Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.11.2011, 12:46:51
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Recunosc că acilișa m-ai pierdut. Ascultare față de cine?
Fata de superiorul lor ierarhic. Acesta, de cele mai multe ori, e staretul.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2011, 16:54:05
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Fata de superiorul lor ierarhic. Acesta, de cele mai multe ori, e staretul.
Dar daca superiorul ierarhic nu face ascultare de Dumnezeu? Dar daca e numit pe criterii politice?

Sfantul Modest a fost numit ca urmare a unei minuni. Pentru cei din vechime era foarte important ca ierarhul sa fie placut lui Dumnezeu. Totusi nimeni nu a avut curajul sa-l considere infailibil si nici sfantul Modest nu s-a considerat astfel. Mandria nu este placuta lui Dumnezeu. Cine se smereste pe sine in fata lumii se inalta in fata lui Dumnezeu si invers.

Condacul 7:

Nu ai stat mult in linistea muntelui, Sfinte, caci trecand din viata aceasta in cea vesnica Patriarhul Ierusalimului, Platon, ai fost ales tu - cu minune - in scaunul vaduvit; pentru ca inaintea ta s-au deschis usile bisericii cand te-ai rugat, iar credinciosii au dat slava lui Dumnezeu, cantand: Aliluia!

Icosul 7:

Povatuiti fiind de Dumnezeiescul dar, ai mers in biserica, in timpul cand cetatenii Ierusalimului isi cautau pastor duhovnicesc. Si cand au vazut ca tu, Sfinte, ai deschis usile bisericii cu rugaciunea, indata te-au ales pastor al lor, ca pe un vrednic de slujire arhiereasca, si bucurandu-se de buna aflare, cu un glas lauda pe Dumnezeu, iar catre tine, Sfinte, graiau unele ca acestea:
Bucura-te, cel daruit noua de Dumnezeu;
Bucura-te, bunul nostru pastor si arhiereu;
Bucura-te, cel trimis de sus sa ne pastoresti;
Bucura-te, bucuria fiilor tai duhovnicesti;
Bucura-te, lauda si cinstea ierarhilor;
Bucura-te, luminarea crestinilor;
Bucura-te, sfesnic in biserica luminos;
Bucura-te, aducerea celor rataciti la Hristos;
Bucura-te, talcuire dreapta a scripturilor Sfinte;
Bucura-te, buna pazire a dogmelor celor drepte;
Bucura-te, luminat ierarh al Sionului;
Bucura-te, mare placut al Domnului;
Bucura-te, Sfinte Modeste, lauda ierarhilor si a mucenicilor!

Ortodoxia.md | Acatistul Sfântului Mucenic și Ierarh Modest (18/31 ...

Noi, cei de astazi, privim chiar si rangurile ierarhice religioase prin prisma intereselor lumesti. Ne convine de minune povestea cu ascultarea! Insa putem merge in iad facand ascultare in aceste vremuri, daca nu avem discernamant. Trebuie sa facem ascultare de oameni placuti lui Dumnezeu. Ispitele sunt foarte mari si pentru pastori si pentru pastoriti in aceste vremuri.

Iata niste dovezi de ,,dragoste'' ecumenista! Cine si de cine a facut ascultare cand s-au intamplat toate acestea?

