Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2011, 19:17:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Nu stiu care sint formele extreme. Preotii nostri propovaduiesc castitatea si ei insisi sint primii care o practica. Asa ca ei nu pun absolut nici o povara pe umerii nostri. Proverbul "fa ce face popa nu ce spune popa" e unul ortodox; noi, catolicii, am fost invatati de mici sa ascultam de preot, pentru ca ascultind de preot ascultam chiar de Domnul nostru Isus Cristos.
Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.

Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.

Citat:
Deasemenea, preotii nostri si Biserica Catolica ne invata sa Il punem pe Domnul nostru Isus Cristos in centrul vietii noastre. Daca facem asa povara Lui e usoara, oricit de mari ar fi problemele din casatorie sau familie. Crestinii catolici (si probabil si cei ortodocsi) stiu ca Dumnezeu nu pune pe umerii nostri o povara mai mare decit putem duce.
Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta. In ambele sensuri.

Citat:
Si nu e nici un sentiment mai placut decit acela in care simti ca iti este foarte greu, ii ceri ajutorul Domnului, iar apoi cistigi de doua ori: o data ca greutatea pe care o ai de dus devine usoara, pentru ca Domnul duce acea greutate, iar apoi poti oferi acea greutate ca o mica jertfa pentru cei din Purgator, de exemplu, fie ca sint ortodocsi, catolici sau pagini.
Nu pentru toata lumea e atat de simplu.

Citat:
Deci daca Isus Cristos e centru vietii noastre, incercam sa-L imitam. Daca Il imitam atunci orice decizie pe care o luam, mare sau mica, o luam cu responsabilitate si maturitate. Iar daca am gresit, sau poate ni se pare doar ca am gresit, tot la Domnul nostru Isus Cristos trebuie sa ne intoarcem si sa-i cerem ajutorul, iar El nu ne va refuza. N-am auzit pina acum nici o persoana care sa fie refuzata de Domnul Isus Cristos.
Putem sa-l imitam dar nu la toate capitolele.
De ex. El nu a fost chiar deloc casatorit.
Este atunci casatoria condamnabila?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 19:46:02
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
1.Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.
2.Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
3.Dumnezeu nu. Dar Biserica poate face ceva in privinta asta. In ambele sensuri.
4.Nu pentru toata lumea e atat de simplu.
5.Putem sa-l imitam dar nu la toate capitolele.
De ex. El nu a fost chiar deloc casatorit.
Este atunci casatoria condamnabila?
1. Asa e, insa eu nu am cunoscut nici un astfel de preot; cu siguranta ca sint unii care gresesc, cum probabil sint si unii calugari, insa 5-10 cazuri de preoti cu probleme nu pot darima stima pe care noi, catolicii, o avem fata de preotii nostri.
2. Nu stiu la care treaba va referiti
3. Am sa va dau un exemplu: i s-a intimplat unei prietene. Era casatorita cu un protestant german si avea un copil. A ramas insarcinata din nou, iar la analize s-a constatat ca copilul ar putea avea malformatii. S-au rugat ca copilul sa se nasca sanatos si i-au promis Domnului ca daca se va intimpla asta, se vor calugari. Copilul s-a nascut sanatos. Au vrut sa se calugareasca, insa Biserica Catolica nu a acceptat. Au trecut la ortodocsi, s-au calugarit, el traieste intr-o minastire in Germania, cu niste bulgari si isi doresc sa converteasca occidentul la ortodoxie, iar ea, cu cei doi copii, traieste la minastirea Petru Voda. Aceasta e o mare greutate pe care BO a pus-o pe umerii acestor 4 oameni: sot sotie despartiti, copii care cresc fara ambii parinti. Biserica Catolica i-ar fi dezlegat de promisiune. Este greu sa traiesti cu o persoana cu care nu esti compatibil/a, insa daca ai ales o astfel de persoana, cu siguranta ca n-ai cerut sfatul Domnului; insa niciodata nu e tirziu sa cerem ajutorul Lui.
4. Incercati macar o data si veti vedea ca e chiar foarte simplu
5. Putem sa-L imitam chiar la toate capitolele. Casatoria crestina, in Biserica Catolica, inseamna castitate.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 19:50:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Dar sunt foarte mulți preoți care își respectă starea de celibi. Sunt atâția călugări care își respectă starea de celibi. Încă și mai mulți sunt laicii celibi, care nu din voia lor sunt astfel, ci pentru că nu au găsit un soț (o soție). Asta durează, uneori, toată viața. Nu-mi spuneți că ortodocșii necăsătoriți sunt îndemnați să curvească, ori că asemenea lucruri trebuie privite cu indulgență și nu ca păcate grave. Dacă soția mea m-ar părăsi, spuneți că este drept să îmi găsesc altă femeie ? Dar dacă nu aș fi fost deloc căsătorit, oare nu ar fi trebuit să trăiesc în abstinență, toată viața ?

