Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.04.2009, 10:13:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Săptămâna patimilor

Săptămâna Patimilor care premerge sărbătoarea Învierii este drumul Fiului lui Dumnezeu întrupat, Isus Hristos , de la viață la moarte, și apoi din nou la viață. Ascultător până la moarte, și încă moarte pe cruce ( Fil. 2,6 ) , Mântuitorul Își urmează tăcut ( nu resemnat ) calea până la Golgota, arătând încă odată, în vremea vieții Sale pământești, că ne iubește și cât de mult ne iubește. Nu o arată fastuos, proclamator, justificându- Se cu acest fapt și cerându-ne socoteală. Nu ne sufocă obligându-ne și nici nu ne uită. Lângă Hristos, răstâgnit și înviat, putem respira liber viața veșnică . < diacon Cosmin Pricop >
Vechi 14.04.2009, 14:30:20
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Un cuvânt de folos al Părinților noștrii despre Denia de azi

Denia din Sfânta și Marea Miercuri , care se oficiază însă marți seara, are drept temă centrală pocăința și iertarea păcatelor femeii păcătoase ce a spălat picioarele lui Hristos cu lacrimi, le-a șters cu părul capului și le-a uns cu mir, în antiteză cu fapta rușinoasă a vinderii lui Hristos de către Iuda Iscarioteanul. Femeia păcătoasă este un exemplu de pocăință, ea a spălat picioarele Mântuitorului, iar Acesta, în Marea și Sfânta Joi , le spală pe ale apostolilor. Iuda, unul dintre apostoli , se revoltă pentru suma imensă dată de femeie pe mir, 300 de dinari , plata pe un an a unui lucrător, însă el îl vinde pe Hristos pentru 30 de arginți. Din punct de vedere liturgic, cu Sfânta și Marea Miercuri se termină perioada de pocăință, fiind și ultima zi când se mai rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.
Există pericolul ca în Săptămâna Mare să Il plângem pe Hristos , să fim împreună cu El în patimi, dar mai mult într-o pătimire omenească. Biserica , prin ceea ce face, ne arată că nu este vorba de o pătimire a noastră, ci întoarcerea noastră către Dumnezeu printr-o înțelegere a teologiei Crucii. Femeia cea păcătoasă primește iertare de la Hristos la picioarele Lui. Hristos asumă toate greșelile ei și apoi le duce mai departe spre Golgota. Exact acest lucru se cere să-l facem noi în Săptămâna Mare, să venim și să spălăm picioarele lui Hristos, știind că, așa cum spune Sfântul Chiril << ceea ce Hristos n-a asumat, n-a mântuit >> , referindu-se la faptul că Hristos a fost om deplin, având toate ale omului- la fel și noi , să venim la Hristos cu toate ale noastre, știind că doar prin El putem dobândi vindecare.
Vechi 16.04.2009, 01:41:37
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Moartea cea vie

"Afirmăm că murim cu Hristos, dar nu avem imaginea reală a ceea ce înseamnă să murim ca El. Știm că a murit in locul nostru și mulțumim că n-am murit noi ( noi trebuia să murim, toți ) . Cam în felul acesta se încurca talcul și de aceea nu înțelegem nici purtarea crucii noastre zi de zi. Referitor la expresia "murim cu El", ni s-a spus : Cine vrea să vină după Mine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. Eu am murit, veți muri și voi ; voi veți muri ca voi. Eu am avut moartea Mea pentru toți, iar a voastră este a fiecăruia pentru el însuși "
< Părintele Miron Mihăilescu >
Vechi 18.04.2009, 10:01:40
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Jertfa de pe cruce a Domnului este pricinuitoarea bucucuriei noastre

Prin răscumpărarea realizată de Hristos , am devenit fii ai lui Dumnezeu, " casnici ai Lui " ( Efeseni 2 , 19 ) , având dreptul și putința de a dobândi veșnicia prin harul cel dumnezeiesc împărtășit nouă prin Sfintele Taine ca și prin faptele noastre cele bune izvorâte din credința statornică în Invierea cea de a treia zi.
Pe drept cuvânt putem și noi exclama cu apostolul neamurilor : " Cât de covârșitoare este mărimea puterii Lui față de noi, după lucrarea puterii tăriei Lui, pentru noi ce crede. Pe aceasta Dumnezeu a lucrat-o în Hristos, sculându-L din morți și așezându-L de-a dreapta Sa în ceruri " ( Efeseni 1 , 19 - 20 ) . Jertfa pe cruce a Domnului este pricinuitoarea bucuriei noastre din ziua Învierii, ea este izvor de viață veșnică și de negrăite bunătăți din care ne împărtășim cu toții și în veacul de acum și în cel ce va să fie.
Vechi 10.12.2009, 20:58:02
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Din Pildele lui Solomon - Ferirea de desfrânare . Îndreptarea spre curăție