SACRIFICED Kosovo - Biserici si Manastiri distruse de albanezi din

Kosovo - Biserica ce nu poate fi daramata

Last edited by antoniap; 04.11.2011 at 17:03:54.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2011, 17:14:12
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
...Dar daca superiorul ierarhic nu face ascultare de Dumnezeu?
Am auzit aceasta intrebare de nenumarate ori ca argument impotriva ascultarii si supunerii fata de papa. Daca superiorul ierarhic nu asculta de Dumnezeu nu e treaba mea sa-l judec (si apoi cum stiu eu daca face sau nu ascultare de DUmnezeu?). Daca nu ma indeamna la pacat, voi asculta de superiorul ierarhic si ma voi ruga pentru el, caci cine stie pentru ce mi-a trimis Domnul un astfel de superior. Iar daca nu ma pot impaca cu situatia, ma pot duce la superiorul superiorului, adica la episcop, ii prezint situatia si il rog sa ma ajute.
Reply With Quote
Vechi 04.11.2011, 22:22:11
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Ei vezi, tocmai ce ai spus cuvântul cheie: "păcat".
Reply With Quote
Vechi 04.11.2011, 22:57:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Raspunsul calugarilor ortodocsi au un plus (ca vor sa se roage) si au un minus (vizita la Vatican tine de ascultarea pe care trebuie sa o practice si nu de vointa lor proprie; iar la ei a primat vointa lor).

Din discutiile dintre ortodocsii de pe acesta sectiune a forumului vad un lucru care se desprinde cu usurinta: ortodoxia, in ochii multora dintre ortodocsi, este ca talantul pe care vi l-a daruit Dumnezeu si pe care il ingropati in pamint. Iar la judecata talantul va fi scos din pamint si prezentat Domnului; totusi, Domnul ne cere sa inmultim talantii primiti.
Nu aveau de ce sa faca ascultare pentru ca nu nu le-a spus niciun ierarh sa mearga la Vatican si nici nu ar fi spus vreunul asa ceva. Pe langa faptul ca nu avea cum sa spuna cineva o astfel de ascultare eu cred ca mai mult ierarhii si ceilalti veneau sa ceara ei sfaturi de la parintele nu sa le dea.
In ortodoxie nu exista ascultare orbeasca, atunci cand un ierarh sau un duhovnic invata ceva gresit ( o eroare dogmatica sau un pacat) nu numai ca nu trebuie sa ascultam, dar cred ca suntem datori si sa-i atragem atentia ca sa il ajutam.
Cei mai respectati in ortodoxie sunt mai ales marii duhovnici si calugarii, adica cei ce au o mai mare nevointa si har.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2011, 08:06:20
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu aveau de ce sa faca ascultare pentru ca nu nu le-a spus niciun ierarh sa mearga la Vatican si nici nu ar fi spus vreunul asa ceva.
Inseamna ca articolul de pe apologeticum este o mare minciuna ?

Citat:
In ortodoxie nu exista ascultare orbeasca, atunci cand un ierarh sau un duhovnic invata ceva gresit ( o eroare dogmatica sau un pacat) nu numai ca nu trebuie sa ascultam, dar cred ca suntem datori si sa-i atragem atentia ca sa il ajutam.
Atunci inseamna ca dumneavoastra sunteti dator sa atrageti atentia conducerii BOR in legatura cu participarea la miscarea ecumenista. Cand publicati scrisoarea deschisa a lui Catalin2 catre Patriarhul BOR ?
Reply With Quote
Vechi 05.11.2011, 08:52:26
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Chestia aia cu profesoara americana intr-adevar pare o mare minciuna.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2011, 10:21:45
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Daca nu ma indeamna la pacat, voi asculta de superiorul ierarhic
Sigur că, pe scurt, așa este. Dar asta ne dă prilejul unei scurte reflecții despre ascultare.

Chiar și în împrejurarea (extrem de improbabilă, ca să nu spun incredibilă) în care superiorul ierarhic, care pentru noi, laicii, este preotul paroh, ne îndeamnă la păcat, trebuie să nu îl ascultăm în acea privință specifică, nu să nu îl mai ascultăm în general.

De exemplu, dacă preotul meu ar spune: "divorțează de femeia ta și plantează zece trandafiri în Herăstrău !", eu aș înțelege de aici că Dumnezeu îmi poruncește să plantez zece trandafiri în Herăstrău.

