lucrări pentru om. Doar tot el poate imita și un înger de lumină. Deci ia aminte, dragul meu, că firul duhovniciei, pe care eu nu îl am, dar îl doresc, pentru că îl înțeleg, în dimensiunea cît să ți-l pot arăta și ție, este nevăzut, dar dacă ar fi văzut, ar fi de culori diferite, de dimensiuni diferite, de lungimi diferite, de densități diferite, și mai aspru și sau mai moale, toate în același timp observabile, unite, dar despărțite, dar pentru fiecare om, prin mila lui Dumnezeu Cuvîntul, prin pronia Sfintei Treimi, așa cum lucrează Duhul Sfînt, neterminîndu-se niciodată și nelipsind dintre oameni niciodată. Bucurii. P.S.: dacă dorești să citești Canonul Ortodoxiei - Canonul Apostolic al primelor secole, înainte de a dori să citești Canonul, îți recomand Teologia Patristică a părintelui Ioannis Romanides, cît și Dogmatica Patristică Ortodoxă. Nădăjduiesc că vei înțelege altfel pe Sfinții Părinți ai Bisericii, și vei dori Botezul Creștin, față de botezul eretic protestant, devenind atunci cu adevărat creștin. Cuvinte poate prea dure pentru tine, dar Ăsta e Adevărul. Last edited by Daniel_Ortodox; 26.02.2014 at 18:01:14. |
|
|||
|
|||
![]()
Va multumesc pentru recomandari,Canonul Ortodoxiei,la momentul aparitiei cartii,a constituit pt mine o lectura a unei lucrari exceptionale realizata de un om exceptional,pe acest subiect,in trecut avand deosebita placere de a discuta,in public sau privat,cu mai multi useri de pe acest forum pe aceasta tema.La momentul acela am continuat cu o alta lucrare intitulata ,,De la Dionisie Aeropagitul la Simeon al Tesalonicului.Integrala comentariilor liturgice bizantine".Fascinat de eruditia Diaconului Ioan Ica am continuat sa-i citesc cartile,in acest sens editura Deisis fiind de un real folos de-a lungul timpului,ultima data chiar azi :) .Va rog sa nu uitati de invitatia mea,cand timpul va va permite,sunt poate un tacut dar atent cititor.Urmatorul subiect,cand voi putea,va fi despre un sfant aparte as spun si daca timpul va va permite la acel moment va astept comentariile pe subiect.Multumesc frumos pt bunavointa.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 26.02.2014 at 18:18:50. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cu prostul neșcolarizat Te lupți puțin și ai scăpat Dar duci o luptă colosală Cu prostul care are școală" Combinația dintre intrucția superficială și prostie, îi răpește ultimei singura calitate care-i atenuează efectele nefaste: inocența. Iar când prostia își face rost de argumente și se suprapune în mod nefericit cu ceva deranjamente la mansardă, apare în spațiul public măscăriciul sfătos, expansiv și autosuficient.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricum, pentru liniștea ta, află că tot mai mulți americani se luptă cu sărăcia, de când cu administrația falimentară a lui Obama. PS: ai cunoscut vreun american în carne și oase? PPS : pentru Pelerin - scuze de off topic. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos | Nestiut | Generalitati | 4 | 10.04.2014 19:58:59 |
Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos | mirelat | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 23 | 25.09.2013 03:44:16 |
Dogmatica Patristica Ortodoxa | myself00 | Generalitati | 7 | 10.09.2012 19:23:37 |
Despre trupurile inviate in patristica | Mihnea Dragomir | Sfinti Parinti (Patrologie) | 99 | 29.05.2012 14:09:59 |
Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata | tatolivia | Intrebari utilizatori | 0 | 09.10.2011 15:10:56 |
|