+ Fiul meu , ia aminte la înțelepciunea mea și la sfatul meu cel bun pleacă urechea ta . + Ca să-ți poți păstra judecata și ca buzele tale să păzească știința. + Nu te uita la femeia lingușitoare , căci buzele celei străine picură miere și cerul gurii sale e mai alunecător decât undelemnul, + Dar la sfârșit ea este mai amară decât pelinul, mai tăioasă decât o sabie cu două ascuțișuri. + Picioarele ei coboară către moarte ; pașii ei duc de-a dreptul în împărăția morții. + Ea nu ia seama la calea vieții, pașii ei merg în neștire, nici ea nu știe unde. + Și acum, fiul meu ascultă-mă și nu te îndepărta de la cuvintele gurii mele. +Ferește-ți calea ta de ea și nu te apropia de ușa casei ei , + Ca să nu dai vârtutea ta altora și anii tăi unuia fără milă. + Ca străinii să nu se îndestuleze de strădania ta și ostenelile tale să nu treacă în casa altuia ; + Ca să nu suspini la sfârșit , când trupul tău și camera ta vor fi fără de vlagă . + Să zici :" Pentru ce am urât povața și de ce inima mea a urgisit certarea ? ".
Vechi 10.12.2009, 21:21:09
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Din înțelepciunea Cuviosului Antonie cel Mare

+ Cea mai mare lucrare a omului este să-și asume păcatele în fața lui Dumnezeu și să aștepte încercările până la ultima suflare . + Nici un neispitit nu va putea intra în împărăția cerurilor. Îndepărtează ispitele și nu va fi nici un mântuit. + Se apropie vremea când oamenii vor înebuni , iar dacă vor vedea pe cineva sănătos la minte, se vor năpăstui asupra lui strigându-i : " Ești nebun ", pentru că nu-i ca ei. + Am văzut toate mrejele dușmanului întinse pe pământ și suspinând m-am întrebat : cine oare ne va scăpa de ele ? Și am auzit un glas spunându-mi : smerenia !
Vechi 10.12.2009, 21:52:15
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Despre gânduri :

- Precum grădinarul , dacă nu plivește buruienile, îneacă legumele , așa și mintea , dacă nu curățește gândurile, pierde cunoștința adevărului ( Sf. Talasie Libianul ) . - După cum nu e bine să lași să crească iarba pe straturi împreună cu legumele, tot așa e rău să lași să crească în suflet gândul viclean ( Sf. Efrem Sirul ) . - Așa cum șarpele scos dintr-o gaură întunecoasă la lumină caută să fugă și să se ascundă, tot astfel și gândurile rele, fiind date pe față printr-o sinceră recunoaștere și mărturisire , vor fugi de la om ( Avva Moise ) . - Inima ni se acrește de veninul gândurilor rele ( Cuviosul Isihie Sinaitul ) . - Sămânța patimilor sunt gândurile rele. În minte seamănă diavolul această blestemată sămânță ( Sf. Antonie cel Mare ) .
Vechi 10.12.2009, 22:04:15
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit "Decalogul tăcerii "

* Taci , dacă nu ai de spus ceva valoros ! . * Taci , atunci când ai vorbit destul ! . * Taci , până când îți vine rândul să vorbești ! . * Taci , atunci când ești provocat ! . * Taci, atunci când ești nervos și iritabil ! . * Taci , când intri în biserică , pentru ca Dumnezeu să-ți poată vorbi ! . * Taci , când pleci la biserică, pentru ca Duhul Sfânt să poată imprima în mintea ta lucrurile pe care le-ai auzit ! . * Taci , când ești ispitit să bârfești ! . * Taci , când ești ispitit să critici ! . * Taci , cât să ai timp să gândești înainte de a vorbi ! .
Vechi 10.12.2009, 23:00:02
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Picături de înțelepciune :

"Iscodim unul păcatele celuilalt nu pentru ca să plângem pentru el , ci ca să-l clevetim, nu pentru ca să-l vindecăm, ci ca să-i adăugăm și alte răni și pentru ca rănile aproapelui să le facem o justificare a proprilor noastre răutăți " ( Sf. Grigorie Teologul ) .
"Vulturul este omorât cu săgeți făcute din penele lui. Iar sufletul tău satana îl omoară cu slăbiciunile pe care le scoate dinlăuntrul tău, precum și cu calitățile și virtuțile pe care le lași să devină neputințe și patimi "( Sf. Isaac Sirul ) .
Vechi 11.12.2009, 09:02:57
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Cum vrei să fi auzit de Dumnezeu, când nu te auzi pe tine însuți ?

Dumnezeu este un Dumnezeu al inimii. Roagă-te, deci , cu simțire ! De unde aș înțelege că Dumnezeu nu este atât un Dumnezeu al minții , ci al inimii, spun Sfinții Părinți . Puterea rugăciunii nu stă în cutare sau cutare cuvinte, ci în felul cum se săvârșește. Această grijă, preocupare de finețe sufletească continuă, aduce o retragere în tine, neprovocatoare și smerită în toate. ( pr. Arsenie Papacioc )
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: Cuvinte de folos andrei_im Mari Duhovnici si predicile lor 18 19.10.2015 22:30:20
IEROMONAH SAVATIE BASTOVOI- Cuvinte de folos Laura19 Generalitati 12 08.04.2014 19:14:09
Cuvinte de folos aurel1211 Resurse ortodoxe on-line 15 27.07.2012 20:07:11
Cuvant de folos T E O L O G U L Generalitati 83 30.01.2011 17:22:03