Pe de altă parte, pentru noi, laicii, ascultarea nu are întinderea pe care o are pentru un călugăr care a depus în mod nesilit votul ascultării. Și nici chiar întinderea (cu puțin mai mică) pe care o are pentru un preot diecezan, care, înainte de a-i pune episcopul mânile pe cap, la întrebarea arhiereului: "Îmi făgăduiești ascultare și respect mie și urmașilor mei ?" a răspuns: "Făgăduiesc !".

De exemplu, dacă sunt laic și preotul meu paroh mi-ar spune să dau examen la facultatea de astronomie ca să devin astronom, nu aș fi legat de asemenea poruncă, ce excede domeniul credinței și moralei. Pe câtă vreme, dacă aș fi iezuit să zicem, ar trebui să fac cât mai grabnic acest lucru și cu cât mai multă seriozitate.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 05.11.2011 at 10:30:32.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2011, 10:34:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Sursa povestirii despre Cuv. Paisie este o carte in care sunt mai multe povete ale parintelui (se poate traduce cu google): http://www.pigizois.net/afieromata/p...es_didaxes.htm
In articol scrie: "O profesoara americana a spus unui cleric ortodox dorinta papei de a invita pe Cuviosul Paisie Aghioritul si pe Cuviosul Porfirie la Vatican. Raspunsul lor a fost urmatorul."
Nu stiu unde a vazut cineva ca e vorba de vreo ascultare, doar ascultare de profesoara sau de papa.
Asadar profesoara ii spune unui cleric, din moment ce nu scrie ierarh cel mai probabil e vorba de un preot. Nu scrie cum a aflat parintele, poate acel cleric l-a vizitat la chilie si i-a spus ce i-a povestit profesoara. Asadar nici vorba de vreo ascultare. Daca papa ar fi cerut un ajutor sau sfat poate s-ar fi dus, dar nu in calitate de papa. Desigur ca ar fi fost o greseala sa se duca, ar fi dat apa la moara celor cu vederi ecumeniste. Cel mai firesc era ca papa sa mearga la parintele, pentru ca parintele nu vizita nici ierarhii ortodocsi, cine dorea un sfat venea la el. Din punct de vedere ortodox papa este un mirean eterodox, conducatorul unui cult religios.

In legatura cu ecumensimul, eu am scris in mesajul precedent diferentele intre conceptii ecumeniste si intruniri ecumeniste. Daca cineva vorbeste cu un catolic, calvin, adventist, budist, etc. nu insemna ca e ecumenist ci vorbeste cu un om care are chipul lui Dumnezeu.
Conceptiile ecumensite sunt eronate, nu neaparat intrunirile. Dar se spune ca participarea la aceste intruniri produce confuzie, unii ortodocsi crezand ca se accepta si ideile ecumeniste. Asa cum era si in cazul Cuv. Paisie se da credibilitate unor culte eterodoxe, diluandu-se invatatura ca doar BO este Biserica. Pe langa asta nu au aproape nicio rezolvare, doar se vorbeste.
Asadar nu e foarte clar daca sunt si benefice, asta ramane sa decida altii. Dar scrisoare exista, nu trebuie alcatuita ci doar semnata: http://www.impantokratoros.gr/D98A904D.ro.aspx

