Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2008, 16:23:45
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Si,NU!,vsovi,un calugar care pleaca din manastire nu este liber...Nu primeste sf.Impartasanie(deci,duhul sfant),iar cel mai important nu primeste Sf.cununie,daca acesta doreste sa-si intemeieze o familie,si este un lucru grav si din punct de vedere religios,dar si din punct de vedere social,fiindca pana la urma sf.botez si sf.cununie sunt principalele contributii la viata crestineasca a omului,prin ele ne identificam ca si crestini intr-o societate.Caci daca nu ar avea valoare nu ne-am ghida dupa acestea si celelalte virtuti.Deci,unui om cauia biserica ai impune sa traiasca in curvie,ai este ingradita libertatea,mai ales cea spirituala.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2008, 16:25:47
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Deci,pana sa-l judece Dumnezeu pe acesta,al judeca ierarhii si "fariseii"care se cred mai presus de lege,fiindc,nici o lege data de Dumnezeu nu ingradeste casatoria,sub nici un chip.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2008, 16:57:52
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

draga ory, poi n-am zis ca e liber cum ar vrea el, adica shi sa devina mincinos shi calactor de cuvant shi sa iubeasca iar lumea shi patimile dar shi sa fie binecuvantat shi impartashit de Dumnezeu ca shi cum ar fi cinstit shi nemincinos la fel ca shi unul care a ramas cinstit?, nu asta am zis ci e liber sa plece shi sa-shi suporte libertatea aleasa, pretziul lepadarii, pretzul necredintzei.... asha cum nimeni nu l-a fortzat sa jure shi sa depuna voturi shi shi-a ales aceasta viatza din Dragoste de Hristos, deci a renuntzat la lume tot asha daca pleaca nu poate fi considerat ca shi cum n-a jurat shi nu shi-a depus voturile... pe cand dumneata mereu asta ai vrea ca un om deshi a jurat ca nu minte, el sa fie liber sa minta shi daca va fi prins cu minciuna sa nu suporte nici o consecintza... nu intzelegi ca nu se poate cu atat mai mult cu cat nimeni nu te-a fortzat sa juri, sa depui voturile, sa te casatoreshti? nimeni, ca orice casatorie este "Din dragoste shi nesilit de nimeni" shi abea atunci e valabila, deci dupa ce juri fidelitate dumneata ai vrea sa ai toata libertatea sa te intretzii cu unul shi cu altul.... poi atunci :dontgetit: nu itzi dai seama ca suferi de o nemultzumire fara temei shi este o eroare undeva in perceptzia shi logica domniei tale? Poi despre ce cununie vorbeshti cand a ales fecioria? Iar dupa ce a ales s-o respecte toata viatza, deja a dori casatorie este cel putzin racire a inimii, o imprudentza, o lipsa a dreptei socotintze, o pripire in alegerea caii de urmat... shi daca acel care se pripeshte se va pripi iarashi shi dupa ce alege viatza in casatorie, iarashi ii vine dorintza de a fi calugar? shi-shi abandoneaza familia shi copiii? shi apoi dupa ce este calugar iar doreshte sa aiba copii shi ishi gaseshte pe alta.... shi dumneata ai vrea sa fie liberi sa faca toate astea? poi sunt liberi dar trebuie sa-shi suporte consecintzele ushuratatzii, sau a racirii inimiilor lor... iar daca vor sa se indrepte, atunci canonic se iau anumite masuri in scop tamaduitor shi nu e vorba de nici o impunere cu fortza... dar cel ce il tamaduieshte sau ii da canon de indreptare trebuie sa respecte randuiala data prin Sfintzii parintzi....

Dumneata vezi ca dupa calugarie sa fie casatoria ca o treapta superioara, dar nu este asha ci este doar calugaria, adica starea cereasca de ingeri, caci shi calugaria shi casatoria se presupune ca fiind stari ingereshti, iar fiecare alege asha cum reusheshte sa poarte crucea dragostei lui shi a legii vietzuirii sfinte intru Hristos, deci nu imi dau seama de ce tot vrei dumneata ca cei ce pacatuiesc sa aiba libertatea de a pacatui dar shi sa fie consideratzi nepacatoshi ci sa fie cinstitzi? De ce vrei asha ceva?

Poi daca de exemplu tu cat eshti undeva la locul de munca shi furi, ai putea fi socotita ca fiind cinstita shi nehoatza daca shtie toata lumea ca ai furat? Ai vrea sa fi socotita drept cinstita? la ce-tzi foloseshte ca shtie toata lumea shi shtii shi tu ca eshti hotz... deci mai degraba te pocaieshti, dai inapoi ce ai furat, suportzi canonul de indreptare, repari paguba, suferintza daca se mai poate shi nadajduieshti in a ajunge sa nu mai furi ce nu este al tau....

