![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
,,Si, pentru astfel de suflete dreptslavitoare (ortodoxe), nu numai din punct de vedere fizic, ci si rational-cugetator, nu se ingaduie implinirea acestui plan (al raului).
Aceste suflete sunt smerite si blande; naintrerupt se roaga lui Dumnezeu; nu stiu sa se manie; nu se jicnesc; pe toate le iarta. Noi ii ocaram, ne suparam pe ei, ii lovim, iar ei nu se manie. Iata, din pricina unora ca acestia si a copiiilor nevinovati, Soarele straluceste si Domnul ne Binecuvanteaza! |
|
|||
|
|||
![]()
,,Trebuie sa ne smerim, caci smerenia este desavarsirea vietii Crestine...!"
|
|
|||
|
|||
![]()
,,Dumnezeu este o taina pentru toata zidirea;
Dumnezeu este si in noi si, de aceea, suntem taine pentru noi insine." |
|
|||
|
|||
![]()
,,Fiecare om are rostul sau si numai el poate sa implineasca acest rost."
|
|
||||
|
||||
![]()
Cum putem iubi pe cineva care permanent vrea sa ne faca rau ? Cum am putea depasi acea bariera care ne impiedica sa-l iubim si pe acel ultim om pe care am vrea sa-l vedem aproapele nostru ? : Tot cu gandul la Hristos . Toate sa se faca cu mintea indrepotata spre Hristos . Sa ne intrebam cum il vede Hristos pe acest om rau din fata noastra ? Pentru ca eu il vad asa cum il vad . Si cum il vede Hristos ? Nu stim cum il vede , dar a murit pentru el . Sa ne aducem aminte , atunci cand suntem chinuiti de ganduri rele asupra aproapelui , ca si pentru acesta a murit Hristos . Acesta este gandul pe care ni-l propune Apostolul Pavel atunci cand vrea sa ne izbaveasca de judecata . " Cine esti tu - zice Apostolul Pavel - ca sa judeci sluga altuia ? " Sau " Ia seama sa nu smintesti pe fratele tau mai mic pentru care a murit Hristos ! " . Acelasi Apostol Pavel ne invita sa meditam si asupra faptului ca Hristos a murit pentru noi pe cand noi eram inca pacatosi . Adu-ti aminte ca a fost vrema cand tu nu L-ai cunoscut pe Hristos , pentru ca desi am crescut intr-o familie credincioasa , fiecare dintre noi , uitandu-se in urma , vede cate neajunsuri , cate confuzii a avut mintea sa in mintea sa in drumul catre perceperea dreapta a lui Dumnezeu . Si cu toate acestea , tu il iubeai pe Dumnezeu , veneai inaintea Lui , te rugai , plangeai , primeai iertare , te bucurai si-ti parea ca ai tot ce-ti trebuie . Dar de la o vreme descoperim cat de nedesavarsiti eram noi : credeam tot felul de ciudatenii: " A , eu credeam ca Maica Domnuluic s-a nascut prin coasta . . . " sau " eu credeam cutare sau cutare lucru . . . " Si cu toate acestea Dumnezeu cauta spre tine . Faceai o gramada de fapte pacatoase despre care credeai ca sunt bune , si Dumnezeu te ierta . Asa sa vezi si pe aproapele tau : ca daca savarseste vreo greseala , o face din nestiinta si ca Dumnezeu il judeca in aceasta nestiinta , si ca vede ceea ce tu nu vezi . - ( VA URMA )*