Mitropolitul Serafim de Pireu raspunde unui zelotist de ce nu interupe pomenirea ecumensitilor: http://www.impantokratoros.gr/A7880AB9.ro.aspx
O ratacire comuna: zelotismul radical si ecumenismul sincretist.
"Mă întrebați de ce nu încetez pomenirea celor care au manifestat de-a lungul vremurilor teze ecumeniste sincretiste, dar vă dați seama, sper, că o astfel de acțiune atât de serioasă presupune, conform Dreptului Canonic al Preasfintei Biserici Ortodoxe Universale și de asemenea conform Dumnezeieștilor și Sfintelor Canoane 13 și 15 ale Sinodului numit I-II, proclamarea publică și pe față a eresului și a învățăturii eretice în Biserică, care va fi materializată nu doar prin declarații absurde (ἐξ ἀνοησίας), făcute dintr-o politețe prost înțeleasă sau din interes politic, ca în cazurile de mai sus, ci printr-o participare conștientă la erezie demonstrată prin împărtășirea din același Potir. Însă așa ceva din fericire nu s-a întâmplat și prin urmare cererea Dumneavoastră este nefondată."
Reply With Quote
Vechi 05.11.2011, 23:51:09
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
Draga Laura, dimpotriva, eu am observat doar ca cei ce au conceptii ecumeniste se chinuie sa gaseasca cate un citat razlet al unui ierarh sau chiar duhovnic ca sa isi sustina ceea ce cred. Cineva care combate conceptiile ecumeniste nu trebuie sa caute, cu atat mai mult sa falsifice ceva, pentru ca toata Biserica dintotdeauna si apropae toti sfintii sau marii duhovnici nu au sustinut altceva.
Este de fapt o falsa dilema, conceptiile ecumensite sunt niste himere, ceva la moda in zilele noastre. In toata invatatura Bisericii sau la sfinti si duhovnici unde intalnim aceste conceptii? De aceea trebuie sa caute cineva cu lupa sa mai gaseasca vreun citat dintr-un duhovnic care sa sustina ceva ce tine de ecumensim.
Vad ca nu se intelege exact ce inseamna de fapt. Intrunirile ecumeniste in care se discuta intre diferite culte e una si conceptiile ecumensite sunt altceva. Conceptiile ecumeniste sunt cele ce spun ca nu doar BO este Biserica, ca Adevarul si harul lucrator nu e doar in BO, ca si mantuirea. Exista de fapt doua viziuni, prima ca BO este una din biserici si a doua ca BO este cea mai buna biserica (dar ca sunt ceva mai putin bune si celalalte). Ambele sunt conceptii ecumeniste, dar a doua e mai aproape de adevar.
Mai exista si o alta diferentiere, unii cred ca doar catolicii sunt la fel ca ortodocsii (cred ca se numesc filocatolici, aici mai pot fi inclusi si monofizitii si chiar protestantii, in afara de neoprotestanti). A doua categorie, cei care cred ca toate cultele crestine sunt la fel de bune. Mai exista si o a treia categorie, care include si conceptii new-age ce tin de paranormal, sau ca toate religiile sunt bune.

Acum trecand la mesaj, nu tebuie sa cercetam daca a spus Parintele Staniloae sau nu, e marturia lui in acel videoclip, acum nu au masluit si vocile.http://www.sfaturiortodoxe.ro/
Daca nu ma insel s-ar putea ca acest pasaj sa fie dintr-un interviu filmat, nu-mi mai amintesc.
Parintele Teofil Paraianu e adevarat, a spus ca si catolicii au Taine, dar chiar daca a facut o greseala el poate compensa cu multele sale fapte bune. Noi nu ne putem compara, ca sa avem de unde sa scadem.
Parintele Nicolae Steinhardt a spus acele lucruri cand s-a convertit, nu stiu daca le sustinea si dupa (eu am citit ca scria si despre erezii). Si eu cand am devenit credincios credeam ca toate cultele sunt la fel, eram foarte ecumenist, dar doar pentru mine, nu spuneam aceste conceptii si altora pentru ca nu stiam prea multe.

Cum am mai scris si in alte mesaje si cum a afirmat si BO a Greciei in sinodul prilejuit de acea declaratie impotriva ecumenismului, BO participa la dialogurile ecumenice pentru afirmarea adevarurilor ortodoxiei, neavand vreodata de gand sa accepte stricarea invataturii de credinta. Unirea se poate face doar prin trecerea la ortodoxie, adica renuntarea la invataturile gresite, erezii.
De obicei nu impotriva dialogurilor sunt revoltati ortodocsii, ci impotriva conceptiilor ecumeniste si a patrunderii lor in Biserica.
Catalin2,
Doamne ajută!

