![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
daca scrie negru pe alb ca de la Tatal purcede nu e bine, trebuia sa scrie ca "numai de la Tatal", "doar de la Tatal", "exclusiv de la Tatal", etc...
eu cred ca ar fi fost mai corect sa fi spus Hristos asa : "Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal(si de la Fiul) purcede , Acela va marturisi despre Mine." Mai daca spune Hristos ca de la Tatal purcede, voi nu si nu, si de la Fiul... e cu subinteles, dar nu ne prindem noi... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca depinde doar din ce punct de vedere privesti problema. Ambele variante avind partea lor de adevar.
(Pe mine nu ma deranjeaza cind adevarul este impartit cu conditia sa nu ne batem pe el.) Sa zicem ca Iisus nu (mai) este intrupat pe pamint si ca El este acolo undeva (incluisv in noi ca si celelalte ipostasuri) insa ca instanta divina este Una cu Tatal si Una si cu Duhul Sfint -un fel de simbioza mistica evident. Cum Tatal este vazut ca avind celemai mari prerogative se poate spune pe buna dreptate (si Iisus confirma chiar daca ar putea fi considerat fortat de context) ca Duhul Sfint la rindul Sau (nu o persoana) o constiinta supraoemeneasca plina de puteri nemarginite se manifesta izvorind de acolo de undeva din Sine insasi de la Tatal cu care sint Una. Insa cind Dumnezeu ia trup si vine pe pamint (Eu si Tatal una sintem) evident ca se poate considera ca lucrarea Duhului pe pamint este facuta prin intermediul lui Iisus considerat mai mult Fiu decit Tata sau numai Fiu. Iar partea Tatalui din Iisus poate fi considerata suficienta pentru ca Iisus ca intreg "simbiotic" sa fie vazut ca sursa Duhului Sfint. Poate ca ar mai putea fi si alte explicati derivate din alte revelatii particulare sau pe baza unor concepte mult mai docte insa deocamdata mai mult de atit nu vad ce explicatii am mai putea da. |
|
|||
|
|||
![]()
In rest ca sa faci deosebirea intre Tatal si Fiul mai mult decit ca principii formid un tot (in lipsa altor concepte) eu cred ca asta ar insemna politeism , mai cu seama ca nici Hristosul ca parte din Dumnezeu nu ne este destul de bine definit. Fiindca nimeni nu poate spune ce are in plus Tatal fata de Fiul sau fata de cei doi Fii.(despre al doilea iar nu avem date). iar in comparativ cu Tatal si Fiu despre Duhul sfint stim mult mai putine probabil tocmai fiindca atributele ii sint asociate intotdeauna Tatalui.
|
|
|||
|
|||
![]()
7. Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut.
8. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns. 9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl? 10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - care rămâne întru Mine - face lucrările Lui. 11. Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl întru Mine, iar de nu, credeți-Mă pentru lucrările acestea. Last edited by Mihai36; 24.06.2011 at 19:29:32. |
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Guru, imi pare rau sa va spun, dar nu aveti notiuni elementare de teologie.
Degeaba spuneti si aduceti ca argument pentru purcederea Duhului si de la Fiul faptul ca Hristos spune ca El si Tatal sunt una. Cand Hristos spune asta, el se refera la faptul ca El si Tatal sunt de o fiinta, asa cum spune Crezul. Persoanele Sfintei Treimi, desi sunt de o fiinta, ele se deosebesc totusi prin insusirile lor personale: Tatal este nenascut, Fiul nascut din Tatal iar Duhul purcede din Tatal. Acestea sunt insusiri ale Persoanelor, domnule Guru, nu ale fiintei dumnezeiesti, care este una. Mai cititi inainte sa va dati cu parerea |
|
|||
|
|||
![]()
11.Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea să fie în voi și ca bucuria voastră să fie deplină. 12.Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. 13.Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi. 14.Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc.
17.Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
11. Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." |
|