![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Către sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, credincioșii spun, referindu-se la Sfintele Daruri: "Nu voi spune dușmanilor Tăi taina Ta și nici sărutare nu-Ți voi da asemenea lui Iuda, ci..."
Deci, dacă nu este bine să vorbim despre aceste lucruri cu oricine, pentru ce o faceți ?
|
|||
|
|||
![]()
Dar ma intreb, oare ei, credinciosii stiu despre ce taina este vorba, de fac acest legamint fratesc?, sau doar recita o poezie invatata pe dinafara?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"..Ca talharul strig :Pomeneste-ma Doamne cand vei veni in imparatia Ta" Odata ce imi simt propria mea ticalosie si indoiala ,de ce sa nu vorbesc cu cei considerati 'ticalosi' si pierduti,adica cu protestantii ? Sincer,eu vorbesc nu pt a indrepta pe vreunul din ei,ci ca sa imi mai edific din propriile mele indoieli.Caci am ceva 'protestant' in suflet.. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca ar fi numai un act simbolic, atunci care ar mai fi sensul atentionarii de mai jos? 1 Corinteni 11 27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. 28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. 29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. 30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit. Mai mult, Pavel se exprima foarte clar mai jos si nu vad ce interpretare alegorica ar putea face cineva: 1 Corinteni 10 16. Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos? Cornilescu scrie cumva altfel?
|
||||
|
||||
![]()
Da, și da.
Citat:
"23. Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, 24. Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea. 25. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea. 26. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni." (1 Cor.11) Citat:
Citat:
Citat:
"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20) "Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (Fapte 21,25) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru mai buna înțelegere a acestui simbol, apostolul continuă în versetul următor (l-ai omis, șmecherule!): "Că o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine." (1 Cor. 10,17) Mai există acum vreun dubiu că avem de-a face cu un simbol? Biserica este Trupul Domnului. Un corp unit al credincioșilor ce iau parte cu Hristos prin acest act solemn și sfânt. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1 Corinteni 10, 17: Impartasire = co-partasie = comuniune impreuna unii cu altii in Hristos, ca Trup al Lui Hristos prin jertfa nevazuta liturgica. Or, daca aceea este numai paine, cuvantul impartasire isi pierde intelesul. Painea Vietii este Insusi Hristos-Domnul: Ioan 6 35. Și Iisus le-a zis: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată. 51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. Intelegem fara echivoc deci ca El este Painea Vietii, nu ca painea din Potir simbolizeaza Trupul Sau. Este atat de logic, fara sa omitem nici un verset relativ la subiect. Mai mult: Matei 26 26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. 27. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, 28. Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor. Unde mai sunt simbolurile?! Care va fi raspunsul vostru la Judecata?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu alte cuvinte Biserica este trupul lui Hristos, un singur trup, datorită împărtășirii cu o singură Pâine, adică cu Hristos, atât prin credința în El cât și prin împărtășirea de trupul și sângele Lui, ale Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Înțelegerea acestei paradigme prin înlăturarea simbolului duce către imaginea absurdă a unei ploi cu pâine care s-a pogorât literalmente peste Palestina lui Pontiu Pilat! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi | georgeval | Botezul | 22 | 21.02.2012 23:08:48 |
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii | carmina | Impartasania (Taina Euharistiei) | 18 | 19.12.2010 13:50:01 |
Taina sfintei impartasaniei | DAMIAN | Impartasania (Taina Euharistiei) | 4 | 18.12.2010 16:32:23 |
Despre Taina Spovedaniei | adimirea | Generalitati | 10 | 10.11.2009 15:09:52 |
taina sfintei spovedanii | rotarufelicia | Pocainta | 6 | 02.01.2007 13:41:14 |
|