Citat:
Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
Spuneți-le că nu cunoașteți niciun preot ortodox care să aibă amantă.

Citat:
Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta.
Tocmai, aici este problema. Biserica nu că nu vrea, ci nu poate să desfacă o căsătorie validă. Ea este mireasa lui Cristos și trăiește în ascultare față de Mirele ei și de Capul ei nevăzut, Cristos. Nu se poate ca El să spună "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu desfacă", iar Ea să spună "Nț ! Eu am hotărât că am capabilitatea de a acorda dispensă față de un Sacrament făcut de El !".

Din exact același motiv nu există, la noi, nici caterisire. Nu Biserica, ci Cristos, punându-și mâinile Lui, spune: "Tu es sacerdos in aeternum". Nimic și nimeni pe pământ nu mai poate desface preoția, așa cum nu poate desface căsătoria.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 17.02.2011 at 19:56:55. Motiv: corectură
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 21:49:54
auraira auraira is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Question ...

eu am invatat in scoala ca despre purgatoriu se specifica doar in religia catolica,iar aici este vorba despre religia crestin ortodoxa,deci nu inteleg de unde aceasta discutie.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 21:52:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tuty2010 Vezi mesajul
Eu nu cunosc niciun catolic obsedat sa demonstreze ceva, diferenta dintre atitudinea catolicilor si a unor ortodocsi ( dintre care faceti si dv parte) este uriasa si evidenta.
Nu e mai bine sa comentati mesajele decat userii? Dimpotriva, de fapt dvs. faceti, de exemplu: "De altfel orgoliul e cauza principala a ruperii ortodoxismului de singura Biserica a lui Cristios, adica BC."
Ortodocsii scriu in general despre catolicism, nu desptre catolici.
Citat:
De altfel, o simpla analiza asupra site-urilor catolice sau ortodoxe demonstreaza cam cine e suparat pe cine, pentru ca singurele site-uri unde celelalte religii sunt atacate constant, cu precadere BC sunt cele ortodoxe.
Unde ati facut o analiza? Ia cititi si pe forumurile catolice.
Citat:
Nu imi amintesc sa fi gasit vreun topic cu ceva pozitiv la adresa BC, toate sunt menite sa denigreze BC, intr-adevar, un comportament demn de un crestin.
Practic dvs. ii judecati si condamnati pe toti cei ce nu au parerile dvs. Ceea ce spuneam, daca un ortodox spune ca nu exista purgatoriul dvs. intelegeti asta ca un atac asupra catolicilor, ca si cum altii nu pot avea alte opinii decat cele ale dvs.
Citat:
Acum haideti, inversunati-va si mai mult, mai aruncati cateva jigniri, ca nu cumva sa nu aveti ultimul cuvant
Unde exista "mai aruncati" jigniri. Dar unde am jignit? In schimb uitati dvs. cate judecati ati facut. Asta doar daca nu consierati ca daca cineva scrie ceva in neconcordanta cu dogma catolica inseamna ca va jigneste.
Va rog, pe viitor comentati mesajele, nu userii.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:13:57
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
3. Am sa va dau un exemplu: i s-a intimplat unei prietene. Era casatorita cu un protestant german si avea un copil. A ramas insarcinata din nou, iar la analize s-a constatat ca copilul ar putea avea malformatii. S-au rugat ca copilul sa se nasca sanatos si i-au promis Domnului ca daca se va intimpla asta, se vor calugari. Copilul s-a nascut sanatos. Au vrut sa se calugareasca, insa Biserica Catolica nu a acceptat. Au trecut la ortodocsi, s-au calugarit, el traieste intr-o minastire in Germania, cu niste bulgari si isi doresc sa converteasca occidentul la ortodoxie, iar ea, cu cei doi copii, traieste la minastirea Petru Voda. Aceasta e o mare greutate pe care BO a pus-o pe umerii acestor 4 oameni: sot sotie despartiti, copii care cresc fara ambii parinti. Biserica Catolica i-ar fi dezlegat de promisiune. Este greu sa traiesti cu o persoana cu care nu esti compatibil/a, insa daca ai ales o astfel de persoana, cu siguranta ca n-ai cerut sfatul Domnului; insa niciodata nu e tirziu sa cerem ajutorul Lui.
nutucutu, citeste te rog inca odata ce ai scris mai sus si vezi la ce concluzie ilogica ai ajuns!
Chiar uiti de la mana pana la gura ceea ce scrii?!?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:18:22
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
nutucutu, citeste te rog inca odata ce ai scris mai sus si vezi la ce concluzie ilogica ai ajuns!
Am citit cu atenție de două ori și nu văd nici cea mai mică eroare de logică în ceea ce a scris preopinenta. Pesemne că sunt obosit. Ați avea amabilitatea să reliefați mai bine ceea ce considerați a fi ilogic ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:23:15
Senior Member

