![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu am folosit aceasta expresie, decat citandu-te. Din punctul meu de vedere nu exista "sabat evreesc", atunci cand discutam despre sambata. Sabatul este dat pentru orice om, nu numai pentru evrei. Primul beneficiar a fost omul Adam, iar Hristos a reiterat acest lucru: 27. "Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2) |
|
|||
|
|||
![]()
ce e `sambata` pentru tine , sau Sabatul?
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru mine sambata (sabatul) este exact ce era si pentru Hristos si apostoli:
ziua binecuvantata si sfintita de Dumnezeu, zi de odihna, de cult si de partasie cu comunitatea, zi amintitoare a Creatiei lui Dumnezeu. In plus este si una din cele 10 porunci. Am enumerat pe scurt cam 8-9 caracteristici. Duminica nu se potriveste niciuneia din acestea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by vsovi; 15.09.2009 at 17:20:39. |
|
|||
|
|||
![]()
A cate-a zi din saptamana e ziua odihnei? Cum a primit poporul evreu Sabatul , impreuna cu datinile lui si cand?Pune porunca aici ca sa o vada toata lumea.
|
|
|||
|
|||
![]()
A saptea.
Sabatul l-a primit de fapt primul om (care nu era evreu), el a fost primul beneficiar. Evreii l-au primit la Sinai in forma scrisa, insa el era deja cunoscut. Desi Legea lui Dumnezeu nu fusese pana atunci scrisa, ea era cunoscuta si respectata, inclusiv de Avraam - primul evreu. 8 Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești. 9 Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, 10 Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine, 11 Că în șase zile a făcut Domnul cerul și pământul, marea și toate cele ce sunt într-însele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua a șaptea și a sfințit-o. (Iesirea 20) |
|
|||
|
|||
![]()
Moise a auzit de la Domnul inainte sa primeasca Legea pe muntele Sinai , despre ziua a saptea ca e sarbatoarea Domnului :
1. În vremea aceea a vorbit Domnul cu Moise și i-a zis: 2. "Să-Mi sfințești pe tot întâiul născut, pe tot cel ce se naște întâi la fiii lui Israel, de la om până la dobitoc, că este al Meu!" 3. Iar Moise a zis către popor: "Să vă aduceți aminte de ziua aceasta, în care ați ieșit din pământul Egiptului, din casa robiei, căci cu mână tare v-a scos Domnul de acolo și să nu mâncați dospit; 4. Că astăzi ieșiți voi, în luna Aviv. 5. Iar când te va duce Domnul Dumnezeul tău în țara Canaaneilor, a Heteilor, a Amoreilor, a Heveilor, a Iebuseilor, a Ghergheseilor și a Ferezeilor, pentru care S-a jurat El părinților tăi să-ți dea țara unde curge miere și lapte, să faci slujba aceasta în această lună. 6. Șapte zile să mănânci azime, iar în ziua a șaptea este sărbătoarea Domnului: 7. Azime să mâncați șapte zile și să nu se găsească la tine pâine dospită, nici aluat dospit în toate hotarele tale. 8. În ziua aceea să spui fiului tău și să zici: Acestea sunt pentru cele ce a făcut Domnul cu mine, când am ieșit din Egipt. 9. Să fie acestea ca un semn pe mâna ta și aducere aminte înaintea ochilor tăi, pentru ca legea Domnului să fie în gura ta, căci cu mână tare te-a scos Domnul Dumnezeu din Egipt. Iesire cap 13 chiar mai devreme: 1. Apoi a grăit Domnul cu Moise și Aaron în pământul Egiptului și le-a zis: 2. "Luna aceasta să vă fie începutul lunilor, să vă fie întâia între lunile anului. 14. Ziua aceea să fie spre pomenire și să prăznuiți într-însa sărbătoarea Domnului, din neam în neam; ca așezare veșnică s-o prăznuiți. 15. Șapte zile să mâncați azime; din ziua întâi să depărtați din casele voastre dospitura, căci cine va mânca dospit din ziua întâi până în ziua a șaptea, sufletul aceluia se va stârpi din Israel. 16. În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți. Iesire 12 12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. 13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale; 14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu. 15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea îi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie. Deuteronom 5 Vedem cum inceputul lunilor si inceputul sarbatorilor si inceputul sarbatoririi zilei de odihna au inceput o data cu Iesirea din Egipt, Sabatul identificandu-se si alaturandu-se chiar cu Eliberarea din Egipt si intrarea in pamantul fagaduit. Da ziua odihnei e ziua a saptea, la fel e si porunca , sase zile lucreaza iar ziua a saptea e zi de odihna. Duminica este ziua a saptea pentru noi si duminica are loc liturghia.Pastele nostru este de asemnea duminica , in ziua cand a inviat Hristos(ziua de dupa sambata sau Sabatul evreiesc). Cat despre Avraam ca a tinut si el ziua odihnei nu se zice nicaieri asa ceva. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sabatul zilei a 7-a in schimb, a fost instituit inca in Eden, cu mii de ani inainte de aparitia evreilor. E gresita deci asocierea sabatului cu iesirea din Egipt. Citat:
Se zice ca Avraam a pazit poruncile lui Dumnezeu (desi ele inca nu fusesera scrise pe Sinai), e absurd sa gandim ca ar fi pazit doar unele, iar pe altele le-a calcat. |
|
|||
|
|||
![]()
Nici nu stiu de ce imi bat capul... voi intelegeti numai ce vreti voi sa intelegeti ; problema e ca voi nu stiti nici ce inseamna sabatul.Din nou aceasi "decupare" in citate.Se pare ca atunci cand "vorbesc" cu voi trebuie sa ma citez din nou pe mine.Uita-te mai ales la ce e ingrosat.
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In Deuteronom, asa cum ii zice si numele, se face o repetare a Legii (scrisa si trascrisa exact cum era pe cele 2 table de piatra) din Iesirea, cu comentariu. Comentariul adaugat la porunca a IV-a, face intr-adevar referire la iesirea din Egipt si la faptul ca evreii au fost robi acolo, dar aceasta doar pentru a le aminti sa se poarte cu ingaduinta in sabat cu robii lor: 12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. 13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale; 14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu. 15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea îi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie. Deuteronom 5 (Am citat exact din "decupaj") |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CASATORIE ALBA | nicoleta23 | Stiri, actualitati, anunturi | 79 | 05.07.2021 13:02:53 |
'CALUGARIA ALBA' | Nosam | Nunta | 65 | 03.12.2020 14:32:51 |
Calugaria alba | Angela | Calugarul | 169 | 06.01.2018 22:37:30 |
Casatoria alba | Adriana_Crestina | Nunta | 7 | 11.08.2011 21:32:25 |
|