Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2010, 22:39:53
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Către sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, credincioșii spun, referindu-se la Sfintele Daruri: "Nu voi spune dușmanilor Tăi taina Ta și nici sărutare nu-Ți voi da asemenea lui Iuda, ci..."

Deci, dacă nu este bine să vorbim despre aceste lucruri cu oricine, pentru ce o faceți ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 22:54:34
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Către sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, credincioșii spun, referindu-se la Sfintele Daruri: "Nu voi spune dușmanilor Tăi taina Ta și nici sărutare nu-Ți voi da asemenea lui Iuda, ci..."
Dar ma intreb, oare ei, credinciosii stiu despre ce taina este vorba, de fac acest legamint fratesc?, sau doar recita o poezie invatata pe dinafara?
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 23:03:14
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Deci, dacă nu este bine să vorbim despre aceste lucruri cu oricine, pentru ce o faceți ?
"Nu voi spune dușmanilor Tăi taina Ta și nici sărutare nu-Ți voi da asemenea lui Iuda, ci..."
"..Ca talharul strig :Pomeneste-ma Doamne cand vei veni in imparatia Ta"
Odata ce imi simt propria mea ticalosie si indoiala ,de ce sa nu vorbesc cu cei considerati 'ticalosi' si pierduti,adica cu protestantii ?
Sincer,eu vorbesc nu pt a indrepta pe vreunul din ei,ci ca sa imi mai edific din propriile mele indoieli.Caci am ceva 'protestant' in suflet..
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 09:39:52
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
A mânca trupul și a bea sângele lui Hristos înseamnă a-L primi pe El ca Mântuitor personal, crezând că El iartă păcatele noastre și că noi suntem făcuți desăvârșiți în El. Numai pentru că Hristos Și-a dat viața Sa omenească pentru noi putem să ne împărtășim din viața Lui dumnezeiască, veșnică.
Am stabilit ca vorbim deja despre credinciosii autentici care L-au acceptat pe Hristos ca Mantuitor. Catehumenii, cei nebotezati, cei care au dubii ca Hristos se jertfeste nevazut pentru a le da viata vesnica nu au voie sa se apropie de Potir!

Daca ar fi numai un act simbolic, atunci care ar mai fi sensul atentionarii de mai jos?

1 Corinteni 11

27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.
30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit.

Mai mult, Pavel se exprima foarte clar mai jos si nu vad ce interpretare alegorica ar putea face cineva:

1 Corinteni 10

16. Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos?

Cornilescu scrie cumva altfel?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 12:53:37
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Daca in sfintii Apostoli credeti,ei s-au impartasit sau nu?
Da, și da.

Citat:
Caci daca spuneti ca apostolii au facut doar o comemorare a Cinei Domnului
Comemorarea nu este a Cinei, ci a Domnului și anume a Jertfei Sale. Și nu o spunem noi, ci apostolii înșiși:

"23. Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat și vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine,
24. Și, mulțumind, a frânt și a zis: Luați, mâncați; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceți spre pomenirea Mea.
25. Asemenea și paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceți ori de câte ori veți bea, spre pomenirea Mea.
26. Căci de câte ori veți mânca această pâine și veți bea acest pahar, moartea Domnului vestiți până când va veni.
" (1 Cor.11)

Citat:
Asa ca acceptati macar ipotetic,ca de la apostoli sa vina aceasta taina
Acceptăm că vine și de la/prin apostoli, doar că nu o numim Taină, cum nici ei nu au numit-o așa. Împărtășania a fost intitulată "Taină" doar pentru a justifica iluzoria transformare mistică a pâinii în carne și a vinului în sânge.

Citat:
ca sa va feriti de cazul cand aceasta ar fi reala,si a-ti fi doar niste calcatori de lege,Voi va bazati tocmai pe scripturile revelate prin apostoli,si riscati sa fiti orbi la una din cele mai importante invataturi ale lor,poate nu exprimata 100% clar,dar care macar probabila,poate fi.
De ce nu spuneți lucrurilor pe nume? Această învățătură a prefacerii mistice este exprimată 0% de apostoli, iar dacă ar fi fost o învățătură atât de importantă trebuia să se reflecte măcar în câteva procente acolo...

Citat:
In acest sens multe din citatele sf ap Pavel,v-ar putea pune pe ganduri.
Chiar daca le dati propria interpretare,aceasta nu inseamna 100% ca aveti dreptate,asa ca fiti mai precauti,si ganditi-va cu spaima: daca ceea ce desconsiderati voi,este chiar Trupul Domnului?
Nu e vorba deloc de o "desconsiderare", dimpotrivă tratăm problema Cinei Domnului cu toată atenția și considerația necesară unui act sfânt lăsat de Însuși Domnul Hristos. Vorbiți de citate ale apostolilor care să ne pună pe gânduri și despre prezumtive călcări de Lege vis a vis de "prefacerea vinului în sânge"; însă v-ați gândit vreodată la această interdicție a primului "sinod ecumenic" care spune explicit:

"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20)

"Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (Fapte 21,25)

Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 12:57:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca ar fi numai un act simbolic, atunci care ar mai fi sensul atentionarii de mai jos?

1 Corinteni 11

27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.

Mai mult, Pavel se exprima foarte clar mai jos si nu vad ce interpretare alegorica ar putea face cineva:

1 Corinteni 10

16. Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos?

Cornilescu scrie la fel și ți-am subliniat pe text ce spune clar apostolul Pavel, anume că noi mâncăm acea pâine și vin, nu carne și sânge; iar aceste elemente reprezintă împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, nu Trupul și Sângele fizic.