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai bine inceteaza sa te mai razboiesti, nu te mai lupta cu ei!" ,,Dar eu nu ma razboiesc cu nimeni" ,,Da" i-am raspuns, nu te razboiesti fizic, ci in cuget - si aceasta este acelasi razboi. Nu esti multumita cu situatia in care te afli." ,,Dar nimeni nu poate sa rabde asta!", spunea ea. ,,Da, de unul singur nu se poate - dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, vei putea. Nimeni nu stie daca tu te rogi sau nu - aceasta este lucrul launtric al fiecarui suflet. Cand te jicnesc, tu sa nu-i jicnesti, sa nu le intorci jicnirea - nu numai cu cuvinte, ci sa te ostenesti ca nici in ganduri sa nu-i vatami! Roaga-te la Domnul sa le dea inger bun si ca nici pe tine sa nu te uite Domnul." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Parintele Epifanie spunea parintilor despre educatia copiilor :Sa Ii vorbiti mai mult lui Dumnezeu despre copiii vostri fata decat le vorbiti copiilor vostri despre Dumnezeu . Sufletul adolescentului se afla intr-o explozie de libertate , de aceea accepta greu anumite sfaturi . Deci , in loc sa-i tot sfatuiesti si sa-i dojenesti putin cate putin , pune-I mai bine aceasta problema Mantuitorului Hristos , a Maicii Domnului si Sfintilor . Cheama-i in rugaciune ca sa-i faca aceia pe copii sa inteleaga si comportati-va cu ei ca si cu magarusii , uneori strangand hatul ,alteori lasandu-i lejer . Cand magarusul loveste , iar hatul este strans , atunci trebuie sa lasam usor mai lejer pentru ca altfel se va rupe . Dimpotriva , daca el este calm , putem atunci trage de hat si sa-l ducem oriunde vrem . . . . Parintii trebuie sa-si iubeasca copiii ca pe copiii lor , nu ca pe idolii lor , adica pe copilul lor sa-l iubeasca asa cum este el nu cum ar vrea ei sa fie , semanandu-le . . . . *( din cartea " Invataturile Batranilor Duhovnici - D . Tsatsi - pag .141 )
|
||||
|
||||
![]()
Cu parintii care se plangeau in mod plictisitor pentru nedesavarsirile sau micile abateri copilaresti ale copiilor lor , parintele era asapru : << Sa fiti multumiti si sa Il slaviti pe Dumnezeu ca v-a dat astfel de copii , in genunchi si cu lacrimi de recunostinta . Sa nu vi se intample acelea pe care nu vi le imaginati , ca atunci sa vedeti ! >> Daca un parinte oarecare se plangea de copiii lui ca sunt dificili si irascibili , ii zicea : <<Stii vreun copil astazi care sa fie usor de crescut si supus ? De ce vrei ca ai tai sa fie o exceptie ? >> . Daca tatal respectiv insista cu plangerea , atunci se afla in fata unui canon amenintator si cumintitor al parintelui : << Daca mai continui sa te plangi , iti voi pune canon sa faci 200 de metanii pe zi , pentru ca plangerea aceasta ajunge deja la limitele nerecunostintei >> . Cu aceasta ocazie sa ne referim aici la felul cum ii intampina matusa Alexandra pe parintii care aveau anumite plangeri neinsemnate : << Ce voiati adica ? Sa nasteti ingeri ? Copii ati nascut ! >> ( din cartea : " Garantiile vietii " - Parintele Epifanie - pag.172 )
|
|||
|
|||
![]()
,,Numai prin rugaciunea catre Dumnezeu, putem lupta impotriva acestui razboi (al gandurilor).
Domnul este luptator, ostas pentru noi. Cand ne incredintam Lui - iata mantuirea noastra!" |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Parintele Tadei, staretul Manastirii Vitovnita din Serbia (1914 - 2003) | alexmatei | Mari Duhovnici si predicile lor | 9 | 08.09.2015 21:39:42 |
Staretul Tadei | irodion | Generalitati | 12 | 07.02.2014 00:43:19 |
Staretul Tadei, un inselat? | Sergiu_B | Spiritualitatea ortodoxa | 6 | 14.01.2013 08:39:44 |
Staretul Tadei de la Vitovnita | un.simplu.gand | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 04.09.2010 20:42:37 |
Staretul Tadei | ChEoPs | Generalitati | 2 | 06.03.2010 21:37:01 |
|