În primul rând, vă mulțumesc mult pentru răspuns, observ că sunteți foarte doritor de a discuta despre credință și, de fiecare dată, îmi răspundeți cu multă atenție și politețe. Apreciez în mod deosebit atitudinea dvs. față de mine. :)

În privința ecumenismului, desigur, n-am"concepții ecumeniste", în sensul în care folosiți dvs.acești termeni. Probabil că m-am exprimat eu greșit și neclar, de aceea, mesajul meu a fost înțeles în mod incorect. Nu am afirmat că toate religiile sunt la fel de adevărate și mântuitoare (relativism religios) și nici că Biserica ortodoxă deține doar o parte din adevărul creștin revelat. Desigur, am convingerea profundă că Sfânta noastră Biserică a păstrat, cu ajutorul Duhului Sfânt Care o călăuzește permanent, deplinătatea adevărului descoperit nouă de Dumnezeu. Sunt conștientă că există diferențe dogmatice interconfesionale (ceea ce mă întristează...) și cred cu tărie în învățătura de credință ortodoxă.
Despre ceilalți creștini (neortodocși), însă, cred că, așa cum spunea Sf. Siluan Athonitul, ei procedează corect prin faptul că au păstrat credința în adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), iar datoria noastră este aceea de a-i încuraja pentru convingerile lor conforme Revelației și de a le arăta, cu blândețe, unde greșesc. Astfel, în opinia mea, este bine ca noi, creștinii ortodocși, să fim binevoitori și solidari cu ei în ceea ce ne unește și să-i considerăm drept coreligionarii noștri, căci și ei mărturisesc, împreună cu noi, credința în "Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea Cea de o ființă și nedespărțită".
În același timp, rămân consecventă în credința că Biserica ortodoxă, întemeiată de către Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat, a păstrat neschimbat, de două mii de ani, adevărul transmis prin Revelația divină cuprinsă în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.
Am înțeles și-mi pare deosebit de interesantă distincția pe care o observați între întâlnirile ecumenice și "concepțiile ecumeniste" - acestea din urmă constituind o dovadă de imaturitate spirituală și naivitate a celor ce le promovează. Sunt convinsă că nu trebuie, nu avem dreptul de a renunța, în numele iubirii, nici măcar la cel mai neînsemnat adevăr de credință, la fel cum nici de dragul adevărului nu trebuie să jertfim iubirea. Dragostea și adevărul rămân inseparabile, căci Izvorul lor comun este Hristos! Nu putem renunța niciodată, sub niciun pretext, la Ortodoxia noastră căci, așa cum cu prețul vieții a mărturisit Sfântul Maxim, "nu se ascunde adevărul credinței de dragul păcii". Personal sunt pentru dialogul - plin de iubire și purtat cu responsabilitatea mărturisirii adevărului - cu frații noștri creștini de alte confesiuni. De ce? Tocmai în vederea înmulțirii talanților pe care-i avem, tocmai cu scopul mărturisirii dreptei credințe. Discuțiile sunt necesare și pot avea consecințe pozitive sau negative, în funcție de ce mesaje înțeleg participanții să transmită. Un ortodox, care discută cu dragoste și sinceritate într-o adunare ecumenică, își îndeplinește datoria față de Biserică, iar un "ortodox" care, la o astfel de întâlnire, și-ar trăda credința, ar păcătui grav, dar nu prin faptul că a participat la dialog, ci prin ceea ce a afirmat acolo.
Sper că acum m-am exprimat mai clar... Desigur, fiind la începutul drumului în viața spirituală, este foarte posibil ca, în timp, să-mi schimb anumite opinii... Știu că mai am atât de multe de învățat! :)

Să aveți o seară binecuvântată!

Cu respect,

Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 06.11.2011 at 01:57:50.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenismul ancah Despre Biserica Ortodoxa in general 43 15.04.2014 21:26:13
Catolicismul si ecumenismul MariaB Biserica Romano-Catolica 115 18.08.2013 20:21:58
Ecumenismul MadalinS Generalitati 0 30.09.2007 04:12:34
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17