Deci mai iarta te rog frumos ca te combat dar oricine care a hotarat de exemplu ca nu va mai bea shi depune votul ca nu va mai fi betziv shi ca nu va mai pune picatura de alcool in gura sau tzigara, el se infraneaza, se inchide de la libertatea respectiva definitiv, shi nu vad de ce l-ai deplange daca a biruit tentatzia shi il consideri neliber, caci daca bea shi fumeaza atunci shi-a calcat juramantul, a greshit shi este cazut in pacat shi apoi in patima, deci cum ar putea acesta sa primeasca impartashirea fara post shi rugaciune, fara dragoste shi canon de indreptare shi mila din partea lui Dumnezeu? Cum? Doar ca am vrea noi sa-l socotim cinstit? poi nu-i foloseshte asta nici lui caci i se minte sufletul shi mai mult, i se strica, decade... shi crede ca pacatul lui nici macar nu este pacat.... ca doar nu avem voie sa socotim intunericul drept lumina, sau lumina drept intuneric cum nu avem voie sa invartosham aratand dulcele ca pe amar shi amarului sa-i spunem dulce.... ca ne zice Hristos ca e vai de aceia ce fac astfel de scamatorii shi de jonglerii, echipa de iluzionishti shi de mentalishti.... ca am auzit de curand termenul asta de mentalishti, care fac tot felul de lucruri cu mintea lor.... ceva curente occidentale de semetzia mintzii....

Deci iarta-ma ca nu am cum sa fiu deacord cu tine draga ory in aceasta problema, dar in general sunt deacord.... ca doar nu ma cred mai deshtept ci mai prost.... deci ma iarta ca precis shi asta e un fel de smerenie trufizata ???:(:(
Reply With Quote
Vechi 22.05.2008, 23:46:57
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory
Am inteles Ancah,e mai bine sa punem gunoiul sub pres,in virtutea unei propagande pozitive,mereu pozitive asupra...pacatului si iresponsabilitatii din noi,caci noi toti facem acestea posibile.Stiam aceasta opinie,nici nu trebuia sa mi-o plasezi in fata.
Si,niciodata.dar absolut NICIODATA nu am devalorizat adevaratii monahi,care sunt extrem de putini,si care,poate nu merita sa-i suporte pe aceia parveniti.
ory, nu este vorba de a tolera pacatul sau de a-l matura sub pres. Uiti insa ca Dumnezu lucreaza prin oameni si cate odata prin oameni pacatosi ca mine, ca tine si ca restul oamenilor. "Nu este bun nici unul, pana launul" spune Domnul, deci nici noi. Daca Dumnezeu i-ar chema la El numai pe cei buni, nu am avea un Sf. Apostol Pavel, si nici un Sf. Apostol Petru. Cum zicea Pr. Arsenie Papacioc, noi nici nu putem face pacatele acestora.
Eu atata am vrut sa subliniez, ca pe langa cei pacatosi, mai exista putini la numar si din cei sfinti in manastiri; si pentru acestia nu e drept sa aruncam cu noroi in manastiri, indiferent cat ne-a suparat cineva acolo. Poate ar trebui sa te spovedesti si sa-i ierti pe acei, care nu s-au purtat ca niste calugari, lasand rani atat de adanci. Ii vede si pe ei Dumnezeu, nicio grija! Iertarea aduce cu ea pace in suflet si te face sa privesti altfel viata. Prin iertare vindeci o rana. Vindec-o si uita!
Reply With Quote
Vechi 22.05.2008, 23:51:00
ancah
Guest