Implicit

Citat:
Pe mine ma mira ca ortodocsii nu inteleg grava eroare in care se afla, eroare datorita preotilor care ii conduc pe un drum gresit.
Am inteles morala, doar ortodocsii sa nu scrie despre BC, catolicii pot scrie ca au dreptul, in opinia dvs. De acum sper sa comentam mai mult mesajele decat sa-i judecam pe altii ce fac.

Revenind la subiect, care e cam off-topic, eu am mai scris despre asta. BO respecta canoanele date in primul mileniu, era de ajuns o informare pe net.
Nu e vorba de recasatorire doar cand moare partenerul. De remarcat ca in BO chiar si in cazul mortii partenerului tot trei casatorii sunt maxim admise, pe cand in Bc, din cate stiu, nu exista o limita.
Iata canonul 4 al Sf. vasile cel Mare: "In privinta celor ce se casatoresc a treia oara si a celor ce se casatoresc mai de multe ori, am hotarat acelasi canon, care este corespunzator si pentru cei ce se casatoresc a doua oara; adica pentru cei ce se casatoresc a doua oara, un an; altii insa au hotarat doi ani; iar pe cei ce se casatoresc a treia oara ii afurisesc pe trei, de multe ori si pe patru ani."
Acelasi Sf. Vasile cel Mare "Creșteți și vă înmulțiți" (Facere 1, 18) râd că el nu face deosebire între timpurile legiferărilor. Nunta a doua este remediu împotriva desfrâului, dar nu mijloc de încurajare pentru necumpătare. "Dar dacă nu se înfrânează, căsătorească-se" (I Cor. 7, 9) zice, iar nu și căsătorindu-se, să facă fărădelege.”
"Cand vine vorba de casatoria a patra, in canonul 80, Sf. Vasile cel Mare considera casatoria a patra ca pe un pacat mai mare ca desfraul si ca o fapta animalica. In privinta acesteia nu mai mainifesta nici macar toleranta, ca la casatoria a treia. Aceasta invatatura a Sfantului Vasile era doctrina intregii Biserici in acele timpuri."

Cred ca e clar care este invatatura Bisericii dintotdeauna.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:30:32
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
De fapt nu s-a contrazis, vroia sa spuna ca BC i-ar fi dezlegat de promisiunea facuta de a se calugari. Dar ei cred ca vroiau sa faca asta, nu doar pentru ca au promis. Nu poti fi calugar daca nu vrei, doar ca ai promis, nu ai cum sa rezisti, nu-ti place viata calugareasca.
Pe de alta parte din cate stiu BO nu incurajeaza deloc calugaria pentru cineva care a ales sa se casatoreasca. Mai ales daca are si copil. Dar e ca si cum ar trai in infranare in casatorie.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:33:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Am citit cu atenție de două ori și nu văd nici cea mai mică eroare de logică în ceea ce a scris preopinenta. Pesemne că sunt obosit. Ați avea amabilitatea să reliefați mai bine ceea ce considerați a fi ilogic ?
Am subliniat in text contradictiile.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38