Pentru mai buna înțelegere a acestui simbol, apostolul continuă în versetul următor (l-ai omis, șmecherule!):

"o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine." (1 Cor. 10,17)

Mai există acum vreun dubiu că avem de-a face cu un simbol? Biserica este Trupul Domnului. Un corp unit al credincioșilor ce iau parte cu Hristos prin acest act solemn și sfânt.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 13:09:32
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit ... dar duci o luptă infernală cu prostul care are școală !!!

Citat:
Acceptăm că vine și de la/prin apostoli, doar că nu o numim Taină, cum nici ei nu au numit-o așa. Împărtășania a fost intitulată "Taină" doar pentru a justifica iluzoria transformare mistică a pâinii în carne și a vinului în sânge.
În această ipoteza absurdă a așa-zisei transformări iluzorii, și doar presupunând prin absurd "adevărul" celor spuse de dumneata, cum îți explici că protestanții lutherani acceptă o anumită credință în prezența reală a lui Hristos Dumnezeu cu trupul și sângele Său sub chipul pâinii și al vinului (asta neînsemnând că doctrinele lutherane și ortodoxe ar fi identice), și chiar și la ei o numesc Taină, în condițiile în care și ei se revendică de la același principiu Sola Scriptura ?!? sau vrei să ne spui că de fapt Sola Scriptura a adevăraților Protestanți este de de fapt și el un principiu viciat, singurul valid fiind Sola Adventistus Interpretationis ?!?
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 13:26:51
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut

1 Corinteni 11

1 Corinteni 10

Cornilescu scrie la fel și ți-am subliniat pe text ce spune clar apostolul Pavel, anume că noi mâncăm acea pâine și vin, nu carne și sânge; iar aceste elemente reprezintă împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, nu Trupul și Sângele fizic.

Pentru mai buna înțelegere a acestui simbol, apostolul continuă în versetul următor (l-ai omis, șmecherule!):

"o pâine, un trup, suntem cei mulți; căci toți ne împărtășim dintr-o pâine." (1 Cor. 10,17)

Mai există acum vreun dubiu că avem de-a face cu un simbol? Biserica este Trupul Domnului. Un corp unit al credincioșilor ce iau parte cu Hristos prin acest act solemn și sfânt.
Ce sens ar avea o impartasire cu o materie simbolica? Nici una. Ce sens ar mai avea atentionarea de impartasire cu nevrednicie, daca nu ar fi cu Insusi Hristos? Nu ar avea sens.

1 Corinteni 10, 17: Impartasire = co-partasie = comuniune impreuna unii cu altii in Hristos, ca Trup al Lui Hristos prin jertfa nevazuta liturgica. Or, daca aceea este numai paine, cuvantul impartasire isi pierde intelesul. Painea Vietii este Insusi Hristos-Domnul:

Ioan 6
35. Și Iisus le-a zis: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată.

51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu.

Intelegem fara echivoc deci ca El este Painea Vietii, nu ca painea din Potir simbolizeaza Trupul Sau. Este atat de logic, fara sa omitem nici un verset relativ la subiect.

Mai mult:

Matei 26

26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu.
27. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți,
28. Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.

Unde mai sunt simbolurile?! Care va fi raspunsul vostru la Judecata?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 13:42:09
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit ... dar duci o luptă infernală cu prostul care are școală !!!

Citat:

De vreme ce este o singură Pâine, noi, cei mulți, un singur trup suntem, fiindcă toți dintr'o singură Pâine ne împărtășim. (1 Corinteni 10:17) versiunea Anania 2001

Cu alte cuvinte Biserica este trupul lui Hristos, un singur trup, datorită împărtășirii cu o singură Pâine, adică cu Hristos, atât prin credința în El cât și prin împărtășirea de trupul și sângele Lui, ale Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 15:46:07
Banned

Implicit

Citat:
Ce sens ar avea o impartasire cu o materie simbolica? Nici una.
Tu concepi părtășia doar sub aspect material? Sau mai degradant: concepi părtășia la modul trupesc, corporal?? Până și părtășia cu soția presupune și elemente ce nu țin de contopirea fizică. Cu atât mai mult părtășia cu o Ființă Divină ar trebui să omită cu desăvârșire contactul fizic!

Citat:
Ce sens ar mai avea atentionarea de impartasire cu nevrednicie, daca nu ar fi cu Insusi Hristos? Nu ar avea sens.
Poate chiar [și] elementul acesta blasfemic îl avea în vedere apostolul. De ce ai face abstracție de el? Ce pretenție mai blasfemiatoare ar putea exista decât că niște mâini chiar vrednice (nemaivorbind de cele dovedit nevrednice de către BOR) ale unui muritor l-ar recrea pe Cel Necreat ori că ar coborâ părticele din El? Indiferent de cum ați explica această mistică prefacere (prefăcătorie).

Citat:
51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu.

Intelegem fara echivoc deci ca El este Painea Vietii
Înțelegerea acestei paradigme prin înlăturarea simbolului duce către imaginea absurdă a unei ploi cu pâine care s-a pogorât literalmente peste Palestina lui Pontiu Pilat!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii carmina Impartasania (Taina Euharistiei) 18 19.12.2010 13:50:01
Taina sfintei impartasaniei DAMIAN Impartasania (Taina Euharistiei) 4 18.12.2010 16:32:23
Despre Taina Spovedaniei adimirea Generalitati 10 10.11.2009 15:09:52
taina sfintei spovedanii rotarufelicia Pocainta 6 02.01.2007 13:41:14