Implicit

ory: 80%dintre cei care imbratiseaza viata monahala sunt copii intre varste 15-17 ani
Cred ca exagerezi... In ce baza faci aceasta afirmatie?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2008, 23:57:11
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Maica Siluana are Seminarul Iertarii care este foarte folositor
Reply With Quote
Vechi 23.05.2008, 10:19:44
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel
Marian, mi-am zis ca odata ajuns pe acest site, mai citesti si tu cate ceva. Tu nu stii decat sa ne oferi aceleasi vorbe pe care le intalnim la neoprotestanti de la aparitia lor? S-au dat raspunsuri. Cine are urechi de auzit, aude. Nu te mai amagi sa incerci sa ne iei de mana pentru a ne duce catre Imparatie. Se vede de la distanta ca esti in afara drumului. Indicat ar fi sa intrebi, din cand in cand, daca drumul pe care mergi este bun. Ca doar nu vii din Imparatie, ca noi sa credem ca drumul pe care il parcurgi este cel bun.
Costel, iar faci politica. Nu despre mine este vorba in acest topic, ci despre "Biblia sau traditie". Lamureste-ma si pe mine cum explici faptul ca Scriptura este in contradictie cu o traditie (gresit spus "Sfanta Traditie). Este vorba de invatatura conform careia sufletul mortului hoinareste prin diferite locuri. Pilda bogatului nemilostiv nu confirma aceasta invatatura ci se refera la cu totul altceva (cum s-a vazut de-a lungul discutiei). Mai da-mi un exemplu din Biblie, cu care sa sustii invatatura cu hoinareala sufletului in stare constienta. Caci Biblia nu vorbeste despre un adedevar doar o singura data.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2008, 10:30:41
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Bag de seama ca nu intelegeti nimic din ceea ce scriu aici,si trancaniti atat de superficial despre viata "cereasca si ingereasca",fara nici o certitudine ca aceasta ar exista in afara cartilor in care v-ati afundat mintea aceia ghidata spre fantastic.
Eu vorbesc de concret aici,eu vorbesc de sinceritate si cinste...nu de minciunile teoretice ce se vor bineplacute auzului,pentru ca daca aceasta viata monahala ar fi intr-adevar cereasca si ingereasca eu nu as indrazni a o contesta.Dar nu este asa,acestea sunt doar mituri,iar eu vorbesc de elucidarea acestei confuzii si adevaratei vieti din manastire.
Vsovi,trancanesti ca o baba de-aceia cu 2 clase despre sfintenie si calugarie,fara sa te dovedesti cat de putin valabil,judecand de suprafata posibilitatea renuntarii acesteia ca crima si minciuna.Nu Sovidiu,un om care pleaca din manastire nu savarseste pacat si minciuna,fiindca s-a despartit de viata ingereasca,ci mai degraba un om care pleaca din manastire este mai degraba cinstit si sincer cu viata ingereasca care se dovedeste doar imaginara si nu reala.Arunci groaznic cu pietre in cei care se despart de asa zisa sfintenie,cand sfintenie este un cuvant pe care-l poti da credintei din suflet,si nu unui mediu de mult apus de sensul principal.Eu vorbesc de realitate si responsabilitate,iar voi de sfintenii imaginare si pedepse si judecati practice.
Un om care a plecat la manastire la 15 ani,nu poate sa raspunda pentru fapta sa atunci cand la maturitate isi da seama ca nu-l poate caracteriza o astfel de viata.Si sa va fie clar,odata cu parasirea manastirii nu se considera ca-L parasesti pe Dumnezeu,cred ca este o diferenta extrem de mare.Poti sa-l parasesti pe Dumnezeu si traind acolo,sau poti sa-L dobandesti pe Dumnezeu mai cu precadere plecand de-acolo si departajandu-te de minciuna si dezinteresul,ura si lenea si toate patimile ce te pot domina intr-un cadru atat de restrans si de viciat.
Vsovi,tot ceea ce ai exprimat mai sus cu atata inversunare impotriva celor care parasesc manastirea,sunt doar abureli,abureli specifice de crestin care nu-l intereseaza esenta si adevarul,adevarul adevarat din viata omului care este determinat de foarte multi factori,de foarte multi indivizi.Sunt pure conceptii ale unei minti simpliste care se complace in IDEEA de sfintenie si nu in veridicitatea ei,cu orice pret.
Ancah,nu am o rana pe care sa nu o pot inchide,nu am pe cine a ierta caci nu am ura....am o viata inainte care a depins de aceste erori si de atata nesiguranta interumana.Si nu este drept,mai ales in virtutea Domnului si legilor divine,nu este drept sa ne batem joc de oameni...si implicit de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2008, 10:32:55
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Si,Da!,Ancah,nu-ti pot confirma procentul pe care l-am afisat mai sus,dar acesta este de necontestat,cu o oarecare marja de eroare,acesta este valabil si real,si este dureros de cata responsabilitate se da dovada in acest sens.Dar nu ai intelege,decat daca ti-ar fi propriul copil in situatia de fata.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2008, 10:43:12
mariann mariann is offline
Banned

Data înregistrării: 21.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Dar argumente in favoarea vietii in manastire exista in toata Scriptura: Iisus ii cere tanarului bogat sa-si vanda averea, s-o dea saracilor si sa-I urmeze. Este doar un exemplu din multele existente.
"Apoi le-a zis: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti evanghelia la orice faptura"(Marcu 16:15)

"Duceti-va; iata, va trimit ca pe niste miei in mijlocul lupilor"(Luca 10:3)

Mantuitorul nu a incurajat niciodata viata de calugarie. Avem chiar exemplul sau. Se retragea, dis-de-dimineata, intr-un loc pustiu ca sa se roage si apoi era printre oameni tot timpul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biblia AlexieOmulLuiDumnezeu Rugaciuni 0 19.09.2011 17:33:45
Traditia in perioada intertestamentala BenHur Despre Sfanta Scriptura 2 24.11.2010 13:23:49
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara pac_man_c Generalitati 5 28.12.2009 03:52:06
biblia The_Fallen Despre Biserica Ortodoxa in general 28 04.10.2009 12:47:18
Despre Traditia in Biserica ORTodoxa Contemporana tudor Despre Biserica Ortodoxa in general 28 07.01.2007 19:51:44